M.S 7. yüzyılda Persler tarafından yapıldığı sanılan Ankara Kalesi sırayla Romalıların, Bizans’ın, Anadolu’ya girdikten sonra Selçukluların, Haçlı Ordusu’nun ve Osmanlıların eline geçmiştir. 1832’de Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın yenileme ve genişletme çabaları sonucunda kale şimdiki halini almıştır. 16 metre boyundaki duvarlarla çevrili olan kaleden tüm Ankara manzarası izlenebilir. Toplam 42 kulesi olan Ankara Kalesi’nin kuzeybatı kısmını Selçuklularca yapıldığı, üzerindeki yazıdan anlaşılmaktadır. 1640 yılında Ankara' ya gelen Evliya Çelebi, seyahat kitabında Ankara kentini ve kentteki yaşamı ayrıntılı biçimde anlatmaktadır ancak önceliği Ankara Kalesi’ne vermiştir.

Ankara Kalesi İçi Nasıldır? 

Ankara Kalesi’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Hititler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Ancak bu bilgi arkeolojik olarak bir kesinlik taşımamaktadır. Hititler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarımdan geçen Ankara Kalesi, iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşmaktadır.

Dış kalenin 20 civarında kulesi bulunmaktadır ve eski Ankara şehrini çevreler. Dört katlı olan iç kale ise Ankara taşlarından ve toplama taşlardan yapılmıştır. İç kalenin dış kapı ve hisar kapısı adında iki büyük kapısı vardır. Kapının üzerinde İlhanlılar’a ait kitabe mevcuttur. Kuzeybatı bölümünde ise Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Duvarların alt bölümünün malzemesi mermer ve bazalttır. Üst kesimlerine doğru bloklar arasındaki tuğlalar zarar görmüşse de iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.

8 ve 9. asırlarda kent istilalara uğrayınca, kalenin onarılması için Roma anıtlarının mermer blokları, sütun başlıkları, suyollarının mermer olukları kullanılmıştır. Bu yapı malzemelerine özellikle Ankara Kalesi içi, güney yönünde rastlanılır.

Kale tarih boyunca çeşitli dönemlerden geçmiştir. Milattan önce 2. asrın başında Romalıların Galatya’yı işgalinden sonra kent büyümüştür. Roma imparatoru kaleyi onarttırmıştır. İmparator Konstantinos ise 688’de dış kaleyi yaptırmıştır. IV. Leon de 740 yılında da kale duvarlarını onartırken içkale surlarını da yükselttirmiştir. Ayrıca 9. asırda İmparator Nikephoros ve İmparator Basileios da onarılmasını sağlamışlardır. Daha sonra Ankara Kalesi 1073 yılında Selçukluların himayesine girmiştir. 1101 yılında Haçlı komutanı Raimond tarafından alınsa da sonra bir kez daha 1227’de Selçukluların eline geçmiştir. Osmalılar döneminde ise onarım görmemiştir. 1832 yılında Mısır Valisi M. Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa da kalenin onarılmasını sağlamıştır.

Surların bazı yerlerinde rastlanan sütun başlıkları, lahit ve heykel parçaları, onarım sırasında toplama malzemelerin kullanıldığına işaret etmektedir.

Ankara Kalesi Gezilecek Yerler 

Şehirde, Ankara Kalesi gezilecek yerler listesinin başında gelse de çevresinde de görülmesi gereken pek çok yer mevcuttur. Kaleye çıkmadan önce hemen girişin karşısında Rahmi Koç Müzesi’ni ve yakınındaki Anadolu Medeniyetler Müzesi’ni gezmenizi tavsiye ederiz. Medeniyetler Müzesi Türkiye’nin en geniş eser yelpazesine sahip Türkiye’deki tek ödüllü müze unvanına sahip. Kaleye yakın bir de Azize Tereza Kilisesi var.

Ayrıca hatıra olarak ya da hediye etmek için farklı şeyler alabileceğiniz hediyelik dükkanlarına da uğrayabilirsiniz. Ankara Kalesi çevresindeki sokak aralarında antikacılar, hediyelikçiler ve restoranlar bulunuyor.

Anadolu’daki sayılı tarihi alanlardan biri olan bu kaleye geldiğinizde sokak arasındaki restoranlarda pirinç bardakta salep içmenizi öneririz. Ankara Kalesi fotoğrafları çekmek isterseniz, şehre hakim manzarası, sokak araları, antikacılarıyla size güzel malzeme verecektir. Kuş bakışı bir Ankara kadrajı için mutlaka buraya gelmelisiniz. Fotoğrafçıların uğrak mekanlarından biri olan bu kaleye çıkarken küçük rehber çocuklara rastlayabilirsiniz. Sizden istedikleri harçlıklar karşılığında farklı dil seçenekleriyle rehberlik yapıyorlar.

Ankara Kalesi Restoranları 

Ankara Kalesi’ne gelince o kadar tepeye tırmanıp inerken, sokak aralarında kaybolurken ve diğer tarihi yerleri de gezerken hayli acıkacaksınız. Biz de bunun için Ankara Kalesi restoranları hakkında bilgi verelim istedik. Bu turistik bölgenin civarında haliyle pek çok restoran ve kafe bulunuyor. Burada hem yöresel yemekleri hem de dünya mutfağından yemekleri deneyebilirsiniz. Lezzetli yemekler ve güzel manzara, tarihi doku ile birleşince iştahınız iyice açılacak. Civardaki en çok tercih edilen restoranları Kınacızade Konağı, Zenger Paşa Konağı, Hatipoğlu Konağı Restoran ve Kafe, Kebapçı Emin Usta, Boyacızade Kale Restoran, Washington Restoran, Bursa Evi, Çengelhan Brasserie ve Asmalı Konak şeklinde sıralayabiliriz. Fiyatlar da mekanın turistik oluşu düşünüldüğünde pahalı sayılmaz. Tabii bu, yemekte ne tercih edeceğinize göre de değişecektir. Ama kebaptan hamur işine, salatadan zeytinyağlıya, çorbadan tatlıya kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Afiyet olsun!

Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir? 

Gelelim Ankara Kalesi’ne nasıl gidileceği sorusuna. Ulus’tan taksiye binerseniz Ankara Kalesi’ne ulaşmak yaklaşık beş dakika sürecektir. Yürüyerek gidecekseniz bu yol yaklaşık 30 dakika sürüyor. Sıhhıye Meydanı’ndan yürüyerek ya da taksi vasıtasıyla gidilebilir. Kalenin Samanpazarı’ndan da yine yürüme mesafesinde olduğunu belirtelim. Ya da Dikimevi metro durağında indikten sonra kısa bir taksi yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Toplu ulaşım aracı ise bulunmuyor.

Ankara Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti  

Salı-Pazar: 08.30-17.30

Ankara Kalesi giriş ücreti mevcut değil. Ücretsiz olarak kaleyi gezmek mümkün.