Selçuk’ta Gezilecek Yerler

1

MÖ 6000 yıllarına dayanan bir tarihi olan Selçuk, Paganizm, Hıristiyanlık ve İslamiyet inançlarının dünyaya yayıldığı bir merkez olmasının da etkisiyle, çok önemli tarihî kalıntılara sahiptir. Arkeolojik değerlerinin kapladığı alanla dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olarak bilinen Selçuk’ta gezilecek yerleri sizler için derledik.

Selçuk'ta Gezilecek Yerler


İzmir'in şirin ilçesi Selçuk'ta gezilecek görülecek pek çok yer mevcut. Tarihî ve turistik bu yerleri gezerken Ege'nin doğasına bir kere daha hayran kalacaksınız. Meryem Ana Evi, St. John Kilisesi, İsabey Cami, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Efes Antik Kenti başlıca görülmesi gereken yerlerdir. Adını andığımız gezilecek yerler hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Efes Antik Kenti

Selçuk ilçesi sınırları içinde, Bülbül Dağı ve Panayır Dağı arasındaki ovada bulunan Efes Antik Kenti, dünya çapında bir şöhrete sahiptir ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır. Tarih boyunca defalarca yeri değişen bir şehir olması; kalıntılarının 8 kilometrekare gibi oldukça geniş bir alana yayılmasına neden olmuştur. Antik Çağ'ın başlıca liman kentlerinden biri olan Efes; aynı zamanda dönemin kültür, sanat, bilim ve inanç merkezidir. Cilalı Taş Devri’nden itibaren çeşitli dönemlere ve büyük uygarlıklara ait pek çok arkeolojik kalıntının bulunduğu Efes Antik Kenti’nde, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Artemis Tapınağı da dâhil olmak üzere, mimarî açıdan çok değerli yapılar yer alır. Arkadiane Caddesi, Büyük Tiyatro, Celsus Kitaplığı, Ticari Pazaryeri, Oktagon, Hadrian Tapınağı, Traian Çeşmesi, Memmius Anıtı, Domitian Tapınağı ve Stadyum bu yapıların bazılarıdır.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana’nın hayatını anlatan kitapta geçen bilgilerin ışığında, Meryem Ana Evi olarak bilinen Panaya Kapulu’daki ev, uzun araştırmalar sonucu Selçuk Efes’te bulunmuştur. Hristiyanlık inanışlarına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra Hz. Meryem, havari Yuhanna adıyla bilinen St. Jean ile bu bölgeye gelmiş ve hayatının son yıllarını burada geçirmiş. Ev bu yüzden kutsal hac yerlerinden sayılır. Hazreti Meryem Ana Derneği’ne ait olan bu yapı 1891’de  bulunmuştur. İsa’nın ölümünden sonra, Meryem Ana’nın St. Jean ile birlikte Efes’e geldiği kubbeli küçük bir kilise olan bu yapı, restore edilerek bugünkü halini almıştır. Meryem Ana Evi, her yıl Ağustos ayının 15’inde yani Hz. Meryem’in ölüm gününde, Vatikan tarafından organize edilen bir ayin gerçekleştiriliyor.

1

Meryem Ana Evi Hakkında Bilgi  
Devamını Oku

Yedi Uyuyanlar Mağarası

1

Panayır Dağı’nın eteğindeki Yedi Uyuyanlar Mağarası, Roma’da İmparator Decius’un hüküm sürdüğü yıllarda yaşamış yedi Hristiyan gencin, kurban sunma ritüelinden kaçarak saklandığı yer olarak bilinir. Rivayete göre gençler bu mağarada 200 yıl boyunca uyumuştur. Yapılan kazılarda ortaya çıkan yüzlerce mezar arasında Azize Maria Magdalene’nin mezarı da bulunuyor. Yedi Uyuyanlar Mağarası’nda, duvarlarında Yedi Uyuyanlar hakkında yazıtlar bulunuyor. Günümüzde dört katı ortaya çıkarılmış olan mağarada iki kilise ve çok sayıda mezar var. Ancak etrafı teller ile çevrilmiş olan kiliseye girilemiyor. Yedi Uyuyanlar Mağarası İslam dininde ve Hristiyanlıkta ismi geçen bir yerdir. Bu nedenle dünya üzerinde Yedi Uyuyanlar olarak düşünülen 33 mağara bulunmaktadır. Türkiye’de bu ismi taşıyan diğer mağaralar ise İçel’in Tarsus ilçesinde ve Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yer alıyor.

St. John Kilisesi

Bizans Dönemi’ne ait eserlerden biri olan St. John Kilisesi, Selçuk Kalesi’nin bulunduğu tepenin güney eteğinde kurulmuştur. İsa’nın 12 havarisinden biri olan ve Aziz Johanna olarak da bilinen St. John buraya gömülmüştür. Artemis Tapınağı’ndan sonra Efes’te inşa edilmiş olan en büyük ikinci dini yapı olan St. John Kilisesi Orta Çağ’da Hıristiyanların haç kilisesi haline gelmiştir. Bina 6 kubbeli ve haç planlıdır. Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait Ege'deki yedi kiliseden biri olan St. Jean Kilisesi’ne ait kalıntılardan geriye ayakların üçü kalmıştır. Duvarların yüksekliği, kalınlığı ve mimarisi, zamanında görkemli ve önemli bir yapı olduğu izlenimini vermektedir.

İsabey Camii

1

Aydınoğullarından İsa Bey tarafından mimar Şamlı oğlu Ali’ye 1375 yılında yaptırılmıştır. 51 metreye 57 metre ölçüleriyle dörtgene yakın bir alan kaplar. Camide kullanılan pek çok mimari parça Efes Harabeleri’nden getirilmiştir. Türk sanat tarihindeki en önemli eserlerden biridir. İsa Bey Camii, 19.yüzyılda kervansaray olarak kullanılan bir yapı olup Anadolu mimarlık tarihinin en eski ve gösterişli eseridir. Caminin batı kapısı yazılar ve geometrik şekillerle süslenmiştir. Caminin batı duvarları mermerle kaplı, kalan duvarlar ise kesmetaşından yapılmıştır. Cami yer yer Selçuklu çinileri ile süslenmiştir.