Son dönemde hep kötü olaylarla adını duyduğumuz Nusaybin'e bir de bu yönden bakalım. Mardin Merkez'den Beyaz Su'ya yolculuk... (6 ay önceki gezimiz)
Mayıs ayında 6 arkadaş Mardin Merkez'den çıktık yola. İstikamet İpek Yolu üzerinde Suriye ile sıfır noktasında bulunan Nusaybin Beyaz Su...
Nusaybin M.Ö. 4500 yıllarında Subarular tarafından kurulmuş. Tarih boyunca yukarı Mezopotamya'nın en büyük şehri olarak yer almış.Sümerler dönemindeki adının ''Nırbo'' olduğu söyleniyor. Roma zamanında bu bölgede çoğunlukla Süryanilerin kaldığı söyleniyor. Tarih sürresince sürekli el değiştirmiş. 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş.
Nusaybin, Mardin Havalimanı'na 55 km mesafede. İlçeye aynı zamanda demiryolu ulaşımı da var. Kilis'ten gelen hattın son durağı Nusaybin. İpek yolunun buradan geçmesi Nusaybin'in önemli bir merkez olmasına sebep olmuş. Çin ve Japonya'dan getirilen ipekler kervanlarla ilçeden geçen E-90 karayolundan geçirilirmiş.
Mardin Merkez'den çıkıp Nusaybin yoluna girdikten sonra Suriye sınırı boyunca gidiyoruz. Sağ taraf Suriye-Kamışlı ve kaç km bilmiyorum sınır boyunca mayınlı arazileri görüyoruz.
Uzun bir süre hiç ağaç görmedik desem yeridir. Bir çöl görünümünü andırıyor. Yol boyunca ara ara dağ eteklerinde terk edilmiş köyler görüyoruz.
Bir süre daha çöl görünümlü ürpertici yollardan gittikten sonra manzara bir anda değişiyor. Çöl görünümünden eser kalmıyor. Her yer ağaç, orman ve karşımızda Çağ Çağ Deresi Beyaz Su.
Beyaz Su çölün ortasında bir vaha... Suyun başından Nusaybin'e kadar vadi boyunca dere kenarına işletmeler kurulmuş. Bu işletmeler su kenarına kurdukları sedirlerde müşterilerine hizmet sunuyorlar. İsteyen yiyeceklerini evinden hazırlayıp getiriyor işletmeden sadece içeceğini alıyor. İsteyen burada enfes Mardin yemeklerinin keyfini çıkartıyor.
Gittiğimizde çok kalabalıkta. Boş sedir bulmakta zorlandık. Nihayetinde bir yer bulduk ve hemen yemek siparişlerimizi verdik. Yemeklerin sunumu da tadı da harikaydı.
Yemekten sonra Mardin'de öğretmen olan Kübra arkadaşımızın evinden getirdiği kuruyemiş faslına geçtik :) Aslında burada yapılacak en iyi şey su sesi ve harika manzara eşliğinde çekirdek çitleyip çay içmek :) (bu arada sadece sedir ücreti verip çayınızı da evden getirebilirsiniz)
Beyaz Su'ya Nasıl Gidilir: Özel aracınız yoksa Mardin Merkez'den bir taksi ile anlaşıp veya araç kiralayıp gitmenizi tavsiye ederim.
Beyaz Su'ya Ne Zaman Gidilir: Mayıs-Eylül ayları arasında. Diğer aylar işletmeler kapalı.
Beyaz Su'da Yemek İçin Tavsiye: Kebap
Beyaz Su'da Yemek Fiyatları: 6 kişi için 90 TL ödedik.