Oktoberfest herkes gibi benim de rüyalarımı süsleyen festivallerden biriydi. En sonunda bu festivale katıldım ve sizler için izlenimlerimi yazdım. Buyrun, okumaya başlayın!
Oktoberfest ile ilgili ilk önerim çadırlar için elinizi çabuk tutmanız yönünde olacak çünkü rezervasyon yaptırmazsanız çadırlara girememe ihtimaliniz var. Siz de ölmeden önce yapılması gerekenler listenize Oktoberfest'i ekleyerek bir başlangıç yapabilirsiniz. Gelin beraber Oktoberfest'i öğrenelim.
Oktoberfest Nedir?
Oktoberfest, kökeni uzun yıllara dayanan bir festivaldir. 2 Ekim 1810’dan beri Bavyera’da "Wiesn" olarak da adlandırılan bu festival, aslında Bavyera Prensi ile Saksonya Prensesi'nin evlilik yıldönümü kutlamasıdır. 1810 yılında halka açık bir parti ile kutlanan bu evlilik 1819 yılında yerini özel üretim biralarla kutlanan bir etkinliğe bıraktı.
Bu etkinlik, büyük ve küçük çadırların kapladığı Theresienwiese alanında kutlanmakta. Çeşitli büyüklüklerde çadırlar kuruluyor ve büyük olanların kapasitesi 8.200 kişilere kadar çıkıyor. Oktoberfest geleneksel olarak ekim ayının ilk pazar gününü de içine alacak şekilde 16 gün sürüyor. Festival genellikle Almanlarca kısaca “d’Wiesn” ya da “d'Waasn” olarak söylenen Theresienwiese'de yapılıyor.
Her yıl ortalama 6 milyon kişinin Oktoberfest için Almanya'ya gelmesi bu festivale olan ilginin büyüklüğünü de net olarak anlatıyor. Oktoberfest döneminde 7.000.000 litre bira içiliyor, 500.000’in üzerinde tavuk çevirme yeniyor.
O'zapft is! konuşması öncesi içki içmek yasak!
Bu bilgiler neticesinde eğer bizim gibi ilk gün gittiyseniz bazı kuralları bilmelisiniz; festivalde sanılanın aksine adımınızı atar atmaz içmeye başlayamazsınız. Belediye başkanı festival açılışında geleneksel “O’zapft is!" konuşmasını yapmadan içki içmek yasaktır! Başkan çeşmeleri açtıktan sonra "eins, zwei, drei, G'suppaaaa!" der ve prost! Milyonlar saat 12.00’da biralarını yudumlamaya başlar, yerel müzikler eşliğindeki eğlence start alır.
Bu festivalde birçok çeşit bira tüketilebilmektedir. Münih kökenli bira fabrikası tarafından Oktoberfest için özel olarak üretilen biralar diğer biralara göre bazı farklılıklar gösteriyor. Oktoberfest için biralar mayalanır nitekim bu bira festivale özel olduğu için hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkte, alkol oranı biraz daha yüksektir (Sanırım %6,3) ancak bu buğday birasının içimi çok yumuşaktır. Maß denen denilen bir litrelik özel bardaklarda sunulur. Etkinliğe özgü olarak üretilen bu biralar normal biralardan daha farklı ve koyu renklidir. Yerel halk da bu özel üretim biraları normal biralarla karıştırmamanız gerektiğini festival boyunca size hatırlatacak davranışlar içerisinde olurlar.
Eğlenceyi iliklerde hissetmek istiyorsanız Bavyeralılar gibi giyinin!
Bavyera Halkı ve Almanya’nın birçok yerinden gelen insanlar Dirndl (Kadınlar) ve Lederhosen (Erkekler) kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturuyor. Trachten denilen bu kıyafetleri kiralayabileceğiniz yerler var ancak 50 euro civarında kiralama yapıyorlar.
Siz de Bavyeralılar gibi giyinmek isterseniz Marienplatz’ta bulunan Galeria Kaufhof’taki mağazalara ve ALDI marketlerine bakmanızda fayda var. Aynı zamanda bu kıyafetleri kiralayabiliyorsunuz da.
Oktoberfest’te bira içmenin yanı sıra festival alanında kurulan lunapark alanlarında eğlenmek ve çevredeki imbis’lerde atıştırmalıklar yemek mümkün. Almanya’ya gelmişken klasik Bayrischer atıştırması yapmakta fayda var; brezel ve yanında Obazda peyniri, yani simit – peynir.
Tanımadığınız insanlar ile aynı masayı paylaşmanın keyfini özgürce yaşayın.
Dünyanın her yerinden gelen 6 milyon üzerinde ziyaretçiyle beraber, her sene Oktoberfest'in eşsiz atmosferini hissetmesi için Münih'e gelmek isteyebilirsiniz. Festival alanından geçen karşılama bandosunun sesleri ile dans edin ya da Wiesn bandosu ile şarkı söyleyin. Masaların üzerinde birçok insanı görebilirsiniz, festival atmosferine kapılıp dans eden yüzlerce insan göreceğinizin garantisini verebilirim.
Bu sene Münih'teki 185. Oktoberfest yani Ekim Festivali, 22 Eylül'den 7 Ekim'e kadar sürecek.
Siz de bu deneyimi yaşamak istiyorsanız rezervasyon yaptırmanızı öneririm çünkü rezervasyon yaptırmadan çadırlarda yer almak pek mümkün olmuyor. Büyük çadırlar 6’lı ve 10’lu olmak üzere rezervasyon alıyorlar. Çadırların rezervasyon şartlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.oktoberfest.info/info/reservierungen/
Çadırlar hakkında kısaca bilgileri aşağıda görebilirsiniz, ayrıca festival alanın krokisini de incelemenizde fayda var.
Büyük ve küçük çadırlar
Augustiner-Festhalle
Festzelt Tradition: Oidn Wiesn'deki en büyük çadır. Dans pisti ve birasıyla kaçırmamanız gereken bir yer.
Fischer-Vroni: Bu çadırda taze balıklar yiyebilirsiniz, çadır oldukça sessiz bir ilk izlenim yaratır ama aldanmayın, çok keyiflidir.
Hacker: Bu çadırda gökyüzüne bakıyor gibi hissediyorsunuz. Çadır "Bavyera Gökyüzü" olarak tasarlanmıştır. "Hacker" genellikle ilk uğranan çadırlardan biridir ve çok yoğundur.
Kalp Punch çadırı: Burada genç halk müziği dinleyebilirsiniz. Yaratıcı, komik, kültürler arası, arsız ve bazen asi müzisyenler ile eğlenebilirsiniz.
Hofbräu Wiesnzelt: Bu çadırdaki dekorasyon değişiktir. Bavyera Holledau bölgesinden getirilen 12 adet şerbetçiotu ile dekore edilir, sade bir atmosferi vardır.
Käfer Wies'n: Rahat ve rüstik dekorlu bir çadırdır. Burada bir Bavyera çiftliğinde veya dağdaki bir kulübede gibi hissedebilirsiniz.
Kufflers şarap çadırı: Würzburg ve diğer batı Avrupa şaraplarının ağırlıkta olduğu çadırda şaraplarınızı yudumlayabilirsiniz.
Löwenbräu: Bu çadır görsel ve akustik olarak etkileyicidir. Girişinde oturan 4,5 metrelik dev aslan heykeli dikkatleri üzerine çeker.
Marstall Festzelt: Güzel dekorasyonlu, iyi yemekler ve güler yüzlü hizmet sunan bir çadırdır.
Schottenhamel-Festhalle: O'zapft!’ın mekânıdır. Her yıl Oktoberfest için başlangıç sinyali burada verilir.
Paulaner Winzerer Fähndl: İyi biralar bulabileceğiniz bir çadırdır.
Küçük çadırların da isimleri şunlar:
- Café Guglhupf
- Café Kaiserschmarrn
- Café Mohrenkopf
- Feisinger en KAS ve Weinstubn
- Fisch-Bäda
- Glockle konak
- Golden Rooster
- Haxnbraterei
- Wildstuben
- Wirtshaus im Schichtl
- Zum Stiftl
- Bratwurst
2018 yiyecek ve içecek fiyatları
Buraya gitmeden fiyatlar hakkında biraz bilgi vermek istedim. 2018 yılı için belirlenmiş yiyecek ve içecek fiyatları aşağıdaki gibidir
Dachauer Volksfest: 6,10 euro
Schichtl'deki meyhane: 10,70 uro
Ammer tavuk kavurma (Schmidbauer): 10,80 euro
Oide Wiesn - müze çadırı: 10,80 euro
Aile Meydanı (Weissbiergarten): 10,90 euro
Heimer ördeği (Hühnerbraterei): 10,90 euro
Münih böreği (Oberndorfer): 10,90 euro
Zum Stiftl (Ev sahibi aile Stiftl): 10,90 euro
Metzgerstubn (Vincent Murr): 10,90 euro
Heinz sosis ve tavuk kavurma (Heilmaier): 10,95 euro
Oide Wiesn - halk şarkıcıları çadırı: 10,95 euro
Hochreiter Haxnbraterei (Hochreiter): 11.05 euro
Augustinian Festhalle (Vollmer): 11,10 Euro
Fisch-Bäda Wiesn çadırı (Lingnau): 11,10 euro
Oide Wiesn - Marquee Geleneği: 11,10 euro
Glöckle Wirt (Hanns Werner Glöckle): 11,20 euro
Ochsenbraterei - Spaten Festhalle: 11,20 euro
Oide Wiesn - Herzkasperl marquee: 11,20 euro
Dana kavurma (Hochreiter): 2014'ten beri 11,30 euro
Oyun Odaları (Renoldi Trudi): 11,35 euro
Fischer-Vroni Marquee (Kış OHG): 11,35 euro
Tatar yayı (Inselkammer): 11,40 euro
Bräurosl - Pschorr Festhalle (Aile Heide): 11,40 euro
Hacker Festhalle (Aile Roiderer): 11,40 euro
Hofbräu Festhalle (Aile Steinberg): 11,40 euro
Hendlbraterei Goldener Hahn (Able): 2015'ten beri 11,40 euro
Bratwurst (Hochreiter): 11,40 euro
Yay marquee (Aile Reinbold): 11,40 euro
Schottenhamel Festhalle (Schottenhamel): 11,45 euro
Paulaner-Festhalle - Winzerer Fahndl (Pongratz): 11,50 euro
Käfers Wiesnschänke (Aile Käfer): 11,50 euro
Marstall Marquee (Aile Able): 2014'ten beri 11,50 euro
Poschner'ın tavuk ve ördek kızartması: 11,50 euro
Löwenbräu-Festhalle (Hagn ve Spendler): 11,50 euro
Yol tarifi - Oktoberfest'e nasıl gidilir?
Münih’in Ludwigsvorstadt ilçesinde, ana tren istasyonunun güneybatısında yer almaktadır. Oktoberfest'e toplu taşıma araçlarıyla kolayca erişilebilir.
Oktoberfest’e Münih şehir içinden gelirken U4 ve U5 metro hatları kullanılmaktadır. Festival zamanında bu hatlar normalden daha fazla çalışmaktadır. Buna rağmen metrolar çok dolu olur. Şehir dışından gelenler için de aynı durum söz konusudur: Trenler genellikle aşırı kalabalık olur ama Münih dışından tren ile istasyona geldikten sonra yürüyerek alana çok kısa sürede ulaşabilirsiniz.
U-Bahn ile;
Theresienwiese ve Schwanthalerhöhe (U4 / U5 hatları)
Goetheplatz ve Poccistrasse (U3 / U6 hatları)
S-Bahn ile gelecekseniz, Hackerbrücke istasyonunda inmelisiniz.
Tramvay ile gelecekseniz 18 ve 19 numaralı tramvaylar ile Holzapfelstraße’de veya Hermann-Lingg-Straße’de inmelisiniz.
Ayrıca umarım şansınız yanınızda olur, bizim gibi 2 gün boyunca yağmura denk gelmezsiniz!
Auf Wiedersehen!