Tropikal Bir Cennet: Şeyseller

Şeyseller denilen bölge aslında bir takım adalardan oluşuyor. Biz Costa Romantica isimli gemimiz ile ilk olarak Mahe adasına yanaşıyoruz. Mahe’nin başkenti olan Victoria aynı zamanda Şeyseller’in de başkenti. Aynı zamanda dünyanın en küçük başkenti olma özelliğine sahip.

Şeyseller’de 3 tane çok önemli ada var. Bunlar; Mahe, La Digue ve Praslin. Praslin aynı zamanda Dünya miraslar listesinde. Diğer bilinen adı ise Palmiye adası.

Şeyseller’i 1505’te Portekizliler, 1768 senesinde ise Fransızlar işgal etmiş. Ama Fransızların işgali çok uzun sürmemiş ve 1794’te ada İngiliz yönetimine geçmiş. 1814 senesindeki Paris antlaşması ile ada İngilizlere verilmiş. Yaklaşık 160 sene geçtikten sonra 1976’da bağımsızlıklarını ilan etmişler ve hemen ardından 1974’te Anayasalarını yürürlüğe sokmuşlar.

Tek partili cumhuriyet ile yönetiliyor. Ancak önemli olan nokta şu ki, dünyada %10 barajı olan 2 ülke var; bunlardan biri Türkiye diğeri ise Şeyseller…

Şeyseller, toplam 115 ada ile 451 kilometrekare alana sahip. Ülkenin toplam nüfusu ise 80.000 kişi.

Volkanik granit dağların oluşturduğu bu takım adalarda en yüksek nokta 900 metre.

Lapa pirinç, balık, zencefil ve baharat ağırlıklı olan Kreol mutfağı aynı Mauritus’ta olduğu gibi burada da çok popüler.

Kreollar Fransız, İspanyol, Asya ve Afrika karışımı melez bir ırk. Sokaklar Jennifer Lopez benzerleri ile dolu. Güzel bir ırk.

Burada Katolikler, Protestanlar, Müslümanlar ve Hindular bir arada ve huzur içerisinde yaşıyorlar.

Devlet eğitimi ne kadar desteklese de okuma yazma oranı %60. Bu nedenle zorunlu eğitimi 9 seneye çıkartmışlar.

Koloniyal tarzda yaşıyorlar. Geçim kaynakları ise öncelikle turizm ardından da tarım. İhraç ettikleri ürünler arasında muz, tatlı patates, tarçın, hindistan cevizi, vanilya, kurutulmuş hindistan cevizi ve muz, kaplumbağa kabuğu, köpekbalığı yüzgeci ve sabun var.

Para birimi Şeysel rupisi ve 10$ karşılığında 120 rupi alabiliyorsunuz. Bir doktorun maaşı aylık 600 – 700 Euro, bir öğretmenin maaşı ise 400 Euro civarında.

Burada yılın her günü güneş saat 6’da doğuyor ve akşam 6’da batıyor. Gece ile gündüz her zaman eşit.

Şeyseller’de evlilik oranı çok düşük. Evlenmektense birlikte yaşamayı tercih ediyorlar. Bu nedenle evlilik dışı çocuk burada çok normal kabul ediliyor. Evlenseler bile ancak 40’lı yaşlarında bunu gerçekleştiriyorlar.

Ada inanılmaz derecede temiz. Eğlenmeyi çok seviyorlar, her köşeden bir müzik sesi geliyor kulağımıza. Sega dansları Mauritus’ta olduğu gibi burada da çok popüler.

Birinci gün La Digue ve Praslin adasına gidiyoruz. Deniz bayağı dalgalı olmasına rağmen katamaranlar ile geçiyoruz.

ŞEYSELLER İLE İLGİLİ UNUTULAMAYACAK NOKTALAR:

Endemik bitkiler, dev kaplumbağalar, granit kayalar, yağmur ormanları, guava, tarçın, vanilya ağaçları ve özellikle de coco dmel ağacı, Türkiye ile tek ortak noktasının %10 barajının dünyada sadece Türkiye ve Şeyseller de uygulanıyor olması.

MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKENLER:

MAHE: Victoria’daki yağmur ormanları, denizin içinden yükselen palmiyeler.LA DİGUE: Dev kaplumbağalar, dev granit kayalar, bembeyaz kumsal ve turkuaz denizPRASLIN: Cennet ada. Nefis deniz, kumsaldan denize doğru uzanan Hindistan cevizi ağaçları. Coco dmel ağaçları (erkek ve dişisi), vanilya ağaçları

Şeyseller ziyaretiniz sırasında Mahe adası'nda keyifli bir konaklama için Constance Ephélia ve The H Resort Beau Vallon Beach gibi otelleri tercih edebilirsiniz.

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.