Büyükada Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Prens Adaları; Büyükada, Heybeliada, Burgazadası, Kınalı Ada, Sedef Adası, Yassıada, Kaşık Adası, Sivri Ada, ve Tavşan Adası olmak üzere toplam 9 adadan oluşur. Büyükada, Marmara Denizi’nde bulunan ve İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın en büyüğüdür ve Adalar Belediyesi’nin görev sınırları içinde yer alır. Rumca adı “Prinkipos”tur. Yaklaşık 5,5 km2’lik bir alanı kaplar.

Büyükada’nın biri kuzeyinde biri güneyinde olmak üzere iki tepesi vardır. Güneydekinin adı Yücetepe, kuzeydekinin adı Manastır Tepesi’dir. Adada Nizam ve Maden Mahalleleri olmak üzere iki mahalle bulunur. Henüz adaya yaklaşırken bile ada evlerinin manzarasıyla karşılaşırsınız. Adanın vapur iskelesi ana meydanda bulunur ve burada adanın simgesi haline gelen Saat Kulesi’ni, sahil yolu boyunca dizilmiş restoranları, dükkanları ve otelleri görürsünüz. Büyükada’da kamu hizmeti için olan araçlar haricinde motorlu taşıtlara izin verilmemektedir. Bu yüzden adayı bisikletle veya yaya olarak rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Adada, girmek için üyelik gerektiren plajların yanı sıra halk plajları da bulunmaktadır. Bunlar; Eskibağ Plajı, Halik Koyu Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Nakibey Plajı, Aya Nikola Plajları’dır. Bu plajlarda şezlong ve şemsiye kiralayarak gün boyu denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Büyükada’ya adımınızı attığınızda ilk dikkatinizi çekecek olan, maalesef ağır at kokusudur. Bunun sebebi atların faytonlar için kullanılmasıdır. Maalesef adaların altyapıdan sonraki en büyük sorunu atlı faytonlardır. Akülü fayton sistemine yıllardır geçilemediği gibi bazı fayton sürücüleri turistleri dolandırmaktadır. Size tavsiyemiz hem dolandırılmamak hem de atlara yapılan eziyete ortak olmamak için faytonları kullanmamanızdır.

Devamını Oku

Büyükada ile İlgili

Büyükada Nerededir?

Büyükada, Marmara Denizi’nde bulunan ve İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın en büyüğüdür. İstanbul’un Maltepe ilçesinden sadece 2,3 km uzaklıktadır. Büyükada’da Nizam ve Maden Mahalleleri olmak üzere 2 mahalle bulunur.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada’ya İstanbul’dan, Yalova’dan ve Bursa’dan denizyoluyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Devlete ait vapur seferlerinin yanı sıra özel ulaştırma şirketlerinin motorlarıyla da Büyükada’ya gidebilirsiniz. İstanbul’un Eminönü, Bostancı, Beşiktaş, Pendik ve Kadıköy vapur iskelelerinden kalkan vapurlara binebilirsiniz. Vapur saatleri için İstanbul Şehir Hatları resmi internet sitesine bakmayı ve kış sezonu ile yaz sezonu için ayrı tarifeler olduğunu unutmayınız.

Büyükada’ya Ne Zaman Gidilir?

Büyükada’ya dilediğiniz takdirde yılın her günü gidebilirsiniz. Özellikle İstanbullular için Büyükada hem pratik hem yakın bir kaçış noktasıdır. Ancak fırtınalı bir günde adaya gitmeniz veya gitseniz bile adadan dönmeniz pek mümkün olmayabilir, bu da bir gün daha adada konaklamak için bahaneniz olur. Büyükada’ya elbette en çok rağbet bahar ve yaz mevsimlerinde yaşanır. Nisan-mayıs aylarında olduğu gibi haziran-temmuz-ağustos aylarında da çok kişi ister birkaç günlüğüne ister bir haftalığına Büyükada’ya gider. Aynı aylarda çok sayıda yerli ve yabancı turist günübirlik ada seyahati de yapmaktadır. Yaz aylarında olduğu kadar ılık eylül günleri de Büyükada’ya gitmek için gayet uygundur. Denize girmeseniz bile yazdan kalma bir günü Büyükada’da geçirebilir, deniz kenarında akşam yemeği yiyebilirsiniz. Çok kalabalığın olduğu popüler sezonu tercih etmeyenlere Büyükada’ya bahar aylarında gitmelerini öneririz. Ayrıca adadaki en ünlü ve eski kilise olan Aya Yorgi Manastırı’na her sene 23 Nisan ve 24 Eylül’de yürüyüş düzenlenir. Ortodoksların kutsal günü sebebiyle yapılan yürüyüşe herkes katılabilir. Bu tarihlerde adaya gitmek ve yüzlerce kişiyle aynı anda kiliseye yürümek sizin için farklı bir deneyim olabilir.

Büyükada’da Nerede Kalınır?

Büyükada’ya günübirlik değil hafta sonunu geçirmek veya bir hafta kalmak üzere geliyorsanız Büyükada otellerinden birini seçmeniz hiç zor değil. Daha vapurdan inmeden bile göreceğiniz çok sayıda otel size en iyi konaklama seçeneklerini sunacaktır. Bu otellerin çoğunda deniz manzaralı odalar mevcuttur ve siz de erkenden rezervasyon yaparsanız bu odalardan birinde kalabilirsiniz. Böylece sabah uyandığınızda göreceğiniz ilk şey eşsiz İstanbul manzarası olacaktır. Büyükada’da iskeleye, yani ada merkezine yakın bir otelde kalabileceğiniz gibi denize girmek istediğiniz onlarca koydan birine yakın konumlanmış otellerden birini de seçebilirsiniz. Büyükada’daki otellerde sizin ve aileniz için en uygun oteli otel rezervasyon sitelerinden ücretsiz iptal ve/veya kredi kartsız işlem seçenekleriyle ayırtabileceksiniz. Bu otellerin çoğunda restoran ve canlı müzik hizmeti verilir. Sahil yolu boyunca dizilmiş balık lokantalarını tercih etmediğiniz takdirde otelinizin restoranında akşam yemeğinizi yiyip hoş vakit geçirebilirsiniz.

Büyükada’daki oteller toplantı salonu arayan şirketler için de çok uygundur. Şirket çalışanları böylece aynı yerde hem konaklayabilir hem de toplantılarını gerçekleştirebilir. Otellerin temin ettiği salonlarda düğün, nişan, ödül törenleri, sünnet düğünleri gibi çeşitli organizasyonlar da gerçekleştirilmektedir. Özellikle yaz sezonunda büyük ilgi gören Büyükada otellerini seyahat tarihinizden çok önce ayırtmanızı tavsiye ederiz. Hem yerli hem yabancı konuklarını ağırlayan oteller yaz sezonuna hatırı sayılır doluluk oranıyla girerler. Çocuklu bir tatil planlıyorsanız otelinize karar verirken otellerin çocukları kabul edip etmediklerinden emin olmayı unutmayınız. Ayrıca evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyen turistlerin hayvan dostu otelleri araştırması gerektiğini söyleyebiliriz. Adaya evcil hayvanıyla gelmek isteyenler şehir hatları vapurlarının ve feribotların evcil hayvan taşıma kurallarını yolculuk öncesi okumalıdır.

Devamını Oku

Büyükada Otelleri - Büyükada Otel Fiyatları

Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada kültürel, tarihi, doğal güzellikleri ve eşsiz koylarıyla İstanbul’a gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Büyükada otelleri hem İstanbullu misafirlerini hem de farklı bölgelerden gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlar. Çok çeşitli seçenekler sunan Büyükada otelleri genellikle tarihi konaktan restore edilerek işletilmektedir. AyaYorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi, Troçki’nin Evi, Prenses Koyu, Hamidiye Camii, Reşat Nuri Güntekin’nin Evi ve Adalar Müzesi Büyükada’nın en çok ziyaret edilen turistik yerleridir. Hıristiyan dinine göre Aya Yorgi Kilisesi’ne 23 Nisan’da giderseniz dileklerinizin kabul olduğuna inanılmaktadır. Her yıl geleneksel olarak saatlerce Azap Yokuşu’nu ellerinde ip makaralarıyla binlerce yerli ve yabancı turist tırmanmaktadır. Yalnız dileğinizin kabul olması için kiliseye gidene dek konuşmamanız gerekmektedir. Büyükada’da bisiklet sürebilir, dilerseniz yaya olarak da adayı keşfedebilirsiniz. Saat Meydanı’nda bulunan tezgahlardan kendinize ve sevdiklerinize el işi takılar veya objeler alabilir, isterseniz kurulan pazardan organik zeytinyağı, kurutulmuş meyveler de alabilirsiniz. Akşamları sahil kenarında konumlanan restoranlarda arkadaşlarınızla rakı-balık keyfi yapabilir, güzel sohbetler edebilirsiniz.  Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha çok tercih edilen Büyükada’yı isterseniz sakin olduğu kış döneminde de İstanbul’dan kalkan vapurlar ile kolayca ziyaret edebilirsiniz. 

 1

Devamını Oku

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Büyükada; tarihi yapıları, ibadethaneleri, en ünlü koylarıyla gerek İstanbulluların gerekse İstanbul’a gelen turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir adrestir. Hem kültürel hem tarihi anlamda misafirlerini memnun eden ada, deniz keyfi için de tercih edilebilir. Büyükada’ya genelde günübirlik geziler düzenlense de adanın atmosferini tam anlamıyla deneyimlemek için en azından bir gün kalmak şart. İşte bu seyahatiniz sırasında görmeniz gereken en önemli adresleri ve detaylı bilgiyi yazımızda bulabileceksiniz.

Büyükada Gezilecek Yerler:

Büyükada’nın mutlaka gezmeniz gereken en önemli adreslerini sizin için derledik. Aya Yorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi, Troçki’nin Evi, Reşat Nuri Güntekin’in Evi, Adalar Müzesi, Hamidiye Camii, Prenses Koyu, birbirinden ihtişamlı ve göz alıcı tarihi köşkler, Dilburnu Piknik Alanı ve Adakule’yi Büyükada’daki en önemli turistik noktaları merak edenler için anlattık. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Büyükada Ada İçi Ulaşım


Büyükada’da kamu hizmeti için kullanılan ve belediyeye ait olan araçlar haricinde motorlu taşıt yasaktır. Bu yüzden adada ulaşım için çok yoğun olarak faytonlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ada sakinleri ve turistler kendilerine ait bisikletlerini kullanıyor veya bisiklet kiralıyorlar. Adayı hakkını vererek keşfetmeniz için size tavsiyemiz ise yaya kalmanızdır. İster adanın en tepe noktasındaki Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkmak için ister plajlara gitmek için yürümenizi tavsiye ederiz.

Büyükada’nın İstanbul’a değil açık denize bakan tarafında bulunan meşhur Prenses Koyu’na ulaşmak ve orada denize girmek isterseniz vapur iskelesinin hemen yanında bulunan, özel işletmeye ait motorlara binebilir ve 10 dakika içinde adanın arkasındaki bu özel koya ulaşabilirsiniz. Ancak motor saatlerini önceden öğrenmenizi tavsiye ederiz. Zira sadece belli saatlerde gidiş-dönüş yapılmaktadır. Faytonla gitmeyi tercih ederseniz belli bir süre faytonla gittikten sonra karşınıza çıkan yokuş aşağı yolu atlar inemediği için bu yokuştan yaya olarak inmek zorunda kalacağınızı hatırlatmak isteriz. Prenses Koyu plajı dışında adanın arka tarafında bulunan diğer koylara da motor hizmeti verilir. Öte yandan adanın koylarını bizzat keşfetmek isterseniz sandal kiralamanız da mümkündür.

Adaya vardığınızda bagajınız ağır ise iskelede yolculara taşıma hizmeti veren kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Ancak taşıma ücreti hakkında önceden anlaşmanızı tavsiye ederiz. Zira ücret kalacağınız otelin iskeleye uzaklığına göre değişecektir.

Büyükada Mutfağı

1


Büyükada’ya piknik için hazırlıklı gelmediyseniz ve karnınız acıktıysa onlarca seçenek sizi bekliyor olacak. Daha adaya adımınızı atar atmaz sahilde peşi sıra dizilmiş balık lokantalarını göreceksiniz. Bu lokantalarda çeşit çeşit balık yiyebileceğiniz gibi kebaptan pideye, köfteden dolmaya kadar dilediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Tüm zeytinyağlı yemek çeşitlerini bulabileceğiniz bu lokantalarda dilerseniz midye, kokoreç de yiyebilirsiniz. Rakı-balık sofrası istediğiniz bir akşam ana yemek öncesi dilediğiniz her mezeyi de bulmanız mümkün olacaktır. Sahildeki bu lokantaların çoğunda akşam canlı müzik dinleyebilecek, şarkılara eşlik ederek dost meclisinde hoşça vakit geçireceksiniz. Büyükada’daki bazı otellerin kendilerine ait restoranlarında da akşam yemeği yiyebileceğinizi hatırlatırız.

Ayrıca meydandaki Büyükada Pastanesi, adanın en iyi pastanesi olarak bilinir. 1960 yılında Saat Meydanı’nda açılan pastane, milföy böreği ve poğaça çeşitleri ile ünlüdür. Kremalı pastalardan, patlıcanlı kol böreğine, milföyden minik ayçöreklerine ve pastanenin en ünlü kurabiyesi olan sakızlı lokumlu kurabiyeye kadar bin bir çeşit tatlıyı dilerseniz pastanede yersiniz dilerseniz evinize götürürsünüz. Tatlı demişken İzmir’den sonra en çok Büyükada ile özdeşleşen tatlının lokma olduğunu belirtmek isteriz. Yaz-kış demeden sıcak ve çıtır lokmaları denemenizi tavsiye ederiz. Büyükada ile özdeşleşen ikinci lezzet ise şüphesiz Roma dondurmasıdır. Özellikle yaz aylarında adadaki herkesin elinde dondurma göreceğinizi söyleyebiliriz. Akşamüstü birası içmek istediğinizde veya çay-kahve vaktiniz geldiğinde adada kafe, çay bahçesi veya bar bulmak hiç de zor olmayacaktır. İskele Kafe, Güven Bar, İpek’s Kafe, Fayton Kafe Büyükada’da deneyebileceğiniz kafelerden sadece birkaçı. Sabah erken saatte adaya geldiyseniz bu kafelerin neredeyse hepsinde geniş yelpazede kahvaltı seçenekleri olduğunu hatırlatırız.

Büyükada’da Alışveriş

1


Büyükada özellikle İstanbul ve Bursa’dan günübirlik turist çeken bir yer olması sebebiyle kendine özgü hediyelik eşya sektörü gelişen bir adres değil. Fakat iskeleye adım attığınız anda karşınıza çıkacak olan dükkanlardan hatta bakkallardan kendiniz veya sevdikleriniz için çeşitli biblo ve objeler bulmanız mümkün. Daha çok yeme-içme kültürünün geliştiği Büyükada’da hatıra olsun diye buzdolabı magnetinden hasır şapka ve çantaya, plaj için gerekli olabilecek malzemelere kadar her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Saat Meydanı’nda kolaylıkla rastlayabileceğiniz tezgahlardan da incik boncuk ve el işi aksesuar alışverişi yapabilirsiniz. Yapay veya gerçek çiçeklerden yapılmış taçlardan alıp bir de bisiklet kiralarsanız yaz havasında ada ruhunu yaşayabilirsiniz. Eviniz için deniz kabuğu detaylı bir çerçeve alabileceğiniz gibi balkonunuz için rüzgargülleri, ahşap ve bakır ürünler, yağlıboya resim replikleri, kapı süsleri ve dahi anahtarlıklar alabilirsiniz. Tarçınlı, limonlu, damla sakızlı kurabiyelerden, çeşit çeşit böreklerden ve poğaçalardan satın alabilirsiniz. Son olarak adada kurulan pazara gidip organik zeytinyağı, sebze ve meyve almanızı öneririz. Buradan adada yetişen meyveleri kuru veya taze haliyle alıp tadabilirsiniz. Ayrıca bu pazarlardan bez elbise ve gecelikler de alabilirsiniz. Şile bezini andıran kumaşta üretilen veya el ile işlenen bu elbiseleri çok sevecek, özellikle yaz aylarında vazgeçemeyeceksiniz.

Büyükada’da Gece Hayatı  

1


Büyükada’daki gece hayatı büyük ölçüde balık lokantalarında geçer. Ana Meydan’da sıra sıra dizilmiş lokantalarda her akşam konuklar ziyafet çekmektedir. Çeşit çeşit mezeleri tattıktan sonra dilediğiniz balığı yiyebilir veya dileğinize göre köfte, kebap ve kırmızı eti tercih edebilirsiniz. Bu lokantalardaki samimi ortam ve garsonların sunduğu hizmet kuşkusuz hoşunuza gidecek. Büyükada daha çok şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin adresi olduğu için restoranlarda çok yüksek sesli müzik çalınmaz. Dilerseniz fonda çalacak hafif musikiye dostlarınızla eşlik edeceğiniz rakı-balık sefası yapabilirsiniz. Mavi-beyaz masa, örtü ve sandalyeler sizi bir Ege kasabasında gibi hissettirecek. Sadece restoranlarda değil hiçbir yerde gürültüden rahatsız olmazsınız. Sakin bir akşam geçirmek ve kalabalık ve gürültüden kaçmak isteyenler için işte bu yüzden Büyükada idealdir. Bu restoranlar Ana Meydan’da veya Gülistan Caddesi üzerinde bulunur. Ali Baba Restoran, Milto Restoran, Kıyı Restoran, Ada Et & Balık Lokantası, Akasya Restoran, Balıkçı Aydın, Lido Restoran, Köşem Restoran bunlardan birkaçıdır. Özellikle canlı müziğin olduğu bir lokantada yemek yemek isterseniz rezervasyonların birkaç gün önceden yapıldığını hatırlatmak isteriz. Kaldığınız otelin de restoranında hoş vakit geçirebilirsiniz. Bu otellerin salonlarında nişan, düğün organizasyonları yapıldığı gibi ve yılbaşı, balo ve doğum günü davetleri de verilebiliyor.

Devamını Oku

Büyükada Festivaller

1

Büyükada’da bunca gezilecek yer, denize girecek bunca koy olur da festival olmaz mı? Elbette olur. Büyükada’daki en önemli etkinlikleri yazımızda sizin için derledik. Seyahat planlarınızı bu festivallere göre belirlemek isteyebilirsiniz. Böylece şehir hayatına ne uzak ne yakın olan Büyükada’da ailenizle veya arkadaşlarınızla hoş vakit geçirebilirsiniz.

Devamını Oku

Büyükada İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Ambulans: 112

Büyükada Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 8.000 / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün