Karabük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21112016_kosuyolu_1.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Karabük ülkemizin 78 plaka kodlu ilidir. Doğal güzellikleri ile birlikte tarihî zenginlikleriyle de göz dolduran Karabük’ün toplam yüz ölçümü 4.145 kilometrekaredir. 2017 nüfus verilerine göre Karabük’te yaklaşık 244.453 kişi yaşamaktadır. Merkez ilçeyle birlikte Safranbolu, Yenice, Ovacık, Eskipazar ve Eflani Karabük’ün ilçeleridir. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez, en az olduğu ilçe ise Ovacık’tır. Her ne kadar Batı Karadeniz bölümünde yer alsa da kıyıdan içeride kaldığı için ilde karasal iklim özellikleri daha hâkimdir. Kış ve ilkbahar ayları çoğunlukla yağışlı geçer. Karabük’ün yaklaşık %65’i ormanlarla kaplıdır. Safranbolu, Yenice ve Eskipazar ilçeleri ormanların en gür olduğu yerlerdir. Özellikle Yenice Ormanları; barındırdığı çok sayıda ağaç türü ile ülkemizin eşsiz yerlerinden biridir. Gökpınar mevkiindeki dört hektarlık bölümü “Açık Hava Orman Müzesi” adı ile anılmaktadır. Bahar aylarında yeşilin en güzel tonlarına şahit olabileceğiniz Yenice Ormanları’nda yürüyüş yaparak vücudunuza oksijen depolayabilir, dilerseniz çadırınızı kurarak doğa ile iç içe kamp yapabilirsiniz. Ladin, erguvan, sandal, meşe, şimşir burada görebileceğiniz ağaç türlerinden sadece birkaçıdır.

Karabük ve çevresinde bilimsel anlamda arkeolojik kazı çalışması yapılmadığı için ilk yerleşimin ne zaman başladığı tam olarak bilinememektedir ancak Ovacık ve Eskipazar ilçelerinde yapılan araştırmalara göre çevredeki en eski yerleşim Eskipazar ilçesindeki Yazıboy köyünde başlamıştır. Buradan elde edilen höyüğün ilk Tunç Devri’ne işaret etmesi tahminleri doğrulamaktadır. İlkçağ’da ise Hititlerden itibaren Hitit, Helenistik Krallıklar ve Roma İmparatorluğu’nun hâkim olduğu Karabük ve çevresine 1071’den itibaren Türkler yerleşmeye başlamıştır. 1937 yılında Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün mahallesi iken nüfusunun giderek artması ve kentin gelişmesi ile 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili olmuştur. Karabük’ün bu denli gelişmesindeki en önemli pay sanayileşmedir. Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın temelleri 1937 yılında Atatürk’ün yönlendirmesi ile İsmet İnönü tarafından atılmıştır. Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir Karabük Demir Çelik Fabrikası ülkemizin elli büyük sanayi fabrikası arasında yer almaktadır. Kimya, çimento, gıda, orman ürünleri, tekstil ildeki diğer sanayi kuruluşları arasındadır.

Karabük’e geldiğinizde birbirinden güzel doğa harikaları sizleri beklemektedir. Mağaralar ve kanyonları ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen Karabük’te Bulak ve Hizar Mağaraları’nı mutlaka görmenizi öneririz. Kireç taşı tabakalarının yarılması ile ortaya çıkan kanyonlar ise kente ayrı bir güzellik katmaktadır. Üzerinde İncekaya su kemerinin de yer aldığı Tokatlı Kanyonu’nu listenize eklemelisiniz. TokatlıKanyonu üzerinde yer alan cam seyir terası ise kanyonun eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biridir. 6,5 kilometre uzunluğundaki Şeker Kanyonu ise trekking sevenler için cazibe merkezlerinden biridir. Kanyonun kayalıkları kaya tırmanışı için uygun olmakla birlikte rafting gibi heyecanlı sporlara da imkân tanımaktadır. Karabük’ün en güzel ilçelerinden biri ise hiç şüphesiz Safranbolu’dur. Evleri ile meşhur olan Safranbolu yılın dört mevsimi gezginleri ağırlamaktadır. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Safranbolu Evleri UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Yaklaşık 2.000 evden 800’ü koruma altındadır. Safranbolu ilçesinde yer alan Cinci Hanı, Eski Cami, St. Stefanos Kilisesi, Taş Köprü ziyaret edebileceğiniz tarihî eserler arasındadır.

Karabük’e yaz aylarında yolunuz düşerse yaylalara uğramadan sakın dönmeyin. Eskipazar ile Yenice ilçeleri arasında yer alan ve 1.650 metre rakıma sahip olan SorkunYaylası’nda yeşillikler içerisinde keyifli bir gün geçirebilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Uluyayla, Sarıçiçek, GöktepeYaylası, AvdanYaylası Karabük’te yer alan diğer yaylalardır. Kamp yapabileceğiniz yaylalarda şehir hayatının yarattığı yorgunluk hissini geride bırakabilir, kendinizi yenileyebilirsiniz. Yaz aylarında sıcaktan bunaldığınızda mesire yerleri de en güzel kaçış noktalarındandır. Göktepe Tabiat Parkı, Çetiören ve Eğriova Mesire Yeri’nde her türlü sportif faaliyeti yapabileceğiniz gibi sevdiklerinizle pikniğe gidebilirsiniz. Kuyu kebabı, yayım makarnası ve ev baklavası ile lezzet yolculuğuna çıkacağınız Karabük’te Safranbolu lokumunu da mutlaka deneyin.

Tanıtım Videosu: