"""Mysia Olympos - Keşiş Dağı"" Şimdiki Adıyla Uludağ"

Havalar çok güzel gitse de; kış bitmeden, Uludağ yazımı yayınlamak istedim! Gitmek isteyenleri, bilgilendirmek açısından…Türkiye’de kış turizminin en meşhur, en bilinen mekanı! Eskişehir’de ikamet ettiğim için ve kayak yapmayı öğrendiğimden beri (Şubat 2010) sık sık gittiğim, gitmek istediğim huzur verici bir yer!

Eskişehir’de halihazırda bir sürü turizm şirketi, günübirlik turlar düzenlemekte! Hatta kahvaltı için Cumalıkızık (“Kınalı Kar” dizisiyle ünlenen), Uludağ sonrası da Tophane ve Ulucami gezileri planlamakta ve gezilmekte.

Cumalıkızık, Bursa

Ulucami, Bursa

Uludağ  Hakkında : Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Marmara Bölgesinin en yüksek dağı, Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları var! Uludağ'ın Zirvesi olan Kara Tepe altındaki kar çukurunda kar yaz kış erimiyor. Uludağ’da, 46 tür kelebek yaşamakta; Apollon Kelebeği’nin Uludağ'a özgü endemik türü bulunmakta!

Herodot (MÖ 490-420) yazdığı, Herodot Tarihi kitabında Uludağ’a, "Olympos" olarak betimlemekte. Herodot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu Coğrafyacı Strabon (MÖ 64-MS 21) ise Uludağ’a, Olympos ve Mysia Olympos'u demekte. Roma İmparatorluğu'nda resmi din Hıristiyanlık olduktan sonra, Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar burada kurulmuş, Orhan Gazi, Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırlarda, Müslüman dervişler burada inzivaya çekilmişler. Bursa'nın fethinden sonra ise Türkler dağa "Keşiş Dağı" ismini vermişler. "Olympos Mysios" veya "Keşiş Dağı", 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile "Uludağ" adını almış.

Uludağ, Bursa

Uludağ’da Turizm : 1933'te Uludağ’da büyük bir otel ve muntazam şose yol yapılmış, böylelikle Uludağ kış kayak sporları için bir merkez haline gelmiş; yol asfaltla kaplanıp; düzenli otobüs seferlerinin başlamasıyla da, Dağa ilgi daha da artmış. Uludağ modern dağ tesisleri ise; 1963'te hizmete açılan Türkiye'nin ilk teleferiği ile dağ ve kış turizminin merkezi haline gelmiş. Uludağ'da 15 adet özel ve kamuya ait 12 resmi konaklama tesisi ve bunlara ait de pek çok telesiyej ve teleski hattı bulunmakta!
 
Uludağ'a Ulaşım : Uçakla gelecekler için, aşağıdaki linkten uçuş tarifelerine ulaşabilirsiniz! http://www.yenisehir.dhmi.gov.tr/havaalanlari/sayfa.aspx?hv=18&mnu=5019#.VtVyBH196t8

Bursa Yenişehir Havaalanı, Uludağ’a 81 Km. uzaklıkta! (70-80 dakika) Otobüsle (Eskişehir-Bursa 19-25 TL) gelecekler için ise; Otogar’dan Tophane’ye gelmeniz, Tophane’den de Uludağ’a kalkan minibüsler mevcut (8 TL)! Başka bir seçenek de taksi (Tahmini 80 TL). Diğer bir ulaşım aracı da Teleferik! Teleferikle Sarıalan’a kadar gelebilirsiniz, oradan da dolmuşlarla ulaşabilirsiniz (Uludağ 7 Km.).

Uludağ, Bursa

Teleferik Ücreti,  Her gün (08:00-20:00) :
Tek Yön (Tam 25 TL, Öğrenci 15 TL, +65 Yaş 15 TL, 0-6 Yaş ÜCRETSİZ),
Gidiş-Dönüş (Tam 35 TL, Öğrenci 25 TL, +65 Yaş 25 TL, 0-6 Yaş ÜCRETSİZ),
Gazi ve Eşlerine ve 1.Derece Şehit Yakınlarına ÜCRETSİZ

En ucuz, en rahat ve konforlu olarak; Uludağ’a nasıl gidebilirsiniz ve eğlenebilirsiniz? Bu konuda Eskişehir’de işinin uzmanı olan bir sürü Uludağ Turu yapan şirket var! Genelde turlar 60-75 TL arası (Ulaşım, kahvaltı, araç içi ikramlar ve sucuk-ekmek, köfte-ekmek, içecek dahil), Cumalıkızık’ta kahvaltı isterseniz +15 TL.

Uludağ, Bursa

Yeme-İçme : Karlar üzerinde sucuk ekmek ya da mangal keyfi en revaçta (20 TL)! Zirvede, Şömine’de yanan odunların sıcaklığında oturabilir, ya da sobanın başında ısınabilirsiniz! Sıcak Şarap içebilirsiniz (25 TL). Bursa’da İskender elbette, Mudanya’da da balık! Bursa'ya özgü Kestane Şekeri'ni de unutmayalım!

Kayak Malzemeleri Kiralama, Pist Kullanımı  ve Konaklama Ücretleri :

Yılda bir-iki kez kayak yapacaksanız; kayak malzemelerini kiralamak mantıklı olanı! (kayak, baton, kar ayakkabısı vb.) Kıyafetleri ve kayak takımları için seçim için çok seçeneğiniz var! Karar Sizin!

Kayak Takımı (Kayak+Ayakkabı+Baton) Günlük 50 TL, Snowboard Takım (Snowboard+Ayakkabı) Günlük 50 TL, Kıyafetler (Mont+Pantolon) Günlük 30 TL, Kızak Saatlik 15 TL 

Kendi montunuzu,eldiveninizi, gözlüğünüzü getirip; kullanmanızı öneririm. Kayak Hocaları ne kadar ücret alıyor? Bilmiyorum, Onlardan da ders almak gerekir mi? Size bırakıyorum.

En bilinen Uludağ otelleri, Beceren, Grand Yazıcı, Ağaoğlu, Alkoçlar, Büyük Otel… TSK Uludağ Kış Spor Eğitim Merkezi’ne, askeri kimlik kartınız var ise; giriş ücreti 4.5 TL. Elbette askeri tesis olması nedeniyle diğer işletmelere göre yiyecek, içecek ve kayak malzemeleri kiralaması oldukça uygun (fiyatların artmasına rağmen) Gecelik 2 kişi konaklama 100 TL., Salep 3 TL., Bir çıkışlık telesiyej ücreti 2.5 TL.

Özelde 10 TL (4 saat sınırsız çıkış 50 TL, günlük 90 TL)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde kalış ücretlerini http://stm.metu.edu.tr/tesis-ucretleri linkine tıklayarak görebilirsiniz!

Uludağ, Bursa

Tavsiyelerim :
Kayak yapmasanız bile; Telesiyej ile zirveye çıkarken o sessizliği, o huzuru hissedin! Muhteşem ve dinlendirici manzarayı seyredin!
Gitmişken karlar üzerinde sucuk-ekmek yiyin!
Kayak yapmak başlangıçta zor gibi gelse ve gözükse de; öğrenin ve kayak yapın!

En kötü 1 gece kalmalı gidin ve doya doya 2 gün kayak keyfi yapın! Eğer günübirlik ve kayak için gidiyorsanız; Kendi aracınızla (zincir bulundurarak), erkenden Uludağ’da olun ve kayak malzemelerinizi kiralayın, bir an önce kaymaya başlayın!Size başka bir alternatif! Eskişehir’e gelin, Eskişehir’i keşfedin; ertesi gün de Uludağ’da kayak yapın!

varol gezi

Yazar Hakkında

varol gezi

Kendimi bildim bileli gezmeyi, seyahat etmeyi, yeni yerler görmeyi, yeni kültürler öğrenmeyi, yeni tatlar tatmayı, yeni insanlarla tanışmayı, araştırmayı, kendimi geliştirmeyi sevmişimdir!