Almanya'nın En Kuzeyi: Flensburg

Bremen ziyaretimin bitiminde yönümü bu sefer daha kuzeye çeviriyorum. Amacım karayolu ile Danimarka’ya geçmek olduğu için Almanya-Danimarka sınırında bulunan Kuzey Almanya’nın büyük şehirlerinden biri Flensburg’u ziyaret etmek. Açıkçası bu gezimi planlarken bu şehirde yaşayan çok yakın arkadaşım Aziz’in etkisi oldu diyebilirim; çünkü kendisi bana burayı çok övdü. Flensburg, Danimarka sınırında olduğu için ben de gezi rotamın içine burayı da aldım. Şehri gezip gördükten sonra bu kararımda ne kadar doğru bir iş yaptığımı anladım. Şimdi gelin size Flensburg hakkında bilgiler vereyim.

Flensburg’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?Kente ulaşım ancak Almanya’nın diğer büyük kentlerinden Hamburg veya Bremen’den tren ve otobüs ile sağlanabilir. Ben Bremen’den Hamburg aktarmalı olarak Meinfernbus otobüs firması ile Flensburg’a geçtim. Bremen’den kişi başı 17 Euro. Bremen-Hamburg arası 1 saat sürüyor. Hamburg’da aktarma yapıyorsunuz, oradan Flensburg yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. Eğer tren ile gitmek isterseniz Bremen’den 60-65 Euro’ya ya da Hamburg’dan 50-55 Euro’ya bilet bulabilirsiniz. Flensburg içerisinde gezerken toplu taşımaya ihtiyacınız olmayacak, sadece Glücksburg’a giderken otobüs kullanacaksınız.  


 
Flensburg Hakkında Bilgi
Şehir Almanya’nın en kuzeyinde yer alıyor ve kendi adıyla bilinen bir fiyorda sahip, yani kara içerisine sokulmuş dar bir körfezi var. Bu nedenle önemli bir deniz ticareti şehri durumunda burası. Yaklaşık 100 bin nüfusu ile Almanya için kalabalık bir şehir konumunda. Tarihi 13. yüzyıla kadar dayanan şehir adından 17. yüzyılda söz ettirmeye başlıyor. İskandinav halklarınca defalarca saldırıya uğramış olan kent, 1920’de yapılan halk oylaması ile Almanya’ya bağlanmaya karar vermiş. Almanya tarihi boyunca önemli deniz donanma üssü olmuş bir kent Flensburg. Aynı zamanda eğitim faaliyetleri ile dikkat çekiyor. Şehir önemli bir üniversite kenti. Bu durum da burada hatırı sayılır derecede üniversiteli gencin yaşamasına olanak vermiş. 

Flensburg’da Görülecek Yerler:
Flensburg tipik bir Almanya şehri ancak şehirde deniz olması burayı yeşil ve mavinin tonlarının bir arada olduğu yer hâline getiriyor. Şehirde görülmesi gereken birkaç yer ve yapı var. Bunlardan bazıları:

Aziz Nikolaus Kilisesi:  Tarihi 1390 yılına kadar dayanan bu kilise etkileyici mimarisi ile dikkat çekiyor. İlk bakışta gotik tarzda görüntüsü ile Katolik kiliselerini çağrıştırsa da içerisinde yer alan çeşitli figürler buranın Lutheryan Kilisesi olduğuna işaret ediyor. Etkileyici sunağı büyük orgu ile Aziz Nikolaus Kilisesi şehrin önemli ziyaret noktalarından biri. Ayrıca dönem dönem  içerisinde klasik müzik dinletileri yapılıyor.

Aziz Marie Kilisesi: Tarihi eski zamanlara dayanan bir başka kilise de yine Aziz Nikolaus Kilisesi’nin ilerisinde Holm Caddesi üzerinde bulunan Aziz Marie Kilisesi. Yine gotik mimarisi ile dikkat çeken kilise aslında Lutheryan. Bu kiliselerin Lutheryan olma sebebi ise Almanya’da başlayıp daha sonra tüm Avrupa’ya yayılan Reform hareketleri… Martin Luther adlı genç rahibin Roma Katolik kilisesine karşı başlattığı isyan hareketi, kısa sürede taraftar bulmuş ve Hristiyanlık dünyasında yeni bir mezhep doğmuştu. Lutheryan ya da Protestanlık izlerini işte bu yüzden Kuzey Almanya ve Avrupa’da her daim görmek mümkün.

Kuzey Kapısı: Şehrin kuzeyden giriş noktası kabul edilen yer 1595’te yapılmıştır.      

Kuzey Çarşısı: Yine şehrin eski çarşılarından biri olan Kuzey çarşısı kurulan küçük yerel pazarları ile meşhurdur.

Flensburg Avluları: Flensburg mimari yapısı ile dikkat çeken bir şehir. Şehir sokakları içerisinde birbirine açılan avlularla donatılmış. Bu avlular içerisinde yol alarak labirent gibi sokaklardan birbirine bağlanıyor, harika ev manzaraları ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca her yıl mayıs ayında Flensburg’da avlu festivali de yapılmaktaymış.

