Marmara Denizi’nde Büyükada ve Kınalıada ile beraber Prens Adaları’ndan biri olan Heybeliada İstanbul’a bağlıdır. Adalar Belediyesi’ne bağlı olan Heybeliada bu belediyeye ait 5 mahalleden biridir. Aynı zamanda Büyükada’dan sonra en büyük Prens Adası’dır. Yeşil alanı da oldukça fazla olan ada İstanbul’a yakınlığıyla beraber çok ilgi çekmektedir. Büyükada’nın hemen komşusu olan Heybeliada, Büyükada kadar kalabalık ve hareketli değildir. Sakinliği sayesinde de bir tercih sebebi olan Heybeliada, genelde günübirlik turlar için tercih edilmektedir. Tüm gün gezdikten ve denize girdikten sonra bir gece konaklama yaptıktan sonra gece hayatını da size göstererek eğlenceli bir tatil vadetmektedir.
Dört tepeli bir ada olan Heybeliada, Akdeniz ve Karadeniz iklimi özelliklerini beraber yaşamaktadır. Adını görüntüsünden alan ada, denizin üzerine bırakılmış bir heybeye benzetildiği için Heybeliada olarak adlandırılmıştır. Bu isminden önce Yunancada bakır anlamına gelen “Halki” ya da “Halky” olarak bilinen adanın adı birçok tarihî belgede geçmektedir. Konumu nedeniyle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında nüfusu 7 katına çıkan adada hafta sonları bu rakam 10 katına kadar çıkabiliyor.
En Çok İlgi Gören Sayfiye Yerlerinden Biri
İstanbul’un en çok ilgi gören sayfiye yerlerinden biri olan HEYBELİADA sadece doğal güzellikleri ya da havasıyla değil, Bahriyesi, Sanatoryumu, Papaz Okulu gibi kurumlarıyla da göz doldurur. İstanbul’daki gürültü ve hengameden bir vapur seferiyle uzaklaşıp kendinizi bir adada bulmak isterseniz Heybeliada çok iyi bir tercih olacaktır.
Faytonla adada tur atmak, bisiklet kiralayıp güzel bir spor yapmak, sahil şeridinde yürümek, adanın çiçekli ara sokaklarında kaybolmak size keyifli bir gün yaşatabilir. Heybeliada kızılçam ormanlarının içerisinde güzel düzenlenmiş olan yürüyüş yolunda rahat yürüyüşlere, ağaçların altında tahta masalarda piknik keyfine de olanak vermektedir. Sahilden değil de ormandan yürürseniz tarihi bir değirmen görecek, sağ tarafınızda da deniz ve ağaçlardan oluşan harika bir tabloya tanıklık edeceksiniz.
Rum esintileri arasında çok sakin ve dingin bir gün geçirebileceğiniz adada Deniz Lisesi, Süslü Mezar, Senatoryum, Saint Georges Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, Ruhban Okulu, İsmet İnönü Köşkü ve Halki Palas Oteli de görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Sivil aracın girmesinin yasak olduğu, küçük katlı evler ve köşklerle dolu ağaçlı yollardan yürümek, ağaç altlarında oturmak ve sizi yoran tek şeyin alışmadığınız kadar oksijen olması Heybeliada’da olduğunuzu gösteriyor.
Adaya ayak basıp limandan içeriye doğru ilerleyince adanın ilk yerleşim yerine ulaşılmaktadır. Dört tepe ve dört limana sahip olan adanın en önemli iki limanı, Çam Liman ve Bahariye Limanı’dır. Tepelere gelince en yüksek olan ve en güzel manzaraya sahip olan tepe Değirmen Tepe’dir. 136 metre yüksekliğine sahip olan tepeye Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi ve Ümit Tepesi eşlik etmektedir.
1820 yılında yapılan nüfus sayımında 800 kişinin yaşadığı tespit edilen adada 19. yüzyılla beraber vapur seferleri yapılmaya başlanmış ve nüfusu da böylelikle artmaya başlamıştır. Özellikle yazlıkçıların ve günü birlikçilerin tercih ettiği ada İstanbul’a yakınlığı ve kolay ulaşımı sayesinde oldukça ilgi çekmektedir.
İlk ne zaman ve kim tarafında yerleşimin başlandığı kesin olarak bilinmeyen adada araştırmalar tarihinin 800’lü tarihlere kadar gittiğini göstermektedir. Adadaki manastırlar incelendiği zaman yerleşimin İkonoklazma Dönemi’nin ünlü patriği Fotiosun tarafından başlandığı düşünülmektedir. Birçok kez yağmalanan ada, Türklerin İstanbul’u fethi ile beraber daha çok dikkat çekmiş ve resmî belgelerde ismini geçirmeye başlamıştır.
Güzel havası ve plajlarının yanı sıra önemli tarihî eserlere de ev sahipliği yapan Heybeliada, zamanında din adamı yetiştiren Rum Ortodoks Ruhban Okulu’na, birçok dine ait farklı ibadethanelere, uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkların iyileştirilmesi için Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle kurulan sanatoryuma, bir dönemin başbakanı olan İsmet İnönü’nün evine sahiptir. Tarihî yerleri dışında doğal güzellikleri de olan Heybeliada, Derğirmenburnu piknik alanında dinlenmek ve yeşile doymak için, İsmet İnönü’nün meşhur çivileme atlayışını yaptığı Sadık Bey Plajında serin denizine doymak için, Çamliman’ında güzel havayı içinize çekmek için birçok fırsat vermektedir.
Heybeliada Nerede?
Heybeliada İstanbul’un ilçelerinden biridir ve Adalar bölgesindedir. İstanbul’da Büyükada’dan sonra en büyük adadır.
Heybeliada Nasıl Gidilir?
Peki, Heybeliada’ya nasıl gidilir? Buraya ulaşım vapurla ve motorlarla sağlanıyor. Bostancı’dan Heybeliada’ya 25, Kabataş’tan 70, Kadıköy’den 60, Kartal’dan ise 40 dakikada ulaşılabiliyor. Deniz otobüsüyle gitmeyi tercih edecek olursanız bu yolculuk da Kabataş’tan 40, Bostancı’dan 30 dakika kadar sürecek.
Heybeliada Vapur Saatleri
Heybeliada’dan Bostancı’ya giden vapur saatleri hafta içi ve cumartesi günleri, 07.15, 08.00 ve 17.50. Pazar ve tatil günleri ise 07.15, 08.20 ve 18.05’tir. Bostancı yönünden 08.00, 12.20 ve 19.45’te Heybeliada’ya vapur bulabiliyorsunuz. Hafta içi Beşiktaş’tan Heybeliada’ya iki sefer bulunuyor, bunun saatleri de 08.30 ve 18.30. Heybeliada’dan ise 08.00 ve 17.15. Hafta sonu ve tatil günlerinde de sefer saatleri değişmiyor.
Eminönü veya Kadıköy’den gidecek olursanız vapur Eminönü’nden yola çıkıyor ve yirmi dakika sonra Kadıköy uğramalı olarak Heybeliada’ya devam ediyor. Vapur saatleri Eminönü’nden şöyle: 06.50, 08.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.30, 18.40. Heybeliada’dan dönüş içinse saatler 06.05, 06.50, 09.15, 10.45, 13.10, 15.15, 17.45, 18.30 ve 20.35 şeklinde. Pazar günleri ve tatil günlerinde ve yaz – kış tariflerinde değişiklik gösterebiliyor. Bunun için bilgi almak isterseniz [email protected] adresine mail atabilir ya da 0212 313 80 00 numarasından bilgi alabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar.
Heybeliada Ruhban Okulu
Adanın en gizemli yerlerinden biri tartışmasız Heybeliada Ruhban Okulu. Teoloji eğitimi vermesi nedeniyle Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak da bilinir. Ümit Tepesi’nde bulunur ve Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okul olma özelliğine sahiptir. Ancak 1971 yılında Türkiye’deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi kararlaştırılır. Fener Rum Patrikanesi ise buna razı olmaz. Okuldaki din eğitimini kaldırınca okul yalnız lise düzeyinde eğitim verir 1972’de de tamamen kapatılır.
Heybeliada Pansiyon ve Otel
Ee, bu kadar yol gelmişken zamanınız varsa burada bir iki gün geçirebilirsiniz. Uzun bir tatil kadar iyi geleceğine hiç şüphe yok. Heybeliada pansiyon fiyatları ve konaklama seçenekleri de oldukça fazla. Pek çok otel ve pansiyon farklı konseptlerde misafirlerine hizmet sunuyor. İnternetteki kampanya sitelerinden dönemsel olarak çok daha uygun fiyata seçenekler sunuluyor. Fiyatlandırmalar yatak ve kahvaltı hizmeti üzerinden oluyor. Kampanyalı olarak iki kişi bir gece yaklaşık 100 Türk Lirası’ndan başlayan fiyatlarla standart odalarda kalınabiliyor. Oda standartı arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Her keseye uygun seçenek mevcut. Hizmetler ve personel iletişimi de gayet samimi. Gidip dönmek de bir seçenek tabii ama fırsat varsa bu cennete ne kadar uzun kalırsanız o kadar iyi. Zaman kaybetmeden kendinize ödül verin ve Heybeliada’ya gidip yenilenin.
Heybeliada Plaj
Heybeliada plaj seçenekleriyle de gönlünüzü fethedecek nitelikte. Temiz koyları, güzel sahili ve berrak deniziyle gidenlerde hayranlık uyandırıyor. Bu plajlar Heybeliada Beach, Heybeliada Aqua Green Beach Club, Heybeliada Alman Koyu Plajı, Heybeliada Akvaryum Plajı şeklinde sıralanabilir. Şemsiye ve şezlong bazı plajlarda giriş ücretine dahilken, bazılarında ek ücret talep edilebiliyor. Giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu farklılık göstermekle birlikte otuz ila altmış Tütk Lirası aralığında değişiyor. Ege ve Güney kıyılarında hissetmek için fazla zamanınız yoksa kısa tatil seçeneği için çok cazip olduğunu söylemek gerek.
Heybeliada Kahvaltı
Heybeliada kahvaltı için de İstanbul’daki en güzel seçeneklerden biri. Şehir stresinin, egzoz kokularının tamamen dışında kuş sesleri arasında güzel bir başlangıç için tercih edilebilir. Dilerseniz yanınızda kahvaltılık getirip, dilerseniz sahildeki marketlerden alışveriş yaparak kahvaltınızı orman içerisindeki ahşap masalarda denizi seyrederken yapabilirsiniz. Bir yandan hamak kurup salaş takılabilirsiniz. Eğer adada kalmayı aklınıza koyduysanız, kaldığınız otel ya da pansiyonlar da güzel kahvaltı hizmetleri veriyorlar. Güzel bir güne kahvaltıyla başlanır. Hele de Heybeliada’da iseniz zaten harika bir şekilde devam edecektir.
Heybeliada Gemisi
Heybeliada, ilk Türk Savaş Gemisi’nin de isim babasıdır. Heybeliada Gemisi Türk Deniz Kuvvetleri‘ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan bir projesi kapsamında üretilmiştir. Yapımına 2007 başlanan gemi 2008 yılında denize indirilmiştir. Kullanım alanı ise keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması.
Arabaların ve diğer motorlu araçların alınmadığı adada ulaşım bisikletle ve yürüyerek sağlanmaktadır. Faytonla da geziler düzenlenen adada atların sağlığı için elektronik faytona geçmek için girişimler başlamıştır. Ada bir asfalt yolla çevrelenmiştir. Bu yolu takip ederek tüm ada gezilebilmektedir. İki farklı şekilde adada tur atılabilir. Bunlar “Büyük Tur” ve “Küçük Tur” olarak ayrılmaktadır. Diğer adalar gibi Heybeliada’da bisikletle özleşmiştir. Kiralanan bisikletle tüm gün gezmek hem İstanbul’daki trafiğin stresini size yaşatmıyor hem de spor yapmanızı sağlamaktadır.
“Biz Heybeli’de her gece mehtaba çıkardık” sözlerini Yesari Asım Arsoy yazdıracak kadar güzel mehtap manzarasına sahip olan ada, kendine birçok sanatçıyı da âşık etmiştir. Aziz Nesin, Zeyyat Selimoğlu birçok eserinde Heybeliada’dan söz etmiş, Hüseyin Rahmi Gürpınar hayatını bir bölümünü burada geçirmiştir. Ahmet Rasim da adanın sürekli ziyaretçilerindendi. Eserlerinde hiç Heybeliada’dan söz etmemiştir ama kabri bu adadadır.
Tanıtım Videosu: