Başkentimiz Ankara’da yer almakta olan Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi 2005 senesinde ziyarete açılmış olup, tarihî Ankara Kalesi’nin ana kapısı karşısında bulunmaktadır.

Bugün artık oldukça büyüyen müze hemen hemen 7 bin metrekarelik bir alanda hizmet verip Çengel Han ve Safran Han isimleri verilmiş olan iki bölümden oluşmaktadır.

Rahmi Koç Müzesi Ankara Tarihçesi 

Rahmi Koç Müzesi Ankara tarihçesi 1500’lü yıllarda yapılan Çengel Han ile başlamaktadır. Kanunî devrinde 1522 yılında başlayıp Damat Rüstem Paşa’nın yaptırdığı inşaat 1523 yılında bitmiştir. O zamandan bugüne kadar ayakta kalan bina, özgünlüğünü de korumayı başarmıştır.
Çengel Han tam bir han olarak çalışmış ve yapıldığı andan itibaren konaklama ve alışveriş ihtiyaçlarına cevap veren bir mekân olmuştur. 16 ve 17. yüzyıllarda iyice gelişen ve ticari olarak dünyaya açılan Ankara’nın başlıca hanları arasında kendine yer bulmuştur.
20. yüzyıl sonlarında terk edilen Çengel Han, son dönemlerinde içinde bulunan dükkânlarda, sıklıkla dokumacılıktiftik ve urgankuru bakliyathırdavat malzemeleri, ham deri ve koşum takımları satılan ve depolanan bir mekân olarak iş görmüştür.

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Eserleri 

Türk ekonomi dünyasının yakından tanıdığı Koç holding kurucusu Vehbi Koç’un, ilk iş tecrübesini edindiği yerdir Çengel Han. Bu özelliği nedeni ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanarak, han asıl projeden sapmadan yenilenerek restore edilmiş ve avlu cam bir tavan ile örtülerek koruma altına alınmıştır. Çalışmalar bittikten sonra 2005’te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi eserleri ile birlikte halkın ziyaretine açılmıştır.

Müzede sergilenen eserler genel olarak ulaşımsanayi ve iletişim konularına yoğunlaşıp bu alanlardaki tarihî gelişimi konu almaktadır. Ölçeğine göre uyarlanmış modeller, birebir ölçüde sandal ve otomobiller oldukça ilgi çekmektedir. Ayrıca müze koleksiyonunda Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bilgi ve objelere de yer verilmiştir.

Rahmi Koç Müzesi Restaurant Ankara 

Rahmi Koç Müzesi Restaurant Ankara Kalesi’nin hoş ortamında vakit geçirmek isteyen müze ziyaretçilerinin uğrak yeri durumundadır. Dışarıdan da misafir kabul edilen yiyecek içecek ünitelerinde hem lezzetli hem taze yiyecek ve içeceklerin tadına bakabilirsiniz.
İki restoran ve bir teras bölümü olan Safran Han Brasserie, Divan grubu tarafından işletilmekte olup Çengel Han Restaurant Ankara diye de bilinmektedir. Son derece iddialı ve şık bu restoran misafirlerine Divan ayrıcalığını sunmaktadır.
Bir diğer alternatif olan Müze Cafe’de ise minik atıştırmalıklar ve sıcak soğuk içecekler ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Rahmi Koç Müzesi Ankara nerede ve buraya nasıl gidilir diye düşünenler için hazırladığımız alternatif ulaşım yollarını hemen alt satırlarda bulabilirsiniz.
Ulus Meydanı’ndan, Hisar Caddesi’nden Ankara Kalesi istikametine doğru yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.

Otomobil: D-200 kara yolundan, Ulus –Mamak kavşağından Hipodrom Caddesi’ne dönülerek, Talatpaşa Bulvarı takip edilir. Yaklaşık 2 kilometre sonra Anafartalar Caddesi’ne dönülerek, ilk sağdan Ulucanlar Caddesi’ne girilir, sola Can Sokak’a dönülerek sokak bitiminde sağa Atpazarı Sokak’a dönülür ve müzeye ulaşılır.
Otobüs: Ankara Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp metro ve diğer toplu taşıma araçları ile Ulus’a kolayca varabilirsiniz.
Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Ulus Meydanı 28 kilometredir. Buradan otobüsler ile ulaşım sağlanabilir.

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Ankara Giriş Ücreti 

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti Öğrenci: 5 TL Müzekart+: 4 TL
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti Sivil: 9 TL Müzekart+: 8 TL

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler 

Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): 10.00 – 17.00
Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): 10.00 – 19.00 (Cumartesi – Pazar)
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): 10.00 – 17.00
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): 10.00 – 18.00 (Cumartesi – Pazar)
Tatil Günü: Pazartesi