Honduras ve Honduras'ın Gezilecek Yerleri

Batısında Guatemala, güney batısında El Salvador, güney doğusunda Nikaragua yer alan Honduras, Orta Amerika’da Haiti ve Nikaragua’dan sonra en fakir ülkedir. İşsizlik oranının yüzde ellileri bulduğu ülkede suç oranı da oldukça yüksektir. Özellikle ticaretin yoğun yapıldığı San Pedro Sula kentinde her 100.000 kişiden 187 tanesi cinayete kurban gitmektedir.

Honduras Dünya Bankası tarafından da en borçlu ülkeler arasında gösterilmektedir.

Genel olarak tüm Orta Amerika ülkelerindeki fakirlik ve zor yaşam koşulları Amerikan kökenli Birleşik Meyva Şirketi “United Fruit Company”nin bu bölgede faaliyete geçmesi ile başlar. İlk olarak Minor Keith adındaki Bostonlu bir tüccar %1000’lik kar payı ile Jamaika ve Honduras’tan Amerika’ya muz ticareti yapmaya başlar. Ardından paranın tadını alınca 1899 yılında Orta Amerika’daki tüm sömürü adalarında ve ülkelerinde muz ticaretini yaygınlaştırmaya başlar ve United Fruit Company’i kurar. Bu topraklarda yaşayan yerli halkı yok pahasına kendi tarlalarında çalışmaya zorlar. Pek çok iç karışıklık yoğun çalışma şartlarına karşı halkın ayaklanması ile başlar. Çok kişi hayatını kaybeder.

Ülkede yaşanan en talihsiz olaylardan biri de 1998’deki Mitch tropik kasırgasıdır. Ülkenin özellikle kıyı kesimini çok olumsuz etkilemiştir.

Günümüzde 10 milyona yaklaşan nüfusun %50’sinden fazlası kırsal kesimde yaşamaktadır. Honduras’taki nüfus artış oranı %2,2 ile oldukça yüksektir. Bu nedenle toplam nüfusun yaklaşık %50’sini 18 yaşının altı oluşturmaktadır. Bu hızla nüfus artarsa 2025 senesinde nüfusun 14-15 milyona ulaşabileceği ön görülmektedir. Ancak günümüzde bile işsizlik %50'lerde ve çok sayıda insan yetersiz beslenmeden muzdariptir. Ülkede iş olmadığı için dünyanın en fazla göç veren ülkeleri arasında gösterilir. Pek çok kişi Amerika başta olmak üzere farklı ülkelere gidip çalışır. Kazandığı parayı ise buradaki ailesine gönderir.

Son dönemlerde ortalama ömür kadınlarda 67, erkeklerde 65’e yükselmiştir. Yine son yıllarda sağlık hizmetleri bir nebze iyileştirilmiştir; 1600 kişiye 1 doktor, 900 kişiye 1 hastane düşmektedir. Bebek ölüm oranı ise binde otuzdur.

Halk arasında okuma yazma bilenlerin oranı %76’dır. Bu oran kırsal kesimde düşmektedir.

Honduras halkı kökenine göre 3 gruba ayrılır. Halkın %90’ını oluşturan Maya kökenli Ladinolar, Nüfusun %2´sini oluşturan Karayip kıyılarına yerleşik yaşayan siyah tenli Garifunalar ve nüfusun %8’ini oluşturan Indigenas yani yerliler. Bu yerliler arasındaki en geniş grup ise Lenka halkıdır. Diğerleri Miskito, Sumu Twahka, Paya, Chorti ve Jicaque/Tolupane olarak sayılabilir.

Uzun yıllar büyük şirketlerin yönlendirdiği hükümetler tarafından yönetilen Orta Amerika’da kendi halinde bir ülke iken ilk kez 100 saat süren Futbol savaşlarında adından bahsettirir. El Salvador’daki iç savaştan kaçanlar Honduras’a sığınır. Ancak Honduras bu kişileri geri göndermek istediğinde iki ülke arasında kısa süren bir savaş çıkar. 100 saat süren bu savaşta 4 bin kişi ölür ve 12 bin kişi yaralanır. Birleşmiş Milletlerin araya girmesi sonucu El Salvador halkı ülkesine geri gönderilir. Ama Honduras’ın asıl adını dünyaya duyurması bu olay ile olmaz.

