Erdek’te Gezilecek Yerler

Altın renkli kumsalları, berrak denizi, zeytinliklerle çevrili yemyeşil doğası, huzur veren havası ile Balıkesir’in güzel ilçesi Erdek bir tatilden çok daha fazlasını vadediyor. İstanbul’dan iki buçuk saatlik bir yolculukla ulaşılması ile hafta sonu kaçamaklarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Erdek’te tekne turları ile masmavi koyları keşfe çıkabilir, Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret ederek Erdek’in geçmişini yakından tanıyabilirsiniz. Yeşille mavinin bir arada buluştuğu Ocaklar’da deniz, kum ve güneşe doyabilir, Çuğra’da bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Siz de en az 2-3 gününüzü bu güzel tatil beldesine ayırın ve Erdek’in göz alıcı doğasına doğru yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Erdek'te Gezilecek Yerler

Balıkesir’in önde gelen turizm merkezlerinden biri olan Erdek’te doğa ve deniz tatili yapabileceğiniz gibi antik kent ve yapıları ziyaret ederek farklı bir deneyim edinebilirsiniz. Erdek’te denize girmek için Ocaklar ve Çuğra plajlarına uğrayabilirsiniz. Yaz döneminde kalabalık arttığı için daha sakin bir köşe arayışı içerisindeyseniz Paflima Koyu’na gitmenizi öneririz. Erdek’te unutulmaz gün batımı manzarası için Seyit Gazi Tepesi’ne çıkmayı sakın unutmayın. Tarihî yapılara meraklıysanız Kyzikos Antik Kenti ve Kirazlı Manastırı’nı gezebilir, Paşalimanı Adası’nda huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Narlı Köyü’nü de gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

Yukarıda adı geçen yerlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Ocaklar

Erdek ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan Ocaklar, kumsalı ve denizi ile ünlüdür. Ocaklar, 3 kilometre uzunluğundaki altın rengi kumsalıyla, muhteşem doğası, berrak, sığ ve sakin olan deniziyle Erdek’in en güzel yerlerinden biri olarak gösterilmektedir. Marmara Denizi’nin güney sahilinde bulunan Kapıdağ Yarımadası’nın batı ucunda yer alan Ocaklar birçok yönü ile yerli ve yabancı turistlerin Erdek’te en çok tercih ettiği yerdir. Ocaklar’ın bu kadar rağbet görmesinin en önemli sebebi sıcak günlerde bile bunaltmayan havasıdır. Gün boyu denizin keyfini çıkarabileceğiniz Ocaklar sahilinde yer alan işletmelerde karnınızı doyurabilirsiniz. Kano ve tekne kiralayarak doyasıya eğlenebilir, tatilinize hareket katabilirsiniz. Unutulmaz bir yaz tatili geçirebileceğiniz Ocaklar bölgesinde konaklamak için uygun fiyatlara çok sayıda pansiyon ve butik otel bulabilirsiniz.

Çuğra Plajı

8b3551fad1ea7ad0b9680f230d9bd000.jpg

Erdek’in en çok rağbet gören plajlarından biri de Çuğra Plajı’dır. Erdek ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Çuğra Plajı palmiye ağaçlarıyla çevrili doğası, altın sarısı kumsalı, berrak denizi ve tertemiz havasıyla turistlerin ilgisini çekmektedir. Erdek sahilinin ucunda bulunan Çuğra Plajı, Erdek’in mavi bayraklı plajları arasındadır. Çuğra Plajı’nın denizi sığ ve genellikle dalgasızdır. Bu sayede çocuklarınızla birlikte rahatlıkla denize girebilirsiniz. Karnınız acıktığında uğrayabileceğiniz restoran ve kafelerin sayısı da oldukça fazla. Erdek’te konaklayabileceğiniz en güzel bölgelerden biri olan Çuğra’da çok sayıda pansiyon ve butik otel sizleri bekliyor. Birçoğu denize sıfır otellerde konaklarken tatiliniz hiç bitmesin isteyeceksiniz. Çuğra’ya yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi Erdek merkezden kalkan dolmuşlara da binebilirsiniz.

Paflima Koyu

MfJI6mgDSuM4YynmngtHBDjuv3G0DIi4.jpg

Erdek’te denize girebileceğiniz bir diğer yer olan Paflima Koyu, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Erdek ilçe merkezine 30 km uzaklıkta İlhanlı ve Narlı köyleri arasındaki Paflima Koyu’nda herhangi bir tesis bulunmadığı için oldukça bakirdir. Muhteşem bir doğaya ve çarşaf gibi bir denize ev sahipliği yapan Paflima Koyu, 1,5 kilometre uzunluğunda kumsala sahiptir. Paflima Koyu göz alıcı denizinin yanı sıra trekking ve motor sporlarıyla ilgilenenlerin de uğrak noktasıdır. Koyun etrafında trekking sporuna uygun yürüyüş rotası ve motosiklet parkuru bulunmaktadır. Paflima Koyu’nda konaklamayı düşünüyorsanız yakınındaki İlhanlı ve Narlı köylerindeki pansiyonları tercih edebilirsiniz. Tatilden beklentiniz huzur ve sakinlikse Paflima Koyu’na mutlaka uğrayın.

Seyit Gazi Tepesi

5cdb6d4f0ccc8b0e8ad7053d07664eb5--ara-turkey.jpg

Erdek’in ve Marmara Denizi’nin muhteşem manzarasını izlemek isterseniz rotanızı Seyit Gazi Tepesi’ne çevirmelisiniz. Erdek’in güneydoğusunda bulunan Seyit Gazi Tepesi, Erdek ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Seyit Gazi Tepesi’nde bir rivayete göre Battal Gazi’ye bir başka rivayete göre de Seyit Dede adında birine ait yatır bulunmaktadır. Zamanla türbe haline gelen yatır Erdek’e gelen yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Yatırın oradaki ağaca kurdele, mendil, bez gibi eşyalar bağlanarak dilekler dilenir ve kabul olduğuna dair bir inanç vardır. Erdek’te yaşayanlar tarafından burası Dilek Tepesi olarak da adlandırılmaktadır. Dilekleri kabul olanlar buraya tekrar gelerek kesme şeker, lokum gibi yiyecekler dağıtmaktadır. Erdek’te en güzel günbatımını izlemek isteyenlerin ilk adresi olan Seyit Gazi Tepesi’ne araçla çıkabileceğiniz gibi dilerseniz yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

Kyzikos Antik Kenti

Tarihî yapıları gezmekten hoşlanıyorsanız Erdek ilçe merkezine sekiz kilometre uzaklıkta yer alan Kyzikos Antik Kenti’ni gezi listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Erdek ve Balıkesir’in en önemli tarihî alanlarından biri olarak gösterilen Kyzikos Antik Kenti’ndeki tarihî kalıntılar görülmeye değer niteliktedir. Kurt Bittel’in öncülük ettiği araştırmalar sonucunda Kyzikos Antik Kenti’nin tarihinin Neolitik ve Kalkolitik Dönem’e kadar dayandığı tahmin edilmektedir. İlk Çağ’da önemli bir liman ve ticaret kenti olarak bilinen Kyzikos Antik Kenti uzun süren savaşlar ve yaşadığı büyük depremler sonucunda terk edilmeye başlamıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kyzikos Antik Kenti, Kapıdağı Yarımadası’nı anakaraya bağlayan yerdir. Kent bugün “Belkıs” ve “Balkız” isimleriyle de anılmaktadır. Kentte başta ünlü Hadrian Tapınağı olmak üzere 4 tapınak, amfi tiyatro ve o döneme ait kalıntılar bulunmaktadır. Antik kentte kazı çalışmaları belirli aralıklarla devam etmektedir.

Hadrianus Tapınağı

76815a1a71353c81c69d2c5762346f92.jpg

Hadrianus Tapınağı, Tarihî Kyzikos Antik Kenti sınırları içerisindedir. Hadrianus Tapınağı Kyzikos Antik Kenti’nin batısında, Bandırma-Erdek karayolundaki Düzler mevki yakınlarında yola yaklaşık 300 metre mesafede bulunmaktadır. Kyzikos Antik Kenti’ndeki en büyük tapınak olarak gösterilen Hadrianus Tapınağı dışında kent sınırları içerisinde üç tapınak daha bulunmaktadır. Zeus adına yaptırıldığı bilinen Hadrianus Tapınağı’nın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kentteki diğer tüm yapılar gibi depremde büyük hasar gören tapınak MS 123 yılında İmparator Hadrian tarafından tekrar yapılmaya başlanmış ve yapımı MS 138 - 197 yıllarındaki Antoninler Dönemi’nde tamamlanmıştır. Bölgedeki büyük depremler tapınağın peşini bırakmamış ve MS 150 - 155 yılları arasında olduğu tahmin edilen büyük deprem tapınağın yıkımına sebep olmuştur. MS 167 yıllarında yeniden onarılıp kullanıma sunulan Hadrianus Tapınağı, Antik Dönem’de dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilmiştir. Büyük depremlerde yara alan bölge halkının bölgeyi terk etmesi sonucunda kent kendi haline bırakılmıştır.

Narlı Köyü

Erdek ilçe merkezine yaklaşık 14 km uzaklıkta bulunan Narlı köyü, İlhanköy ile birlikte Kapıdağ Yarımadası’nın en batısındaki iki köyden biridir. Narlı köyü, Erdek’in en güzel köylerinden biri olarak gösterilmektedir. Narlı köyünün 1924 yılında Rumlarla yapılan nüfus mübadelesine kadar tamamında Rumların yaşadığı ve Rum köyü olduğu bilinmektedir. Köyün o dönemde adı Rumca Roda’dır. Halk arasında köye Rutya da denilmektedir. 1924 nüfus mübadelesinden sonra köye Selanik’te yaşayan Romanlar, Pomaklar ve Giritli göçmenler yerleştirilmiştir. Kapıdağ Yarımadası’nın sahil hattında kurulu olan Narlı köyünün bütün sokakları denize açılmaktadır. Sokakları Rumlardan kalma evlerle ve Arnavut kaldırımlarıyla ünlüdür. Özel aracınızla 15 dakikada ulaşabileceğiniz Narlı köyüne dilerseniz Yeni Erdek Otogarı’ndan kalkan Narlı dolmuşlarıyla da kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Paşalimanı Adası

Paşalimanı Adası, Balıkesir’in Marmara Denizi’ndeki Erdek ilçesine bağlı üç büyük adadan biridir. Erdek kıyılarına en yakın ada olan Paşalimanı Adası’nın batısında Avşa Adası, kuzeyinde ise Marmara Denizi’nin en büyük, Türkiye’nin ikinci büyük adası olan Marmara Adası bulunmaktadır. Paşalimanı, Avşa ve Marmara Adası muhteşem doğasıyla, denizinin berraklığıyla, tarihî kalıntıları ve sakin hayatıyla Marmara bölgesindeki en önemli tatil yerleri olarak gösterilmektedir. Üç adaya da Erdek’ten kalkan feribotlarla ulaşılmaktadır. Erdek -Paşalimanı feribot ile yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Paşalimanı Adası sınırları içerisinde 5 köy bulunmaktadır. Köy halkı geçimini genellikle balıkçılıkla sağlamaktadır. Sakinliği ve sessizliği ile ünlü olan Paşalimanı Adası’nda şarap yapımında kullanılan ada karası üzümü yetiştirilmektedir.

Kirazlı Manastırı

Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğusunda bulunan Kirazlı Manastırı, Erdek ilçe merkezine 24 kilometre mesafededir. Manastır Yukarıyapıcı ve Ballıpınar köyleri arasında konumlanmış, Ballıpınar köyüne altı kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü tutkunları düzenli olarak Kirazlı Manastırı’ndan Ballıpınar köyüne Kapıdağ Yarımadası’nın muhteşem doğası ve bitki örtüsü arasında yürüyüş yapmaktadır. Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın muhteşem doğasının içerisinde yükselmektedir. Manastırın yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 18. yüzyıl ile 1923 yılları arasında Rumlar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Kapıdağ Yarımadası’nın yaşadığı büyük depremlerden manastır da etkilenmiş ve büyük bölümü yıkılmıştır. Kirazlı Manastırı’ndan günümüze kadar sadece dış duvarları ulaşmıştır. Manastırın turizme kazandırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmalar sürdürülmektedir.

Zeytinli Ada

Zeytinli Ada, Erdek’e en yakın ada olarak bilinmektedir. Erdek Limanı ile Zeytinli Ada arasındaki mesafe yaklaşık 250 metredir. Erdek Limanı’ndan hareket eden Avşa ve Marmara adalarına giden feribotlar Zeytinli Ada’nın hemen yanından geçmektedir. Sahildeki restaurant ve kafelerde oturup yemek yerken ya da bir şeyler içerken Zeytinli Ada’yı kolaylıkla görebilirsiniz. 8 dönümlük ufak bir ada olan Zeytinli Ada toprakları üzerinde Rumların inşa ettiği ikisi şapel olmak üzere 4 kilise, manastır, vaftizhane, hamam ve sosyal yaşam alanları gibi yapılar bulunmaktadır. Adada yapılan kazı çalışmalarından dolayı Zeytinli Ada’ya Erdek sahilinden ulaşım sağlanamamaktadır. Osmanlı Dönemi’nde karantina adası olarak kullanılan Zeytinli Ada’da 2006 yılından bu yana Doç. Dr. Nurettin Öztürk ve ekibi tarafından kazı çalışmaları devam etmektedir.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı