Samos Gezilecek Yerler

Büyüleyici güzellikteki plajları ve görülmeye değer tarihî yapıları ile ülkemize en yakın Yunan adası olarak bilinen Samos Adası yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Keşfedilmeye değer onlarca koya sahip olan Samos’a en az iki gününüzü ayırıp hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

Samos Gezilecek Yerler

Kuşadası ve Sığacık’tan yaklaşık bir buçuk saatlik feribot yolculuğu ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Samos Adası’nda gezilip görülecek çok fazla yer bulunmaktadır. Gezi listenize ilk olarak eklemenizi tavsiye ettiğimiz yer Pythagorion’dur. Ünlü filozof ve matematikçi Pisagor’un da doğum yeri olan Pythagorion’un yanı sıra PisagorMağarası, MeryemAnaMağarası Manastırı ve Hera Tapınağı görülmeye değer tarihî yerler arasındadır. Müze gezmeyi seviyorsanız Samos Arkeoloji Müzesi ve Pythagorion Arkeoloji Müzesi’ni listenize ekleyebilirsiniz. Dünya harikası olarak gösterilen Eupalinos Kemeri’ni de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Samos Adası’nın başkenti Vathi birçok cazibe merkezine sahip olmakla birlikte Manolates Köyü adanın en otantik yerlerinden biridir. Adada kaldığınız süre boyunca her gün farklı bir koyu keşfe çıkabilir, mavi ve yeşilin eşsiz uyumu içerisindeki Samos plajlarında yüzebilirsiniz. Sıraladığımız yerlerle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Pythagorion

Samos Adası’nın en güzel yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen Pythagorion, 1955 yılına kadar Tigani ismiyle anılırken 1955 yılından sonra ünlü filozof ve matematikçi Pisagor’u onurlandırmak için günümüzdeki adı olan Pythagorion adını almıştır. Pythagorion tarihî ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir kasaba görünümüne sahiptir. Polykrates yönetiminde yapılmış Pythagorion Limanı, Akdeniz’in ilk insan yapımı limanı olarak bilinmektedir. Pythagorion Limanı’nın hemen güneybatısında 1824 yılında adayı Türk donanmalarından korumak için Lykurgos Logotheis tarafından 400 metre uzunluğunda Lykurgos Kalesi inşa edilmiştir. Kalenin bazı bölümleri ve surları yer yer yıkılmış olsa da kale içinde Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar ve bir de müze bulunmaktadır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Pythagorion’da keyifli zaman geçirebileceğiniz adaya özgü restoran ve kafeler de mevcuttur.

Pisagor Mağarası

pythagoras-cave29.jpg

Samos Adası’nda görülmesi gereken yerlerden biri de Pisagor Mağarası’dır. Pythagoras Mağarası olarak da bilinen mağara Samos Adası’nın batı kısmında Ege’nin en yüksek dağı olan Kerkis Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Efsaneye göre dünyanın en önemli filozoflarından ve matematikçilerinden biri olarak kabul edilen Pisagor, Samos’un zalimi olarak bilen Poliktaris’in dini ve siyasi çatışmalarına karşı çıkmış ve tutuklanmamak için buraya sığınmıştır. Mağaranın hemen üstünde merdivenlerle ulaşım sağlanan ufak bir şapel bulunmaktadır. Şapel; Meryem Ana’ya ithafen kendini din işlerine adayan Aziz Paul Latrinos tarafından yaptırılmıştır.

Pisagor Mağarası’na Samos’un güney batısındaki yerleşim yeri olan Marathokabos’tan kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Marathokabos’ta Pisagor Mağarası tabelasını gördükten sonra yaklaşık 3 - 4 kilometre toprak yoldan araba ile gidilmesi gerekmektedir. Aracınızı son noktaya bırakıp yaklaşık 200 - 300 metre tırmandıktan sonra mağaraya ve şapele ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Mağarası Manastırı

panagia-spiliani-nisyros-diakomichalis.jpg

Panagia Spiliani Manastırı olarak bilinen Meryem Ana Mağarası Manastırı, Kerkis Dağı’nın kuzeybatısında denizden yaklaşık 950 metre yükseklikte bulunmaktadır. Meryem Ana Mağarası Manastırı’nın hemen yanında Kutsal Ruh Manastırı da yer almaktadır. Pythagorion bölgesinin arkasında yükselen Kerkis Dağı’nın eteklerindeki Meryem Ana Mağarası Manastırı 1586 yılında Agios Gergios’a ithaf edilmiştir. Mağara içerisinde Meryem Ana adına yapılmış küçük bir kilise ve kutsal su bulunmaktadır. Meryem Ana Manastırı özellikle çocuk isteyen kadınlar tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Çocuk sahibi olamayan kadınların burada mum yakıp dua ettiklerinde isteklerine kavuştukları yönünde rivayetler bulunmaktadır. Her iki mağara harap halde olmakla birlikte mağara duvarlarına kurşunla işlenmiş resimleri bulunmaktadır.

Hera Tapınağı

1200px-Hera_temple_II_-_Paestum_-_Poseidonia_-_July_13th_2013_-_04.jpg

Heraion olarak bilinen Hera Tapınağı Samos Adası’nın en güzel yerlerinden biri olarak gösterilen Pythagorion’a yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunmaktadır. Pythagorion’un batısında konumlanan bu muhteşem tapınak Samos Adası’nın ilgi gören tarihî yapıları arasındadır. Hera Tapınağı’nın inşasının MÖ 570 yıllarına kadar dayandığı bilinmektedir. Şimdiye kadar yapılmış olan en büyük Yunan tapınağı olarak bilinen Hera Tapınağı 100’den fazla sütuna, 80 metre uzunluğa ve 45 metre genişliğe sahiptir. 30 yıldan fazla süren Pers Savaşı sırasında Hera Tapınağı’nın büyük bir kısmı yıkılmıştır. Tapınağın çevresinde ayrıca çok sayıda küçük tapınak, antik alan ve tarihi 5. yüzyıla kadar dayanan Hristiyan bazilikası kalıntıları bulunmaktadır. Hera Tapınağı’nın ve çevredeki tapınaklarının kalıntılarının birçoğu Samos merkezindeki Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. HeraTapınağı da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır.

Samos Arkeoloji Müzesi

ZL3F8361-copy-1170x500.jpg

Samos Adası şehir merkezinde bulunan Samos Arkeoloji Müzesi, Samos’un en büyük ve en turistik müzesi olarak gösterilmektedir. Samos Arkeoloji Müzesi iki binadan oluşmaktadır. İlk müze binası 1922 yılında inşa edilen Samos Prensi’nin bir zamanlar ikamet ettiği Paschaleio Archaiofylakeion binasıdır. Bu evin karşısındaki bina da Arkeoloji Müzesi’ne, yeni müze olarak sonradan eklenmiştir. 1987 yılında hizmete açılan Samos Arkeoloji Müzesi’nde Hera Tapınağı’na ait kalıntılar ve antik heykel koleksiyonu sergilenmektedir. Yunanistan’ın en büyük Kouros heykeli bu koleksiyon içinde bulunmaktadır. Müzenin en tanınmış eserleri arasında yer alan Kouros heykeli 1980 yılında Samos’ta bulunmuş olup 5 metre yüksekliğe sahiptir. Müzede ayrıca çömlek, bronz, fildişi, el sanatları ve seramik heykeller sergilenmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan Samos Arkeoloji Müzesi diğer günler 09.00 - 16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Eupalinos Kemeri

dug-tunnel-_resize_md.jpg

Samos’ta görülmesi gereken yerler listenize ekleyebileceğiniz tarihî yapılardan biri de Eupalinos Kemeri’dir. Bir yeraltı su kemeri olan Eupalinos Kemeri Pythagorion’un iki kilometre batısında bulunmaktadır. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip olan Eupalinos Kemeri, 1,75 kilometre gibi büyük bir çapa sahiptir. Oldukça büyük olan bu kemer Kastro Dağı’nın kuzeyinden başlayıp güneye kadar uzanmaktadır. Samos’un en çekici yerlerinden biri olarak gösterilen Eupalinos Kemeri’nin iki ucundan başlanarak yapılan kazılar sonucunda tamamı ortaya çıkarılmıştır.

Tünel içerisinde ilerlendiğinde suların seramik borularla taşındığı anlaşılmaktadır. Eupalinos Kemeri’nin 6. yüzyılda adını aldığı Eupalinos tarafından inşa edildiği bilinmektedir. 6. yüzyılda iki taraftan açılıp ilerleyen tünel 40 santimetrelik bir sapma ile dağın ortasında birleştirilmiştir. Antik Çağ’ın en etkileyici eserlerinden biri olarak gösterilen Eupalinos Kemeri; Samos Adası’nda görülmeye değer yapılar arasındadır.

Manolates Köyü

samos-1348128_960_720.jpg

Samos’un en güzel köylerinden biri olarak gösterilen Manolates köyü, Samos Adası’nın Seferihisar’a bakan kuzey kısmında yer alan muhteşem bir dağ köyüdür. Manolates Köyü’ne çınar ağaçlarıyla kaplı dar ve dik yollardan geçerek ulaşım sağlanmaktadır. Eğer araba kiralarsanız Manolates köyüne mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz. Manolates köyü, Samos’un diğer köyleri gibi dar sokaklara, taş evlere, taş merdivenlere ve ufak dar yokuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Köyde ayrıca keyifli zaman geçirebileceğiniz tavernalar, kafeler ve seramik atölyeleri bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü için oldukça elverişli araziye sahip olan Manolates köyünde misket üzümü ile kaplı bağları ziyaret edebilir, dağlardan gelen buz gibi suya ayaklarınızı sokup serinleyebilirsiniz.

Pythagorion Arkeoloji Müzesi

museumpyth5.jpg

Samos Adası’nın Samos Arkeoloji Müzesi’nden sonraki bir diğer önemli müzesi Pythagorion Arkeoloji Müzesi’dir. Müzede MÖ 540 yılında Pythagorion’da bulunan Samos yöneticisi Polykratis’in babası Aiaki tarafından Hera’ya adanan Aiaki’nin Oturan Mermer Heykeli bulunmaktadır. Bunun dışında MÖ 6. yüzyıla ait büyük bir lahit, MÖ 530 yılına ait olduğu düşünülen ponza taşından yapılan höyük sütunu, 2,71 metre yüksekliğe sahip olan İmparator Trajan’ın heykeli, Augoustinos ve Cladius’un mermer büstleri gibi önemli eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca Arkaik sütunlar koleksiyonu, Roma imparatorlarına ait portreler koleksiyonu, mezar taşı süsleri koleksiyonu ve MÖ 9. yüzyıl - MÖ 2. yüzyıl dönemlerine ait çömlekler sergilenmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan Pythagorion Arkeoloji Müzesi diğer günler 09.00 - 16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Vathi

379-36791.jpg

Samos Adası’nın en önemli liman kentlerinden biri olan Vathi, adanın kuzeydoğusunda kurulmuştur. Muhteşem plajlarla çevrili olan Vathi adeta turistlerin gözdesidir. Körfez sahil şeridi amfi tiyatro görünümüne sahiptir. Günümüzde Vathi şehri adanın başkentidir. Kentin nüfusu yaklaşık olarak 9.000 olmakla birlikte kent eski ve yeni binaların birleşimden oluşmaktadır. Kentte yaşayanların neredeyse çoğunluğu geçimini turizm, şarapçılık ve zeytincilikten sağlamaktadır.

Vathi’nin en canlı yeri Limin Vatheos ya da Kato Vahti olarak bilinen bölgesidir. Adanın tarihî ve turistik bakımdan zengin yerleri ve antik döneme ait şehir kalıntıları burada bulunmaktadır. Bu tarihî binalar arasında Agios Spyridon Kilisesi, Parlamento Binası, Belediye Binası, Arkeoloji ve Bizans Müzesi gibi önemli binalar bulunmaktadır. Vathi’de turistler için çok sayıda eğlence ve konaklama seçeneği bulunmaktadır.

Samos Plajları

Eğer tatilden beklentiniz deniz, kum ve güneşse Samos Adası eşsiz koylarıyla beklentinizi fazlasıyla karşılayacak. Samos Adası’nda 30’dan fazla plaj bulunmaktadır. Merkezdeki plajlara yürüyerek gitme imkânınınız olsa da bakir koyları keşfetmek için araba veya motosiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Samos Adası’ndaki tatilinizi Vathi’de geçiriyorsanız merkeze çok yakın olan Gagou Plajı’nın ve Vathi kent merkezine 7 - 8 kilometre uzaklıktaki Livada Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Tsamadou Plajı, özellikle genç turistler tarafından en çok rağbet gösterilen plajlar arasında gösterilmektedir. Kokkari kasabasının hemen dışında yer alan muhteşem koy çakıl taşlardan oluşmaktadır. Plaj çevresinde restoran ve tavernalar bulunmaktadır. Adanın kuzey tarafında Galazio, Livadaki, Mikri, Megalli Lakka plajları gibi önemli plajlar bulunurken güney tarafında ise başta Posidonio, Psili Ammos, Klima ve Mikali plajları olmak üzere muhteşem plajlarda denize girebilir, tatilinizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.