Çeşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ege Bölgesi’nde yer alan Çeşme, İzmir ilinin en güzel ilçelerinden biridir. Mavi bayraklı plajları, bembeyaz kumsalları, sınırsız eğlence hayatı ile Çeşme sadece yerli değil yabancı turistlerin de favori tatil adresleri arasındadır. Sakız Adası’na feribotla yarım saat uzaklıkta olan Çeşme yıl boyu devam eden festivalleri ile daima ilgi görmektedir. İzmir’e 1 saat, İstanbul’a 9 saat uzaklıkta bulunan Çeşme eğlence dolu bir tatil için en ideal yerlerden biridir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Çeşme’de 41.278 kişi yaşamaktadır. Yaz döneminde ise bu nüfus beş-altı katına kadar çıkmaktadır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ilçede yazları sıcak geçerken kışları ılık ve yağışlıdır. Ancak yaz aylarında kavurucu sıcaklara rağmen kuzeyden gelen rüzgarlara açık olan ilçe daima eser. Dolayısı ile İzmir’in bunaltıcı havası burada yerini serinliğe bırakır. Nem oranının da düşük olması ile sıcaktan bunalanlar için ideal bir ortam sunar. mayıs ayından itibaren deniz sezonunun açıldığı Çeşme’de suyun sıcaklığı ortalama 20 derecedir ve Kasım ayına kadar denize girilebilmektedir. Dört mevsim ziyaret edilebilen Çeşme’de kış aylarında ılık havanın tadını çıkarabilir, deniz kenarında yürüyüş yapabilir, sağlıklı Ege yemekleri ile form tutabilirsiniz.

Devamını Oku

Çeşme Nerededir?

Ege Bölgesi’nde yer alan Çeşme, İzmir ilinin bir ilçesidir.

Devamını Oku

Çeşme’ye Nasıl Gidilir?

Çeşme’ye kara yolu ve hava yolu ile ulaşım oldukça kolaydır. İlçeye karayolu ile gelmek için önce İzmir’den geçmeniz gerekmektedir. İzmir - Çeşme arası 86 kilometredir. Özel aracınızla gelmek isterseniz yolculuk ortalama bir saat sürer. İstanbul - Çeşme arası 860 kilometre olup özel araçla yolculuk ortalama 9 saatte tamamlanır. İstanbul’dan Yenikapı - Bandırma feribotuna binerek Balıkesir – Manisa – İzmir - Çeşme güzergâhını takip ederek ilçeye ulaşabilirsiniz. Ankara - Çeşme arası 680 kilometre olup Afyon – Uşak - Manisa-İzmir güzergâhı ile Çeşme’ye ortalama 9 saatlik bir yolculuk ile ulaşmak mümkündür. Araçla gelmeyi tercih etmeyenler için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi büyük şehirlerden Çeşme’ye direkt otobüs seferleri mevcuttur. Ayrıca Türkiye’nin birçok şehrinden İzmir’e otobüs seferleri bulunmaktadır. İzmir Otogarı’ndan devamlı kalkan otobüsler ile Çeşme’ye 1 saatte ulaşabilirsiniz. Çeşme Otogarı şehir merkezine yakındır. Buradan kalkan minibüsler ile gitmek istediğiniz yere kısa sürede varabilir veya taksileri tercih edebilirsiniz.

Çeşme’ye daha hızlı ulaşım sağlamak isterseniz İzmir Adnan Menderes Havalimanı ilçeye 95 kilometre uzaklıktadır. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana gibi büyük şehirlerden İzmir’e direkt uçuşlar mevcuttur. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Havaş otobüslerine binerek ortalama 1 saatte Çeşme’ye ulaşabilirsiniz. Havalimanındaki transfer veya taksi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

Çeşme’ye Ne Zaman Gidilir?

Çeşme’de Akdeniz iklimi hakimdir. Yıl boyunca hava sıcak ve ılıktır. Yıllık sıcaklık ortalaması 17,2 derece olan Çeşme’de ağustos yılın en kurak ayı olurken en fazla yağış aralık ayında gözlemlenir. 25,7 derece sıcaklıkla temmuz en sıcak ay, 9,5 derece ile ocak en soğuk aydır. Okulların kapanması ile birlikte haziran, temmuz ve ağustos ayları Çeşme’nin en yoğun olduğu aylardır. Yazın tatilseverlerin akınına uğrayan Çeşme’de deniz ve güneşe doyabilir, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Yaz dönemi boyunca Çeşme oldukça kalabalık olduğu için sakinlik arıyorsanız sonbahar ve ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Neredeyse kasım ayına kadar deniz sezonunun devam ettiği Çeşme’ye bir de sonbaharda uğramalısınız. Kışın sıcaklığın 10 derecenin altına düşmediği Çeşme’de gönlünüzce gezebilir, nefis Ege lezzetlerinin tadına bakabilir, bisiklet ile sokakları turlayabilirsiniz. İlkbaharda doğanın uyanışına şahit olacağınız Çeşme’de kafanızı dinleyebilir, yeşillikler içerisinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Çeşme yıl boyunca birbirinden renkli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl nisan ayında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, Çeşme’nin en popüler festivalidir. Özel turların düzenlendiği festivale katılarak Ege otlarını yakından tanıyabilir, hem kendinize hem sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Eylül ayında düzenlenen Çeşme Klasik Müzik Festivali’nde ruhunuzu müziğe doyurabilir, Ekim ayındaki Germiyan Festivali’nde birbirinden lezzetli yemeklerin yapımını öğrenebilirsiniz. Çeşme’ye yılın hangi döneminde gelirseniz gelin, farklı güzellikler ile karşılaşacağınızı unutmayın.

Çeşme’de Nerede Kalınır?

Ülkemizin en fazla turist çeken tatil beldelerinden biri olan Çeşme’de konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Haziran ayından kasım ayına kadar deniz mevsiminin sürmesi, sıcak iklimi ve spor aktivitelerine uygun havası, sabahın ilk ışıklarına kadar süren gece hayatı ile Çeşme sadece yerli değil yabancı turistlerin de uğrak adresidir. Alışveriş olanaklarının fazla olması, plaj ve barları ile Çeşme merkez beldede konaklamak isteyenlerin ilk tercihidir. Alaçatı, Ilıca, Dalyan gibi bölgelere ulaşım imkânının kolay olması ise tercih sebebi olan Çeşme merkezde beş yıldızlı otellerin yanı sıra butik otel ve pansiyonlar da dört mevsim hizmet vermektedir. Pırıl Otel, Çeşme merkezde yer alan en iyi oteller arasındadır. Konforlu odaları, termal havuzu ve zengin açık büfe mutfağı ile Pırıl Otel her yıl binlerce misafir ağırlamaktadır. Marissa Boutique Hotel merkezde konaklamak isteyenler için uygun fiyatları ile öne çıkan bir oteldir. Ev konforunda konaklayabileceğiniz Marissa Boutique Hotel’de tatilinizi huzur içinde geçirebilirsiniz.

Çeşme’ye gelenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri de kuşkusuz Alaçatı’dır. Dar sokakları, tarihi evleri, sınırsız gece hayatı ve tadına doyulmaz lezzet durakları ile Alaçatı son yıllarda popülerliğini giderek artırmaya başlamıştır. Rüzgar sörfüne uygun plajları ile her yıl yerli ve yabancı spor tutkununu ağırlayan Alaçatı’da her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcuttur. Taş Konak Alaçatı Butik Otel tatilseverlerin Alaçatı merkezde en çok tercih ettiği konaklama tesisleri arasında yer alırken Sade Alaçatı Butik Otel tadına doyulmaz bir tatil geçirmek isteyenleri beklemektedir. Cumbalı Konak Otel, Simira Otel, Viento Hotel, Köstem Otel Alaçatı’da konaklayabileceğiniz nezih otellerdir.

Devamını Oku

Çeşme Otelleri

İzmir'de yaz aylarının en yoğun yaşandığı tatil beldesi olan Çeşme; koyları, festivalleri ve tarihi mekanlarıyla her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. İzmir'e 86 km uzaklıkta yer alan Çeşme'ye il merkezinden bir saatlik bir araç yolculuğundan sonra ulaşabilirsiniz. Kolay ulaşım imkanlarından dolayı yıl boyunca hafta sonu kaçamaklarının da adresi olan Çeşme, çocuklu aileler tarafından da sıkça tercih ediliyor. Yaz tatillerinin yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğrayan destinasyonu Alaçatı ise Çeşme’nin en can alıcı noktasıdır. Yıl boyunca çeşitli festivallerin düzenlendiği Alaçatı’da birbirinden güzel taş binalar butik otel olarak işletilmektedir. Alaçatı, ağustos ayında rüzgar sörfçülerine, nisanda Alaçatı Ot Festivali’ne katılanları ve eylül ayında ise Şarap Festivali tutkunlarına ev sahipliği yapar. Butik otel, pansiyon, her şey dahil ve 4 ya da 5 yıldızlı konaklama seçenekleriyle Çeşme otelleri yaz aylarında dolup taşmaktadır. Yaz aylarında yoğun ilgi nedeniyle artış gösteren Çeşme otel fiyatları, tesislerin sunduğu olanaklara göre farklılık gösterir.

Devamını Oku

Çeşme’de Gezilecek Yerler

Birbirinden güzel koyları, eğlenceli festivalleri, su sporlarına elverişli havası ve çılgın gece hayatı ile Çeşme tatil denince akla ilk gelen beldelerden biridir. Alaçatı’da tarihî evler arasında dolaşabilir, damaklarınızı şenlendirecek lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Ilıca’nın mavi bayraklı plajlarında gün boyu yüzebilir, bembeyaz kumsalında güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Çeşme merkezde yer alan tarihi yapıları gezebilir, dilerseniz Çeşme’nin karşısında yer alan Sakız Adası’na günübirlik uğrayabilir ve tatilinize biraz daha eğlence katabilirsiniz. En az 2 - 3 gününüzü Çeşme’ye ayırarak bu güzel tatil beldesini doyasıya keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Çeşme’de Gezilecek Yerler

İzmir’e bir saat uzaklıkta bulunan Çeşme son yıllarda turizm potansiyeli giderek yükselen tatil merkezleri arasında ilk sıralardadır. Okulların kapanması ile tatilseverlerin akınına uğrayan Çeşme’de gezip görebileceğiniz birçok yer sizleri bekliyor. Sadece doğal güzellikleri ile değil tarihî değerleri ile de öne çıkan Çeşme’de Osmanlı Dönemi’nden kalan yapılar oldukça ilgi çekiyor. Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi’ni ziyaret ederek ilçenin tarihini yakından inceleyebilir ve geçmişi hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Arkeolojiye meraklıysanız Ildırı köyünde yer alan Erythrai Antik Kenti’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çeşme’ye yaz aylarında geldiğinizde birbirinden güzel koylarda gün boyu denizin tadını çıkarabilir, tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Altınkum Plajı, Ilıca Plajı, Pırlanta Plajı, Aya Yorgi Koyu, Delikli Koy Çeşme de denize girilebilecek adresler arasındadır. Rüzgar sörfü için en ideal yerlerin başında gelen Alaçatı her yıl binlerce spor tutkununu ağırlamaktadır. Yeme içme ve eğlence hayatının adreslerinden biri olan Alaçatı Çeşme’nin en popüler yeridir. Germiyan köyü ve Eşek Adası da Çeşme’ye yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz yerler arasındadır. Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Çeşme İçi Ulaşım

Ege’nin en gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’de ilçe içi ulaşım minibüsler ve otobüsler ile sağlanmaktadır. Çeşme Otogar’dan kalkan minibüsler ile Çiftlik, Alaçatı, Dalyan, Ovacık, Reisdere ve ilçenin birçok yerine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz araç kiralayabilir veya taksi hizmetlerinden yararlanarak Çeşme’yi daha detaylı keşfedebilirsiniz. Yaz döneminde Çeşme Marina’dan hareket eden tekneler ile bakir koylara doğru açılabilir, turkuaz sularda denize girmenin tadına varabilirsiniz.

Devamını Oku

Çeşme Mutfağı

Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyebileceğiniz Çeşme’de gastronomi yolculuğuna çıkabilir, nefis yemeklerle tatilinizi taçlandırabilirsiniz. Deniz mahsulleri ve zeytinyağlı yemekler başta olmak üzere şifalı otlar da Çeşme sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Her mevsim taze balık bulabileceğiniz Çeşme’de barbun, lüfer, orkinos, kalamar ve ıstakoz ile damaklarınızı şenlendirebilir, yanında taptaze Ege mezeleri ile lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Deniz börülcesi, fava, Girit ezmesi, şakşuka, kabak çiçeği dolması sevilen mezeler arasındadır. Kapari, adaçayı, ısırgan, şevketi bostan, cibes, arapsaçı Çeşme’de bolca tüketilen şifalı otlardandır. Çeşme’ye yolunuz düştüğünde İzmir’in meşhur kumrusu ve boyozunu yemeden sakın dönmeyin.

Kumrucu Erol ve Kumrucu Şevki Çeşme’de kumru denince akla ilk gelen adresler arasındadır. Sucuğu, peyniri ve yumuşacık susamlı ekmeği ile kumru ayak üstü bir şeyler atıştırmak isteyenler için lezzetli ve doyurucu bir seçenektir. Sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı boyozun en tazesini Yıldız Fırın’da bulabilirsiniz. Çeşme Bazlama Kahvaltı, Sedir Kahvaltı, Bumba Breakfast Club, Su’dan Restaurant Çeşme’de kahvaltı yapmak için uğrayabileceğiniz en iyi mekânlar arasındadır. Dost Pide’nin kıymalı pidesini, İmren Lokantası’nın papaz yahnisini, Fava Restaurant’ın kalamar tavasını, Ferdi Baba’nın parmak ısırtan mezelerini tatmanızı mutlaka öneririz. Asma Yaprağı, Kaptan’ın Yeri, Mancar, Langusta Çeşme’nin ünlü restoranları arasındadır. Çeşme’nin sakızlı dondurması, sakızlı kurabiyesi ve lokma tatlısı da oldukça meşhurdur. 1945 yılından beri hizmet veren Rumeli Pastanesi Çeşme’nin en ünlü pastanesidir. Sakızlı dondurması ve kurabiyesi ile lezzet yolculuğuna çıkacağınız pastanenin sırrı sütlü tatlılarda doğal keçi sütü kullanmasıdır. Ilıca’da yer alan Urla Katmer ve Lokma Salonu ise ünü tüm Türkiye’ye yayılmış Çeşme tatlıcıları arasındadır. Sakız reçeli, Çeşme kavunu ve enginarı burada deneyebileceğiniz diğer lezzetlerdendir.

Çeşme’de Alışveriş

Çeşme’de alışveriş yapmak ayrı bir keyiftir. Yolunuz Çeşme’de düştüğünde hem kendiniz hem de arkadaşlarınız için birbirinden güzel hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler satın alabilirsiniz. Çeşme’nin pazarları oldukça meşhurdur. Özellikle cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı Çeşme’nin en büyük pazarıdır. Sırf bu pazarı gezmek için Sakız Adası’ndan birçok turist günübirlik Alaçatı’ya gelmektedir. Birbirinden taze sebze ve meyvelerle birlikte şifalı otlar, yöresel ürünler, giyim ve ev eşyasına kadar aradığınız her şeyi bu pazarda bulabilirsiniz.

Gezmekten yorulduğunuzda çay molası verebilir ve otlu gözlemelerin tadına bakabilirsiniz. Çeşme denince akla gelen ilk meyve kavundur. Tadına doyum olmayan Çeşme kavununun en iyisini Germiyan, Ovacık ve Çiftlik’te bulabilirsiniz. Yolunuz uzunsa korkmayın, çünkü Çeşme kavununun en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Çeşme’de bol miktarda yetişen enginar da içerdiği vitamin ve mineraller ile tam bir sağlık deposudur. Çeşme pazarlarında en tazesini bulabileceğiniz enginarlardan satın almayı unutmayın. Çeşme’de damakları şenlendiren bir diğer lezzet sakızlı kurabiyedir. Çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçisi olan sakızlı kurabiyeleri İmren, Yıldız ve RumeliPastanesi’nden satın alabilir, sevdiklerinize de Çeşme hatırası olarak götürebilirsiniz. Sakızlı kurabiye kadar sakız reçeli de Çeşme’nin sevilen lezzetleri arasındadır. Sabah kahvaltılarınızda ağzınızı tatlandırmak için sakız reçeli ile birlikte incir reçeli ve fıstık reçelini de alabilirsiniz. Çeşme Çarşı hediyelik eşya almak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Birbirinden renkli dükkânlarda el işi ürünleri yakından inceleyebilir, magnet ve biblo gibi hatıralıklardan satın alabilirsiniz. Yerel markalarla birlikte dünyaca ünlü markaların bir arada yer aldığı Çeşme Marina alışverişin keyfini çıkarabileceğiniz en iyi adresler arasındadır. Tatiliniz boyunca Alaçatı’nın dar sokakları arasındaki butiklere uğrayabilir, giyimden takıya, ayakkabıdan çantaya kadar alışveriş için ihtiyacınız olan her şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Çeşme’de Gece Hayatı 

İzmir’in popüler tatil beldesi Çeşme mavi bayraklı plajları, bembeyaz kumsalı ve her daim esintili havasıyla gündüzleri ziyaretçilerine eşsiz bir atmosfer sunarken gece hayatı ile de adından söz ettirmektedir. Son yıllarda sayıları giderek artan beach club’larda akşamüzeri başlayan eğlenceler gece de hız kesmeden devam etmektedir. Yaz aylarında Avrupa’nın önde gelen kentleri ile yarışan bir gece hayatına sahip olan Çeşme’de sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilir ve dans edebilirsiniz. Her bütçeye hitap eden gece kulübü ve barlara sahip olan Çeşme’nin gündüzü kadar gecesi de ayrı güzeldir. Aya Yorgi koyunda bulunan Sole Mare Çeşme’deki en iyi beach club’larden biridir. Akşam üzeri birbirinden ünlü DJ’lerin performansları ile birlikte eğlenebileceğiniz Sole Mare’de gece de birbirinden ünlü sanatçıları dinleyebilir, arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. Paparazzi Bar’da akşam yemeğinizi yiyebilir, ardından sabaha kadar müziğin ritmine kendinizi kaptırabilirsiniz. Aya Yorgi’nin en güzel koyunda yer alan Kafe Pi’de gündüz beach partilere katılabilir, gece DJ performansları eşliğinde eğlenebilirsiniz.

Devamını Oku

Çeşme’deki Festivaller

Çeşme yılın her döneminde farklı bir festivale ev sahipliği yapmaktadır. Çeşme’ye gittiğinizde yöresel tatları denemek, yöre halkını daha iyi tanımak ve Ege havasını solumak için bu etkinliklere katılmanızı öneriyoruz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Alaçatı Ot Festivali

Sadece Çeşme’nin değil ülkemizin önemli festivalleri arasında yer alan Alaçatı Ot Festivali her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Sekiz yıldır kesintisiz devam eden festival nisan ayında beldeyi rengârenk bir görünüme kavuşturmaktadır. Festival süresince açılan stantlarda birbirinden şifalı otları yakından tanıyabilir, deneyebilir ve satın alabilirsiniz. Sağlıklı beslenme söyleşilerine katılabilir, müzik gösterileri eşliğinde dört gün boyunca unutamayacağınız bir festival deneyimi yaşayabilirsiniz.

Hıdırellez Şenliği

Her yıl 5 Mayıs’ta düzenlenen Hıdırellez Şenliği oldukça eğlenceli geçmektedir. Hıdırellez ateşi üzerinden atlanarak dilekler dilenir ve gül ağaçlarına asılır. Roman müzikleri eşliğinde eğlencenin tüm gün sürdüğü Hıdrellez Şenliği’nde bol bol dans edebilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Çeşme Satranç Turnuvası

Çeşme Çarşısı’nda tarihi Aya Haralombos Kilisesi’nde düzenlenen satranç turnuvasına 13 ayrı ülkeden 365 sporcu katılmaktadır. Haziran ayında başlayan turnuva 6 gün boyunca çekişmeli ve heyecanlı yarışmalara sahne olmaktadır.

Ildırı Kültür Sanat Festivali

Ildırılı kadınların el sanatlarını sergilediği ve yöresel ürünlerini satışa çıkardığı festival Ağustos ayında gerçekleştirilmektedir. Beş bin yıllık antik kentin tanıtımını sağlamak, tarihi değerlerine vurgu yapmak için düzenlenen festivalde konserler ve gösteriler ile iki gün boyunca eğlence devam etmektedir.

Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali

Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının Çeşme’de bir araya geldiği klasik müzik festivali her yıl eylül ayında tarihî Aya Haralombos Kilisesi’nde düzenlenmektedir. Keman, viyola, viyolonsel ve şan dallarında eğitim alan katılımcılar dünyaca ünlü müzisyenler ile on gün boyunca çalışma fırsatı buluyor ve birlikte konser veriyorlar. Konserler halka açık ve ücretsiz olduğu için büyük bir ilgi ile izleniyor.

Germiyan Festivali

Türkiye’nin ilk slow food köyü olan Germiyan’da ekim ayında düzenlenen festival boyunca yerli üreticiler birbirinden lezzetli ürünlerini sergilerken aynı zamanda yemek yapım atölyeleri de yoğun ilgi görüyor. Germiyan ekmeği, peynir yapımı, ev şarapçılığı gibi çeşitli atölyelere katılabilir ve yöresel ürünlerin nasıl yapıldığına yakından tanık olabilirsiniz.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Çeşme İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0 232 712 06 60

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 232 712 66 32

Çeşme Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9oC
    • Şub 10oC
    • Mar 11oC
    • Nis 15oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 14oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 41.278 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün