A'dan Z'ye Norveç

A - Araç Kiralamalısın: Oslo ile kalmayın seyahatinizde. 4 veya 5 kişi giderek araç kiralamanızı öneririm. Böylece Norveç’i tanıma imkanınız olacaktır. Unutmayın ki Norveç’in güzelliği şehirlerinde değil, doğasında.

B - Bergen: Bana kalırsa, Norveç’in en en güzel şehri. Keyifle gezebileceğin ve hiç sıkılmayacağın sürekli bir sokakta veya bir kıyıda mutlu olduğunu hissettiren şehir. Floyen tepesinden aşağı bakarken veya eski Bergen sokaklarında gezerken mutluluktan krize girebilirsin.

C - Cips: Norveç’te en çok tüketilen yiyeceğin cips olduğunu biliyor muydunuz ?  

Ç - Çirkin Troll: Norveç’in simgelerinden birisi Troll heykelleri. Korkutucu gelse de bayılıyorlar. İnanılmaz sempatik geliyor onlara. Şaşırtıcı bir durum.

D - Doğa: Unutma Norveç’in güzellikleri kırsalda. Bu yüzden seyahatini planlarken olabildiğince az şehir gezmeye çalış. Kasabalar ve ufak ilçeler daha etkileyici konumda.

E - En Uzun Tünel: Dünyanın en uzun üç tünelinden iki tanesi Norveç’te.  En uzun tünel ise 24,5 km uzunluğunda.

F - Fisher Markt: Balıkçı marketlerini unutmayalım. Biraz pahalı ama denemeden de dönmemek lazım. Balina eti, kalamar, karides, yengeç ve daha birçok deniz mahsülü seni bekler.

G - Grönland: Oslo’nun yaramazları buraya ! Oslo’da en keyif aldığım bölge kesinlikle. Grafitilerin arasında kaybolduğun, Oslo’nun çılgın arka bahçesi.

H - Havadurumu: Havalar çok değişken bunu unutmamalısın. Temmuz ayında gittiğim halde mont giyecek kadar üşüdüğüm 4 derece yerleri de gördüm. 30 derece olan deniz kenarı da gördüm. Her şeye hazırlıklı olacak şekilde bir valiz yapmakta fayda var bence.

H - Huzur: Huzur ortamını en iyi anlatabileceğim örnek şu olsa gerek: İkinci Dünya Savaşı sonrası ölen polis sayısı on.

I - Ilıca: Norveç’in her tarafından kaynak suyu fışkırıyor. Bazıları tesis haline gelmiş, bizim ılıca sıcak su kaplıcaları gibi. Yolda bir yerden su aktığını görürsen hiç çekinmeden iç.

İ - İçkiler: Oldukça pahalı bir şehir. Örneklendirirsem, su 8 TL, cola 15 TL, bira, 30 TL civarında.

J - Java Espressobar & Kaffeforretning: Keyifli ve modern bir atmosferi var. Kahveleri gayet leziz. Personelin enerjisi çok yüksek. Kahve yanında kek gibi tatlıları da mevcut. Arkadaşlarınızla sohbet etmek isteyebileceğiniz hoş bir mekan.

K - Kuzey Işıkları: Kuzey ışıkları görebileceğiniz en iyi noktalardan birisi Tromso. Bu sebeple kasım-şubat arasında planlayacağınız bir seyahatte kuzey ışıkları tecrübesi yaşayabilirsiniz. Ben daha önce İsveç Kiruna’da şahit olmuştum. Soluksuz bir doğa gösterisi. Mutlaka fırsat yaratmalısın.

L - Lofoten Adaları: Manzarayı kim sevmez ki? Adalar topluluğu olan Lofoten’i mutlaka ziyaret etmelisin. Özellikle Tromso’ya gidenler buraya dönmeden gelmemeli. Sonuçta bu bölgeye kaç kere gideceksin ki?

M - Market Alışverişi: Norveç’e gitmeden önce tavsiyem buradan erzak götürmen. Ton balığı, bisküvi vs birçok şeyi buradan götürebilirsin rahatlıkla. Benle beraber çok kişi duydum. Norveç’e girişte sorun yaşamıyorsun. Bide araç kiralarsan mis! Bagajını veya arka koltuğunu açık büfe haline getirebilirsin.

N - Norddkapp: Norveç’e bir yaz ayında geldiysen ve imkanın da varsa buraya uğramalısın. Güneş burada hiç batmıyor belli bir yere kadar batıyor sonra tekrar yükseliyor. Değişik bir tecrübe olabilir.

O - Opera House: Oslo’nun hatta Norveç’in simge yapısı. Kutuplarda yer alan buz kütlesinden esinlenerek yapılmış eşsiz bir tasarım. Görmeden gelmemek lazım. Mümkünse içine de girmelisin.

Ö - Öğünlere dikkat!: Norveç pahalı bir ülke; bu sebeple kaldığın hotelde kahvaltı olmasına özen göster. Dolu dolu bir kahvaltıyla en azından 1 veya 2 öğünü boşa çıkarırsın.

P - Pahalı!: Norveç pahalı değil, çok pahalı bir ülke. Bu sebeple, Normalde yurtdışında ne harcıyorsan en az 2 katına hazırlıklı olmalısın.

R - Rota: Bence Norveç’te bir seyahat planlıyorsanız güzel bir rota yapmanız. Oslo-Bergen arası bir yolculuk yapmanızı öneririm sonrası size kalmış. İsterseniz aşağıdan isterseniz yukarıdan dolaşın Norveç’i.

S - Stavanger: Norveç’in en büyük dördüncü şehri. Oldukça keyifli bir sahil şehri havası veriyor. Old Stavanger denen kesimi gezmenizi öneririm. Keyif alacağınız bir şehir.

S - Suşi: Japonlara somon balığından suşi yapmayı öğretenler Norveçlilerdir.

Ş - Şoförlük Zor: Norveç’te şoförlük biraz zorluyor gerçekten. Hız sınırına uyman şart. Araçların biraz arkasına gelsen hemen ürküyorlar. Ya sağa çekiyorlar ya da dörtlü yakıyorlar uzaklaş diye. Hız sınırını aşmamaya çalış. Yoksa benim gibi çok yüksek ceza yer üzülürsün.

T - Trolltunga : Trolltunga veya Preikestolen gibi uzun yürüyüşler sonrası ulaşabileceğin harika alanlar var. Bence en azından bir tanesini görmeden gelmemelisin. Yorucu, zahmetli ama sonunda 'vaaov' diyebileceğin alanlar vadediyorlar.

U - Ulvik: Yansıma konusunda beni benden aldı burası. Flam’a 90 km mesafede efsanevi bir güzellik. Sıkılmadan dakikalarca gölü ve kasabayı izleyebilirsin. Flam’a arabayla gidiyorsan listene eklemelisin.

Ü - Üzgünler mi?: İskandinavya için hep aynı şey söylenir. Depresyon insanları onlar bu yüzden hep intihar ederlermiş. Bu net bir şehir efsanesi. Üzgün değil, rast geldiğim herkes oldukça mutlu aksine.

V - Vigeland: Oslo’nun en büyük parkı olan Frogner Parkı’nın içinde Norveçli ünlü heykeltıraş Gustav Vigaland’ın heykellerinin sergilendiği bir açıkhava müzesi. Kesinlikle vakit ayırmalı. Sanatın ne boyutta yaşandığını görmek lazım. Darısı bizim başımıza.

Y - Yolculuk: İster tren, ister otobüs, istersen kendi aracınla, Norveç’in yolları bitsin istemezsin. Bazen orman, bazen okyanus kenarından gidiyorsun. Yollar seni gideceğin yere türlü manzaralar eşliğinde götürüyor. Yollar çok virajlı ve tüneller çok uzun olabilir. Ama dikkat ettin mi hiç sorun yok.

Z - Zaman: Zamanını iyi ayarlaman şart burada.  3 veya 4 saat sürecek yolculuk virajlı yollar ve sollama yapamaman nedeniyle 6-7 saat sürebilir. Bu da senin tatil programını zora sokar elbette. Ya da tırmanışa geçtiğin Preikestolen gibi yerlerde, dönüşün daha uzun sürebilir. Zamanlama yaparken bence tatil planını yap sonrasında 1 gün daha ekle. Tampon olur.

Fotoğrafların devamı için instagram: seymen.b

Seymen BOZASLAN

Yazar Hakkında

Seymen BOZASLAN

Büyük şehirlerde küçük güzellikler peşinde koşmanın, hayallerimle geldiğim yerde başka hayaller kurma neşesi içindeyim.  Gözüme çarpanları hemen karalamayı, açtığım haritadan yeni güzergahlar belir