Karabük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21112016_kosuyolu_1.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Karabük ülkemizin 78 plaka kodlu ilidir. Doğal güzellikleri ile birlikte tarihî zenginlikleriyle de göz dolduran Karabük’ün toplam yüz ölçümü 4.145 kilometrekaredir. 2017 nüfus verilerine göre Karabük’te yaklaşık 244.453 kişi yaşamaktadır. Merkez ilçeyle birlikte Safranbolu, Yenice, Ovacık, Eskipazar ve Eflani Karabük’ün ilçeleridir. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez, en az olduğu ilçe ise Ovacık’tır. Her ne kadar Batı Karadeniz bölümünde yer alsa da kıyıdan içeride kaldığı için ilde karasal iklim özellikleri daha hâkimdir. Kış ve ilkbahar ayları çoğunlukla yağışlı geçer. Karabük’ün yaklaşık %65’i ormanlarla kaplıdır. Safranbolu, Yenice ve Eskipazar ilçeleri ormanların en gür olduğu yerlerdir. Özellikle Yenice Ormanları; barındırdığı çok sayıda ağaç türü ile ülkemizin eşsiz yerlerinden biridir. Gökpınar mevkiindeki dört hektarlık bölümü “Açık Hava Orman Müzesi” adı ile anılmaktadır. Bahar aylarında yeşilin en güzel tonlarına şahit olabileceğiniz Yenice Ormanları’nda yürüyüş yaparak vücudunuza oksijen depolayabilir, dilerseniz çadırınızı kurarak doğa ile iç içe kamp yapabilirsiniz. Ladin, erguvan, sandal, meşe, şimşir burada görebileceğiniz ağaç türlerinden sadece birkaçıdır.

Tanıtım Videosu: 

Devamını Oku

Karabük ile İlgili

Karabük Nerededir?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Karabük batısında Zonguldak, kuzeyinde Bartın, doğusunda Kastamonu, güneydoğusunda Çankırı, güneybatısında Bolu illeri ile komşudur. İstanbul’a 400 kilometre, Ankara’ya 220 kilometre, İzmir’e 729 kilometre uzaklıkta yer alan Karabük’ün en önemli akarsuyu Filyos Çayı’dır. Keltepe, Hodulca Dağı, Tepe Dağ, Kıraç Tepesi, Sarıçiçek Tepesi ildeki önemli yükseltiler arasındadır. Engebeli bir coğrafi yapıya sahip olan Karabük’te nüfusun büyük bir kısmı vadi tabanlarına yakın alanlarda yaşamaktadır.

Karabük’e Nasıl Gidilir?

12092011_terminalustgecit_15.jpg

Karabük büyük şehirlere olan yakınlığı sayesinde yıl içinde birçok seyahatseverin uğrak noktası konumundadır. Karabük’e kara yolu ve hava yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karabük İstanbul’a 400 kilometre uzaklıkta olup özel aracınızla yaklaşık dört buçuk saatte varabilirsiniz. Ankara - Karabük arası 220 kilometredir ve araçla yolculuk ortalama iki buçuk saat sürer. Zonguldak - Karabük arası 105 kilometre, Bursa - Karabük arası 420 kilometredir. Özel araçla gelmeyi düşünmeyenler için Karabük’e birçok şehirden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Karabük Otogarı şehir merkezinde yer almakla birlikte civar ilçelere gitmek isteyenler için minibüsler otogarın arka peronundan kalkmaktadır. Karabük’e diğer bir ulaşım şekli ise hava yoludur. Ankara Esenboğa Havalimanı Karabük’e 240 kilometre mesafede olup ile en yakın havalimanıdır. Türkiye’nin birçok şehrinden Esenboğa Havalimanı’na direkt uçuş düzenlenmektedir. Esenboğa Havalimanı’ndan Karabük’e gitmek için araç kiralayabilir ya da transfer hizmeti ayarlayabilirsiniz.

Karabük’e Ne Zaman Gidilir?

27102017_yuruyenmerdivenler_13.jpg

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük’te Karadeniz iklimi hâkim olmakla birlikte kıyıdan içeride kaldığı için karasal iklim özellikleri de görülmektedir. Ancak İç Anadolu’daki gibi kış ayları aşırı soğuk, yaz aylarında ise kavurucu sıcaklar yaşanmaz. Karabük’ün yıllık sıcaklık ortalaması 14 derecedir. Temmuz yılın en kurak ayı olurken ilde en fazla yağış aralık ayında gözlemlenir. Ortalama 23,4 derece sıcaklıkla temmuz ildeki en sıcak ayıdır. Bu değer ocak ayında 3 dereceye kadar düşmektedir. Karabük’ü gezmek için en ideal mevsimler ilkbahar ve yaz aylarıdır.

