Güney Afrika Cumhuriyeti - Genel Bilgiler

Güney Afrika’nın nüfusu 43.000.000 ve yüzölçümü 1.219.912 km2. Burada ortalama yaşam süresi oldukça kısa, sadece 46 sene.

Güney Afrika ile ilgili, 1930 yılında köleliğin kaldırıldığına dair bazı belgeler sunulsa da, resmi olarak köleliğin kaldırılması Nelson Mandela ve arkadaşlarının hapisten çıktığı 1991 senesine rastlıyor. Yani köleliğin kaldırılışı oldukça yeni, bundan neredeyse 20 sene öncesi... Nelson Mandela pek çok ilkleri Afrika’da hayata geçirmiş. Mandela, buranın ATATÜRK’ü. Aynı zamanda ilk zenci avukat.

Güney Afrika’da 11 resmi dil var. Bunlar Hollandaca, İngilizce, Portekizce, Xeosa ve pek çok yerel kabile dili. Xeosa, aynı zamanda Nelson Mandela’nın da kullandığı dil. Ancak kabilelerin kullandığı 50’den fazla farklı dil mevcut. Cape Town’da ise resmi olarak 3 dil konuşuluyor; İngilizce, African ve Xeosa... African, Hollanda ve Afrika dilinin karışımı.

Güney Afrika da Orta sınıf yok. Ya çok zenginler ya da çok yoksullar... Zenciler çok fakir, yaşadıkları yerler şehir dışında ve çok ilkel. Ne gariptir ki, kara kıtanın asıl sahipleri maalesef kendi vatanlarında 2. sınıf bir hayat sürüyorlar. Burada kişi başına düşen milli gelir 5.000$, ama gelir dağılımı çok adaletsiz.

Güney Afrika Cumhuriyetinde en önemli gelir kaynakları turizm, endüstri (tekstil), şarap üretimi (üzüm) ve tarımcılık. Bir de çok zengin altın, elmas, demir ve gümüş madenleri var. Petrol ve Doğal gaz da çok önemli diğer bir gelir kaynağı. Ancak gelir belli bir kesime akıyor.

Cami, Budist, Hindu tapınakları birbirine çok yakın. Farklı dini inançlara sahip birçok insan birbirleri ile sorunsuz bir şekilde yaşıyor.

Burada yaşam 3 milyon yıl öncesine dayanıyor. 3 milyon yıl öncesinde burada ilk insan Homo Earklus’un var olduğu belirtiliyor. 12 bin yıl önce kabileler oluşmuş. İlk kurulan kabilelerin San ve Koikoi kabileleri olduğuna dair kanıtlar bulunmaktaymış. En önemli kabilelerden bazıları, Bantu, Kusan ve Santu kabileleri... Tüm kabilelerde yaşam tarzı ve gelenekler aynı, aralarında sadece çok ufak farklılıklar var. 2 bin yıl önce burada yaşayan kabileler avcılık ve toplayıcılık ile uğraşıyorlarmış. Daha sonra Afrika’nın çeşitli bölgelerinden gelen Bantu kabilesi ile evlilikler yaparak karışıyorlar. Bantular tarım işi ile uğraştıkları için diğer kabileler de tarımcılığı öğreniyorlar.

Güney Afrika’ya ilk olarak Portekizliler geliyor ama pek önemsemiyorlar (1487 Bartholomeu Dias). İkinci gelişleri ise 1492 senesinde Vasko De Gama ile oluyor. Buraya Hollandalılar ve İngilizler geldiğinden ve sömürge olarak kullandıklarından o dönemden alışkanlık, trafik soldan işliyor.

Güney Afrika 1910’da bağımsızlığını kazanmış ancak 1961’de Güney Afrika Cumhuriyeti ismini almış.

Tüm dinlerde Cuma günü kutsal olduğu için, ülke genelinde Cuma günleri saat 12:00-14:00 arası tatil.

Resmi başkent Pretoria. Pretoria yürütme’den, Bloem Fontein yargı’dan, Cape Town yasama’dan sorumlu kentler. En büyük şehir ise Johannesburg.

Güney Afrika nüfusunun %79’u siyahi, %9 beyaz, %9’u melez ve %2,5 ‘u Asyalı.

Ekvatorun altında olduğu için mevsimler ters. Güney Afrika, 30 derecede paralelde. Ocak ayında bizde kış yaşanırken, Güney Afrika’da yaz yaşanmaktadır. Türkiye ile saat farkı yok.

Bayrakları altı renkten oluşuyor. Dünyada başka hiçbir ülkenin bayrağında altı renk yok. Bayraklarındaki her renk bir şeyi ifade ediyor. Kırmızı savaşlardaki kanı, beyaz buradaki beyaz nüfusu, siyah siyah nüfusu, mavi gökyüzünü, yeşil doğayı ve sarı güneşi temsil etmektedir.

Güvenlik, uyuşturucu ve AİDS ciddi bir sorun bu bölgede.

Afrika kıtasının elektrik üretiminin %60’ını Güney Afrika Cumhuriyeti karşılıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Nükleer silah üretebilme yetisine ve gücüne sahip bir ülke. 1970 senesinde nükleer silah yapmış ve satmış. Ancak 1981 senesinde nükleer silahlara karşı olduklarını, bundan sonra yapmayacaklarını ilan etmiştir. Ve kendi ürettikleri silahları da imha etmiştir. Dünyada elindeki nükleer silahlarını imha eden başka bir ülke yoktur.

Güney Afrika geziniz sırasında başkent Pretoria kalabileceğiniz Duke & Duchess Boutique Hotel ve Opikopi Guest House gibi güzel oteller mevcut.

GÜNEY AFRİKA’YA DAİR:- Madende Dünya birincisi. (Altın,magnezyum, platin, krom, bakır, sülfat, vanedyum)
- Tüm dünya altınının %40’ı buradan çıkartılıyor.
- Elmas ve kömürde dünya beşincisi.
- Çok verimli topraklar. Tarım ve hayvancılık ileri düzeyde. Kendi kendine yetebilen bir ülke. İhracatı çok iyi.
- Sadece zenciler teneke mahallelerde oturuyor.
- Son yıllarda zencilerin koşulları iyileştiriliyor. Fakir zenciler, alt orta ve orta sınıfa çekiliyor. - Güney Afrika’ya yatırım yapmak isteyen bir yabancı zenci bir ortak bulmak ve işyerine zenci eleman almak zorunda.

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.