- 1 view
Uludağ Kayak Merkezi, Bursa’nın güneybatısında yer alan, Fatintepe ve Kuşaklıkaya adlarındaki iki tepe üzerinde kurulmuş olan bir kayak merkezidir. 11 bin 338 hektarlık alanı içeren Milli Parkı da kapsayan alan, Bursa şehir merkezine yaklaşık yarım saat mesafede ve 36 kilometre uzaklıkta bulunur.,
Uludağ Kayak Merkezi, modernliği ve kalitesi ile Türkiye’nin kış turizminin merkezi konumunda bulunur. Otellerin bulunduğu 1800 metre rakım ile başlayan kayak merkezi, 2200 metre rakıma kadar çıkan kayak tesislerinin yanı sıra 2543 metrede bulunan zirvesiyle hem Türkiye’nin hem de dünyanın birçok farklı yerinden ziyaretçi alır.
Uludağ Kayak Merkezi Nasıl Kuruldu?
Uludağ’ın ismini alması Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanıyor. Bursa’da bir öğretmen ekibi tarafından daha önce kurulan özel bir encümen, 1925 yılında Coğrafya Encümeni’nin de ilk şubesi olarak kabul görmüş. Şubenin ilk düzenlediği Keşiş Dağı’na tırmanış gezisine katılan heyette bulunan Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kurucularından Dr. Osman Şevki Bey, dağın ululuğu karşısında şaşkınlığa uğramış ve “Ne ulu dağ” deyivermiş. Ankara’ya döndüğü zaman da bir rapor hazırlayarak dağın adının “Uludağ” şeklinde değiştirilmesini teklif etmiş. O zaman Mareşal olan Fevzi Çakmak da bu öneriyi kabul etmiş ve o tarihten bu yana “Uludağ” adıyla anılmasını sağlamış. Bu ad günümüze kadar aynı şekilde gelmeyi başarmış. Soyadı kanunu çıktığı zaman da Dr. Osman Şevki Bey, “Bursalı” olan lakabını “Uludağ” soyadını alarak değiştirmiş.
Tarihinde Uludağ’a çıkan ilk kişi ise Abraham adındaki bir Almandır. 1928 Amsterdam Olimpiyatları’na katılacak Türk atletlerine antrenman yaptırmak üzere Türkiye’ye çağrılan Alman antrenör Alexi Abraham, Bursa gezisi yaparken 1933 yılının Ocak ayında tek başına kayakla Uludağ’a çıkar, Büyük Otel’de birkaç gün kalıp, fotoğraf çektikten sonra Bursa’ya döner. Abraham çektiği fotoğrafları Vali Fatin Güvendiren’e gösterir ve Uludağ’da kayak sporunun yapılabileceğini anlatır.
Uludağ Kayak Merkezi Hakkında Detaylı Bilgi
Uludağ Kayak Merkezi’nde en düşük rakım 1750 metre iken en yüksek rakım 2543 metredir. Otellerin olduğu alanın zirve noktası ise yaklaşık 2000 metredir. Kayak merkezinde toplamda 11 adet ana pist bulunmakla birlikte alpin usulü, snowboard, cross country, heli skiing stillerinde kayak yapabileceğiniz pistler yer alıyor. Ayrıca stillerin yanı sıra acemi kayak kullanıcıları için oldukça geniş alanlar da bulunuyor. Burada profesyonellerden ders alarak kendinizi geliştirebiliyorsunuz.
Gelelim kayak merkezindeki taşıma araçlarına. 13 adet lift, 7 adet telesiyej, 6 adet teleski, 7 adet T barın yer aldığı Uludağ’da ayrıca 24 saat hizmet veren acil yardım merkezi ve 1 adet mobil klinik de mevcut. En uzun pist 2 kilometre uzunluğa sahip iken, en uzun telesiyej 1.7 kilometre uzunluğunda. Merkezdeki toplam pist uzunluğu ise yaklaşık olarak 25 kilometre civarında.
Uludağ Kayak Merkezi’nde yazın ve kışın ayrı ayrı etkinlikler yapılıyor. Yazın gidecek olursanız apollo kelebeği gözlemi, ATV safari turları, basketbol, dağ bisikleti, kamp, okçuluk, trekking, yaz dağ tırmanışı gibi etkinlikler yapabiliyorsunuz. Kışın gidecek olursanız buz pateni, dronlu aksiyon video çekimi, kar motoru safari, kayak, dağ tırmanışı, snowboard ve snowpark gibi etkinliklerle zamanınızı değerlendirebiliyorsunuz. Ayrıca Uludağ canlı yayın kameraları sayesinde de 12 ay boyunca alanı izleme şansına sahip oluyorsunuz.
Uludağ Kayak Merkezi Fiyatları
Uludağ Kayak Merkezi’nde skipass kayak biletleri ile 4 saatlik biletler, tam gün ya da 5 günlük gibi uzun zamanlı biletler satılıyor. Tek çıkışlık olarak satılan biletler sadece alındığı lift’te geçerli olurken, tek çıkış dışındaki tüm diğer bilet tiplerini, biletinizi aldığınız gişeden bağımsız olarak Uludağ’daki diğer liftler için de kullanabiliyorsunuz. Bilet fiyatları şöyle:
4 saatlik kayak ücreti 90 TL
1 günlük ücret 150 TL
1.5 günlük 200 TL
2 günlük 260 TL
2.5 günlük 300 TL
3 günlük 350 TL
4 günlük 400 TL
5 günlük 450 TL
*Fiyatlar 2018-2019 sezonunda güncellenmiştir.
Uludağ Kayak Merkezi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Adres: Bursa Uludağ Yolu, Uludağ, Osmangazi, Bursa, Gülbahçe, Osmangazi/Bursa
Dolmuş: Uludağ’a dolmuş ile gidebilmek için Bursa merkezden düzenli sefer yapan dolmuşları tercih edebilirsiniz. Belli bir yere kadar geldikten sonra teleferik kullanarak kayak merkezine ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız, şehrin doğu bölgesinden Heykel yakınlarında yer alan Pınarbaşı tarafından Uludağ yoluna sapabilirsiniz. Şehrin batısından gidecekseniz Heykel semtinin batısında kalan Çekirge yönünden Uludağ’a ulaşabilirsiniz. Gitmeden önce tesisi arayarak Uludağ kayak merkezi hava durumu hakkında bilgi almanızda fayda var.