Çeşme’de Gezilecek Yerler

Birbirinden güzel koyları, eğlenceli festivalleri, su sporlarına elverişli havası ve çılgın gece hayatı ile Çeşme tatil denince akla ilk gelen beldelerden biridir. Alaçatı’da tarihî evler arasında dolaşabilir, damaklarınızı şenlendirecek lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Ilıca’nın mavi bayraklı plajlarında gün boyu yüzebilir, bembeyaz kumsalında güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Çeşme merkezde yer alan tarihi yapıları gezebilir, dilerseniz Çeşme’nin karşısında yer alan Sakız Adası’na günübirlik uğrayabilir ve tatilinize biraz daha eğlence katabilirsiniz. En az 2 - 3 gününüzü Çeşme’ye ayırarak bu güzel tatil beldesini doyasıya keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Çeşme’de Gezilecek Yerler

İzmir’e bir saat uzaklıkta bulunan Çeşme son yıllarda turizm potansiyeli giderek yükselen tatil merkezleri arasında ilk sıralardadır. Okulların kapanması ile tatilseverlerin akınına uğrayan Çeşme’de gezip görebileceğiniz birçok yer sizleri bekliyor. Sadece doğal güzellikleri ile değil tarihî değerleri ile de öne çıkan Çeşme’de Osmanlı Dönemi’nden kalan yapılar oldukça ilgi çekiyor. Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi’ni ziyaret ederek ilçenin tarihini yakından inceleyebilir ve geçmişi hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Arkeolojiye meraklıysanız Ildırı köyünde yer alan Erythrai Antik Kenti’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çeşme’ye yaz aylarında geldiğinizde birbirinden güzel koylarda gün boyu denizin tadını çıkarabilir, tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Altınkum Plajı, Ilıca Plajı, Pırlanta Plajı, Aya Yorgi Koyu, Delikli Koy Çeşme de denize girilebilecek adresler arasındadır. Rüzgar sörfü için en ideal yerlerin başında gelen Alaçatı her yıl binlerce spor tutkununu ağırlamaktadır. Yeme içme ve eğlence hayatının adreslerinden biri olan Alaçatı Çeşme’nin en popüler yeridir. Germiyan köyü ve Eşek Adası da Çeşme’ye yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz yerler arasındadır. Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Çeşme Kalesi

362978-cesme_kale_karsidan.jpg

Çeşme’nin en önemli tarihî ve kültürel değerlerinden olan Çeşme Kalesi II. Beyazıt döneminde 1508 yılında Mimar Ahmet oğlu Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Çeşme Kalesi oldukça iyi korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Çeşme Kalesi’nin içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. 1965 yılında silah müzesi olarak hizmete açılan müzede ilk olarak Topkapı Müzesi’nden getirilen silahlar 1984 yılına kadar sergilenmiştir. Müze’de sergilenen silahların zamanla oksitlenmesinden dolayı silah müzesi kapatılarak yerini Erythrai, Alaçatı, Kalemburnu ve Çeşme bölgesindeki kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan tarihî eserlerin sergilendiği bugünkü müzeye devretmiştir. Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde 126 adet etnografik, 320 adet arkeolojik eser ile birlikte 31 adet sikkenin de dâhil olduğu toplam 477 adet tarihî eseri bir arada görebilirsiniz. Müze’yi pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. 

Çeşme Kalesi Tarihçesi
Devamını Oku

Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti Çeşme’ye 26 km uzaklıktaki Ildırı köyünde bulunmaktadır. Antik Çağ’daki 12 İyon devletinden biri olan Erythrai, bölgenin en önemli tarihî simgeleri arasındadır. Erythrai adının nereden geldiğine dair iki varsayım bulunmaktadır. Birinci varsayıma göre Erythrai Antik Kenti adını kurucusu olan Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’dan almaktadır. Diğer varsayıma göre ise Erythrai Antik Kenti’nin toprak rengi kırmızıdır ve kırmızının Yunanca karşılığı “Erythros” olduğundan kente “Kızıl Kent” yani Erythrai Kenti denilmektedir. Persler, İskender, Pergamon Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu yönetiminde bulunan kent 1366 yılında Türk egemenliğine girmiştir. Türk egemenliğine girdikten sonra Erythre, Lythri, Rhtyrai isimleriyle anılan Erythrai Antik Kenti 16. yüzyıldan sonraki dönemlerde Ildırı olarak anılmaya başlanmıştır. 1963 yılında başlatılan kazı çalışmalarından sonra bölgede Athena Tapınağı’na ait kalıntıların yanı sıra antik tiyatro, şehir surları ve antik kente ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Antik kentteki evlerin yapımında mozaik taşların kullanıldığı görülmektedir. Arkeolojiye meraklıysanız Erythrai Antik Kenti’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Altınkum Plajı

Çeşme’de denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biri şüphesiz Altınkum Plajı’dır. Çeşme ilçe merkezine 10 km mesafede bulunan Altınkum Plajı 500 metre uzunluğunda 15 metre genişliğinde muhteşem bir plajdır. Adını altın rengi kumundan alan Altınkum Plajı masmavi denize ve muhteşem doğaya sahiptir. Neredeyse yılın her dönemi dalgalı olan denizin suyu Çeşme’nin diğer plajlarına göre daha soğuktur. Özellikle bunaltıcı sıcaklarda serinlemek için Altınkum Plajı’na gelebilir ve gün boyu denizin tadını çıkarabilirsiniz. Altınkum Plajı, Ege Denizi’nin soğuk suyunu seven yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet gösterdiği plajların başında gelmektedir. Plaj boyunca keyifli zaman geçirebileceğiniz, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafeler bulunmaktadır. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye kiralama seçeneği bulunduğu gibi gün boyu keyifli vakit geçirebileceğiniz “beach club”lar da yer almaktadır. Çeşme merkezden kalkan dolmuşlar ile Altınkum Plajı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ilıca Plajı

Çeşme ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan Ilıca Plajı, ülkemizdeki en önemli “Mavi Bayrak” ödülü taşıyan plajlarından biridir. 2 km uzunluğundaki plajıyla Çeşme’nin en uzun plajlarından olan Ilıca Plajı’nın denizi oldukça sığdır. Masmavi deniziyle ünlü olan Ilıca sıcak su kaynaklarına sahip olması ile dünyanın nadir yerlerinden biridir. Denizin ortasında çok fazla sayıda sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Sodyum klorür, magnezyum ve potasyum klorür içeren termal suların birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Romatizmal hastalıklar, metabolizma, gut, raşitizm, idrar yolları, kadın ve cilt hastalıklarınıntedavisi için her yıl binlerce kişi Ilıca Plajı’na gelmektedir. Tertemiz deniziyle ve şifalı sularıyla Çeşme’ye gelenlerin favori plajlarının başında gelen Ilıca Plajı’nda ayrıca Uçurtma Sörfü (kitesurfing) yapılmaktadır. Ayrıca keyifli zaman geçirebileceğiniz kafeler ve beach club’lar da bulunmaktadır.

Çeşme Ilıca Plajı Giriş Ücreti
Devamını Oku

Aya Yorgi Koyu

Son yıllarda yıldızı giderek yükselen yerlerin başında gelen Aya Yorgi Koyu Çeşme’ye yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz yerlerden biridir. Çeşme ilçe merkezine sadece 1 km mesafede bulunan Aya Yorgi Koyu, yeşillikler içinde masmavi denizinin yanı sıra Çeşme’nin en popüler yeme-içme ve eğlence merkezlerindendir. Aya Yorgi Koyu yaz aylarında gençlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. Rüzgârdan korunaklı turkuaz havuza benzetilen Aya Yorgi Koyu diğer bölgelere göre daha tuzlu ve ılık bir denize sahiptir. Gündüzleri masmavi denizinin durgun sularında dinlenebileceğiniz beach club’larda geceleri DJ performansları ve konserler eşliğinde vakit geçirebilir, sosyalleşebilirsiniz. Sole & Mare, Paparazzi, KafePi, Shina, Fun Beach, Babylon Aya Yorgi gibi Çeşme’nin en ünlü işletmeleri bu koyda hizmet vermektedir. Bu kadar ünlü işletmenin olduğu yerde magazine dünyasının ünlü isimlerine de sıklıkla rastlanmaktadır. Aya Yorgi Koyu’nda konaklama için lüks oteller, tatil köyleri ve Çeşme’nin şirin butik otelleri de bulunmaktadır.

Delikli Koy

Delikli koy, Çeşme Alaçatı’nın hiç el değmemiş muhteşem bir doğal güzelliğidir. Bembeyaz kayalıklar ile masmavi denizin sunduğu manzaranın etkileyici görüntüsü hayran bırakıcı bir etkiye sahiptir. Koydaki berrak ve tertemiz deniz suyu, Alaçatı’nın genelde soğuk olan suyuna kıyasla daha sıcaktır. Koyun bu şekilde adlandırılmasında ise dalgaların büyük bir kayalığa açtığı minik tünel etkili olmuştur. İki koyu birbirine bağlayan bu tünel, buranın Delikli koy olarak adlandırılmasına vesile olmuştur.

Delikli koy, arkada katmanlı beyaz kayalıkların ve önde masmavi denizin arasında yer alan küçük bir kumsaldan meydana gelmektedir. Hiçbir yapılaşmanın var olmadığı bu kumsaldan denize girmenin keyfini çıkaran buranın müdavimi olabilmektedir.

Devamını Oku

Pırlanta Plajı

Çeşme ilçe merkezine 10 km mesafedeki Çiftlikköyü’nde bulunan Pırlanta Plajı sabit rüzgârı ve dalgalarıyla ünlü Çeşme koylarından biridir. Adını plajındaki kumun pırlanta gibi parlamasından alan Pırlanta Plajı Türkiye’nin en güzel plajları arasında gösterilmektedir. Sörf tutkunlarının rağbet gösterdiği koy SİT alanı olduğu için koruma altına alınmıştır. Denizi 250 metre açıklara kadar oldukça sığ olan Pırlanta Plajı’na dünyanın dört bir yanından sörfçüler akın etmektedir. Koyda uçurtma sörfü (Kitesurfing) de yapılmaktadır. Pırlanta Plajı’nda ardıç ağaçlarının altında bembeyaz kumlara ve doğal bir akvaryum olan masmavi denize sahip yaklaşık 500 metre uzunluğunda halk plajı bulunmaktadır. Çeşme’nin en sakin ve en temiz plajlarından biri olan Pırlanta Plajı’nda konaklama için büyük bir kamp alanı da yer alır. Doğa ile baş başa birkaç gün geçirmek ve şehir gürültüsünden uzaklaşmak isterseniz Pırlanta Plajı’nda kamp yapabilir, sabahın ilk ışıklarında kimseler yokken denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Alaçatı

Çeşme’nin ve Ege Bölgesi’nin en gözde tatil ve turizm merkezi olarak bilinen Alaçatı, rengârenk tarihî taş evleri, dar sokakları ve rüzgâr sörfüne elverişli plajlarıyla ünlüdür. Tarihi antik dönemlere kadar dayandığı düşünülen Alaçatı’nın eski adının Agrilia olduğu bilinmektedir. Bölgeye Cenevizlerin hâkim olduğu dönemde şarap üretimiyle ön plana çıkmış olan Alaçatı, Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında yapılan mübadele anlaşması sonrası bölgede tarım gelişmiş olup zeytin, anason, enginar ve narenciye yetiştirilmeye başlanmıştır. Alaçatı, geçmişten günümüze yerli ve yabancı turistler tarafından ülkemizin en çok rağbet gören tatil bölgesidir. Muhteşem doğası ve tertemiz havasının yanı sıra sörf tutkunlarının da önemli adreslerinden biridir. Alaçatı’nın rüzgarı daimi, denizi dalgasız ve sığdır. Bu özelliği sayesinde dünyanın sayılı sörf merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yılın her mevsimi dünyanın her yerinden amatör ve profesyonel sörfçüler Alaçatı’ya akın etmektedir. Tarihsel sit alanı olan Alaçatı’da yöresel mimariye uygun olmayan yapıların ve binaların inşa edilmesi kesinlikle yasaktır. Karabiber ağaçlarıyla dolu dar sokakları, tarihî taş evleri, mozaikli çarşısı bölgenin en ilgi çeken yerlerinin başında gelmektedir. Alaçatı’da yeme - içme, konaklama ve eğlence hayatı için oldukça fazla seçenek bulunmaktadır. Lüks otellerinin yanı sıra butik otellerin sayısı da hayli fazla olan Alaçatı her yıl bahar ayında düzenlenen Ot Festivali ile ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Germiyan Köyü

Germiyan-Koyu-restoran.jpg

Türkiye’de “yavaş gıda” (slow food) hareketine katılan ilk köy olan Germiyan köyü, Çeşme’ye 10 km mesafede bulunmaktadır. Çeşme sınırları içinde bulunan tek Türkmen köyü olan Germiyan köyü çiçek figürleriyle donatılmış beyaz badanalı evleriyle şirin bir köydür. Köydeki duvar resimleri Germiyan köyünde çiftçilik yapan Nurdan Erden tarafından yapılmıştır. Yavaş Gıda (Slow Food) hareketi İtalya’da 1986 yılında başlamıştır. Hızlı yemek tüketimine karşı başlatılan bu hareket katkısız, yerel ve doğal ürünlerin yaşatılması ve tüketilmesini hedeflemektedir. Germiyan köyündeki yavaş gıda hareketini bütün köy halkı uygulamaktadır. Ekmek yapımında katkısız ekşi maya kullanılırken, yemeklerde kullanılan sebzeler kendi tarlalarında yetiştirilmektedir. Yavaş gıda hareketi kapsamında katkısız ürün satan dükkânları belirtmek için “Zeytin dalı taşıyan kırmızı salyangoz” simgesi kullanılmaktadır. Germiyan köyünde yavaş gıda hareketi kapsamında tadına bakabileceğiniz köy yemekleri ve lezzetleri arasında ekşi mayalı ekmek, kopanisti peyniri, şekerci damat lokumu, hurma zeytini, pirinçli mantı ve bazina yer alır.

Eşek Adası

Eski adı Godi Adası olan Eşek Adası, Sakız Adası yakınlarında Çeşme ilçesine bağlı küçük bir adadır. Zamanında adaya bırakılan eşeklerin burada çoğalması ve serbest dolaşması sonucu adaya Eşek Adası denilmeye başlanmıştır. Eşek Adası’na Çeşme’den kalkan teknelerle ulaşım sağlanmaktadır. Teknelerin kıyıya yanaştığını gören eşekler kıyıya gelerek ilgi çekici bir manzara sunmaktadır. Adadaki eşekler yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Adadaki eşeklerin bakımı ve beslenme ihtiyacını Pro-Animale Hayvan Koruma Derneği üstlenmiştir. Adada ayrıca deniz suyunun arıtılması için enerji sistemi bulunmaktadır. Adadaki halkın su ve elektrik ihtiyacı bu sistem üzerinden sağlanmaktadır. Millî Parklar tarafından koruma altına alınan adada gece konaklama imkânı bulunmamaktadır. Makilerle kaplı ada muhteşem doğaya ve masmavi denize sahiptir. Siz de günübirlik tekne turlarına katılarak Eşek Adası’nı ziyaret edebilir ve turkuaz sularda yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı