Huzur veren doğası, kültürel zenginlikleri ve Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetleri ile Ordu ülkemizde ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir. Büyükşehirlerin kalabalığından ve gürültüsünden sıkıldıysanız Ordu’nun sakin havası sizlere çok iyi gelecek. Yılın her döneminde farklı bir güzellik bulacağınız şehirde yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz yaylalarda doğanın sesini dinleyebilir, Ünye ve Fatsa’nın tertemiz sahillerinde denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.Türkiye’nin en yeni kayak merkezlerinden biri olan Çambaşı Kayak Merkezi’nde kış sporlarının keyfini sürebilir, ilkbahar ve sonbahar aylarında vadi ve ormanlar arasında trekking yapabilirsiniz. Adrenalin dolu anlar yaşamak isterseniz Boztepe’de yamaç paraşütü deneyebilirsiniz. Ordu’yu doyasıya keşfetmek istiyorsanız en az üç gününüzü bu güzel şehre ayırmanızı tavsiye ediyoruz
Ordu Gezilecek Yerler
Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Ordu dört mevsim ziyaretçilerine ayrı güzellikler sunar. Ordu gezinizde hem tarihî hem de doğal güzellikleri bir arada görme imkânı bulabilirsiniz. Manzaraya düşkünseniz Boztepe’ye uğrayıp Ordu’yu kuşbakışı seyredebilir, nefis Karadeniz manzarasını seyrederek çayınızı yudumlayabilirsiniz. Bolaman Kalesi, Paşaoğlu Konağı ve Taşbaşı Kilisesi Ordu’da ziyaret edebileceğiniz tarihî yapılar arasında yer alırken Yason Burnu doğal güzelliği ile görülmeye değer yerler arasındadır. Yaylaları ile ünlü olan Ordu’ya yolunuz yaz aylarında düşerse Perşembe Yaylası ve Çambaşı Yaylası tüm güzelliği ile sizleri bekliyor olacak. Ulugöl, Gaga Gölü ve Çiseli Şelalesi Ordu gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz doğa harikaları arasında yer almaktadır. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.
Boztepe
Boztepe Ordu’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Denizden 530 metre yükseklikteki Boztepe, Karadeniz’in ve Ordu’nun muhteşem manzarasına ev sahipliği yapmaktadır. Boztepe’ye Ordu’dan kara yoluyla ulaşım sağlandığı gibi 2011 yılında yapılan teleferik aracılığıyla da ulaşım sağlanmaktadır. 2.350 metre uzunluğundaki teleferik yemyeşil ağaçların üzerinden geçerek Karadeniz manzarası eşliğinde Boztepe’ye ulaşmaktadır. 0-6 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz olan teleferiğin gidiş-dönüş fiyatı 10 TL’dir. Teleferik haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ordu’ya 8 kilometre uzaklıkta bulunan Boztepe’ye aracınızla da çok kısa sürede ulaşabilirsiniz ancak manzara eşliğinde keyif yapmak istiyorsanız teleferik sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Karadeniz’in muhteşem doğasını gözler önüne seren Boztepe’de keyifli zaman geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar bulunduğu gibi Ordu’ya özgü hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkânlar da bulunmaktadır. Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez sporu olan yamaç paraşütü Boztepe’de yapılmaktadır. Profesyoneller eşliğinde deneyebileceğiniz yamaç paraşütü 15 dakika sürmektedir.
- 1 view
Paşaoğlu Konağı
Ordu il merkezinde bulunan Paşaoğlu Konağı, Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılmıştır. Konak yapılırken taşları Ünye’den, ahşaplar Romanya’dan getirilmiş olup Paşaoğlu Konağı’nın yapımı İstanbullu bir usta tarafından gerçekleştirilmiştir. Ordu’daki en güzel sivil mimari örneklerinden biri olan konak üç kattan oluşmaktadır. Her katında ayrı işlemeleri olan konak 1982 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir.1983 yılında onarım başlatılan Paşaoğlu Konağı restore edilerek 1987 yılında “Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin zemin katı müze idaresi tarafından kullanılırken müzenin birinci katında takı, silah, erkek ve kadın giysileri gibi etnografik eserler sergilenmektedir. Müzenin ikinci katı ise misafir odası, yatak odası, günlük odalar ile 19. yüzyıl konağının özelliklerini taşımaktadır. Girişi ücretsiz olan Paşaoğlu Konağı’nı hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
- 1 view
Taşbaşı Kilisesi
Ordu gezisinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer Taşbaşı Kilisesi’dir. Ordu merkezindeki kentsel sit alanı içerisinde bulunan Taşbaşı Kilisesi 1853 yılında bölgede yaşayan Rum Ortodoks Hristiyanların oluşturduğu cemaat tarafından yapılmıştır. Doğudan batıya dikdörtgen tarzda yapılan kilisenin kubbesi hariç tamamının yapımında kesme taş kullanılmıştır. 1853 yılından bu güne ayakta olan yapı bazilika şeklindedir. Taşbaşı Kilisesi ayrıca 1937 yılından 1977 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından 1983 yılında restore edilmeye başlanan Taşbaşı Kilisesi, 10 Nisan 2000 tarihinden itibaren Kültür Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bina 2000 yılından bu yana kültür merkezi olarak kullanılsa da arkeoloji müzesi olarak hizmet vermesi için çalışmalar devam etmektedir. Yapılması düşünülen arkeoloji müzesinde, Kurul Kalesi’nde 2010 yılından beri yapılan kazı çalışmalarında elde edilen 5. ve 6. yüzyıla ait eserler sergilenecektir.
- 1 view
Yason Burnu
Ordu’ya 30 kilometre, Perşembe ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Çaytepe köyü sınırları içerisinde bulunan Yason Burnu; Ordu’da görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır. Yarımada özelliğine de sahip olan Yason Burnu 1. derece arkeolojik, 2. derece doğal sit alanıdır. Doğal güzellikleriyle ünlü olan Yason Burnu’nda 1869 yılında Rumlar tarafından yapılan tarihî bir kilise bulunmaktadır. Kilise Ordu Valiliği tarafından 2004 yılında restore edilerek tekrar hizmete açılmıştır. Kilisenin onarılması, çevre düzenlemelerin yapılması ile ziyarete açılarak cazibe merkezi haline getiren bölge özellikle yurt dışından gelen turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Yason Burnu’nda güneşin doğuşunu ve batışını izleyebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yason Burnu’nda kilise dışında doğanın ve manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz, Karadeniz mutfağından lezzetlere ulaşabileceğiniz kafe ve restoranlar bulunurken, piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. Özel araçla kolayca ulaşabileceğiniz Yason Burnu Yarımadası’nda otopark bulunmaktadır. Yason Burnu ayrıca zıpkınla balık avı ve dalış sporuyla ilgilenenlerin Ordu’da en sık tercih ettiği yerlerden biridir.
- 1 view
Bolaman Kalesi
Ordu’nun Fatsa ilçesinin Bolaman beldesinde bulunan Bolaman Kalesi görülmeye değer yerlerden biridir. Pontus Rum İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin edilen kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Karadeniz’in kıyısında yükselen kale gözetleme ve karakol faaliyetlerini yapmak için iç ve dış olmak üzere iki bölümden olmuştur. Bolaman Kalesi gözetleme kulesinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Ayrıca içinde bir de şapel bulunmaktadır. İç kale yapının batı ucunda bulunmakla birlikte yüksek duvarlara sahiptir. İç kalenin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Geçmişten günümüze hâlâ ayakta olan iç kalenin üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak inşa edilmiştir. Hazinedaroğlu Konağı olarak da bilinen ev kalenin üzerinde olup çift cumbalıdır. Bolaman Kalesi’nin yıldızı 18. yüzyıl sivil mimarisinin örneklerinden olan Hazinedaroğlu Konağı 1980 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilmeye başlanmıştır. Hazinedaroğlu Konağı 2009 yılında Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ordu’nun tarihini yansıtan Bolaman Kalesi yerli ve yabancı turistlerin Ordu’da sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.
- 1 view
Perşembe Yaylası
Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Perşembe Yaylası, sadece Ordu’nun değil aynı zamanda ülkemizin de en güzel coğrafyalarından biri olarak gösterilmektedir. Bakanlar Kurulu kararı ile 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Perşembe Yaylası’nın dünya mirası olarak korunması için tescil işlemleri devam etmektedir. 1.500 metre rakıma sahip olan Perşembe Yaylası’nda mesire alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Yaylada piknik yapabileceğiniz gibi dilerseniz safari ya da yamaç paraşütü de yaparak adrenalin dolu dakikalar geçirebilirsiniz. Perşembe Yaylası eşsiz doğaya sahip olduğu gibi tarihî eserlere ve kalıntılara da ev sahipliği yapmaktadır. Karga Tepesi, Kümbetler ve Çişeli Şelalesi yolunuz buraya düştüğünde ziyaret edebileceğiniz yerler arasında sayılabilir. Perşembe Yaylası’ndan her yıl yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Temmuz ayında gerçekleşen yayla şenliklerinde folklor gösterileri, konserler, çeşitli yarışmalar, güreş müsabakaları ve at yarışları gibi sosyal ve kültürel etkinliklere katılarak Ordu gezinizde unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Çambaşı Yaylası
Ordu’ya 61 kilometre uzaklıktaki Kabadüz ilçesinde bulunan Çambaşı Yaylası sadece Karadeniz Bölgesi’nin değil aynı zamanda ülkemizin de en önemli yaylalarındandır. 100 dönümlük alanı ve 72 obasıyla en geniş yaylardan biri olan Çambaşı’nın sularının şifalı olduğu söylenmektedir. 1.850 metre rakıma sahip Çambaşı Yaylası’nda piknik alanları, restoranlar ve konaklayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır. Doğal güzellikleriyle gelenleri kendine hayran bırakan yaylada bütün doğa sporlarını profesyonel olarak yapmak mümkündür. Yaylada kuzularla karışılabileceğiniz gibi atlarla da karşılaşabilirsiniz. Yılkı atları Çambaşı Yaylası’nda özgürce dolaşmaktadır. Yaylada birkaç tane alabalık üretim çiftliği de bulunmaktadır. Bakanlar Kurulu tarafından 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Çambaşı Yaylası’na yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistler akın etmektedir. Yaylaya kendi aracınızla ulaşabileceğiniz gibi minibüs ile de ulaşabilirsiniz. Çambaşı Yaylası’nı Ordu için tam bir turizm cazibe merkezi haline getirebilmek için Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi yapım çalışmaları 2010 yılında başlamıştır. 2017 yılında hizmete açılan kayak merkezi Türkiye’de denize en yakın kayak merkezi olarak bilinmektedir. Kayak merkezinde 2 telesiyej, kayak okulu, sosyal alanlar, konuk evi ve 150 araçlık otopark bulunmaktadır.
- 1 view
Ulugöl
Ordu’ya 63 kilometre, Gölköy ilçesine ise 17 kilometre uzaklıkta bulunan Ulugöl, Ordu’daki doğal güzelliklerden biridir. Krater bir göl olan Ulugöl 26,5 hektar büyüklüğündeki Ulugöl Tabiat Parkı’nın içinde bulunmaktadır. Ordu’nun en büyük gölü olan Ulugöl yeşilin ve mavinin her tonuna ev sahipliği yapmaktadır. 1.500 metre rakıma sahip Ulugöl’ün çapı yaklaşık olarak 250 metredir. Gölün 700 metre çevresine kadar yerleşim yeri bulunmamaktadır. Gölün etrafı meşe ve gürgen ağaçları ile çevrilidir. Parkın içinde yürüyüş parkuru, piknik alanları, kamp alanları ve konaklama için ağaç evler bulunmaktadır. Bu doğal güzellik içerisinde piknik yapabileceğiniz gibi doğa ile baş başa kalıp tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Parkın içinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir büfe bulunmaktadır. Dört mevsim ayrı güzelliğe sahip Ulugöl’de huzur içinde dinlenebilir, şehrin gürültüsünden uzaklaşabilirsiniz. Ulugöl Tabiat Parkı’nın içerisinde Ulugöl dışında üç adet heyelan set gölü bulunmaktadır. Göllerden ikisi biraz ufak ve sazlıkla kaplıyken diğeri oldukça büyüktür. Büyük olan heyelan set gölünde Abant alası balık türü yaşamaktadır. Muhteşem doğanın içerisinde piknik ve mangal imkânı sunan Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ulugöl Tabiat Parkı’na giriş ücretlidir.
- 1 view
Çiseli Şelalesi
Ordu’ya 26 kilometre uzaklıktaki Karaoluk köyünde bulunan Çiseli Şelalesi, Karaoluk Şelalesi olarak da bilinmektedir. Ordu’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Çiseli Şelalesi doğal güzelliği ile Ordu’nun en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Çiseli merkeze oldukça yakın olsa da buraya ulaşmak için dar ve bol virajlı toprak yollardan geçmeniz gerekmektedir. Çiseli Şelalesi, ülkemizin en güzel şelaleleri arasında gösterilmektedir. Şelalenin etrafı Karaoluk köyünün ünlü çam ve mavi ladin ağaçları ile çevrilidir. Şelale aynı zamanda geniş bir gölete sahiptir. Yaz aylarında ziyaretçilerin buz gibi suyuyla gölette yüzerek serinleme imkânı sunan şelalenin çevresinde oldukça geniş bir piknik alanı bulunmaktadır. Sizin de Ordu’ya yolunuz yazın düşerse Çiseli Şelalesi’ne uğrayarak serinleyebilir, sevdiklerinizle birlikte bu doğa harikasında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
- 1 view
Gaga Gölü
Ordu’ya 43 kilometre, Fatsa ilçesine ise 10 kilometre uzaklıkta Örencik köyü sınırları içerisinde bulunan Gaga Gölü doğasıyla Batı Karadeniz’in en önemli doğal göllerinden biridir. 7 hektarlık alana sahip olan göl heyelan sonucu oluşmuştur. Bölgedeki göllerin birçoğu heyelan sonucu oluşsa da Gaga Gölü’nün oluşumu diğer göllere göre farklıdır. Diğer göller heyelan seti gölü iken Gaga Gölü heyelan sonrası oluşmuş enkaz seti gölüdür. Gaga Gölü’nü diğer göllerden ayıran bir diğer özelliği de derinliğidir. Birkaç adımda 4-5 metreye ulaşan gölün derinliği 10-15 metre arasında değişmektedir. Ayrıca gölü besleyen herhangi bir akarsu bulunmamaktadır. Gölün etrafı fındık ağaçları ile çevrilidir. Muhteşem doğasıyla yeşillikler içerisinde bulunan Gaga Gölü birçok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Sit alanı olarak koruma altına alınan bölgede bu nedenle herhangi bir yerleşime izin verilmemektedir. Fındık ağaçlarıyla kaplı yeşillikler arasında dinlenme imkânı veren Gaga Gölü’ne uğramanızı tavsiye ederiz.
- 1 view