Çeşme Kalesi

362978-cesme_kale_karsidan.jpg

Çeşme’nin en önemli tarihî ve kültürel değerlerinden olan Çeşme Kalesi II. Beyazıt döneminde 1508 yılında Mimar Ahmet oğlu Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Çeşme Kalesi oldukça iyi korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Çeşme Kalesi’nin içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. 1965 yılında silah müzesi olarak hizmete açılan müzede ilk olarak Topkapı Müzesi’nden getirilen silahlar 1984 yılına kadar sergilenmiştir. Müze’de sergilenen silahların zamanla oksitlenmesinden dolayı silah müzesi kapatılarak yerini Erythrai, Alaçatı, Kalemburnu ve Çeşme bölgesindeki kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan tarihî eserlerin sergilendiği bugünkü müzeye devretmiştir. Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde 126 adet etnografik, 320 adet arkeolojik eser ile birlikte 31 adet sikkenin de dâhil olduğu toplam 477 adet tarihî eseri bir arada görebilirsiniz. Müze’yi pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. 

Çeşme Kalesi Tarihçesi

İzmir’in bilhassa yazları çokça ziyaret edilen deniz turizmiyle ön plana çıkmış Çeşme ilçesinin mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinden birisi de Çeşme Kalesi’dir. Çeşme Kalesi’nin beş asırı aşkın geçmişi II. Beyazıt dönemine uzanmaktadır. Çeşme’nin en önemli kültürel ve tarihî değerlerinden olan kale geçmişten günümüze kadar çok iyi biçimde korunarak gelmiştir. 1508 senesinde inşa edilen kalenin içerisinde bir de arkeoloji müzesi bulunmaktadır.

Tarihte Çeşme’nin UrlaSeferihisar ve Sığacık gibi kıyıya yakın ve aynı zamanda düşman saldırısına uğraması mümkün aktif bir liman olması ayrıca bu bölgede herhangi bir savunma tesisinin bulunmaması Çeşme’yi Venedik saldırılarına açık hale getirmiştir. 1472 senesinde ciddi bir saldırıya uğrayan Çeşme ticari açıdan bu durumdan etkilenmese de 1499’da Venedikliler ile Osmanlı arasında başlayan savaş sırasında bir ikinci saldırıya daha uğrayan bölgenin güvenliğini sağlama konusunda tedbir alınması gerektiği kesinleşti.

Bölgeyi korumak ve aynı zamanda savunmak adına başlanan kale yapım çalışmaları 1508 ile 1509 yılları arasında tamamlandı. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de izlerine rastlanan kale başlangıçta denize sıfır olarak inşa edilmiş olsa da yıllar içerisinde deniz doldurulduğundan önünde yol bulunan kale sağlamlığını halen daha korumaktadır. Kalenin güneyine denk düşen giriş kapısı Osmanlı mimarisi özellikleri taşımaktadır. Kale askeri özelliğini Kırım Savaşı’nın ardından kaybetmiştir. Kalenin iç bölümünde iki ana bölüm bulunmaktadır. Tahminlere göre ilk saha kısmı dönemin askeri kısmıdır, ikinci kısım ise yine emin olunmamakla beraber ikamet sahası işlevi taşımaktadır.

Kalede yer alan arkeoloji müzesinin açılışı ise 1965 senesine denk gelmektedir. Müzede yer alan Barbaros Kulesi Sergi Salonu, Çeşme’nin arkaik dönemden klasik döneme, Helenistik Roma yıllarından Doğu Roma dönemlerine dek uzanan pek çok parçaya ev sahipliği yapmaktadır. Müzede yer alan Osmanlı-Rus Savaşı Sergi Salonu’nda ise deniz savaşına ait haritaların yanı sıra savaşı anlatan kitaplar, bayrak ve madalyalar kısacası savaşa dair pek çok belge yer almaktadır.

Müzede ayrıca pişmiş topraktan yapılma tanrı ve tanrıça heykellerinin yanı sıra büst, mermer heykel, gümüş ve bronz sikkelerin bulunduğu müzede Ildırı yani eski adıyla Erythrai antik şehrinde yapılan kazı ve yapılan araştırmalar sonucu elde edilen gerek askeri ve gerekse de sivil yapılar da sergilenmektedir. Daha çok Erythrai’den çıkan kalıntıların yanı sıra müzede Alaçatı, Kalemburnu ve Çeşme Körfezi’nden çıkarılmış 320’si arkeolojik, 126’sı etnografik eserin yanı sıra 1770 senesinde Çeşme Körfezi’nde yapılan Osmanlı-Rusya Savaşı sırasında batan gemi ve kadırgalarından çıkan su altı arkeoloji eserleri de yer almaktadır.

Çeşme Kalesi Giriş Ücreti

Çeşme Kalesi her sene Uluslararası Çeşme Müzik Yarışması ve Çeşme Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kalenin tepesine çıkıldığında ise panoromik bir Çeşme manzarası sizi beklemektedir. Yaz aylarında sabah 08.30’dan akşam 19.00’a dek açık olan kale, kış mevsiminde ise 08.30’dan 17.00’ye kadar ziyaret edilebilir. Ayrıca pazartesi günleri hariç haftanın her günü açık olan müzede Müzekart geçmektedir.

Giriş Ücreti: 8 TL

Adres: Musalla Mahallesi, 35930 Çeşme/İzmir