Arktikum hem bir müze hem de bir bilim merkezi. Ayrıca burası popüler bir kültürel destinasyon ve toplantı ve konferanslar için hafızalara yer edecek bir mekan. Müzenin içinde bir kafe bir de kütüphane bulunmakta. Arktikum içinde faaliyet gösteren iki kurum mevcut: Arctic Center ve Lapland İl Müzesi.

Lapland İl Müzesi’nin ve Arctic Center’ın burada düzenlemekte olduğu sergiler, Arktik bölgesinin tarihi, kültürü ve modern hayatı üzerine araştırmalar içeriyor. Doğayla uyum içinde akıp giden bir insan hayatının mümkün olup olmadığı veya bunun nasıl artırılabileceğine yönelik derinlikli çalışmalar sergileme materyaline dönüştürülüyor. Arktikum’da ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor.

Arktikum kapılarını ziyaretçilere 6 Aralık 1992 yılında, Filandiya’nın bağımsızlığını kazandığının 75. yılını onurlandırmak amacıyla açıldı. Danimarkalı mimarlık şirketi Birch-Bonderup & Thorup-Waade tarafından tasarlanan binaya sonradan eklenen hilal şeklindeki yapının mimarları ise Bonderup and Lehtipalo isimli şirket ve bu bina ana binaya 1997 yılında eklendi. Binanın tasarımında sayısız doğal malzeme kullanırken, yer döşemeleri Perttaus granitinden ve kireç beyazına boyanmış Lapland çamı ahşaptan yapılmıştır. Sandalyeler beyaz kayın ağacı ve ren geyiği derisinden üretilmiştir. Müzenin en görülesi özelliği ise 172 metrelik cam koridoru. Bu koridoru enlemesine kesen 30 metre genişliğinde bir otoyol var. Yani koridorun ortasından geçiyor.

das-arktikum-rovaniemi-stellt-voelker-152623.jpg