Riyad Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Riyad, Suudi Arabistan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Aynı zamanda Riyad eyaletinin başkenti ve Necd ve El-Yamama'nın tarihi bölgelerine aittir. Arap Yarımadası'nın merkezinde, geniş bir platoda yer alır ve altı milyon kadar insana ev sahipliği yapmaktadır.

Şehir, Riyad Belediye Başkanı başkanlığında Riyad Belediyesi ve Eyalet Valisi Faysal bin Bandar Al Saud başkanlığındaki Riyad Kalkınma İdaresi tarafından yönetilen 15 belediye bölgesine ayrılmıştır. Şu anki belediye başkanı İbrahim Muhammed El Sultan’dır. Farklı alanlarda gerçekleştirdiği gelişmelerle Riyad, küresel bir şehir ilan edilmiştir.

İslam öncesi dönemde, bölgedeki şehrin adının Hac olarak geçiyordu. Hac, Emeviler ve Abbasiler döneminde valilerin merkezi ve Doğu Arabistan'ın çoğundan sorumlu olduğu Al Yamamah eyaletinin başkenti olarak görev yaptı. 14. yüzyılda Kuzey Afrika gezginleri İbn Battuta Hac'ı ziyaretinden El Yamamah'ın ana kenti Hac olarak nitelendirerek yazdı. İbn Battuta, onu çoğu Bani Hanifa'ya ait olan kanallar ve ağaçlar şehri olarak tanımlamaya devam etti.

Bölgeye Riyad ismiyle bilinen en eski referansı, 1590 yılındaki bir olay hakkında rapor veren 17. yüzyıl tarihçisinden gelir. 1737'de, komşu Manfuha'dan bir mülteci olan Deham ibn Dawwas, Riyad'ın kontrolünü ele geçirdi. İbn Dawwas, Riyad'ın çeşitli mahallelerini kuşatacak tek bir duvarı inşa etti ve onları etkili bir şekilde tek bir kasaba haline getirdi.

Muhammed bin Abdel Vahhab, 1744 yılında yakındaki Diriyah kentinin hükümdarı Muhammed Saud ile bir ittifak kurdu. İbn-i Saud daha sonra tek bir İslam devletinin egemenliği altına sokmak amacıyla çevredeki bölgeyi ele geçirmek üzere yola çıktı. Riyad'ın İbn Dawwas, Al Kharj, Al Ahsa ve Najran'ın Banu Yam klanından gelen kuvvetlerle ittifak içinde en kararlı direnişi yönetti. Bununla birlikte, İbn Dawwas kaçtı ve Riyad, 1774'te Suudilere teslim oldu ve uzun yıllar süren savaşları sona erdirdi ve başkenti Riyad olan ilk Suudi Arabistan Devleti’nin ilan edilmesine yol açtı.

Faysal'ın ölümünün ardından, oğulları arasında, Najd'ın çoğunu alan Muhammed bin Rashid tarafından sömürülen, Osmanlılarla bir antlaşma imzalayan ve aynı zamanda Haşayı 1871'de ele geçiren bir rekabet vardı.

1940'lı yıllardan itibaren, Riyad, nispeten dar, terk edilmiş gibi görüntüsüyle izole edilmiş bir kasabadan geniş bir metropole geçiş yapmaya başladı. Kral Saud iktidara geldiğinde Riyad'ın modernleştirilmesini amaç edindi ve 1950'de kraliyet yerleşim bölgesi Annasriyyah'ı geliştirmeye başladı. Amerikan şehirleri örneğini takiben, yeni yerleşim birimleri ve tüm mahalleleri ızgara benzeri meydanlarla yaratılmıştır. Bölgeler, yüksek performanslı ana yollarla iç bölgelere bağlanır. Şehrin ızgara modeli 1953'te tamamlanmıştır.

1990'lı yıllardan bu yana, yerli halka ve yabancılara karşı bir dizi terörist saldırısının yanı sıra kraliyet ailesine protesto gösterileri yapıldı. 13 Kasım 1995'te, Suudi Arabistan Milli Muhafız Sınıf Binası'nın önünde patlatılan bir bomba ile altı kişi öldü ve 60 kişinin üzerinde yaralandı. 12 Mayıs 2003'te, 34 Amerikalı sivili hedef alan bir intihar saldırısıyla hayatını kaybetti. 8 Kasım 2003'te, Muhiya yerleşim bölgesinde yine acı kayıplar yaşandı. El-Kaide bu saldırıların sorumluluğunu üstlenmiştir. Riyad'ın şu anki belediye başkanı deneyimli bir nakliye görevlisi olan İbrahim Muhammed Al Sultan'dır. 2015'te belediye başkanlığına seçildikten bu yana olaylar biraz daha durulmuş vaziyettedir.

Riyad, dünyanın en büyük kadın üniversitesi olan Princess Nora bin Abdul Rahman Üniversitesi'ne sahiptir.

Riyad şimdi idari anlamda büyük ölçüde krallığın ticaret merkezidir. Araştırmalara göre, ülkedeki çoğu büyük şirket bu şehirde tek, genel müdürlük veya büyük bir büro kuruyor. Bu sebeple, şehrin tüm bölgelerinde yüksek artış gösteren gelişmelerde belirgin bir büyüme olmuştur. Bunların arasında en dikkat çeken nokta, hızlı bir şekilde şehrin en önemli ticaret merkezi haline gelen Kral Abdulla Finans Merkezi’dir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=TyH0AN74rgs