Flensburg Fiyordu ve Limanı: Flensburg Almanya’nın sayılı üç büyük fiyordundan birine ev sahipliği yapıyor. Bu korunaklı liman, aynı zamanda denizciler için vazgeçilmez bir nokta. Flensburg Fiyordu ve limanını gezerken etraftaki kafelerde ve parklarda soluklanabilir, Baltık Denizi’nin mis gibi havasını ciğerlerinize çekebilirsiniz. Ayrıca limanda yer alan Flensburg Deniz Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Limanda bulunan tekne turlarına katılarak fiyordu dolaşabilirsiniz. İki farklı tur düzenlenen fiyorda isterseniz büyük bir tur yaparak deniz yolundan bir Ortaçağ Şatosu olan Glücksburg’a gidebilirsiniz. Küçük turun fiyatı kişi başı 6 euro çocuklar için 2 euro iken; büyük tur kişi başı 12 euro çocuklar için ise 4 euro alınıyor.    

Glücksburg Şatosu: Flensburg’a geldiğinizde yapmanız gereken önemli bir ziyaret noktası ise Kuzey Avrupa’nın önemli Ortaçağ Şatolarından biri kabul edilen Glücksburg Şatosu’nu ziyaret etmek olmalı. Deniz tarafındaki Süderhofenden Caddesi üzerinde yer alan ZOB (otobüs durakları) duraklarına giderek 21 numaralı otobüse binin. Yaklaşık 10 dakikalık otobüs yolculuğundan sonra harika doğası ile Glücksburg’da bulacaksınız kendinizi. Yeri gelmişken tarihçesinden de bahsedelim şatonun. 1582-1587 yılları arasında Danimarka Kralı Frederick tarafından yaptırılmış. Halen Danimarka Kraliyet ailesi tarafından zaman zaman kullanılan şato içerisinde bir müze var. Bazı günlerde burada klasik müzik dinletileri yapılmakta. Fotoğraf makinanızı yanınıza almayı sakın unutmayın.  


Flensburg Müzesi:  Şehrin eski tarihine ait izler bulacağınız bu müze ziyaret için önemli noktalardan biri. Ancak ben Karfreitag (İsa’nın çarmıha gerilişinin anıldığı gün) denk geldiğim için müze kapalıydı.

Holm Caddesi: Trafiğe kapalı, şehrin alış veriş caddesi. Birçok marka ve yeme-içme seçeneği sunan cadde kuzey kapısına kadar uzanıyor. Holm Caddesi’nde dolaşırken ara sokaklara dalın ve size bahsettiğim avluların tadını çıkarın.

Flensburg’da Yeme İçme:
Flensburg yeme-içme alternatifi çok olan bir şehir. Bu durumun böyle olmasında şehrin bir liman kenti olması kadar önemli bir üniversite şehri olması da etkili olmuş. Şimdi size bizzat denediğim tavsiye edebileceğim lezzetler yazacağım.

Contigo: Flensburg’da en iyi kahve içilecek mekân burası. Holm Caddesi üzerinde yer alan mekân Brezilya’dan gelen kahveleri ile meşhur.

Papas İmbiss: Liman bölgesinde yer alan ayak üstü atıştırmalık domuz döneri satan bir Yunan dükkânı burası. İçeride ise bizden biri, 20 yıldır Almanya’da yaşayan Bahattin Abi var. Eğer her türlü lezzete benim gibi açıksanız bu harika döneri mutlaka tadın derim. Büyük pidesi özel yağda bekletildikten sonra bol soğanlı sosu ve yeşillik ile servis edilen döner oldukça lezzetli. Adı Gyros Pita.

Likörcü Chiristiansen: Holm Caddesi’nde yürürken küçük Danimarka Kilisesi’ni geçin, yokuş yukarı çıkan sevimli sokağa dalın. Burada karşınıza harika bir eski Flensburg evi çıkacak ve burada hizmet veren Likörcü Chiristiansen’in harika likör ve romlarını tadın.

Hansens Brauerei: Liman bölgesinde yer alan bu mekân ise kendi yerel biralarını üretmekte.

Hans im Glück:  Almanya’da birçok şubesini bulabileceğiniz hem hamburger çeşitleri hem de ızgara çeşitleri ile dikkat çeken mekân farklı iç dekorasyonu ile de dikkat çekiyor. Burada ne yerseniz yiyin ama mutlaka tatlı patatesten tadın derim.

Flensburg’da Nerede Kalınır?
Flensburg bir öğrenci kenti olduğu için otel ve hostel seçenekleri mevcut. Ben sevgili dostum Aziz’in evinde kaldığım için Flensburg’da otel kullanmadım ancak sizler için otelleri araştırdım. Otobüs duraklarının karşısında yer alan Hotel Ibis, hemen yine otobüs duraklarının ilerinde solda kalan Hotel Alte Post seçenekler arasında olabilir.

Yapmadan Gelme
Flesburg’un avlularında kaybolmadan,
Contigo da kahve içmeden,
Papas İmbiss’de Gyros Pita yemeden,
Glücksburg’a gitmeden,
Likörcü Chiristiansen’in likörlerinden tatmadan,
Haus Kafe’de dostlar ile sohbet etmeden,
Flensburg Fiyordu’nun etrafında dolaşmadan,Flensburg birasını tatmadan gelmeyin.

Gezigurmesi

Yazar Hakkında

Gezigurmesi

1976 yılında Kocaeli'nde doğdum. İlk,orta ve lise öğrenimimi Kocaeli'nde tamamladıktan sonra 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girdim.