Bazalt Sütunları ile Bir Doğa Harikası: Güzelcehisar

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı sessiz sakin, kendi halinde bir köyden bahsedeceğiz birazdan size. El değmemiş bakir doğası, tarihi ve kültürel yapılarıyla dikkat çeken Güzelhisar köyü şimdilik az kişi tarafından duyulsa da giderek artan bir üne sahip. Her sene meraklı gözlerin kendine dönmesine neden olan eşsiz özellikleri, Güzelhisar’ı son zamanların en ilgi çekici lokasyonlarından biri haline getirdi. Bu özelliklerinin her birine ayrı ayrı değineceğiz ama isterseniz önce bölgenin jeolojik yapısını, iklimini ve kültürel peyzaj özelliklerini tanımakla işe başlayalım.

Amasra, uzun yıllar Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altında kaldıktan sonra 1263 yılında Cenevizlilere geçmiş. Bu yüzden Güzelcehisar da dahil olmak üzere Amasra’nın her bir köşesinde Cenevizlilerin izlerini görmek mümkün.

Yazları sıcak kışları ise serin geçen Karadeniz ikliminin haricinde Akdeniz iklimine yakın ılıman özellikler de gösteren Güzelcehisar, kıyı özellikleri bakımından yoğun ve sık bitki örtüsü, plajı, lav sütunları ile koruma potansiyeli son derece yüksek bir alan. Kırsal karakterini yansıtan turunç bahçeleri ve zeytin ağaçları ile öne çıkan köy sahip olduğu tarımsal, kıyısal ve arkeolojik peyzaj özellikleri ile turizm potansiyeli bakımından da çok önemli bir kaynak.

Hem Karadeniz Bölgesi’ne özgü karakteristik bitki örtüsü hem de Avrupa-Sibirya coğrafyasına ait bitki türlerinin görülebildiği Güzelcehisar, Türkiye’nin en zengin ormanlık alanlarına sahip.

Güzelcehisar’ın En Dikkat Çekici Özelliği: Güzelcehisar Lav Sütunları

Karadeniz’in güneyinde Bulgaristan’dan başlayıp Gürcistan’a kadar uzanan volkanik bir yay bulunur. O dönemlerde gerçekleşen volkanik faaliyetler ise ikliminden jeolojik yapısına kadar bölgenin karakteristik yapısını etkilemiştir. Bu volkanik faaliyetler Türkiye’nin batısındaki İğneada civarından başlayarak Şile, Marmara Ereğlisi, Zonguldak, Bartın, İnebolu ve bütün Karadeniz dağ kuşağından izlenebiliyor olsa da Güzelcehisar birazdan anlatacağımız özellikleriyle diğer hepsinden ayrılıyor.

Türkiye’nin Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içerisinde yer alan Güzelcehisar Lav Sütunları, bir doğa harikası olan Mugada Koyu’na kadar uzanır ve dünyanın ender gelişen doğal oluşumlarından kabul edilir. Karadeniz’in bölgeye özgü arazi yapısına uygun olarak sert yamaçlar ve dik uçurumlar meydana getiren ve yaşı 80 milyon yıl ile dile getirilen lav sütunları Türkiye’nin en önemli miraslarından.

Peki bu lav sütunları nasıl oluşmuş derseniz kısaca ona da değinelim. Bölgede yer alan volkanlardan patlayan lavların soğuması ve kristalleşerek kayalaşması ile başlayan süreç, zaman içerisinde kayaların çatlamasına ve çatlakların derinleşip büyüyerek dörtgen, beşgen ve altıgen şekillerinde oluşumlara dönüşmesi ile devam etmiş. Bugünkü haline gelebilmesi için milyonlarca yıl geçen lav sütunları, Güzelcehisar’ın turistik anlamda kendini daha geniş kitlelere duyurabilmesi için muazzam bir miras.

Bartın-Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı

14 Ağustos 2017, Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Alanı’nın bulunduğu bölgenin Tabiat Anıtı olarak ilan edildiği tarih olarak kayıtlara geçmiş durumda. Yalnızca karasal ekosistemin gözlemlendiği bölgede kayın, gürgen, meşe, akçaağaç, kızılağaç, kestane, ıhlamur, orman gülü, defne, alıç ve üvez gibi geniş yapraklı ağaçlardan oluşan karışık bir orman yapısı mevcut. Asıl önemli özelliği ise tabiat alanının sembolü kabul edilen ve aynı zamanda alana adını vermiş olan Kayalık Ekosistemi.

Doğayı seven herkesin mutlaka bir kez de olsa görmesi gerektiğini düşündüğümüz bu Tabiat Alanı’na nasıl ulaşılabileceğine gelirsek… Anıt, Bartın merkez ilçe sınırlarında yer alıyor. Bartın il merkezinden Bartın Limanı’na doğru giden yol ayrımından sapılarak Güzelcehisar’a doğru 11 kilometre kadar ilerlemek gerekiyor. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan havalimanı ile anıtın arası kuş uçuşu 15 kilometre. Anıta Güzelcehisar köyünden başlayan ahşap yürüyüş platformlarını kullanarak ulaşabiliyorsunuz. Yürüyüşünüz plaj boyunca devam ederek kayalıkların yanındaki küçük bir adacık üzerinde sonlanıyor. Buradaki seyir terası, ömrünüzde belki de pek az şahit olabileceğiniz doyumsuz bir manzara vaat ediyor. Hava şartları uygunsa mutlaka köyün bitiminde yer alan plajdan denize girmenizi, değilse çay bahçelerinden birinde oturup soluklanmanızı ve Güzelcehisar’da olmanın tadını çıkarmanızı mutlaka öneririz.

Güzelcehisar Koyu

Karadeniz’in en büyük sahillerinden biri olan Güzelcehisar Koyu, çevrede yerleşim yeri olmaması sebebiyle hiç bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış nadir yerlerden. Bu güzelliğin gelecek nesillere de kalabilmesi için "Doğal Sit Alanı" ilan edilen koy, İnkumu’na yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta. Diğer plajlarda olan şezlong, şemsiye ve çeşitli işletmeler gibi olanaklar bulunmamasına rağmen özellikle temmuz ve ağustos aylarında incecik kumunun ve tertemiz denizinin tadını çıkarmak isteyenler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Güzelcehisar Koyu, çabuk derinleşen yapısıyla çocuklar ve yüzmeyi bilmeyenler için tehlikeli olabilir. Tavsiyemiz kendinizi tertemiz sulara bırakmadan önce etrafı bol bol fotoğraflamanız ve lav sütunlarını izleyerek kendinize unutulmaz bir deniz keyfi armağan etmeniz. Unutmadan, sahile bir yüzüş mesafesinde küçük de bir adacık yer alıyor.

İnkumu Plajı

İsmini anmışken bahsetmemek olmazdı. Bartın merkeze 20, Amasra’ya 35 dakika uzaklıkta olan İnkumu Plajı, tüm Batı Karadeniz’in en güzel plajı olarak biliniyor. Özellikle yaz aylarında sayısı binlere ulaşan ziyaretçileriyle, bölgenin aynı zamanda en turistik beldesi. Kumsalda asılı olan yeşil bayrak, plajın yüzmek için uygun olduğu anlamına geliyor.

Turkuaz rengi bir denizi ve yüzme keyfinize eşlik eden ormanları, burasının neden Bartın’ın en sevilen yerlerinden biri olduğunu anlatmaya yeter sanırız. Eğer gelmişken birkaç gün kalayım derseniz, buradaki oteller sizi misafir etmeye hazır.

Güzelcehisar Kalesi

Amasra’dan alışık olduğumuz şekliyle Cenevizliler Dönemi’ne ait yapılar Güzelcehisar’da da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Geçmiş zamanlarda Kromna Kenti’nin gözcülüğünü yapan kale günümüze kadar orijinal haliyle ulaşmayı başaramasa da tüm bölgeye hakim konumuyla büyüleyici bir manzara izleyeceğinizi garanti edebiliriz. Güzelcehisar’a bir de kuş bakışı bakmak için ziyaretinize mutlaka Güzelcehisar Kalesi’ni de dahil etmelisiniz.