Doğa Dostu Seyyah Olmanın Altın Kuralları

Doğa Dostu Olmak

Eğer siz de bol bol yolculuk yapmayı seven biriyseniz, gezegenin zor yıllar geçirdiği dönemde özellikle karbon salınımı ve temiz seyahat hakkında bilmeniz gereken şeyler var. Unutmayın, sizi doğanın dostu yapan şey ne kadar gezdiğiniz değil, gezerken ne kadar dikkatli olduğunuzdur.

1 – Daha Az Ağırlık

Yanınızda taşıdığınız ağırlığı azaltırsanız, yalnızca kendi açınızdan değil, kullandığınız taşıtın karbon salınımı açısından da oldukça faydalı bir iş yapmış olursunuz. Yanınıza yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan ve tercihen çok amaçlı şeyleri alın.

1

2 – Tasarruflu Firmaları Tercih Edin

Eğer yolculuğunuzu kendi aracınızla yapmıyorsanız; uçak, tren, otobüs gibi araçları kullanıyorsanız, doğa dostu olanları tercih edin. Basit bir araştırma ile firmalar hakkında bu bilgileri edinebilirsiniz.

3 – Az Yer Kaplayın

Üstteki maddedeki gibi, toplu taşıma araçları ile seyahat ediyorsanız, lüks ve gereğinden fazla ferah araçlar yerine daha tasarruflu olanları tercih edebilirsiniz. Aynı karbon salınımına sebep olan iki aracın 5 yolcu taşıması ile 50 yolcu taşıması arasında oldukça fark vardır.

4 – Otelinizi Dikkatli Seçin

Eğer seyahatinizde konaklama için bir otel seçtiyseniz, otelin ne kadar tasarruflu ve doğa dostu olduğuna özen gösterin. Çoğu otelin bu konuya hiçbir özen göstermediğini fark edince şaşıracaksınız. Bu madde hosteller, moteller, pansiyonlar ya da herhangi konaklama hizmeti sağlayan yerler için de geçerlidir.

2

5 – Zararınızı Yarara Dönüştürün

Yolculuk öncesinde tasarruf etmeden seyahat ettiğinizde yapacağınız harcamaları ve doğaya vereceğiniz zararı kabaca (tercihen birazcık abartarak) hesaplayın. Sonrasında ise yolculuk süresince harcadığınız materyalleri ve doğaya verdiğiniz zararı tespit edin ve aradaki farkı doğa dostu kurumlara bağışlayın. Bu tabii ki biraz lüks bir madde ama doğaya hakkını ödeyebilmek için müthiş bir fırsat.

6 – Turları Tercih Edin

Turla seyahat etmek hem birey olarak sizin üzerinizdeki yükü azaltacak hem de sosyal ilişkileriniz için oldukça faydalı olacaktır. Doğa için de yararlı olmak için bilinçli bir topluluğun içinde yer alırsanız “doğa dostu seyyah” unvanına oldukça yaklaştınız demektir.

7 – Görev Alınan Etkinlikleri Araştırın

Günümüzde seyahatin birçok çeşidi var. Bunlardan biri de, farklı etkinliklerde görev alıp, maaş almadan fakat herhangi bir ücret de ödemeden etkinlikte çalışmak ve karşılığında kalan vakitte özgürce seyahat etmek. Bu etkinlikler genelde hem doğa dostu çalışmalara yer veriyor, hem birçok yeni ilişki kurmaya yarıyor, hem de mükemmel yerlere herhangi bir ücret ödemeden ya da oldukça az bir ücret karşılığında gitmenizi sağlıyor!

3

8 – Seçeneklerinizi Araştırın

Bir yere uçakla gitmek istiyor olabilirsiniz, fakat arabayla gitmek çok daha ucuz ve doğaya yararlı bir eylem olacaksa bunu seçmelisiniz. Ufak bir araştırma ile yolculuğunuzun en doğa dostu versiyonunu saptayıp tercihinizi yapabilirsiniz.

9 – Kimyasaldan Uzak Durun!

Yolculuk sırasında, özellikle yürüyüş veya tırmanış gibi aktivitelerde, vücudun su ihtiyacı oldukça artar. Sıcak rotalarda belki de günde 5 litre suya ihtiyaç duyarsınız ve bunu plastik şişelerde taşımak hem sizin için hem de doğa için korkunç sonuçlar doğuracaktır. En sık yapılan hatalardan biri olan plastik kap kullanımı, doğaya en çok zarar veren şeylerden biridir.

10 – “Bulduğun Gibi Bırak”

Kampçılığın en önemli kurallarından olan “bulduğun gibi bırak”, doğal alanlar için hayati önem taşıyor. Bilinçsiz kampçıların yanlarında getirip arkalarında bıraktıkları özellikle kimyasal atıklar, her geçen gün doğaya daha fazla zarar veriyor.

4