Sur Genel Bilgiler / Rehber

Sur, Diyarbakır’la adaş bir şehir olsa da yazımızda bahsedeceğimiz bu kent güneybatı Asya’da Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer alan Umman’ın Eş Şarkiya bölgesinin şehri olarak karşımıza çıkıyor. Başkenti Maskat olan Umman’da para olarak Umman riyali kullanılıyor. Bu durum doğal olarak Sur’da da geçerli. Rengârenk kıyafetler, yöresel yemekler ve gezi durakları ile ilginizi çekebilecek Sur; İstanbul’dan yaklaşık olarak 4 bin 700 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Sur, Umman’ın başkentine yaklaşık olarak 150 kilometre mesafede konumlanıyor. Tarihsel süreçte denizcilerin uğrak noktası olarak önemini koruyan Sur, denizin hâlâ başrolde olduğu bir kent olarak biliniyor. Sur’un yakınlarında Dughmur ve Qalhat köyleri yer alır. Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan bu kent, 6. yüzyılda Doğu Afrika ile iletişim amacıyla bir ticaret merkezi olarak kurulan Sur şehri, 16. yüzyılda ise Portekiz’in hâkimiyeti altına girdi. İlerleyen zamanlarda Süveyş Kanalı’nın hayata geçmesi ile etkinliğini kaybeden şehir günümüzde deniz ticaretiyle olan ününü kaybetmiştir.

Sur İklimi

Çöl ikliminin hüküm sürdüğü Sur’da genellikle çok az miktarda yağış ve yüksek sıcaklık vardır. Çöl iklimine rağmen deniz kıyısında konumlanması sebebiyle geceleri de sıcaklık çok fazla düşmez. Farklı bir yağış mevsimi olmasa da en fazla yağış miktarının olduğu ay mart, en kurak dönem ise eylül olarak belirlenmiştir.

Sur’a Ne Zaman Gidilir

Mayıs, haziran ve temmuz aylarında yılın en yüksek sıcaklıklarına sahip olarak ortalamada 34 - 35 dereceleri gören Sur için en ideal zaman yaz ayları olmayacaktır. Eylül, ekim ve kasım ayları yağış oranın düştüğü ve sıcaklığın ise 28 - 30 derece olarak normallerde seyrettiği bir dönem olarak en verimli ziyaret dönemi olabilir.


 

Sur’da Yeme İçme

Kendine has mutfağı ile gidenlerin ilgisini ve beğenisini kazanan Sur’da gideceğiniz restoranlarda coğrafyanın özgün lezzetlerine fırsat vermelisiniz. Doğu ile batı arasındaki bir ticaret merkezi olan Sur’da Hindistan’dan gelen baharatlar başroldedir. Çorba ve et yemeklerinde Hindistan baharatlarının etkisini görebilirsiniz. Tavuk, kuzu eti ve deniz kıyısında olması sebebi ile balığın da oldukça kullanıldığı Sur’da pilav da vazgeçilmez tatlar arasındadır. Pilavın neredeyse her yemeğin yanında servis edildiğini görebilirsiniz.

Shuway burada yiyebileceğiniz en lezzetli yemeklerden biri olarak damaklarınızı çatlatmaya hazır. Şifalı bitki ve çeşitli baharatların marine edilerek kil fırınlarda ağır ateşte uzun süre pişirilen bu yemeğin yanı sıra kral balığından yapılan mahsuai’yi de denemelisiniz. Eğer et yemeklerine zaafınız varsa mishkak’ı deneyebilirsiniz. Mishkak, kömür ateşinde şişe dizilerek pişirilen bir et yemeğidir. Konu içecekse coğrafyanın en meşhur kahvesi kakule kahvesi olarak masada yerini bulunuyor. Ancak yemeklerin yanında alkol almak isterseniz, dini Müslüman olan Umman’ın Sur kentinde gayrimüslim alkol alıcıları için minimum yaş sınırının 21 olduğunu belirtelim. Ancak şunu da unutmayın, tüm ülkede olduğu gibi Sur’da da alkol tüketimi yasak. Bazı otellerde bulabilseniz de eve götürmek için alkol almak isterseniz bir turist olarak konsolosluktan lisans çıkartmanız gerekiyor.


 

Sur Gezilecek Yerler

Sur’da gezip görebileceğiniz farklı güzellikler bulunuyor. Bunlardan birkaç tanesini aşağıda bulabilirsiniz.
Wadi Shabb: Çok popüler bir vadi olan yerli ve yabani atların uğrak yeri olarak da biliniyor. İnsanların da buradaki havuzlarda yüzmek ve barbekü yapmak için ziyaret ettiği Shaab Vadisi Maskat’a da yakın bir mesafede bulunuyor. Havuzların masmavi ve berrak suyla dolu olması burayı cazibe merkezleri arasında kılıyor.
Ras Al Hadd Castle: Oldukça iyi korunmuş bu kaleyi Sur’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz. Mimarisiyle sizi etkileyecek olan kalenin üst bölümünden harika bir manzara da görünüyor.
Ayrıca Sur Maritime Müzesi, Ras Al Jinz bilim ve ziyaretçi merkezi de gidebileceğiniz gezi durakları arasında bulunuyor.

Sur’da Konaklama

Sur’da konaklama yapabileceğiniz yaklaşık olarak 24 tane otel bulunuyor. Bütçenize ve tatil isteğinize göre alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Otellerin fiyatları ise 150 ile 400 Türk lirası arasında değişiyor. Fakat genel olarak Umman’ın pahalı bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. 1 Umman riyali yaklaşık olarak 14 Türk lirası ediyor.

Sur Ulaşım

Sur kenti İstanbul’dan yaklaşık olarak 4 bin 700 kilometre mesafede bulunuyor. Araçla gidilecek olduğunun varsaydığımızda bu mesafe ortalama 48 saat sürüyor. Bunun için en olanaklı ulaşım aracı uçak olarak karşınıza çıkıyor. İlk olarak Umman’ın başkenti olan Maskat’a gitmeniz gerekiyor. Başkentten sonra yaklaşık olarak 2 - 3 saatte otobüs ve araçla Sur’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçakla aktarmalı ve aktarmasız olarak uçabilirsiniz. Bilet fiyatları ise 1.300 liradan başlıyor. Eğer Sur’a gitmeye karar verirseniz biletinizi önceden almanızda fayda var.