Ülke, çok yakın bir tarihte 28 Haziran 2009’da asker tarafından gerçekleştirilen “Şafak Darbesi” ile sabahın köründe evinden pijamaları üzerindeyken alınarak, uçakla Kosta Rika’ya sürgüne gönderilen devlet başkanı Manuel Zelaya ile kendini dünya basınında bulur. Uzun süre boyunca dünyanın hakkında en çok konuşulan ülkesi haline gelir. Bu olayların ardından eski devlet başkanı Manuel Zelaya kendi ülkesi Honduras’a kaçak olarak gizlice girer, Brezilya elçiliğine sığınır ve oradan siyasi mücadelesine kaldığı yerden devam eder.

Ülkenin bağımsızlığına kavuşması 1821 senesine rastlamaktadır. Ülke bağımsız olmuş olmasına ama ne barış gelmiş ülkeye, ne de zenginlik.

1981 yılına kadar Honduras bir İngiliz sömürgesidir. Bu nedenle ülkenin eski adı da “İngiliz Hondurası”dır. Ülke özgürlüğünü ilan ettikten sonra “Honduras” olarak anılmaya başlar.

31 Mayıs 1838’den sonra Honduras Orta Amerika Federal Cumhuriyeti’nden ayrıldıktan sonra yıllar boyunca Guatemala’nın devamlı Honduras’tan toprak talebi olmuştur. Ve Guatemala’nın toprak isteklerine karşı sözde Honduras’ı koruma gerekçesi ile halen 2 bin İngiliz askeri burada bulunmaktadır.

Bir hikayeye göre 1980’de daha Honduras halen İngiliz Honduras’ı olarak İngiliz sömürgesi iken İngiliz kraliçesi Elizabeth burayı ziyaret eder. Ancak kraliçenin doktoru kraliçenin kolestrolünü kontrol altında tutmak için özel yağsız bir yemek hazırlanmasını ister. Honduraslı aşçı da kraliçeye bir çeşit fare olan guinea etinden yağsız ve lezzetli bir yemek yapar. Kraliçe yemeği çok sever ve ne olduğunu sorar. Aşçı canlı hayvanı kraliçeye gösterince Kraliçe sömürge haritasını ister ve Honduras’ın üzerine haça benzer bir çarpı koyar. Hikayelerde sınır yok. Aynı hikayeyi Belize’de de dinlemiştik. Ama orada anlatılan kraliçenin yemeğe bayıldığı ve o zamandan beridir bu yemeğin çok popüler olduğu idi.

Ülkenin en yüksek yeri 2870 metre ile Cenro Las Minas’tır.

Honduras’ta mutlaka görülmesi gereken yerler:

Başkent Tegucigalpa:Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı kent aynı zamanda bir inanç merkezi olarak gösteriliyor. Burada tepedeki İsa heykelini, Suyapa Bazilikasını, ikinci dünya savaşı sonrası yapılan barış anıtını, Dolores kilisesi başta olmak üzere kent içindeki kiliseleri ve Tarih müzesini gezebilirsiniz.

Honduras’ın ikinci büyük kenti San Pedro Sula:
Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip kent Honduras’ın en önemli finans ve sanayi şehridir. İlk adı kuşlar vadisi anlamına gelen “Asula”dır. Suç oranının çok yüksek olduğu kentte Central park, Antropoloji ve tarih müzesi, San Pedro Sula Katedrali, Doğa Müzesi, Cusuco Milli Parkını ziyaret edebilirsiniz.

Honduras’ın üçüncü büyük kenti La Ceiba:Muz ticaretinin yoğun yapıldığı kentin nüfusu yaklaşık 250 bin kişidir. Mayıs ayının üçüncü ya da dördüncü Cumartesi günü San Isidro Labrador karnavalı nedeniyle en kalabalık zamanlarını yaşar. Böcek müzesi, Garifuna köyleri, Corozal, Sambo Creek, Pico Bonito milli parkı gezilecek yerleri arasındadır. Ayrıca Sambo Creek’ten meşhur Cayos Cochinos adalarına gitmek mümkündür.

Utila Adası: 2 km genişlik 10 km uzunluğundadır. Tüplü dalış merkezi olarak anılır. Bembeyaz kumsalları ve masmavi denizi ile tam bir doğa harikasıdır. Yağışlı sezonu Ekim’de başlar ve Şubat’a kadar devam eder.

Roatan Adası: Uzunluğu 60 km, genişliği 8 km olan ada Karayipler’in en iyi dalış yerlerinden biri olarak gösterilmektedir. Yaklaşık nüfusu 30.000 kişi olan ada Anakaranın aksine oldukça güvenli.

Copan Harabeleri: 5. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar klasik dönem Maya uygarlığının merkezi olan Copan, Guatemala sınırına oldukça yakın. Honduras’ın en fazla ziyaretçi alan yerleri arasında.

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.