Karaisalı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adana’nın merkez ilçesi olan Karaisalı, tarihî mirasları ve doğal alanları ile ön plana çıkmaktadır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgenin turizm sektörü da geliştirilmektedir. Yöresel yemek kültürü ve özellikle Varda Köprüsü ile Karaisalı, turistleri kendine çekmektedir. 21 binden fazla kişinin yaşadığı Karaisalı, tarihsel süreç boyunca farklı uygarlıklar tarafından ilgi görmüş bir yerleşim olmuştur.

Karaisalı’nın tarihi, Romalılara kadar dayanmaktadır. O dönemde Midilli olarak adlandırılan ilçenin güneyinde Roma döneminden günümüze kadar gelmiş kalıntılar bulunmaktadır. Midilli, yaklaşık 70 bin kişilik nüfusu ile döneminin önemli yerleşimlerinden biri olmuştur. Büyük İskender’in Anadolu istilası ile birlikte ise Midilli yıkılmıştır. Fakat daha sonra gelen Türklerin hâkimiyeti, yörenin çehresini değiştirmiştir. Bu açıdan Karaisalı’da Selçuklu ve Osmanlı’nın derin izlerine rastlanmaktadır. Selçukluların hâkimiyeti ile birlikte Çeçenli adını alan bölge; günümüzde çoğunlukla Ramazanoğulları ve Menemencioğulları soyundan gelenlere ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin Karaisalı adı ise Ramazanoğulları’ndan Kara İsa Bey’e atfen verilmiştir. 1360 yılında Adana’yı ele geçiren Ramazan Bey’in en sadık adamları arasında yer alan Kara İsa’ya Midilli kasabası kışlık, Kızıldağ ve çevresi de yayla yeri olarak verilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman devrine gelindiğinde ise, Kanuni’nin Karaisalı’ya özel bir ilgisinin olduğuna rastlanmaktadır. Bu dönemdeki 16. yüzyıla ait ayrıntılı sosyal ve ekonomik kayıtlara göre, nüfusun % 90’ının Türklerden oluştuğu görülmektedir. Karaisalı, Ramazanoğulları ile birlikte yoğun bir Türkleşme hareketine sahne olmuştur.

Karaisalı, doğal güzelliklerin ve tarihî mekânların bol olduğu bir yerdir. Bu açıdan Adana’nın dikkat çeken bir ilçesi olan Karaisalı’da Roma ve Osmanlı dönemleri gibi zamanlardan kalma eserler ve ilçenin doğal varlıkları görülmeye değerdir.

Karaisalı Nerededir?

Karaisalı, Türkiye Cumhuriyeti’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde konumlanan Adana ilinin bir ilçesidir. İlçe, Adana kent merkezine 50 kilometre mesafededir. Toros Dağları’nın başladığı noktada yer alan Karaisalı’nın kuzeyi dağlık, güney bölgeleri ise düzlük alanlardan meydana gelmektedir.

Karaisalı’da Kalınacak Yerler

Karaisalı’da farklı özelliklere sahip konaklama seçenekleri mevcuttur. İlçede otelden pansiyona, farklı noktalarda hizmet veren konaklama yerleri bulunmaktadır. İlçe merkezinde yer alan otellerin yanı sıra daha fazla doğal alanların içinde bulunan tesisler de mevcuttur. İlçede, Toros Dağları’nda, Kapuzbaşı Şelalesi manzaralı otellerin ve ilçe merkezinde yer alan konforlu konaklama seçenekleri de mevcuttur.

Karaisalı’da bir adet öğretmen evi de hizmet vermektedir.

Karaisalı’da Görülecek Yerler

Roma dönemine ait bir yapı olan Milvan Kalesi, Karaisalı’ya bağlı bir köy olan Karakılıç’ta yer almaktadır. Milvan Kalesi, Çakıt Nehri kıyısında yer almaktadır ve önünden kervan yolu geçmesi sebebiyle Romalılar için önemli bir kale olmuştur. Kalede 1815 yılında Adana valisi ve Menemenci aşireti arasında 7 ay süren bir savaş gerçekleşmiştir.

Yeşillikler içindeki konumuyla oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan Kesiri Han, Karaisalı’ya bağlı Altınova Köyü’ne yakın bir yerde bulunmaktadır. Çakıt Nehri kıyısında yer alan Kesiri Han, Bayrampaşa Kervansarayı olarak da adlandırılmaktadır. IV. Murat zamanında Sadrazam Bayram Paşa tarafından yaptırılan han, dikdörtgen bir biçime sahiptir.

Karaisalı’yı tanımlayan bir yapı niteliğinde olan Varda Köprüsü ise Hacıkırı Köyü yakınlarında yer almaktadır. Yerel halk tarafından Koca Köprü olarak da adlandırılan tarihi Alman Köprüsü, günümüzde Varda Köprüsü olarak adlandırılmaktadır. Vadinin iki yakasını birleştiren köprü 210 metre uzunluğa ve 100 metre yüksekliğe sahiptir. Osmanlı’nın asker, yolcu ve eşya taşıması; Almanya’nın da petrol yataklarına ulaşımının hızlanması amaçlı inşa edilen Varda Köprüsü, Almanlar tarafından tamamen taştan inşa edilmiştir. Yapımı 1912 yılında tamamlanan köprü, fotoğrafçılar için çok güzel kareler sunmaktadır.

Seyhan Nehri’nin kollarından biri olan Çakıt Deresi’nin açtığı Kapıkaya Kanyonu, çevresindeki zakkum, zeytin, keçiboynuzu ve çınar ağaçları ile birlikte Karaisalı’nın doğal güzelliklere sahip bir bölgesidir. Doğa yürüyüşü yapma imkânının bulunduğu 20 kilometrelik kanyonun 7,25 kilometresi yürüyüş yolu olarak düzenlenmiştir. Varda Köprüsü’ne 2 kilometre mesafede bulunan Kapıkaya Kanyonu, doğal bir cazibe merkezidir.

Yorumlar

Profile picture for user melisayıldırım
22 Ara 2024, Pazar - 09:52