Pileki Mağarası

Pileki Mağarası, Rize İyidere’de bulunan çok sayıda mağara arasından en büyük olanıdır. İnsan eliyle yapılan bir mağara olarak bilinen Pileki’de milattan önce 2300’lü yıllardan milattan sonra 1970’lere kadar pileki taşı çıkarılmıştır. Günümüze değişen teknoloji ile artık taş çıkarılmamaktadır. Turistik bir yer olarak yoğun ilgi göre İyidere’deki Pileki Mağarası’nın içinde birçok tünel, tünellerin sonunda boşluklar, kuyular ve göller yer alır. Mavi ile yeşilin birbirine karıştığı doğal güzellik, manzara ve mağara için Pileki Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz.

Pileki Taşı Nedir?

Taştan pileki çıkarılmasıyla oluşan Pileki Mağarası binlerce yıldır aynı amaca hizmet etmiştir. Günümüzde aydınlatılarak ve düzenlemeler yapılarak ziyarete açılan mağaranın ana maddesi olan pileki taşı nedir diye soracak olursanız, bu taşın özel bir madde olduğunu ve Karadeniz mutfağının olmazsa olmaz bir mutfak gereci olduğunu söyleyebiliriz.

Taşın nasıl kullanıldığına gelecek olursak, pileki işlenerek yuvarlak ve içi boşaltılmış bir çanak haline getiriliyor. Önce sacayağı ile ateşin üzerinde ısıtılıyor. Daha sonra lahana ya da muz yaprağı ile kaplanıyor ve hamsi veya mısır ekmeğinin arasına konuyor. Sacayağından alınarak üst kısmı sac ile kaplanıyor ve kızgın külün içine gömülüyor. Üzerine tekrar ateş yakılarak arasında kalan malzemenin pişmesi sağlanıyor.

Malzemesi özel olan bu taş çok uzun zamanlar boyunca kazılıp çıkarıldığı için günümüze güzelliği ile büyüleyici bir atmosfer olan Pileki Mağarası oluşuyor. Gelişen teknoloji ve oluşan imkânlar sayesinde günümüzde pilekinin taştan sökülerek hazırlanmasına gerek kalmıyor. Pileki, halk arasında kullanımı doğrultusunda ekmek taşı olarak da biliniyor. Pileki taşı nerede satılır, diye soracak olursanız Rize’nin İyidere ilçesinde bulabileceğinizi ya da internetten sipariş verebileceğinizi söyleyebiliriz. Ekmek taşı fiyatları 175-250 Türk lirası arasında değişiyor.

*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Pileki Mağarası Nasıl Gidilir

Pileki Mağarası Çevresindeki Restoranlar

Lezzetli ekmek yapmak için taşı oyarak mağaraya dönüştüren bir halktan bahsediyorsak buradan yemek yemeden dönmek olmaz. Kendine has mutfağı ile damak çatlatan lezzetler sunan Karadeniz tatlarını mutlaka denemelisiniz. Bu ziyaretiniz sırasında mısır ekmeği başta olmak üzere, hamsikoli, hamsili pilav, hamsi çığırtası, hamsi çorbası, pekmezli kabak, korkoto çorbasını yemelisiniz. Gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.

Yeşil Vadi Et ve Köfte Salonu: Hazar Mah. İkizdere Cad. İyidere / Rize Telefon: (0464) 325 10 73
Kardak Bizim Et Yeri: Rize İkizdere Yolu Üzeri, İyidere / Rize Telefon: (0464) 325 11 80

Bizim Köşe Lokantası: Yalıboyu Cad. İyidere / Rize Telefon: (0464) 321 33 96

Kardelen Meşhur Kuru Fasulye: Hazar Mah. Karadeniz Sahil Yolu No:60, İyidere / Rize Telefon: (0464) 325 15 51

Hazar Pide Salonu: İyidere Köprü Mevki Hazar Mah. İyidere / Rize

Pileki Mağarası'na Nasıl Gidilir?

Pileki Mağarası’na gitmek için en kolay yol otomobil olacaktır.

Otomobil: Trabzon’dan Rize’ye doğru giderken Rize il sınırları girdiğini zaman karşınıza çıkan ilk ilçe İyidere olacaktır. Buradan ilerlerseniz tabelalarının karşınıza çıktığını görebilirsiniz. Karadeniz sahil yolundan gitmek isterseniz tabelanın gösterdiği yol üzerinde yaklaşık 6 kilometre gitmeniz gerekiyor. Karşınıza çıkan 2 yoldan hangisini seçerseniz seçin mağaraya ulaşabilirsiniz.