Çeşme ve Alaçatı Gezilecek Yerler

Yıllardır sosyetenin gözdesi olan bu ilçeye gitmek için sabısızlanıyordum. Aslında son yıllarda Cunda ve Fethiye revaçta olduğu için hep sonraya öteledim. Ama aklımın bir yerinde Çeşme hep bekledi. İzmir’e gittim. Çeşme’ye uğrayamadım. Araları özel araç ile açık yolda 1 saat sürüyor. İstanbullular için Ağva nasılsa İzmirliler için de Çeşme de aynı durumda. Yine de mavi-beyaz evleri, damla sakızlı dondurması/muhallebisi/kurabiyesi ve rüzgar değirmeniyle mutlaka gideceğim yerler arasına ekledim. Gece hayatıyla aram çok olmadığı için bahar ayları benim için ideal tarihti.

İstanbul’dan İzmir’e uygun ücretlere çok sayıda uçan havalimanı firması bulunuyor. Fakat rötarı hesaplamayı unutmayın. Maalesef rötar uçuşların gerçeği oldu. Tabii Adnan Menderes Havalima’nından sonra Çeşme’ye gitmek kolay değil. Havaş 25 TL ücret karşılığında Çeşme Otogarı'na bırakıyor. Otogardan tekrar minübse binmeniz gerekir. Shuttle hizmeti veren firmalar Ilıca, Çeşme ve Alaçatı’dan 35-50 TL arası değişen ücretlerle hizmet veriyor. Bunların dışında raylı sistemi kullanarak İzmir otobana ulaşabilir. Oradan Çeşme otobüslerine yönelebilirsiniz. Bu güzergahı kullanmak büyük zaman kaybı olur. Transfer veya Havaş ile direkt ulaşmak tatilinize artı 2-3 saat katacaktır. Alaçatı ile Çeşme ve Ilıca arası 15-20 dakikadır. Minübüsler ise dolaşarak gittiği için süre 30 dakikayı buluyor. Bu nedenle 2 ve üzeri kalabalık grup ile tatile çıkacak kişilerin Çeşme’ye ulaşım ve Çeşme içi ulaşımı göz önünde bulundurulursa havalimanından araba kiralamaları mantıklı olabilir. Çeşme-Alaçatı arası dolmuş ücreti 4 TL’dir.

Çeşme’de konaklama ücreti tarihe ve otele göre çok farklılık göstermektedir. Her ne kadar Çeşme pahalı dense de günlük 35 TL ücrete konaklamak da mümkündür. Denize çok sık girmek istiyorsanız plajı olan otel tercih etmeni gerekmektedir. Aksi halde plaja kadar araçla gitmeniz ve ekstra ücret ödemeniz gerekecektir. Çünkü Çeşme ve Alaçatı merkezde denize girilecek yer bulunmuyor. Bahar ayında gittiğim için şehir oteli tercih ettim. Deniz keyfini ise teknede yaşadım. 50 yolcu kapasiteli St. Mary guletini tercih ettim. Diğerlerine göre ücreti daha yüksek de olsa aile içerisinde, müzik yayını yapmadan ve küçük bir grupla sakince sessiz koyları gezdik. Eğer müzik ve dans istiyorsanız, kalabalıktan yanaysınız ve daha düşük ücretler ödemek istiyorsanız farklı turlar mevcuttur. Hepsi Çeşme sahilde stant kuruyor. Pazarlık edilebilir.

St. Mary Tur programı: Kalkış 10:30- Varış 17:30 Öğle Yemeği dahil (İçeçecekler hariç) Ücret 80 tlMercan Adası
Eşek Adası
Cennet Koyu

1. Bölüm: Çeşme gezilecek yerler:

Damla sakızlı kurabiyemi İstanbul Pastahanesi'nden aldım. Kilosu 20 TL. Çok taze ve lezzetliydi.
Rumeli Pastahanesi'nden Sakızlı Muhallebi (9 TL) ve dondurma (1 top 3,5 TL) yemek gerek. Fiyatı 10-15 TL arası değişen reçel çeşitleri de ünlüdür. Damla sakızlı başta olmak üzere, antep fıstıklı ve patlıcanlı gibi farklı çeşitler de satılıyor.

Çeşme Kalesi: 1508 yılında Osmanlı Padişahı 2. Bayazıt tarafından yaptırılmıştır. Kalenin önünde Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın aslanlı heykeli yer alır. Müze kart ile giriş ücretsiz. Kapıdan da müze kart alabilirsiniz. (Tam bilet 8 TL)

Tüm Çeşme’yi tepeden görebileceğin kalenin içerisinde Bizans ve Roma dönemine ait sikke, figüren ve takılar sergilenmektedir. Müze kısmı serin ve oldukça düzenlidir. Kaleyi gezmek için serin bir hava tercih edin. Yoksa sıcaktan merdivenlere yığılabilirsiniz.

Kumrucu Şevki: Şişe ayran ile muhteşem kumru (11 TL) buranın olmazsa olmazıdır. Bir çok şubesi bulunuyor. Ayrıca farklı kumrucuların da şubesi her yanı sarmış durumdadır.

Çeşme Marina: Alışveriş mağzaları ve lüks restoranları ile İstanbul’daki marinaları aratmıyor. İçerisinde lüks restoranlar özel yemekler için tercih edilebilir.

İmren Lokantası: Ev yemekleri için uygun.

Rakı Balık&Deniz ürünleri: Sahil hizasında ve meydana inen caddenin ara sokaklarında mekanlar yer alır.

Sakız Adası: Feribot ile adaya geçmek mümkündür. Yolculuk 50 dakika, Ücret 25 Euro. Günübirlik yolculuk için pasaport yeterlidir.

Cumartesi sabahı en erken uçakla İzmir’e vardım. Pazar son uçakla İstanbul’a geri döndüm. Dolayısıyla iki tam gün gezmek için bana kaldı. Cumartesi sabah ve öğlen Çeşme’ye, akşamıysa Alaçatı’ya ayırdım. Pazar günü sabah ve öğlen tekne turunda geçti. Pazar akşamını ise tekrar Alaçatı’da yaşadım. Gezimin bir bölümünü Çeşme bir bölümünü ise Alaçatı olarak düşünürsem Çeşme için söyleceklerim bu kadardır.

2. Bölüm Alaçatı gezilecek yerler:
Alaçatı’ya girer girmez rüzgar değirmenleri ziyaretçileri karşılar. Geniş meydandan dar sokaklara doğru yürüdüğünüzde Yunan Adaları'nda olduğunuzu düşünürsünüz. Arka sokakları keşfetmekten çekinmeyin. Her sokak ayrı bir tatdır.

Rumeli Pastahanesi
Dondurmacı Veli Usta
İmren Lokantası

Elit Life Restoran: Hem lezzetli hem de fiyatı Alaçatı için gayet caziptir.
Kızarmış Dondurma: Meydana girişte sağda el arabasında bulabilirsiniz. Çok beğendim. Fiyatı 5 TL.
Rakı Balık&Deniz ürünleri
Alaçatı Pazaryeri Cami
Alaçatı Taş Evler

Alaçatı Pazarı: (Cumartesi) Görme fırsatım oldu. Büyük ve kalabalık bir pazar.
Alaçatı rüzgar değirmenleri: Alaçatı merkeze girişti dev pervaneler gözükür. Altında bir bir çay bahçesi var ve fiyatı oldukça uygundur.
Alaçatı Sörf: Rüzgarın güçlü olması nedeniyle ortam sörf yapmak için birebirdir.
Turşucular: Dar sokaklara daldığınızda turşu arabalarını göreceksiniz. Asri Turşucusu ve Soydan Turşucusu gibi yerleri bilgiğim için turşudan anladığımı söyleyebilirim. Bu arabalardaki turşuları da beğendim. Slogan içen bilir, içmeden bilemezsin! Fiyatı 5 TL.

Ilıca gezilecek yerler: Minibüs ile Ilıca’dan geçitğimde çok donuk geldi. Belki kaplıcaları ile ünlü olduğu için olabilir. Sahilde çay bahçeleri ve tabii ki kumrucular bulunuyor.
Çeşme gece hayatı ve plajları için bu linkten faydalanabilirsiniz.

Son sözüm Çeşme’ye gelmeyin direkt Alaçatı’da konaklayın ve mavi-beyaz dar taş sokakların tadını çıkarın. Dilerseniz Çeşme’ye uğrayabilirsiniz. Ilıca’ya gitmediğim için genel bilgilerden yararlandım. Zaten iki güne daha fazlasını sığdırmam mümkün değildi. Gece hayatıyla aram olmadığı için de takip ettiğim sitelerden güncel bilgiler paylaştım. İşin özeti benim için Alaçatı hariç kalan kısım hayal kırıklığıydı. Cunda'ya veya Fethiye'ye gitmediyseniz ilk olarak buralara gitmenizi öneririm.

Not: Yazıda belirtilen fiyatlar Mayıs 2016 yılına aittir.Daha fazla fotoğraf için: Çeşme ve Alaçatı