Doğal güzelleriyle yürek hoplatan bir il Karabük ve herhalde onu en iyi tanımlayan kelime ise “yeşil” olsa gerek. Bunu söylerken de iddiamızı çok sağlam verilere dayandırıyoruz zira Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Karabük’ün yüzölçümünün %71’i ormanlarla kaplı. Bu anlamda, orman yoğunluğu bakımından yalnızca Karadeniz Bölgesi’nin değil tüm Türkiye’nin listesinde ilk sırada. Tabi bu başarı tablosu çok büyük oranda Yenice’nin marifeti çünkü Karabük sınırları içerisindeki Yenice ilçesi, yüzölçümünün %85’ini oluşturan ormanlara sahip ve tüm bölgeye hayat veriyor.
Ekoturizm dendiğinde kendinden söz ettiren yerlerin başında gelen Yenice, yeni bir turizm anlayışını ortaya koymak için kolları sıvamış durumda. Çok yakında onu ekoturizmin merkezi olarak anmaya başlayacağız ve ıhlamur kokulu Yenice, bölge turizmi için bir varış noktası konumuna gelecek. Aranızda daha önce tanışmamış, hatta pek ihtimal vermesek de adını bile duymamış olanlarınız varsa, bu yazımızda elimizden geldiğince bu harikulade doğal güzelliğin hakkını vermeye çalışacağız.
Yazımızın asıl konusu olan Şeker Kanyonu da dahil, Yenice’nin içinde bulunduğu bölge son derece engebeli bir topografyada yer alıyor. Burası çok çok eskilerde derin sular altındayken zaman içerisinde tamamen kara haline dönüşmüş ve bugünkü alüvyonlu yapısına kavuşmuş. Bu coğrafyanın en yüksek noktası ise yaklaşık iki bin metre yüksekliğindeki Keltepe. Merkez ilçe ile sınır oluşturan bir lokasyonda konumlanan Keltepe, tarihi olarak da bölge için büyük öneme sahip. 130 metre yükseklikte bulunan ilçenin doğal yapısı da, flora ve yaban hayatı bakımın önemli bir çeşitlilik arz ediyor.
Yenice’nin Koruma Altındaki Alanları
Yenice ağaçlarıyla, doğal güzellikleriyle ve endemik bitki örtüsüyle meşhur. Sahip olduğu 34 köyü ile her köşesinde doğallık ve saflık barındıran bu şirin kasabaya, demiryolu ile karayolunu ayıran Filyos Çayı’nın da geçtiği bir vadiden geçilerek ulaşılıyor. Nefis manzaralar eşliğinde başlayan yolculuğunuzda vardığınız noktalar kadar yolun kendisi de gerçekten eşsiz. Anıt statüsü kazanmış ağaçları, derin vadileri, uçsuz bucaksız bir denizi andıran ormanları ve yaban hayat ile Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli alanları arasında yer alan Yenice, aynı zamanda Bern Sözleşmesi’ne (Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) göre “Tehlike Altındaki Habitatlar” listesine dahil. Dolayısıyla korunması konusunda da her birimize çok iş düşüyor.
Çitdere Tabiat Koruma Alanı
Rakımı zaman zaman 1700 metrenin üzerine çıkan Çitdere, anıtsal ağaçları ile doğaseverleri mest edecek nadide bir yer. Istranca meşesi ve porsuk ağacı gibi nadir ağaç türlerinin de gözlemlenebildiği Çitdere Tabiat Koruma Alanı, kimileri nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.
Gökpınar Arboretum Alanı (Açık Hava Ağaç Müzesi)
Adından da anlaşılacağı gibi burası koskoca bir ağaç müzesi. Kavaklı bölgesinde 4 hektarlık bir alana konumlanmış olan alanda olağanüstü çaplara ve yüksekliklere ulaşan ve doğal anıt olarak tescillenmiş ağaçları izlemek mümkün. Galiba en etkileyici olanları da çapı 2,5 metreyi, boyları ise 25 metreyi bulan nadir porsuk ağaçları. Gökpınar Arboretum’u doğanın kollarında huzur içerisinde kamp atmak, ailecek piknik yapmak ve bol bol fotoğraf çekmek isteyenlerin rağbet ettikleri bir alan.
Baklabostan Tabiat Parkı
Hem Karadeniz Bölgesi hem de tüm Türkiye düşünüldüğünde yaban hayatı ve bakir doğası ile dikkat çeken nadir alanlardan bir tanesi Baklabostan. 20 metreden dökülen şelalesi, manzara seyir noktaları ve Tabiat Parkı olarak onaylanan bölümlerindeki ağaç türleriyle biyolojik çeşitlilik açısından da son derece zengin ve görülmeye değer.
Yenice Mesire Alanları
Yenice’nin parklarını görmek isterseniz Göktepe Tabiat Parkı’nda yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz. Merkeze 9 kilometre uzaklıkta olan parkta, aynı zamanda, her yıl yapılan Zümrüt Yenice Kültür ve Sanat Festivali de düzenlenmekte. İnsanlar festivale katılmak için burayı ziyaret etmeyi genellikle yaz aylarına bırakıyorlar. Süreyya Çamlığı veya Süreyya Çamlığı Mesire Yeri, bilhassa piknik yapmak isteyenler için Yenice’deki en güzel yerlerden biri. Süreyya Çamlığı’nın adının hikâyesi de tarihle iç içe. 1959’da burayı ziyaret eden ve kahvaltı yapan İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya’dan dolayı adı böyle kalmıştır. Burası turistler tarafından genellikle dinlenme alanı olarak kullanılıyor. Sarıot’ta kaynağı bulunan Acısu, şifası nedeniyle meşhur olmuş durumda. Denildiğine göre Acısu’dan içenler böbrek taşlarını düşürür, orada yıkananların ise romatizma hastalığı iyileşir veyahut geçermiş. Elbette ki, suyun bu hastalıklara olan iyileştirici etkisi kanıtlanmamış olsa da şifa olarak yararlı olduğu doğrulanmıştır. Acısu kaynağı sadece Sarıot’ta değil, aynı zamanda Yamaç Köyü ve Kaptan Mevkii’nde de bulunmakta. Şifa bulmak adına yıl içinde onlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu kaynaklar sağlık turizmi açısından Yenice içinde önemli bir yer tutar.
Doğal Bir Orman Denizi: Yenice Ormanları
Yenice’de ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biri Yenice Ormanları. Yenice Kent Ormanı olarak da geçen yer, harika bitki örtüsü ve yaban domuzu, tavşan, vaşak gibi yabani hayvanları içinde barındıran yemyeşil bir orman. 1999 yılında WWF-Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından “sıcak nokta” olarak belirlenmiş, ama maalesef henüz aynı vakıf tarafından koruma altına alınmamıştır. Türkiye’nin en büyük blok ormanı olan yer bir oksijen deposu niteliğindedir.
Karabük il merkezine 35, Yenice ilçe merkezine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan Yenice Ormanları, açık havada ve eşsiz bir doğada sportif aktiviteler yapmak isteyenler için gerçekten de bulunmaz bir nimet. Bisiklet, kaya tırmanışı, botanik yürüyüşü, trekking ve hatta rafting ile yamaç paraşütü, burada yapılabilecek en heyecan verici aktiviteler arasında sıralanıyor. Yenice Ormanları’nda 21 farklı parkurdan oluşan toplam 210 kilometreyi bulan yürüyüş güzergahları mevcut. Bisikletçiler de unutulmamış, onlar için de bu yürüyüş güzergahlarından ayrı olarak 292 kilometre uzunluğunda bir dağ bisikleti parkuru yapılmış. Eğer deneyimsiz bir bisikletçiyseniz bile, uluslararası standartlarda işaretlenmiş ve tabelalarla da desteklenmiş bu parkurda izinizi bulmanız gayet mümkün.
Tabi hemen ekleyelim, büyük bir hassasiyetle korunan bu alanlarda yürüyüş parkurları oluşturulurken doğal yapıya zarar vermemek için orman yolları kullanılmış. Fakat az sayıda olsa da patikalar da mevcut; en uzunu 5 gün süren Kent Ormanı-Arboretum rotası olan bu patika güzergahları Sorgun Yaylası, Keltepe Zirvesi, Karabük Eğriova Göleti olarak sıralamak mümkün.
Yenice Ormanları İçerisinde Bir Sanat Eseri: Şeker Kanyonu
Tabii ki, Yenice Ormanları bu kadarla bitmiyor. Daha gezmeniz gereken Yenice’nin en güzel yeri var sırada. Burası yerli-yabancı doğa ve macera severlerin sık sık uğradığı Şeker Kanyonu. Kanyon, Yenice merkezine yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yenice Ormanları’nın içinde bulunan Şeker Kanyonu ismini konumundan, Şeker Mevkii’nden dolayı almış. Bu kanyon belki de Yenice turizmi için en önemli kaynak niteliğinde. Kayalıkları, yeşilliği ve içinden geçen Şeker Çayı ile tam bir sanat eseri değerinde. Bölgeyi korumak açısından Kanyon projelerle iyileştirilmiş. Buradaki doğal oluşumları gezip görmek için binlerce turist Yenice’yi ziyaret ediyor. Bir doğa harikası olan kanyonun uzunluğu yaklaşık 7 kilometre, yüksekliği ise bazı yerlerde 250 metreyi buluyor.
Buraya gelen insanlar kanyonun muazzam manzarasına şahitlik etmenin yanında, doğa yürüyüşü yapmak için de bulunuyorlar. Dik ve sarp kayalıklardan oluşan yerde, yürüyüş yapmak biraz zahmetli. Bazı yerlerin yürüyebilmek için çok dar veya fazla kayalıklı olması nedeniyle, bir yerden bir yere geçmeniz için yüzmeniz bile gerekiyor. Yürüyüş yapabileceğiniz parkurun alan uzunluğu ise 4.5 kilometre. Yürüyüş yapmak istemeyenler için ise yürüyüş dışında aynı parkurda bisiklet turu yapmak da olası. Doğa yürüyüşü ve bisiklet turu yapmanın haricinde burası kanyoning yapmak için Türkiye’de neredeyse en uygun yerlerden biri. Bilmeyenler için kanyoning terimi dik kayalardan oluşan bir parkurda bir uçtan diğer uca gitmek için çeşitli sporları bir arada yapmak anlamında kullanılır. Şeker Kanyonu’ndaki bazı yerlerin yüksekliğinin 250 metre civarında olması kaya tırmanışı için de uygun bir ortam yaratıyor. Muhteşem manzarasından dolayı fotoğrafçılığın da yoğun bir şekilde yapıldığı bölgede, çadırlı kamp ve karavan kampı yapmak da mümkündür.
Kanyona giriş yapmak ise tabii ki ücretsiz. Ama kamp yapmak isterseniz ücretli olan kamp yapma yerlerine kişi başı 25 TL gibi bir ödeme yapmak zorundasınız. Ücretsiz ve kendi başınıza yapabileceğiniz kamp alanları da var. Kamp yaparken, pratiklik açısından bulaşık yıkamak için yerler ve çeşmeler de bulunuyor. Şeker Kanyonu’nda bir de akarsu var. Dileyen burada balık tutabiliyor.
Spor tutkunu olmayanlar, ya da hadi şöyle diyelim, kanyonun tadını dinlenerek çıkarmak isteyenler için de alternatifler bir hayli fazla. Şeker Kanyonu’na girdiğiniz ilk alanda sizi mesire yerleri karşılıyor. Burada kontrollü bir şekilde ateş yakmak ve mangal yapmak serbest ama bu konuda çok ama çok dikkatli olmanızı rica ederiz.
Kanyonda gezinirken sizi rahat ettirecek WC, kır kahvesi, kafe ve lokanta gibi işletmeleri bulabiliyorsunuz ancak hemen hatırlatalım, burada bir market bulunmadığı için ihtiyaçlarınızı Yenice merkezden veya Karabük’ten temin edip hazırlıklı gelmenizde fayda var. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kanyonun içinde hem bulaşık yıkayacağınız hem de su içebileceğiniz çeşmeler bulunuyor fakat yorucu bir tırmanışın ardından ferahlayabilmeniz için duş imkânı yok. Kanyonun her yerine arabayla girmek tabii ki olası değil bu yüzden kendi arabalarıyla gelecekler için bir otopark da bulunmakta. Eğer şahsi araçla gelmeyeceksiniz, Karabük’ten Yenice’ye giden minibüslere binerseniz kanyonun orada inebilirsiniz.
Kanyonun Etrafındaki Tesislerde Ailenizle Keyifli Vakit Geçirin.
Yenice Kent Ormanı’ndaki mesire yerinde bulunan tesislerde yapabileceğiniz daha pek çok şey var. Bu tesislerin hepsi aynı alanda bulunduğu için birbirine çok yakın. Siz de bu sayede gezerken çok yorulmamış olacaksınız. Tesiste bulunan müze ve Yenice Evi görülmeye değer.
Doğa ve Hayvan Müzesi
Çok sayıda bitki, ağaç ve hayvan türünü barındıran zengin ekosistemine dünyada pek az yerde rastlanabilecek olan Yenice Ormanları'nda artık kaybolmaya yüz tutmuş türlerin örneklerini görebileceğiniz bir müze yer alıyor. Tedavi sırasında ölen veya ormanda ölü bulunan hayvanların tahnit yöntemiyle ölümsüzleştirilmesiyle oluşturulan Bitki ve Hayvan Müzesi'nde geyik, karaca, ayı, domuz, sansar, yaban kedisi, çulluk, baykuş, ağaçkakan gibi hayvanları yakından görme şansı buluyorsunuz.
Ayrıca, uçsuz bucaksız bir orman denizini andıran Yenice'nin bitki örtüsünün seçkin örnekleri; Uludağ göknarı, doğu kayını, ıstranca meşesi, virgiliana çınarı, porsuk, ahlat, kontus defnesi, kurt bağrı, erguvan gibi bazı bitki ve ağaç türleri de kurutularak çerçevelenmiş.
Yenice Evi
Aynı alanda bulunan bir diğer tesis de Yenice Evi. Burası güzel yemekler yiyebileceğiniz bir restoran olmasının yanı sıra konaklama imkanı da sunuyor.
Şeker Kanyonu’nu iyice gezdikten sonra buradaki maceranız öyle hemen bitmiyor. Kanyonun dışında Yenice taraflarında gidebileceğiniz çok güzel bir tesis daha var. Bu tesiste 29 adet bungalov ev bulunuyor ve isterseniz bu evlerde konaklayabiliyorsunuz. Bungalovların içine klimanız, televizyonunuz ve buzdolabınız özenle yerleştirilmiş. Tuvalet ve banyoda sıcak suyunuzu da her daim bulabilirsiniz. Tercihinize göre standart veya dubleks bungalovlardan birisini kiralayabilirsiniz.
Ihlamur Teras
Bungalovların dışında vaktinizi geçirebileceğiniz bir yer olan Ihlamur Teras’ı da görmenizi öneririz. 2018 yılında yapımı tamamlanmış olan terasın restoranındaki yemekler çok lezzetli, bizden söylemesi. Seyir terasının manzarasında kahvenizi yudumlayabilir, etraftaki macera parkuru sayesinde keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. Piknik yerlerinde ailenizle güzel vakit geçirebilir ve bahsettiğimiz macera parkurunda çocuklarınızla eğlenebilirsiniz. Karabük’ün en yüksek tepelerinden birinde bulunan Ihlamur Teras’a gelerek temiz havanın tadını çıkarmalısınız.