İlin her köşesi tarihî ve doğal güzelliklerle çevrilidir. Özellikle Safranbolu ilçesi hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi gösterdiği duraklardan biridir. Yeşillikler içerisindeki eşsiz doğasıyla yazın sıcaktan bunaldıysanız Tokatlı Kanyonu’nda serinleyebilir, Yörük köyünün tarihî atmosferinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Antik kentlere meraklıysanız Hadrianapolis Antik Kenti’ni ziyaret ederek farklı fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Karabük seyahatinizi ayarlamadan önce ildeki festivallere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Her yıl eylül ayında düzenlenen Safranbolu Bağ Bozum Şenliği’nde gönlünüzce eğlenebilir, haziran ayındaki Uluslararası Karabük Kültür Sanat ve Sanayi Festivali’nde yöresel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Karabük’te Nerede Kalınır?

Yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz ormanları, tarihî Safranbolu evleri ve sakin havasıyla Karabük Karadeniz’in en güzel şehirleri arasındadır. Yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan Karabük’te kent otellerinin yanı sıra tarihî konaklarda da unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Karabük’ün konaklamak için en fazla tercih edilen ilçesi Safranbolu’dur. Hem tarihî hem mistik dokusuyla öne çıkan Safranbolu’da çok sayıda butik otel bulunmaktadır. Kendine özgü mimarisi ile beğeni toplayan Safranbolu otellerinin büyük bir kısmı eski konakların restore edilmesiyle hizmete girmiştir. Çakıroğlu Konak ev rahatlığında konaklayabileceğiniz en iyi butik otellerden biridir. 18. yüzyıldan kalma Türk konağında misafirlerini ağırlayan otel Safranbolu merkezinde yer almakla birlikte birçok yere yürüme mesafesindedir. Çeşmeli Konak Otel Çarşı Safranbolu’da koruma altına alınmış 1.300 evden biridir. Osmanlı tarzında döşenmiş odalar sizi geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkarırken samimi ortamı ile beğeni toplamaktadır. Safranbolu ilçe merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta yer alan Kadıoğlu Şehzade Konakları Osmanlı mutfağının seçkin lezzetlerini misafirlerine sunmaktadır. Safran City&Spa Safranbolu’da konaklamak için tercih edebileceğiniz diğer bir tesistir. Şehri gezmekten yorgun düştüğünüzde hamam ve spa merkezinde keyif yapabileceğiniz otelin ücretsiz otopark hizmeti de mevcuttur.

Devamını Oku

Karabük’te Gezilecek Yerler

Gezginlerin uğrak noktaları arasında yer alan Karabük’te keşfedilecek birçok yer sizleri bekliyor. Turunuza UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu evleri ile başlayabilir, birbirinden güzel fotoğraf kareleri çekebilirsiniz. Kanyonları, mağaraları, tarihî yapıları ve yemyeşil ormanları ile merak uyandıran şehirlerden biri olan Karabük’te zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Büyük şehirlere olan yakınlığı ile hafta sonu tatilinde rahatlıkla gezebileceğiniz Karabük’ün tarihî konaklarında keyif yapabilir, birbirinden lezzetli yöresel yemekler ile karnınızı doyurabilirsiniz.

Karabük’te Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Karabük’te görülmesi gereken birçok yer sizleri bekliyor. 200 yıllık tarihi ile Osmanlı ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Safranbolu evlerine en az yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Safranbolu’yu gezerken Köprülü Mehmet Paşa Camii’yi de listenize eklemeyi sakın unutmayın. Safranbolu’nun yanı başındaki Yörük köyü ise tarihî dokusunu hâlâ koruyabilen nadir yerleşim yerlerinden biridir. Dört bir yanı doğal güzelliklerle çevrili olan Karabük’te Yenice Ormanları’na uğrayabilir, bol oksijenli havada yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz. Ormanın içerisinde bulunan Eğriova Göleti ise görülmeye değer yerlerden biridir. Tokatlı Kanyonu, Şeker Kanyonu, Mencilis Mağarası Karabük’te ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler arasındadır. Hadrianapolis Antik Kenti ve Kent Tarihi Müzesi ile Karabük’ün geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Karabük Şehir İçi Ulaşım

01122011_minibusterminali_11.jpg

Karabük’te şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Karabük Belediyesi otobüs güzergâhları ve saatlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Karabük’e geldiyseniz tarihî Safranbolu evlerini mutlaka görmelisiniz. Karabük ile Safranbolu arası beş kilometre olup merkezden kalkan otobüs ve minibüsler ile yaklaşık on dakikada buraya ulaşabilirsiniz. Safranbolu ilin en fazla turist çeken bölgesi olduğu için gün içerisinde karşılıklı birçok sefer düzenlenmektedir. Taksi ile de ilçeye kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Safranbolu Belediyesi’ne ait otobüslerin güzergâhına ve saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Karabük Mutfağı

158532,dsf1931jpg.png

Karadeniz mutfağından esintiler taşıyan Karabük yemekleri bir hayli lezzetlidir. Yapılan araştırmalarda Karabük mutfağına özgü 100’den fazla yemek çeşidi olduğu belirlenmiştir. Ev makarnası da olarak bilinen perohi Karabük’ün en ünlü yemekleri arasındadır. Hamurun içerisine keş peyniri katılıp üçgen şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan perohi, kaynar suda pişiriliyor ve yoğurt ile süslenerek servis ediliyor. Perohinin en lezzetlisini Safran Konak’ta deneyebilirsiniz. Kıyma ve ıspanakla hazırlanan Safranbolu bükmesi bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği kadar lezzetlidir. Bölgeye has bir pide türü olan Safranbolu bükmesi yanında buz gibi ayran ile oldukça doyurucudur. Safranbolu geziniz sırasında karnınız acıkırsa Safranbolu Sofrası’na uğrayıp bükme ziyafeti çekebilirsiniz. Mekânın sac tavası, iskenderi ve kuymağı da denemeye değer lezzetler arasındadır. Kancalara takılan kuyu etinin saatlerce pişirilmesiyle elde edilen kuyu kebabı için rotanızı Kadıoğlu Şehzade Sofrası’na çevirmenizi öneririz.

Bütün et, bandırma, kara mancar ve yaprak dolması Karabük’te damakları şenlendiren diğer lezzetlerdendir. Un, su, tuz ve maya ile hazırlanan hamurun içerisine ıspanak, soğan, kıyma ve baharatlar ilave edilerek sofraları süsleyen göbü, sabah kahvaltılarının olmazsa olmazlarındandır. Lezzetinin sırrı sacda pişirilmesinde saklı olan çullu börek, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim denemeye değer yemeklerdendir. Dışı çıtır, içi yumuşacık olan su simidini tatmak için Tarihî Simit ve Çubuk Fırını’na uğramayı sakın unutmayın. Safranbolu deyince akla gelen lezzetlerden biri de meşhur Safranbolu lokumudur. İmren Lokum Konak Restaurant’tın sakızlı lokumlarını mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. 200 yıllık Osmanlı konağında kahvaltı keyfi yapmak isterseniz yolunuzu Marmelat’a düşürebilir, Arasta Çarşısı içerisinde yer alan Boncuk Cafe’de kahve molası verebilirsiniz.

Karabük’te Alışveriş

safranbolu-17.jpg

Karabük’ü ziyaret ettiğinizde şehre özgü yöresel ürünlerden hem kendinize hem de arkadaşlarınıza satın alabilirsiniz. Karabük’ten ne alınır diyorsanız sizlere önereceğimiz ilk seçenek Safranbolulokumudur. Yedikten sonra ağzınızda şekerli bir tat bırakmayan Safranbolu lokumu diğer lokumlara göre çok daha hafif olmasıyla öne çıkıyor. Güllü, fındıklı, sakızlı, safranlı gibi birçok çeşidi bulunan Safranbolu lokumunu alabileceğiniz en iyi adresler İmren Lokumları ve Meşhur Safranbolu Lokumcusu’dur. Yayım makarnası, cevizli bükme ve ev baklavası Karabük’ün meşhur lezzetleri arasındadır. Doğal şekerden üretilen Bağlar gazozu Karabük’e geldiğinizde denemenizi önerdiğimiz tatlardan biridir. Özellikle yaz aylarında içinizi ferahlatabileceğiniz Bağlar gazozunu marketlerde bulabilirsiniz. Karabük merkezde her salı ve perşembe düzenlenen semt pazarlarında sebze meyve alışverişinizi yapabilir tarhana, salça, köy ekmeği, yumurta gibi doğal ürünleri uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Karabük’ün turistik ilçesi Safranbolu’da alışverişe doyabilirsiniz. Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı’na Safranbolu’yu ziyaret ettiğinizde uğrayabilir, el emeği ürünleri uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Tarihî dokusu ile hayranlık uyandıran çarşıda birbirinden güzel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Ayrıca ilçede kurulan tezgâhlarda el dokuması elbiseler, şallar, masa örtülerini inceleyebilir, yöresel kıyafetlerden satın alabilirsiniz. Safranbolu ilçesinde ağaçoymacılığı da geçmişten günümüze sürdürülen el sanatlarından biridir. Buraya özgü hediyelik eşya arayışı içerisindeyseniz ağaç ve maketten yapılmış Safranbolu evlerinden almayı sakın unutmayın. Giyimden ev tekstiline kadar ihtiyaç duyabileceğiniz birçok şeyi Kares AVM’de bulabilir, yemek katında keyifli bir kahve molası vererek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Karabük’te Gece Hayatı  

23062010_kordonpark_1.jpg

Karabük’te eğlence hayatı barlarda ve canlı müzik mekânlarında geçmektedir. Özellikle Safranbolu ilçesinde gece keyifli vakit geçirmek için birçok mekân bulunmaktadır. Gündüz tarihî ve doğal güzellikleri keşfettikten sonra akşam Safranbolu’nun birbirinden güzel mekânlarında vaktinizi geçirebilirsiniz.

Kaliteli ortamı ve uygun fiyatları ile öne çıkan Jack’s Bar Karabük’e yolunuz düştüğünde tercih edebileceğiniz mekânlardan biridir. Safranbolu’da gece hayatına yön veren mekânlardan biri de Arasta Cafe & Bar’dır. Canlı müzik dinlemek ve birkaç kadeh içki içmek isterseniz listenize ekleyebilirsiniz. Karabük’ün en büyük gece kulübü olan Dublaj Performance Hall’da arkadaşlarınızla sabahın ilk ışıklarına eğlenebilirsiniz. Gümüş Konak beğeni toplayan orkestrası ve otantik ortamı ile Karabük gecelerinize renk katacak mekânlar arasındadır. Kokteylleri ile iddialı olan mekânın bahçesi de hayli keyiflidir. Cinci Han’ın arkasında yer alan Hangar Bar’da DJ performansı eşliğinde harika bir gece geçirebilir, Eski Çarşı’daki Adress Bar’da yerli ve yabancı müziklerle dans etmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Devamını Oku

Karabük’teki Festivaller

20140924AW201325_02.jpg

Karabük sadece doğal güzellikleri ile değil yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen etkinlikleri ile de misafirlerine keyifli anlar yaşatan şehirlerden biridir. Karabük seyahatinizi ayarlamadan önce şehirde düzenlenen etkinliklere göz atmanızı tavsiye ederiz. Karabük’te düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Safranbolu Bağ Bozumu Şenliği

Her yıl 26-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Safranbolu Bağ Bozumu Şenliği’nde yöreye özgü çavuş üzümünün tanıtımı yapılıyor. En İyi Üzüm Yetiştiricisi ve Üzüm Güzeli yarışmalarının da düzenlendiği Bağ Bozumu Şenliği’nde etkinliklerle iki gün boyunca eğlence devam ediyor.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

Safranbolu Belediyesi tarafından her yıl 29 Eylül-1Ekim tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde belgesel film gösterimleri yapılıyor. En iyi belgesellerin ödüllendirildiği festivalde karma resim sergisi, söyleşiler ve konserler de yoğun ilgi görüyor.

Dede Yaylası Şenlikleri

Karabük’ün manevi kurucusu sayılan Bahaddin Gazi’yi anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen Dede Yaylası Şenlikleri’nde çeşitli etkinliklerle birlikte katılımcılara pilav ikramı yapılıyor. Her yıl temmuz ayının dördüncü haftasında Karabük merkezde gerçekleştirilen etkinlik Karabük Belediyesi ve Bahattin Gazi Vakfı’nın ortak çalışması ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Not: Her festivalin tarihi kendi sitesinden yolculuk öncesi teyit edilmelidir.

Karabük İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 0370 415 31 41

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0370 444 21 78

Emniyet Müdürlüğü: 0370 444 11 15

Karabük Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 5oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 14oC
    • Kas 9oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 244.453 / İklim: Karadeniz İklimi& Karasal İklim/ Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün