Karabük’te Gezilecek Yerler

Gezginlerin uğrak noktaları arasında yer alan Karabük’te keşfedilecek birçok yer sizleri bekliyor. Turunuza UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu evleri ile başlayabilir, birbirinden güzel fotoğraf kareleri çekebilirsiniz. Kanyonları, mağaraları, tarihî yapıları ve yemyeşil ormanları ile merak uyandıran şehirlerden biri olan Karabük’te zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Büyük şehirlere olan yakınlığı ile hafta sonu tatilinde rahatlıkla gezebileceğiniz Karabük’ün tarihî konaklarında keyif yapabilir, birbirinden lezzetli yöresel yemekler ile karnınızı doyurabilirsiniz.

Karabük’te Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Karabük’te görülmesi gereken birçok yer sizleri bekliyor. 200 yıllık tarihi ile Osmanlı ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Safranbolu evlerine en az yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Safranbolu’yu gezerken Köprülü Mehmet Paşa Camii’yi de listenize eklemeyi sakın unutmayın. Safranbolu’nun yanı başındaki Yörük köyü ise tarihî dokusunu hâlâ koruyabilen nadir yerleşim yerlerinden biridir. Dört bir yanı doğal güzelliklerle çevrili olan Karabük’te Yenice Ormanları’na uğrayabilir, bol oksijenli havada yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz. Ormanın içerisinde bulunan Eğriova Göleti ise görülmeye değer yerlerden biridir. Tokatlı Kanyonu, Şeker Kanyonu, Mencilis Mağarası Karabük’te ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler arasındadır. Hadrianapolis Antik Kenti ve Kent Tarihi Müzesi ile Karabük’ün geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Safranbolu Evleri

safranbolu-evleri.jpg

Karabük gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Safranbolu evleri geleneksel Türk mimarisini yansıtan en güzel örnekler arasındadır. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent yaşamının izlerini görebileceğiniz Safranbolu evleri her daim gezginlerin uğrak noktasıdır. Safranbolu evleri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunduğu için ayrı bir öneme sahiptir. Rivayete göre evler inşa edilirken harcında yumurta akı kullanıldığı için depreme oldukça dayanıklıdır. Konak tarzında inşa edilen Safranbolu evlerinden 800’ü koruma altına alınmıştır. Evlerin bir kısmı kışlık kullanılan merkez bölgesinde bulunurken bir kısmı da yazlık olarak kullanılan bağlar bölgesindedir. Safranbolu evleri iki ya da üç katlı olup beyaz badanalıdır. Evler birbirinin manzarasını kapatmaz. Haremlik ve selamlık olarak tasarlanan evler oldukça geniştir. Karabük’e beş kilometre mesafede bulunan Safranbolu’ya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi merkezden kalkan otobüs ve minibüsler ile de ilçeye kolayca ulaşabilirsiniz. Safranbolu evlerine giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı sakın unutmayın.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Safranbolu’yu gezerken karşınıza Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok tarihî eser çıkacak. Onlardan biri de Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1662 yılında yaptırılan KöprülüMehmet Paşa Camii’dir. Eski Çarşı’ya uğradığınızda ziyaret edebileceğiniz cami 17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Köprülü Mehmet Paşa’nın Safranbolu’da yaşadığı dönemde inşa ettirdiği cami günümüze gelene kadar iki kez restore edilmiştir. Caminin avlusunda bulunan güneş saati ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Güneş saati 06.40 ile 17.20 arasındaki zamanı mermer üzerindeki metal plakanın gölgesi ile hatasız bir şekilde göstermektedir. Camiinin miğfer şeklinde tasarlanmış kubbesi de görülmeye değerdir. Safranbolu’nun tarihî camileri arasında yer alan Köprülü Mehmet Paşa Cami’ni gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Yörük Köyü


 

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin günümüze kadar korunarak ulaştığı yerlerden biri de Yörük köyüdür. Safranbolu’ya 11 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük köyü 700 yıllık tarihi ile Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. 11. yüzyılda Anadolu’ya göç eden Türkmenlerin kurduğu Yörük köyünde yer alan Safranbolu evlerini ziyaret edebilir, tarihî atmosferi doyasıya yaşayabilirsiniz. Kasım Sipahioğlu Konağı 300 yıllık tarihi ile zaman yolculuğuna çıkabileceğiniz eşsiz güzellikteki konaklardan biridir. Ücretsiz ziyaret edebileceğiniz konağın ahşap ve tavan işlemelerine hayranlık duyacağınızdan eminiz. Gezmekten yorulduğunuzda Yörük Sofrası’nda lezzet molası verebilirsiniz. Gözleme ve ev baklavası ile ünlü mekânda karnınızı doyurduktan sonra köy kahvesinde asırlık çınarların altında çay içebilir, yöre halkı ile sohbetin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yenice Ormanları

landscape-2704805_960_720.jpg

Yenice Ormanları sadece Karabük’ün değil ülkemizin en değerli orman varlıkları arasında yer almaktadır. Yeşilin en güzel tonlarını görebileceğiniz ağaçları, rengârenk bitki örtüsü, şelaleleri ve huzur dolu atmosferi ile Yenice Ormanları, Karabük merkezine 6 kilometre uzaklıktadır. Yürüyüş parkurları ile trekkingseverlerin uğrak adreslerinden olan Yenice Ormanları’nda kuş sesleri arasında yürüyüş yapabilir, temiz havayı doyasıya içinize çekebilirsiniz. Arboretum bölgesinde daha önce hiçbir yerde görmediğiniz ağaç türlerini yakından görebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yenice Ormanları’nda kamp yapmak da mümkündür. Belirli kamp alanlarında çadırınızı kurabilir, doğanın kucağında konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Sakinlik seviyorsanız kamp için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Daha konforlu bir konaklama seçeneği isterseniz ormana oldukça yakın olan butik otelleri de tercih edebilirsiniz.

Eğriova Göleti

landscape-2704820_960_720.jpg

Rotanızı Yenice Ormanları’na çevirmişken muhteşem güzelliğe sahip olan Eğriova Göleti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Batı Karadeniz’in en yüksek tepesi olan Keltepe mevkiinde yer alan Eğriova Göleti’nin uzunluğu bir kilometreyi bulurken yedi metre derinliğe sahiptir. Suni bir gölet olan Eğriova Göleti balık avı için de en fazla tercih edilen yerlerden biridir. Doğaseverlerin Karabük’te kamp yapabilecekleri alanların başında gelen Eğriova Göleti’nde sabah kurbağa sesleri ile birlikte uyanabilir, akşam yıldızları seyrederek uykuya dalabilirsiniz. Sakinlik arayanlara hitap eden Eğriova Göleti’ne gelmeden önce karşınıza çıkan içme suyu kaynaklarından yararlanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü gölet çevresinde hiçbir işletme bulunmuyor. Kamp yapmak için yaz aylarını tercih ederseniz yeni arkadaşlar edinebilir, hep beraber doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Mencilis Mağarası

20150411_103727.jpg

Bulak Mağarası olarak da bilinen Mencilis Mağarası Karabük’ün doğal güzellikleri arasındadır. Safranbolu ile Bulak köyü sınırında yer alan Mencilis Mağarası ülkemizin en uzun beşinci mağarası olarak bilinmektedir. Yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğuna sahip mağaranın sadece 400 metresi yürüyüşe uygundur. Hidrolojik olarak halen aktif olan mağaranın üç milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Karstik erimeler sonucu ortaya çıkan sakıt ve dikitler hayranlık uyandırırken mağara içerisinde göletler ve akarsular da yer alıyor. Yıl boyunca sıcaklığın 15 derece olduğu mağaranın nemli havasının astım ve bronşit hastalığı olanlara da iyi geldiği belirtiliyor. Safranbolu Eski Çarşı’dan kalkan minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Mencilis Mağarası’nı 5 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu eşsiz güzellikte kanyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında en fazla ilgi göreni ise TokatlıKanyonu’dur. Yaklaşık dokuz kilometrelik yürüyüş parkuru ile doğaseverlerin ilgisini çeken Tokatlı Kanyonu üç kanyonun birleşmesiyle oluşmuştur. Doğa ile baş başa unutulmaz bir gün geçirebileceğiniz Tokatlı Kanyonu’nda sizi bir de cam seyir terası bekliyor. Seksen metre yüksekliğindeki cam terasta Tokatlı Kanyonu’nun büyüleyici manzarasını seyredebilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güçte olan cam terasın yanı başında manzaraya karşı çayınızı yudumlayabileceğiniz şirin bir de kafe bulunuyor. Kış aylarında da ziyarete açık olan Tokatlı Kanyonu bahar ve yaz aylarında tablo gibi bir manzara sunuyor. Tokatlı Kanyonu’nu 3 TL giriş ücreti ödeyerek gezebilirsiniz.

Şeker Kanyonu

20130825_182923_Richtone(HDR).jpg

“Kanyonlar Şehri” Karabük’te görmenizi tavsiye edeceğimiz diğer bir kanyon ise Şeker Kanyonu’dur. Karabük’ün Yenice ilçesinde bulunan Şeker Kanyonu yemyeşil bir vadi arasında uzanan dik ve sarp kayalıkları ile ülkemizin en güzel kanyonlarından biridir. Şeker mevkiinden başlayan kanyon ortalama 6,5 kilometrelik uzunluğa sahip olmakla birlikte iki kilometrelik yolda ulaşım sadece araçlarla sağlanmaktadır. Geri kalan dört kilometrelik alanda ise kanyon yürüyüşü yapılabilmektedir. Kanyon çoğu zaman zorlu geçişlere sahip olduğu için mutlaka dayanıklı bir ayakkabı giymenizi tavsiye ederiz. Kanyonu ziyaret etmek için en uygun dönem ise yaz mevsimidir. Eğer kanyonda yürüyüş yapmayı düşünüyorsanız zaman zaman sudan geçmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Daha fazla macera arayanlar için kaya tırmanışı alternatifinin de bulunduğu Şeker Kanyonu mangal tutkunları için de vazgeçilmez adreslerden biridir. Mesire yerlerinde ailenizle ve sevdiklerinizle mangal keyfi yapabileceğiniz ŞekerKanyonu’nu listenize mutlaka eklemelisiniz.

Hadrianapolis Antik Kenti

Karabük’ün tarihini yakından incelemek isterseniz rotanızı Hadrianapolis Antik Kenti’ne çevirebilirsiniz. Karabük’ün Eskipazar ilçesine üç kilometre uzaklıkta bulunan antik kentin kalıntılarının en yoğun olduğu bölüm Budaklar köyüdür. MÖ 1. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kenti’nde MS 8. yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği tahmin edilmektedir. Antik kentte Erken Bizans ve Roma Dönemi’ne ait tarihî kalıntıların sayısı oldukça fazladır. Kent içinde üç tane Erken Bizans Dönemi’ne ait kilise kalıntısı bulunmaktadır. Kaya mezarları, mahzenler, su sarnıçlarının yanı sıra mozaikler, sütunlar ve freskler de antik kentin ilgi çekici noktaları arasındadır. Antik Çağ’daki hac merkezlerinden biri olan Hadrianapolis Antik Kenti’nde zaman zaman kazı çalışmaları yapılarak yeni alanlar ortaya çıkartılmaktadır. Tarihî eserlere meraklıysanız Karabük gezilecek yerlere Hadrianapolis Antik Kenti’ni de ekleyebilirsiniz.

Kent Tarihi Müzesi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yer alan Kent Tarihi Müzesi ziyaretçilerini keyifli bir zaman yolculuğuna çıkartıyor. Bir zamanlar Hükümet Konağı olarak hizmet veren 112 yıllık binanın restore edilmesiyle açılan Kent Tarihi Müzesi 11 yıldır misafirlerini ağırlamaktadır. Karabük’ün kültürel zenginliklerini ve tarihî değerlerini yakından inceleme fırsatı bulabileceğiniz Kent Tarihi Müzesi’nde 300’ü aşkın eser yer almaktadır. Üç katlı binada Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar Safranbolu tarihi ile bilgiler ve görsel detayların yanı sıra Safranbolu’nun yöresel kıyafetleri, günlük yaşamda kullanılan eşyalar ve değerli paralar da sergilenmektedir. Müzenin en önemli özelliği ise elektronik rehber sisteminin bulunmasıdır. Kent Tarihi Müzesi’ni 3 TL ücret ödeyerek ziyaret edebileceğiniz gibi arkasında bulunan Tarihî Saat Kulesi’ni de gezebilirsiniz.