Çeşme yılın her döneminde farklı bir festivale ev sahipliği yapmaktadır. Çeşme’ye gittiğinizde yöresel tatları denemek, yöre halkını daha iyi tanımak ve Ege havasını solumak için bu etkinliklere katılmanızı öneriyoruz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.
Alaçatı Ot Festivali
Sadece Çeşme’nin değil ülkemizin önemli festivalleri arasında yer alan Alaçatı Ot Festivali her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Sekiz yıldır kesintisiz devam eden festival nisan ayında beldeyi rengârenk bir görünüme kavuşturmaktadır. Festival süresince açılan stantlarda birbirinden şifalı otları yakından tanıyabilir, deneyebilir ve satın alabilirsiniz. Sağlıklı beslenme söyleşilerine katılabilir, müzik gösterileri eşliğinde dört gün boyunca unutamayacağınız bir festival deneyimi yaşayabilirsiniz.
Hıdırellez Şenliği
Her yıl 5 Mayıs’ta düzenlenen Hıdırellez Şenliği oldukça eğlenceli geçmektedir. Hıdırellez ateşi üzerinden atlanarak dilekler dilenir ve gül ağaçlarına asılır. Roman müzikleri eşliğinde eğlencenin tüm gün sürdüğü Hıdrellez Şenliği’nde bol bol dans edebilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Çeşme Satranç Turnuvası
Çeşme Çarşısı’nda tarihi Aya Haralombos Kilisesi’nde düzenlenen satranç turnuvasına 13 ayrı ülkeden 365 sporcu katılmaktadır. Haziran ayında başlayan turnuva 6 gün boyunca çekişmeli ve heyecanlı yarışmalara sahne olmaktadır.
Ildırı Kültür Sanat Festivali
Ildırılı kadınların el sanatlarını sergilediği ve yöresel ürünlerini satışa çıkardığı festival Ağustos ayında gerçekleştirilmektedir. Beş bin yıllık antik kentin tanıtımını sağlamak, tarihi değerlerine vurgu yapmak için düzenlenen festivalde konserler ve gösteriler ile iki gün boyunca eğlence devam etmektedir.
Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali
Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının Çeşme’de bir araya geldiği klasik müzik festivali her yıl eylül ayında tarihî Aya Haralombos Kilisesi’nde düzenlenmektedir. Keman, viyola, viyolonsel ve şan dallarında eğitim alan katılımcılar dünyaca ünlü müzisyenler ile on gün boyunca çalışma fırsatı buluyor ve birlikte konser veriyorlar. Konserler halka açık ve ücretsiz olduğu için büyük bir ilgi ile izleniyor.
Germiyan Festivali
Türkiye’nin ilk slow food köyü olan Germiyan’da ekim ayında düzenlenen festival boyunca yerli üreticiler birbirinden lezzetli ürünlerini sergilerken aynı zamanda yemek yapım atölyeleri de yoğun ilgi görüyor. Germiyan ekmeği, peynir yapımı, ev şarapçılığı gibi çeşitli atölyelere katılabilir ve yöresel ürünlerin nasıl yapıldığına yakından tanık olabilirsiniz.
Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.