Samos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

greece-920095_960_720.jpg


Dilek Yarımadası’nın karşısında yer alan Samos gözde Yunan adalarından biridir. Her geçen yıl Türk ziyaretçilerin daha fazla tercih ettiği Samos’un Türkçesi Sisam’dır. Yunanistan’ın Osmanlı’dan aldığı en son ada olarak bilinen Samos Adası’nın nüfusu yaklaşık 44.000’dir. Geçmişte kurulan on iki İyon kolonisinden biri olan Samos en büyük sekizinci Yunan adası olarak bilinmektedir. 477.4 kilometrekarelik bir alana sahip olan Samos’un Vathi, Karlovasi, Pythagorion, Marathokampos adında dört belediyesi bulunmaktadır. Adanın başkenti ise Vathi’dir.

Antik Çağ döneminde önemli bir kültür merkezi olan Samos’un ilk olarak ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Adada yapılan araştırmalar ilk yerleşimin üç bin yıl önceye ait olduğunu düşündürtmektedir. Mitolojide Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak geçen Samos Adası’na sırasıyla Lelegler, Finikeliler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Cenevizliler hâkim olmuştur. 1922 yılına kadar Türklerin yönetiminde kalan Samos sonrasında Yunanistan’a verilmiştir. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan Samos Adası’nda yerleşim genellikle kıyıya yakın veya iç kesimin düzlük olan bölgelerinde yoğunlaşmıştır.

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Samos ile İlgili

Samos Nerededir?

Dilek Yarımadası’nın karşısında yer alan Samos; Türkiye’ye en yakın Yunan adası olarak bilinmektedir. Kuşadası’ndan kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Samos Adası Gümüldür’den de rahatlıkla görülebilir.

Samos’a Nasıl Gidilir?

travel-2984571_960_720.jpg

Türkiye’ye en yakın Yunan adası olan Samos’a en kolay ulaşım şekli Kuşadası’ndandır. Nisan ayından itibaren Kuşadası’ndan direkt olarak Samos Adası’na ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Seferihisar’ın Sığacık Limanı’ndan Samos’un ikinci büyük yerleşim yeri olan Karlovasi’ye seferler düzenlenmektedir. 

Kuşadası - Samos arası feribotla ortalama 90 dakika sürerken Sığacık - Karlovasi arası yolculuk ortalama iki saat sürmektedir. Samos’ta yer alan Samos Uluslararası Havalimanı’na Atina ve Selanik’ten düzenli uçak seferleri de mevcuttur.

Samos’a Ne Zaman Gidilir?


 

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Samos Adası’nda yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı geçer. Samos’ta turizm açısından en ideal dönemler haziran - eylül ayları arasıdır. Üç aylık dönemde restoranlar, mağazalar, oteller, pansiyonlar hareketli olup feribot seferleri her gün hizmet vermektedir. Samos Adası’nda yaz aylarında sıcaklıklar 25 - 30 derecelerde seyrederken kış aylarında ada bol bol yağış alır. Ocak, şubat ve mart ayları adanın en sakin olduğu dönemlerdir. Mayıs ayından itibaren turistlerin kendisini göstermeye başladığı Samos Adası deniz tatili yapmayı düşleyenlerin ideal adresleri arasındadır. Birbirinden güzel koylara sahip olan Samos Adası’nda gözleriniz yeşilin ve mavinin en güzel tonlarına doyarken nefis deniz ürünleriyle lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz. El değmemiş koylarda denize girme şansı bulabilir, Samos Adası köylerini ziyaret ederek yerli keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Deniz tatilinin yanı sıra arkeolojik alanlarda tarihin izlerini keşfedebilir, Yunanistan’ın en büyük tapınakları arasında gösterilen Hera Tapınağı’nı görme şansı bulabilirsiniz.

Yaz döneminde Samos Adası’ndaki restoran ve barlarda gecenin ilerleyen saatlerine kadar arkadaşlarınızla vakit geçirebilir, Yunan ezgileri eşliğinde unutulmaz bir akşam geçirebilirsiniz. Daha fazla eğlence arayışı içerisindeyseniz sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebileceğiniz gece kulüpleri de bulabilirsiniz. Kalabalıktan uzak, sakinlik içerisinde tatilinizi geçirmek isterseniz sonbahar aylarını tercih edebilir, hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Samos’ta Nerede Kalınır?

Ege Denizi’nde ve ülkemizin Dilek Yarımadası’nın hemen karşısında yer alan Samos, Türkiye’ye en yakın ve Osmanlı’dan ilk ayrılan Yunan adası. Türk turistlerin de yoğun olarak ziyaret ettiği keyifli bir tatil bölgesi aynı zamanda...

Adanın farklı yerlerinde bulunan plajlar hem bol güneş hem de tertemiz bir deniz ile yaz sezonunda konuklarına harika bir tatil vadediyor. Adaya yayılmış minik köy ve kasabalar, baskınlardan korunmak endişesi ile labirent gibi dar sokaklı planlanmış yerleşim alanları, geleneklerini yaşatan sempatik ada halkı, pek çok yerde Türkçe konuştuklarına da şahit olacağınız insanlar; bir Yunan adası klasiği olarak Samos’ta da karşınıza çıkıyor. Sevimli sahil kafeleri, müthiş deniz ürünleri, dalından yeni kopmuş meyveler ve bahçeden toplanmış yeşilliklerle konuklarına harika bir şölen sunuyorlar. 

 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Samos otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Samos Otelleri

Samos Adası Otelleri

Ege Denizi’nin Yunanistan sınırında yer alan Samos Adası diğer adı ile Sisam Adası keyifli vakit geçirmek isteyen tatilciler için en güzel seçeneklerden biridir. Beyaz kireç taşlı begonvillerle sarmalanmış evleri, dostane halkı ,mitolojiyle dolu tarihi ve  Türkiye’ye olan yakınlığından dolayı da çok tercih edilen Samos da diğer Yunan Adaları’ndan çok daha uygun fiyata otel, apart ya da hostel bulabilmeniz  mümkün.  Birçok turistin ilgisini çekebilecek birden fazla alternatifi barındıran Samos Ada’sında; yeme -içme ,kültür turizmi ,güzel plajlar ve bütçenize uygun pek çok otel bulabilirsiniz. Samos’un en revaçta olduğu aylar mayıs ve eylül arasındaki dönemdir. Samos merkez ve merkez yakınında bulunan dört meşhur beldesiyle oldukça rağbet gören kolaylıkla ulaşabileceğiniz yakın adalardan biridir. Samos’ta tercih edilebilecek birçok bölge ve otel vardır. Bu bölgelerin başlıcaları Samos Vathy( merkez) , Pythagorion, Marathokampos ve Kokkari. Samos'a gitmek için Schengen vizeniz ya da yaz aylarında alınan kapı vizeniz olmak zorunda. Kapı vizesi için bir turizm firmasıyla görüşmeniz ve belirtilen evrakları tamamlamanız gerekir. 1-15 gün süre ile kalabilirsiniz. Samos ufak bir ada olmasına rağmen gezilecek bir çok müze ve sizi kendinizden geçirecek birçok güzel plaja sahip . Ayrıca en çok rağbet edilen bölgelerden biri filozof Pisagor’un memleketi olarak bilinen Pythagorion Kasaba’sıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pythagorion Antik Liman Kenti ve Heraion Tapınağı her yıl binlerce turistin ilgi odağı olmuştur. Samos'a gidecekseniz ve adadaki tesisleri merak ediyorsanız Samos Otelleri yazımızı okumalısınız.

Devamını Oku

Samos Gezilecek Yerler

Büyüleyici güzellikteki plajları ve görülmeye değer tarihî yapıları ile ülkemize en yakın Yunan adası olarak bilinen Samos Adası yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Keşfedilmeye değer onlarca koya sahip olan Samos’a en az iki gününüzü ayırıp hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

Samos Gezilecek Yerler

Kuşadası ve Sığacık’tan yaklaşık bir buçuk saatlik feribot yolculuğu ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Samos Adası’nda gezilip görülecek çok fazla yer bulunmaktadır. Gezi listenize ilk olarak eklemenizi tavsiye ettiğimiz yer Pythagorion’dur. Ünlü filozof ve matematikçi Pisagor’un da doğum yeri olan Pythagorion’un yanı sıra PisagorMağarası, MeryemAnaMağarası Manastırı ve Hera Tapınağı görülmeye değer tarihî yerler arasındadır. Müze gezmeyi seviyorsanız Samos Arkeoloji Müzesi ve Pythagorion Arkeoloji Müzesi’ni listenize ekleyebilirsiniz. Dünya harikası olarak gösterilen Eupalinos Kemeri’ni de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Samos Adası’nın başkenti Vathi birçok cazibe merkezine sahip olmakla birlikte Manolates Köyü adanın en otantik yerlerinden biridir. Adada kaldığınız süre boyunca her gün farklı bir koyu keşfe çıkabilir, mavi ve yeşilin eşsiz uyumu içerisindeki Samos plajlarında yüzebilirsiniz. Sıraladığımız yerlerle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Samos İçi Ulaşım

greece-2304687_960_720.jpg

Samos Adası’nda toplu ulaşım için otobüsler ve feribotlar kullanılmaktadır. Yerel KTELotobüsleri ile adanın hemen her noktasına ulaşabilir, köyleri gezebilirsiniz. Ayrıca yaz dönemi boyunca sık aralıklarla adanın başkenti Vathi’den plajlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Her ne kadar otobüs seferleri bulunsa da adayı hakkını vererek gezmek isterseniz araç ya da motosiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Samos’un birçok noktasında araç ve motosiklet kiralama ofisleri bulunmaktadır. Sezonda ortalama günlüğü 40 - 50 euro’ya araç kiralayarak Samos’u gönlünüzce gezme fırsatı bulabilirsiniz. Eğer motosiklet ehliyetiniz varsa motor da kiralayabilir, rüzgârı arkanıza alarak adanın her koyuna kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Samos’ta motosiklet kiralama ücretleri ise günlük 25 - 30 euro olarak değişmektedir. Araç ya da motosiklet kiralamak isterseniz pazarlık yaparak fiyatı biraz daha aşağıya çekebilirsiniz.

Devamını Oku

Samos Mutfağı

salad-2173214_960_720.jpg

Samos Adası; Ege ve Akdeniz mutfağının en lezzetli ürünlerini tadabileceğiniz yerlerden biridir. Yunan mutfağının eşsiz yemekleri ile lezzet yolculuğuna çıkacağınız Samos Adası’nda taze deniz ürünlerini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Burada yediğiniz kalamarın, karidesin, ahtapotun lezzetini uzun süre damağınızdan silemeyeceğinize emin olabilirsiniz. Greek salad olarak da bilinen Yunan salatası yemek öncesi lezzetli bir başlangıç yapmak isteyenlerin favorisidir. Mousakka, souvlaki, caciki, saganaki’nin yanı sıra Samos’a özgü revitokeftes’in (nohut köfte) tadına bakmanızı öneririz.

Deniz kenarında huzurlu bir akşam yemeği yemeyi düşününler Kokkari bölgesindeki Meltemi’yi listelerine ekleyebilirler. Porsiyonları oldukça büyük olan mekânda ahtapot ızgara, midye ve kalamar yiyebilir, gün batımına karşı uzo’nuzu yudumlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yer bulma sorunu yaşamamak için mutlaka birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Yüzyıllık zeytin ağaçları arasında yemek yiyebileceğiniz Stella; Samos’un en güzel restoranlarından biridir. O güne özel taze balık sipariş verebileceğiniz gibi mezelerle de mide şöleni yaşayabilirsiniz. Deniz ürünleri ile aranız iyi değilse odun ateşinde pişmiş tavuğu denemenizi öneririz.

Eğer Pythagorion’da konaklıyorsanız akşam yemeği için Maritsa’ya uğramayı sakın unutmayın. Adadaki en keyifli Yunan tavernalarından biri olan Maritsa’da bol zeytinyağlı ve limonlu ahtapot yiyebilir, karides carpaccio ve barbun tava ile lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Agios Konstantinos’ta yer alan AAA’da harika bir öğle yemeği molası verebilir, ev yapımı şarap ve nohut köftesini deneyebilirsiniz. Two Spoons, Argo Taverna, Samia Restaurant, Kosmos ve My Garden da Samos’ta gidebileceğiniz restoranlar arasındadır. Deniz sonrası Yunanistan’ın meşhur frappe’si ve Mythosbirası ile içinizi serinletebilir, Orange’a uğrayarak Hindistan cevizli ve narlı dondurmanızı alıp Ada sokaklarını turlayabilirsiniz.

Samos’ta Alışveriş

selection-2815902_960_720.jpg

Göz kamaştıran güzellikleriyle her yıl Türkiye’den binlerce misafir ağırlayan Samos’un dört bir yanında hediyelik eşya dükkânları ve butikler yer almaktadır. Liman bölgesi ile birlikte Vathi, Karlovasi, Pythagorion alışveriş yapmak isteyenler için en ideal yerlerdir. Samos’tan ne alınır diyenler için önerebileceğimiz ilk ürün zeytin ve zeytinyağı olacaktır. Adada yetişen yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler kahvaltılarınıza lezzet katarken yoğun aromalı zeytinyağları ise denemeye değerdir. Samos Adası denince akla gelen bir diğer yöresel lezzet baldır. İster çam balı ister kekik balını tercih edebilir, hem kendinize hem sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Yunanistan’ın meşhur feta peyniri ise buradan alabileceğiniz en lezzetli ürünlerden biridir. Ada dönüşünce kendinize tadına doyulmaz Yunan salatası yapabileceğiniz feta peyniri kahvaltıda da sıkça tüketilmektedir. Koyun ve keçi sütünden elde edilen feta peynirinin yanı sıra diğer Yunan peynirlerine de göz atabilirsiniz.

Eğer şarap içmeyi seviyorsanız Samos Adası bunun için en doğru adreslerden biridir. Adada yetişen muskat üzümlerinden elde edilen muskat şarabı tatlı şarap sevenleri mest ederken altı yıl fıçıda olgunlaştırılan nectar şarabı da aromasıyla damaklara lezzet katmaktadır. Retsina ve Ritino adadan alabileceğiniz diğer şarap çeşitleri arasındadır. Şarap alışverişinizi marketlerden ve tekel bayilerden yapabileceğiniz gibi özel bir hediye olmasını istiyorsanız Samos Şarap Müzesi’nden de alabilirsiniz. Vathi’ye iki kilometre uzaklıkta bulunan Samos Şarap Müzesi’nde şarap tadımı da yapabilir, damak tadınıza en uygun şarabı seçebilirsiniz. Burası turistik bir yer olduğu için şarap fiyatlarının biraz daha yüksek olduğunu unutmayın.

Vathi ve Karlovasi kasabalarında üretilen uzo, Samos Adası’ndan alabileceğiniz bir diğer içkidir. Samos’tan alınabilecek en özgün hediyelik eşya ise Pisagor bardağıdır. Pisagor’un adalet kupası olarak da bilinen bardak arkadaşlarınız için anlamlı bir hediye seçeneği olabilir. Vathi Çarşısı’nda kıyafet, ayakkabı, çanta gibi ürünlere göz atabilir, magnet alışverişinizi yapabilirsiniz.

Samos Gece Hayatı  

sparkling-wine-1030754_960_720.jpg

Samos Adası’nda her zevke eğlence ortamı bulmak mümkündür. Samos’ta gece hayatı denince akla ilk olarak tavernalar gelir. Yunanistan’ın genelinde olduğu gibi Samos’ta da hem yerel halk hem de turistler eğlenmek için tavernaları tercih eder. Yunan ezgileri eşliğinde yemek yiyebileceğiniz tavernalarda adada olmanın keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz. Pythagorion’da yer alan Maritsa; adada gidebileceğiniz en iyi tavernalardan biridir. Dakossalatası ve ızgaraahtapotu ile meşhur olan mekânda dostlarınızla felekten bir gece geçirebilirsiniz. Adanın şirin köyü Manolates’te yer alan LoukasTaverna’da harika bir manzara eşliğinde yemek yiyebilir, çalan müziklere eşlik edebilirsiniz. Mekânın ev yapımı şarabını mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Samos akşamlarının gözde tavernalarından bir diğeri olan Garden Taverna’da yöresel lezzetleri tadabilir, yemek sonrası sirtaki eğlencesine katılabilirsiniz.

Samos Adası bar ve disko yönünden de hayli zengin sayılır. Gece eğlence mekânlarının en fazla yer aldığı bölge adanın merkezi olan Vathi ile birlikte Pythagorion’dur. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar açık olan barlarda müziğin tadını çıkarabilir, açık havada eğlenebilirsiniz. Gregory’s Bar Samos Adası’nda eğlencenin önde gelen adreslerinden biridir. Kokteylleri ile meşhur mekânda arkadaşlarınızla sohbet edebilir, sosyalleşebilirsiniz. Vathi’de yer alan MezzaVolta da merkezde gidebileceğiniz popüler mekânlar arasındadır. Manzarası ile öne çıkan mekanda içki fiyatları birçok yere göre çok daha uygundur. Mezza Volta’ya oldukça yakın bir konumda yer alan Mple sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin devam ettiği mekânlardan biridir. Yunan pop şarkıları eşliğinde dans edebileceğiniz mekân yaz aylarında bir hayli kalabalık oluyor. Rom ve kokteyl içmeyi seviyorsanız Solid Espresso Bar’a uğrayabilir, nefis deniz manzarasına karşı içkinizi içebilirsiniz. Daha fazla eğlence arayışı içerisindeyseniz Samos’un ünlü gece kulübü D6’yı tercih edebilir, sabahın ilk ışıklarına kadar müzik dinleyip dans edebilirsiniz. Pythagorion yolu üzerinde bulunan mekâna aracınız varsa kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Corner Bar, Alfa Cafe Bar, La Costa, Goal Bar, Captains Bar Samos’ta eğlenmek için tercih edebileceğiniz mekânlar arasındadır.

Sakin bir gece hayatı isterseniz Kokkari, Ireion,Posidonio gibi bölgelerde yer alan salaş restoran ve kafelerde oturabilir, mehtap eşliğinde lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilir, şarabınızı içebilirsiniz. Dört bir yanı üzüm bağları ile çevrili olan Samos’un meşhur nectar şarabını mutlaka denemelisiniz. Rakı içmeyi seviyorsanız Samos’ta üretilen uzo’lar ile keyif yapabilirsiniz. Vathi merkezde yürüyüş yapabilir, akşam serinliğinde çarşıyı gezebilirsiniz. Haziran - eylül ayları arasında fazlasıyla yoğun ve canlı olan Samos’ta her zevke uygun eğlence imkânı bulabilir, gündüz denizin ve güneşin akşam restoran ve barların keyfini sürebilirsiniz.

Samos Festivalleri

20762462296_b1d3d8ab5f_b.jpg

Samos Adası yıl içerisinde fazla etkinliğe sahip olmasa da iki önemli festival düzenlenmektedir. Siz de seyahat döneminize denk gelen festivale katılarak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Manolis Kalomiris: Her yıl aralık ayında gerçekleştirilen Manolis Kalomiris Festivali’nde tanınmış müzisyenler ve tiyatro grupları sahne alarak katılımcılara tadına doyulmaz bir eğlence sunar.

Şarap Festivali: Ağustos ayında gerçekleştirilen Şarap Festivali’nde adanın meşhur şaraplarının tadına bakabilir, müzisyenler ve dans gösterileri eşliğinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Uyarı: Her festivalin tarihi yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Samos Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

6 Ocak: Epifani

Nisan: Paskalya

25 Nisan: Kurtuluş Günü

1 Mayıs: İşçi Bayramı

15 Ağustos: Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi

28 Ekim: OXİ Günü

25 Aralık: Noel

*Yukarıdaki tatiller 2018 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Samos İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 100

Acil: 166

İtfaiye: 199

Sahil Güvenlik: 108

Samos Dış Temsilcilikleri

Samos’ta Türkiye’ye ait bir dış temsilcilik bulunmamaktadır. Konsolosluk işlemleri Rodos Adası’nda yapılmaktadır.

T.C. Rodos Başkonsolosluğu

Telefon: 00 30 22410 23362

Eposta: [email protected]

Adres: Iroon Politechniou 10 – 12 ; 85100 RHODES/GREECE

İnternet sitesi: http://rodos.bk.mfa.gov.tr/Mission

Uyarı: Türk Büyükelçiliği’nin sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece büyükelçiliğin kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Samos Para Birimi

Samos Adası’nda para birimi olarak euro kullanılmaktadır. 1 euro yaklaşık olarak 6,99 TL TL’ye tekabül etmektedir.

*Kur bilgisi Ağustos 2018’de güncellenmiştir.

Samos’un Resmi Dili

Samos’ta resmî dil olarak Yunanca konuşulmaktadır.

Samos Saat Farkı

Samos Adası’nda (GMT+3) zaman dilimi kullanılmaktadır. Türkiye’de yaz saati uygulamasına geçildiğinde zaman farkı yoktur.

Samos Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12.2oC
    • Nis 15.6oC
    • May 18.9oC
    • Haz 23.3oC
    • Tem 27.2oC
    • Agu 27.2oC
    • Eyl 23.9oC
    • Eki 18.9oC
    • Kas 13.9oC
    • Ara 11.1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 44.000 / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün