Selçuk Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Eski adıyla Ayasuluk, 1304 yılında Aydınoğulları Beyliği’nin, 1426 yılında ise Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti altına girmiştir. 1914 yılında ise adı Selçuk olarak değiştirilmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Akıncılar adı ile Kuşadası'na bağlı bir bucak olan Selçuk, 1957’de ise İzmir’e bağlı bir ilçe oldu.

Selçuk, Küçük Menderes Nehri’nin alüvyonlarının limanı doldurmasından çok önce, doğu ile batıyı birbirine bağlayan kara ve deniz yolları üzerindeki önemli bir liman kenti idi. Anadolu’nun batı ucundaki en büyük ve en işlek limana sahip olması sayesinde, verimli toprakları üzerinde hüküm süren parlak uygarlıkların en önemli şehirlerinden oldu hep.

MÖ 6000 yıllarına dek uzanan geçmişi, kültür turizminin en önemli merkezlerinden biri olanEfes Antik Kenti, farklı dönemlere ve inançlara ait onlarca tarihî eseri ve doğası ile sayısız yerli ve yabancı turisti ağırlayan Selçuk, sahip olduğu bu değerlerle günümüzde de önemini koruyor. Günümüzde Selçuk’un ekonomisi sırasıyla turizm, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Pamuk, zeytin, üzüm, şeftali, nar ve narenciye başlıca gelir kaynaklarıdır.

Selçuk Nerededir?

İzmir il sınırları içinde bulunan Selçuk, Ege Bölgesi’nin batısında ve İzmir’in güneyinde yer alır. Kuzeyde Torbalı, güneyde Germencik, doğuda Tire ve güneybatıda Kuşadası ilçeleri ile komşudur. Batısında Ege Denizi, kuzeybatısında ise Menderes Nehri bulunur. Denize uzaklığı 8 kilometre, denizden yüksekliği ise 16 metredir.

Selçuk’a Nasıl Gidilir?

1

Selçuk’a havayolu, karayolu ya da demiryolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı 60 kilometre uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. Buradan araç kiralayarak ya da otogara giderek otobüsle Selçuk’a ulaşılabilir. Otobüsle gidecekler için İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi büyükşehirlerden pek çok otobüs firmasında Selçuk seferi bulunmaktadır.

Devamını Oku

Selçuk’a Ne Zaman Gidilir?

1

Selçuk coğrafi konumu itibarı ile Akdeniz iklimi etkisi altındadır. 295 kilometrekarelik yüzölçümünün neredeyse yarısı ormanlarla kaplıdır. Küçük Menderes Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlarla oluşan delta ovasının etrafında küçük göller yer alır. Doğuda yüksekliği fazla olmayan Maden, Kayser ve Sarıkaya dağları, güneyde ise Meryem Ana Kilisesi’nin bulunduğu Bülbül Dağı ile çevrilidir.

Selçuk’ta yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Kar yağışı görülmez. En yüksek sıcaklık ortalama 25 derece ile temmuz ayında, en düşük sıcaklık ise ortalama 9 derece ile ocak ayında görülür. Yumuşak iklim yılın 8-10 ayı doğa ve su sporları yapılmasına olanak verir.

Selçuk ve yakın çevresindeki turistik beldelerde deniz ve güneşten faydalanmak için ilçeyi yaz aylarında ziyaret etmenizi öneririz. Yalnızca kültür gezisi yapacaklar, sıcakların bastırmadığı bahar aylarını da tercih edebilirler.

Selçuk’ta Nerede Kalmalı?

Selçuk'ta konuklama tesisleri ilk zamanlarda ev pansiyonculuğu şeklinde gelişme göstermiştir. Bu durum son yıllarda değişmiş, konaklama tesisleri açısından bölge çok gelişme kaydetmiştir.  Selçuk’un merkezinde, belde ve köylerinde 2, 3, 4 ya da 5 yıldızlı pek çok lüks otel, butik otel, pansiyon ve konuk evi mevcuttur. Tesislerin çoğu Selçuk’un merkezinde ve Şirince’de yer alır. Otel fiyatları, sunulan imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir.

Selçuk'un merkezine yakın oteller yerine biraz daha farklı yerlerdeki otelleri de tercih edilebilirsiniz. Şirince bu anlamda tercih edebileceğiniz küçük bir beldedir. Burada bulunan otel ve pansiyonlarda konaklayarak Selçuk bölgesinin doğal manzarasını keşfedebilirsiniz.

Örneğin dağ manzaralı odalarıyla bilinen Şirince Taş Konak Oteli kendinizi güvenli ve huzurlu hissedebileceğiniz bir yer. Selçuk'ta tercih edebileceğiniz diğer bir otel ise, Selçuk tren istasyonuna 6-8 dakika yürüme mesafesinde bulunan Rilican Best View Otel'dir. Tarihî yapı Artemis Tapınağı'na 6-8 dakika yüreme mesafesinde bulunan Amazon Petite Palace adlı otelde de kalabilirsiniz. Bu otelden Efes Antik Kenti'ne minibüsle ulaşımın mümkün olması da bir diğer tercih sebebi olabilir. Enfes bir manzara sunan Ayasoluk Hotel ise antik yapılara olan konumu sebebi ile en çok tercih edilen tesislerden biridir. 

Selçuk’ta Gezilecek Yerler

1

MÖ 6000 yıllarına dayanan bir tarihi olan Selçuk, Paganizm, Hıristiyanlık ve İslamiyet inançlarının dünyaya yayıldığı bir merkez olmasının da etkisiyle, çok önemli tarihî kalıntılara sahiptir. Arkeolojik değerlerinin kapladığı alanla dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olarak bilinen Selçuk’ta gezilecek yerleri sizler için derledik.

Selçuk'ta Gezilecek Yerler


İzmir'in şirin ilçesi Selçuk'ta gezilecek görülecek pek çok yer mevcut. Tarihî ve turistik bu yerleri gezerken Ege'nin doğasına bir kere daha hayran kalacaksınız. Meryem Ana Evi, St. John Kilisesi, İsabey Cami, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Efes Antik Kenti başlıca görülmesi gereken yerlerdir. Adını andığımız gezilecek yerler hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Selçuk Şehir İçi Ulaşım

1

Selçuk'ta şehir içi ulaşımda kullanılan otobüsler 2017'de devreye girmiştir. 2017 yılı sonuna kadar da şehir içi ulaşım tam ve öğrenci ücretleri 1 TL olarak belirlenmiştir. Otobüs seferleri sabah saat 07.00'de Efes Meslek Yüksekokulu önünden başlıyor. Saat 08.00' e kadar 20 dakikada bir, 08.00'den sonra akşam saat 19.00'a kadar ilçe garajından yarım saatte bir karşılıklı olarak 18 araç şehir içinde hizmet vermektedir. Şehir içi ulaşımı daha kolay sağlamak için İzmir'den araba kiralayabilirsiniz. 

Selçuk Mutfağı

1

Selçuk’ta zeytinyağlı, sebze yemeği, ot kavurması, salata gibi klasik Ege tatlarının yanı sıra sütlü balık, sardalya buğulaması, midye dolma, midye tava gibi balık ve deniz ürünleriyle yapılan yemekler de yaygındır. Çeşitli et yemekleri ve kebapların arasından öne çıkan en ünlü yemek ise, yol üzerinde veya Selçuk’un merkezinde tadabileceğiniz çöp şiştir.

Devamını Oku

Selçuk’ta Alışveriş

1

Selçuk’ta her cumartesi günü kurulan semt pazarında taze meyve-sebzeden antika eşyalara kadar pek çok şey bulabilirsiniz. İlçe merkezinde ve yakın çevrede bulunan mağazalardan halı, kilim, deri, seramik ürünler, el yapımı gümüş takılar alınabilir. Efes civarındaki dükkânlarda ise Meryem Ana ve antik kent figürlü çeşitli objeler vardır. Şirince’ye uğrarsanız sabun ve şarap almayı unutmayın. Ayrıca yörenin en güzel meyvelerinden yapılan reçellerden bir kavanoz alarak sevdiklerinize hem organik hem tatlı bir armağan verebilirsiniz.

Selçuk Gece Hayatı

1

Gümüldür, Özdere, Seferihisar ve Kuşadası gibi tatil beldelerine yakın olması sayesinde, Selçuk ve çevresinde şarap evi, türkü bar, kafe/bar, club gibi pek çok eğlence alternatifi mevcuttur. Selçuk ilçesinde Cafe Carpouza, St. John Cafe Shop, Keyf In Cafe, Anton Cafe Restaurant, Le Jardin Cafe&Restaurant gibi keyifli vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Selçuk'taki gece hayatının başlangıcı yörenin birbirinden güzel şaraplarını tadacağınız şarap evlerinde başlar. Çirkince, Kırkınca, Kavala ve Artemis Şarap Evleri Selçuk'ta mutlaka görülmesi gereken yerler. Bu şarap evlerinde simetra şarabı,karadut şarabı,Ayasuluk şarapları ve sıcak şarap denenmeli. Selçuk çevresinde birbirinden güzel butik şaraphaneler mevcuttur. Burgaz Köyü civarındaki Yedi Bilgeler Şaraphanesi'nde bağbozumu döneminde yörenin en güzel şaraplarını tadabilirsiniz. 

Selçuk İçin Faydalı Bilgiler 

Yangın: 110

Polis: 155

Selçuk Belediyesi: 0232 892 69 25

Selçuk Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 9oC
    • Mar 11oC
    • Nis 14oC
    • May 18oC
    • Haz 22oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 17oC
    • Kas 13oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 35.281 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün