Çekmeköy Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan Çekmeköy, şehrin Anadolu Yakası’nda yer almaktadır. 2009 yılında Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen ile birleşerek ilçe haline gelmiştir. Öncesinde 1994 yılından itibaren Ümraniye’ye bağlı bir semt olan Çekmeköy’de günümüzde yaklaşık 250.000 kişi yaşamaktadır. İlçe, memba suları, ormanlık alanları ve bu doğal varlıklarının yanı sıra modern yaşamın da bulunduğu bir yapıya sahiptir. Sanatsal, sosyal, iktisadî ve turistik öğeleriyle Çekmeköy dinamik bir yapıdadır. Mesireleri, doğanın sunduğu huzurlu atmosferi, bitki örtüsü ve doğal zenginlikleri ile Çekmeköy rahat ve sakin bir yerleşim bölgesidir.


 
Çekmeköy bölgesi 14. yüzyılda Orhan Gazi döneminde fethedilmiştir. Köyler ile ilgili yazılı tarih ise en erken Kanunî Sultan Süleyman dönemine kadar gitmektedir. Kanunî döneminde tutulan kayıtlarda Çekmeköy, Hüseyinli, Sarıpınar, Koçullu, Alemdağı ve Ömerli köylerinin isimleri geçmektedir. Bu veriler ışığında 1520’li yıllarda bu köylerin varlığından kesin olarak söz etmek mümkün olmaktadır. 1840’lı yıllara gelindiğinde ilçenin nüfusunun 750 kişiyi aştığı görülmektedir. Tarihî kayıtlarda halkın demircilik, çiftçilik, odun arabacılığı, süpürgecilik ve gemicilik gibi meslek dalları ile uğraştığı görülmektedir. Ormanlık alanları ile Osmanlı döneminde gezi, mesire ve eğlence alanı olan Çekmeköy aynı zamanda odun ve kömür ihtiyacının da karşılandığı bir yer olmuştur. Tarıma elverişli arazileri ile de çiftlikler kurulmuştur. Ormandaki habitat, hayvan çeşitliliği ve oksijen yerli ve yabancıların ilgisini çekmiştir. Birçok devlet adamı Çekmeköy’ü vakit geçirmek üzere ziyaret etmiştir.
 
Çekmeköy, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri etkisindedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Her daim yüksek nem oranı olmasından dolayı yazlar daha sıcak, kışlar ise daha soğuk hissedilmektedir.
 
Çekmeköy günümüzde, oldukça yüksek sayıda göç alan bir bölge haline gelmiştir. Sanayinin gelişmesi Çekmeköy’ün çehresini değiştirse de halen tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü köy hayatının izlerine rastlamak mümkündür. 

Çekmeköy Nerededir?


Çekmeköy, Türkiye’nin İstanbul ilinin Anadolu Yakası’nda, Alemdağ ormanlarının güneybatısında, Keçiağılı Tepesi yamaçlarında bulunmaktadır. Denizden 100 metre yüksekte yer almaktadır. Kuzeybatısında Beykoz ilçesi, kuzeydoğusunda Şile ilçesi, güneybatısında Ümraniye ilçesi ve güneydoğusunda Sancaktepe ilçesi yer almaktadır. 

Çekmeköy’e Nasıl Gidilir?

Çekmeköy, ülke içi ve yurt dışına birçok bağlantısı bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’na 32 kilometre mesafede yer almaktadır. Havalimanından Çekmeköy’e araba ile ulaşım yaklaşık 35 dakika sürmektedir. Arabanın yanı sıra toplu taşıma araçlarını da kullanmak mümkündür. Havalimanından Çekmeköy’e giden halk otobüsleri bulunmaktadır.
 
Şehir içi ulaşımda ise minibüs ve otobüs gibi seçenekler mevcuttur. 2018’in haziran ayında ise ilçeye metro bağlantısı sağlanacaktır. Otobüs ile Üsküdar, Kadıköy, Mecidiyeköy, Şile, Kozyatağı, Topkapı, Bostancı gibi birçok noktayla bağlantı sağlanmaktadır. 

Çekmeköy’de Yapılacaklar ve Gezilecek Yerler

Çekmeköy, sanatsal etkinlikler açısında aktif bir ilçedir. Özellikle çocuklar için birçok tiyatro oyunu sahneye konmaktadır. Bunun yanı sıra, konserler, yetişkin tiyatro oyunları, konferanslar, film gösterimleri, eğitim programları (atölyeler) ve şiir dinletileri gibi etkinlikler takip edilebilir.
 
Çekmeköy aynı zamanda sahip olduğu ormanlık arazileri ile de dinlenmek, doğa içinde vakit geçirmek, rahatlamak ve piknik yapmak için de imkânlara sahiptir.
 
Çekmeköy’de ziyaret edilebilecek Taşdelen Mesire Alanı, Taşdelen mevkiinde yer almaktadır. Orman içindeki alan, piknik ve mangal yapmak için tercih edilebilir. Aynı zamanda bol oksijen içinde yürüyüş yapılabilir, her yıl düzenlenen koşu yarışlarına katılmak mümkündür. Taşdelen’in yanı sıra Yeşilbahçe, Saklıbahçe, Seçkin Atv Piknik alanı ve Güvercinlik Mesire Alanı da ziyaret edilebilecek, doğa içinde yer alan diğer noktalardır.