Yumurtalık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yumurtalık, Adana’nın ince kumlu plajı ile ünlü sahil turizm beldesidir. 2015 yılında Mavi Bayrak alarak kalitesini tescillemiş olan temiz deniz suyu ile kendine birçok ziyaretçi çeken Yumurtalık, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile de ön plana çıkmaktadır. Yumurtalık, yaz sıcağında Adanalıların denize girmek için ziyaret ettikleri başlıca yer olma özelliği taşımaktadır. Tarihte Aegeae, Ayas veya Laiazzo olarak adlandırılan Yumurtalık’ta kış mevsimi nüfusu 5 bin kişi civarındayken, yazın bu sayı ziyaretçilerle birlikte 30 ile 40 bin kişi civarına çıkmaktadır.

Yumurtalık’ın tarihi MÖ 2 binlere kadar dayanmaktadır. Bölgedeki Zeytinbeli Höyüğü’nde MÖ 17. yüzyıla ait Hitit çanak çömlekleri ortaya çıkarılmıştır. Orta Çağ’a gelindiğinde ise özellikle 13. yüzyılda Kilikya Ermeni Krallığı’nın önemli bir liman kenti olan o dönemki adı ile Aegeae, daha sonra Venedikli hâkimiyetinde iken Laiazzo adını almıştır. Bölge, 1266 ile 1322 yılları arasında Memlük ve Türkmenlerin istilasına uğramış ve bunun sonucunda ticari faaliyetlerde bir süreliğine kesintiler meydana gelmiştir. 1347’de ise Memlüklüler iyice baskı kurmaya başlamış ve sonunda şehri ele geçirmişlerdir. Bu dönemin ardından ticaret yollarının rotasının değişip Akdeniz’den uzaklaşması ile şehrin limanı eski önemini kaybetmiştir. 16. yüzyıla gelindiğinde ise sahneye Osmanlı çıkmaktadır. 1517 yılında Osmanlı’nın bölgeyi ele geçirmesi ile şehir bir sancağa bağlanmıştır. Yumurtalık’ın Adana’nın bir ilçesi olması ise 1959 yılına rastlamaktadır.

Yumurtalık, tatil sezonunda birçok günlük ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Değişik uygarlıklara ait tarihi kalıntıları, temiz denizi, doğal güzellikleri ile Yumurtalık, Adana’nın yaz tatili geçirmek için ziyaret edilebilecek bir bölgesidir.

Yumurtalık Nerededir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Adana ilinin bir ilçesi olan Yumurtalık, Adana kent merkezine 80 kilometre mesafededir. Ceyhan ilçesine 30 kilometre mesafede olan Yumurtalık, Akdeniz kıyısında yer almaktadır.

Yumurtalık’a Nasıl Gidilir?

Yumurtalık’a Ceyhan ve Yakapınar ilçeleri üzerinden ulaşılmaktadır. Özel araç ile öncelikle Ceyhan’a ulaştıktan sonra Yumurtalık’a devam etmek mümkündür.

Şehirlerarası otobüsler kullanıldığı takdirde de, Adana Otogarı’ndan hizmet veren otobüsler ile de Yumurtalık’a ulaşım sağlamak mümkündür.

Özellikle yaz mevsiminde, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin sık sık seferleri bulunan otobüsleri hizmet vermektedir. Bu otobüsler Adana Taşköprü-Ceyhan Yumurtalık arasında seferler düzenlemektedir.

Yumurtalık’ta Görülecek Yerler

Ayas Antik Kenti, Ayas Kalesi, Süleyman Kulesi ve Marko Polo İskelesi’nin günümüze kadar ulaştığı tarihi bir yerleşimin kalıntılarıdır. Antik Kilikya’nın MÖ 1. yüzyılda en parlak dönemini yaşadığı bu bölge, Helenistik döneme tarihlenen hastane ve tapınak kalıntıları ile de ünlüdür. Marko Polo’nun, doğuya gerçekleştirdiği seferler esnasında, burayı iki kere ziyaret ettiği bilinmektedir.

Ayas Antik Kenti içinde yer alan Ayas Kalesi, Yumurtalık’ta görülmeye değer bir başka noktadır. 11. yüzyılda, şehrin önemli bir ticaret limanı ve piskoposluk merkezi olduğu dönemde inşa edilen Ayas Kalesi, 1266 yılından 1337 yılına kadar Memlüklüler tarafından sıkça saldırıya uğraması sebebiyle yoğun tahribat görmüştür. Bu sebeple devamlı yenileme çalışmalarına maruz kalmış olan Ayas Kalesi, bünyesinde farklı müdahalelerin izlerini taşımaktadır.

16. yüzyılda, Osmanlı hâkimiyeti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen Süleyman Kulesi ise denizden gelebilecek saldırıları gözlemleyip önceden tespit edebilmek için yapılmıştır. Adını padişahtan alan Süleyman Kulesi, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Kulede küçük gözlem pencereleri yer almaktadır.
İtalyan gezgin Marko Polo, Çin seyahati sırasında Ayas’ta iskeleye ayak basmıştır. 1268 yılında bu noktada karaya çıkmış ve geri kalan yolunu karadan devam ettirmiştir. Memleketi Venedik’e geri dönerken de gene buraya gelmiş ve denize bu noktadan açılarak Venedik’e gitmiştir. Bu sebeple Marko Polo İskelesi önemli bir tarihsel anın yaşandığı bir noktadır.

Yumurtalık Lagünleri ise bölgede görülmeye değer doğal alanlardır. Körfez ile Ceyhan Nehri arasında konumlanan lagünler, çevresindeki bitki varlığı, ormanları, yeşillikleri, çamur düzlükleri ve bataklıkları ile kompleks bir yapıya sahiptir. Çeşitli kuşlara yaşam alanı sunan bu lagünler, kuş gözlemcilerinin ilgisini çekmektedir. Yaklaşık 70 bin kuş, burada kışlamaktadır. 16.430 hektarlık bir alanı kaplayan Yumurtalık Lagünü Milli Parkı’ndaki lagünler birçok noktada deniz ile birleşmektedir. Türkiye’de nadir bulunan Halep çamı, bu bölgede orman oluşturmuştur.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı