Samos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

greece-920095_960_720.jpg

Dilek Yarımadası’nın karşısında yer alan Samos gözde Yunan adalarından biridir. Her geçen yıl Türk ziyaretçilerin daha fazla tercih ettiği Samos’un Türkçesi Sisam’dır. Yunanistan’ın Osmanlı’dan aldığı en son ada olarak bilinen Samos Adası’nın nüfusu yaklaşık 44.000’dir. Geçmişte kurulan on iki İyon kolonisinden biri olan Samos en büyük sekizinci Yunan adası olarak bilinmektedir. 477.4 kilometrekarelik bir alana sahip olan Samos’un Vathi, Karlovasi, Pythagorion, Marathokampos adında dört belediyesi bulunmaktadır. Adanın başkenti ise Vathi’dir.

Antik Çağ döneminde önemli bir kültür merkezi olan Samos’un ilk olarak ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Adada yapılan araştırmalar ilk yerleşimin üç bin yıl önceye ait olduğunu düşündürtmektedir. Mitolojide Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak geçen Samos Adası’na sırasıyla Lelegler, Finikeliler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Cenevizliler hâkim olmuştur. 1922 yılına kadar Türklerin yönetiminde kalan Samos sonrasında Yunanistan’a verilmiştir. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan Samos Adası’nda yerleşim genellikle kıyıya yakın veya iç kesimin düzlük olan bölgelerinde yoğunlaşmıştır.

Eğer yeşil pasaportunuz varsa vizesiz gezebileceğiniz Samos Adası’na bordo pasaport sahipleri Schengen vizesi ile girebilmektedir. Ayrıca sadece yaz aylarında geçerli olan “kapı vizesi” uygulaması ile de daha kolay bir şekilde Samos Adası’nı ziyaret etme şansı bulabilirsiniz. Samos Adası’na nisan ayından itibaren Kuşadası’ndan direkt feribot seferleri düzenlenmektedir. Adanın merkezi olan Vathi Limanı’na yanaşan feribot ile yolculuk ortalama 90 dakika sürmektedir. Seferihisar’ın Sığacık Limanı’ndan hareket eden feribotlarla da Samos Adası’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Karlovasi Limanı’nda ineceğiniz feribot ile yolculuk ortalama 1 saat 55 dakika sürmektedir. Yıl boyunca Pire Limanı’ndan da Samos Adası’na düzenli feribot seferleri mevcuttur. Ayrıca yaz aylarında Sakız ve Lesvos Adası’ndan da Samos’a kolaylıkla geçmek mümkündür.

Samos’a hava yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Samos Uluslararası Havalimanı’ndan yılın her günü farklı ülkelere bağlantılı uçuşlar yapılmaktadır. Samos Adası’na uçakla ulaşımın en kolay yolu Atina’dan gelmektedir. Günde dört sefer Atina - Samos uçuşu bulunmakla birlikte Selanik,Mikonos ve Santorini’den de düzenli uçuşlar yapılmaktadır. Özellikle yaz döneminde Samos Adası’na yoğun ilgi gösterildiğinden feribot veya uçak biletlerinizi önceden ayırtmanızı tavsiye ederiz.

Samos Adası’nı günübirlik gezebileceğiniz gibi en az 2 - 3 gece konaklamanız adayı çok daha detaylı keşfetmenizi sağlayabilir. Samos büyük bir ada olduğu için farklı koylarda denize girmek ve köyleri gezmek isterseniz araba veya motosiklet kiralayabilirsiniz. Araç kiralama ücretleri mevsime göre farklılık göstermekle birlikte ilkbahar ve sonbahar aylarında günlük 25 euro, yaz aylarında ise 40 euro civarındadır.

Adanın başkenti olarak bilinen Vathi özellikle yaz aylarında oldukça canlı ve popülerdir. Kafe, bar ve restoranlarla dolu olan Vathi aynı zamanda büyük bir limana sahip olduğu için fazlasıyla rağbet görmektedir. Samos’a feribot ile gelenlerin konaklamak için en çok tercih ettiği yerlerin başında gelen Vathi ile birlikte Pisagor’un doğduğu köy olan Pythagorion ve Kokkari de görülmeye değer yerler arasındadır. Çam ağaçları arasında keyifli bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Manolates köyü; Samos gezilecek yerler listesine eklemenizi tavsiye ettiğimiz yerler arasındadır. Harika manzaralara sahip eski bir köy olan Manolates’te el yapımı seramik ürünleri inceleyebilir, tavernalarda Yunan mutfağının lezzetlerini deneyebilirsiniz. Adada zamanınız bolsa Pisagor Mağarası, Panagia Spiliani Manastırı, Metamorphosis Kilisesi, Hera Tapınağı,Potami Şelalesi’ni görmeden dönmemelisiniz. Eğer müze gezmeye meraklıysanız Samos Arkeoloji Müzesi, Pythagorion Arkeoloji Müzesi ve Samos Şarap Müzesi’ni de not edebilirsiniz.

Yunan Adaları’nda keyifli bir yaz tatili için Samos’u düşünenler el değmemiş koylarda Ege’nin serin sularıyla buluşabilir, denizin ve güneşin tadını sonuna kadar çıkarabilirler. KokkariPlajı, Lemonakia Plajı, Livadaki Plajı, Balos Plajı, Malagari Plajı, Votsalakia Plajı, Limnionas Plajı görenleri büyüleyecek güzelliğe sahiptir. Eğer siz de birkaç günlüğüne de olsa şehir yaşamının stresinden kurtulmak ve doğa ile iç içe tatil yapmak istiyorsanız Samos Adası’nı tercih edebilirsiniz. Şarabıyla ünlü Samos Adası’nda şarap tadım etkinliklerine katılabilir, damak çatlatan Yunan mezeleriyle tatilinizi keyfe dönüştürebilirsiniz.

Tanıtım Videosu:
 

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı