Dünya Sağlık Örgütü (WHO) COVID-19 Seyahat Tavsiyeleri

​​​​

1
  1. Seyahat sırasında ne gibi önlemler almalıyım?

-Seyahat sırasında herkes ellerini sık sık temizlemeli

-Katlanmış mendil içine öksürmeli veya hapşırmalı

-Diğer kişilerleen az bir metre fiziksel mesafeyi korumaya çalışmalıdır.

-Yolcular, hijyen politikalarıyla ilgili olarak havalimanındaki seyahat yetkililerinin ve uçuşta da havayolunun tavsiyelerine uymalıdır.

  1. Seyahat etmemesi gereken kişiler kimlerdir?

-COVID-19 tanısı koyulmuş kişiler tecrit edilmeli ve seyahat etmemelidir.

-COVID-19 tanısı koyulmuş biriyle teması olan herkes karantina altında olmalı ve seyahat etmemelidir.

-60 yaş ve üstü kişiler ve ciddi kronik hastalığı olanlar seyahatlerini ertelemeli veya özel önlemler almalı ve seyahat boyunca sürekli tıbbi yüz maskesi takmalıdır.

-Ayrıca ziyaretçi giriş izinleri ve politikaları için varış ülkesinde ilgili kurumların açıklamalarına bakın.

  1. Temel Seyahat ile kastedilen nedir?

-Temel seyahat, acil durumlar ve insani yardım faaliyetleri kapsayan seyahattir (acil tıbbi uçuşlar ve tıbbi tahliye dahil).

-Temel personeli (acil durum müdahale ekipleri, halk sağlığı teknik destek sağlayıcıları, denizciler, diplomatik görevliler ve ulaştırma sektöründeki kritik personel dahil) ve yurtdışında çalışan bireylerin anavatana geri gönderilmesini kapsar.

  1. Kendimi iyi hissediyorsam ancak yüksek risk kategorisindeysem seyahat etmeli miyim?

-60 yaş ve üstü kişiler ve ciddi kronik hastalığı olanlar, COVID-19 vakasının yüksek olduğu bölgelere yapacakları uluslararası seyahatlerini ertelemelidir. Bunun nedeni, yüksek risk grubundaki kişilerin daha sık hastalığa yakalanması, hastalığın çok ağır seyretmesi ve ölümle sonuçlanmasıdır.

-Mutlaka seyahat etmeniz gerekiyorsa, virüse karşı daha fazla koruma sağlamak için tıbbi maske takmalısınız. Ancak maskeler, tamamen korunduğunuz anlamına gelmez.

-Ayrıca ellerinizi sık sık temizlemeli, katlanmış mendil içine öksürmeli veya hapşırmalı ve kalabalık ortamlarda diğer kişilerle aranızda en az 1 metre mesafeyi korumalısınız.

  1. Uçaklarda COVID-19'a yakalanma riskini havalandırma nasıl azaltabilir?

-Bazı uçaklarda, virüsleri ve mikropları hızlı bir şekilde yok edebilen ve öksürük veya hapşırıkla ortama karışan potansiyel bulaşıcı maddelere maruz kalma süresini en aza indiren HEPA filtreleriyle donatılmış kabin hava filtreleme sistemleri vardır. Kabin havalandırma sistemi, yaklaşık yüzde 50 dış hava ve yüzde 50 filtrelenmiş, devridaim havası sağlayarak en verimli şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Hava beslemesi esasen sterildir ve partikül içermez. Bununla birlikte, yeterli havalandırma, COVID-19 bulaşma riskini azaltmaya yönelik önleyici tedbirlerden yalnızca biridir.

-Diğer önemli önlemler arasında mümkün olduğunda en az 2 metre fiziksel mesafeyi korumak, sıklıkla elleri yıkamak ve maske takmak yer alıyor.

-Yolcular, uçarken ne zaman ve nerelerde maske takacakları konusunda havayolu şirketi ve ulusal veya yerel yönergeleri kontrol etmelidir.

2
  1. Seyahat şirketi seyahat ederken maske takmamı istiyor. Ne tür bir maske kullanmalıyım?

-Seyahat şirketinizin tavsiyelerine ve yönergelere mutlaka uymalısınız. Maske tipi belirtilmemişse, 60 yaş ve üstü kişiler ile kronik sağlık sorunları olanlar seyahat ederken “tıbbi maske” takmalıdır. Bu, virüs taşıma ihtimali olan diğer kişilere karşı daha fazla koruma sağlar.

-Kendini sağlıklı hisseden ve hiçbir semptomu olmayan kişiler, taşıdıkları herhangi bir virüsün başkalarına yayılmasını önlemek için kumaş maske takabilirler.

-Maske takmanın tam koruma sağlamadığını unutmayın. Her zaman sık sık ellerinizi temizleyin, her zamankatlanmış bir mendil içine öksürün veya hapşırın, mümkün olduğunca diğer kişilerden en az 1 metre uzakta durarak tedbirleri artırın.

  1. Yolculuk çıkış ve varış noktalarında Covid-19 taraması yaptırabilirmiyim?

-Taramanın yapılıp yapılmayacağı ülke politikalarına ve risk fayda analizine bağlıdır.

-Çıkış ve giriş noktalarında yapılan tarama, sıcaklık kontrolü ve semptomların kontrol edilmesi (38 ° C'nin üzerindeki ateş, öksürük) gibi önlemleri içerir.

-Son iki hafta içinde Covis-19’a maruz kalma olasılığınız hakkında sağlık yetkililerini bilgilendiren bir form doldurmanız istenebilir (sağlık çalışanları arasından hastalarla temas, hastanelere ziyaretler, COVID-19 hastası bir kişiyle konaklama paylaşımı vb.).

-Bir ya da birkaç hastalık belirtisi gösteren yolculardan ve tanımlanmış temaslılardan tıbbi muayene yaptırmaları ve COVID-19 testi yatırmaları istenecektir.

-Gerekli izolasyon ve karantina dahil olmak üzere bu koruyucu önlemler için sizden ücret alınmamalıdır.

  1. Seyahat ederken dijital izleme uygulaması kullanmalı mıyım?

-COVID-19 olduğu doğrulanan veya COVID-19 için pozitif test yaptıran bir kişiyle temas halinde olan yolcuları belirlemek ve bilgilendirmek için artık bazı ülkelerde dijital uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar yalnızca genel nüfusun büyük bir kısmı uygulamayı kullanıyorsa etkilidirler.

-Uluslararası seyahat edenler, sınırları geçerken sistem uyumu ve veri paylaşımı sorunları yaşayabilir. Bir uygulamayı düşünenlerin, kişisel gizlilik ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal ve etik yönleri de gözden geçirmeleri önerilir.

  1. Kalkıştan önce veya varışta bir test yaptırmalı mıyım?

-Kalkıştan hemen önce veya varışta yapılan PCR testi (SARS-CoV-2 için moleküler test) yolcuların durumu hakkında bilgi sağlayabilir. Bununla birlikte, küçük bir oranda yanlış negatif ve yanlış pozitif sonuçlar ortaya çıkabileceğinden, laboratuvar sonuçları dikkatle yorumlanmalıdır.

-Sonuç pozitifse, teste kapsamlı bir COVID-19 takibi eşlik etmelidir. Test varışta yapılırsa, semptomların ortaya çıkması durumunda tüm yolculara bir acil telefon numarası verilmelidir. Pozitif test durumunda ilgili bir vaka yönetimi protokolü izlenmelidir.

  1. Gideceğim yere vardığımda semptomlar başlarsa ne olur?

-Herhangi bir semptomunuz varsa veya COVID-19 olan insanlarla temas kurduysanız, COVID-19 testi yaptırmanız istenebilir. Test sonucu pozitif çıkmasa bile, daha sonra gelişebilecek semptomları bildirmeniz için acil durum telefon numarası verilmelidir.

-Ülkeler aşağıdaki işlemlerde ücretlendirme yapmamalıdır:

1)Sağlık durumunuzu belirlemeye yönelik muayeneler

2)Varışta gerekli aşılar veya koruyucu ekipman (bunlar en az 10 gün önce yayınlanmadıysa)

3)Uygun izolasyon veya karantina tesisleri

4)Uygulanan önlemleri belgeleyen giriş noktasında gerekli sertifikalar

  1. Gideceğim yere vardıktan sonra ne yapmalıyım?

-Yolculuğunuzu tamamladıktan sonra 14 gün boyunca herhangi bir semptomu kendi kendinize izleyin. Herhangi bir semptom varsa seyahat geçmişinizi yerel sağlık birimine bildirin ve ulusal protokolleri izleyin.

-COVID-19'a sahip olduğunuz onaylanırsa, ülkenin politikalarına bağlı olarak bir sağlık tesisine veya evde kendi kendine tecrit altına alınacaksınız ve son 14 gün içindeirtibatınızın olduğu kişilerin listesini vermeniz istenecektir. Temasta olduğunuz diğer kişiler de karantina altına alınacaktır.

  1. Seyahat ederken hastalanırsam ne yapmalıyım?

-Seyahatiniz sırasında hastalanırsanız, seyahat görevlisine (uçak, gemi, tren vb.) Haber verin. Diğer yolculardan uzak bir koltuğa geçebilirsiniz.

-Bir sağlık hizmeti sağlayıcısından bilgi ve yardım isteyin.

-Seyahat ederken sürekli olarak maske takın, ellerinizi sık sık el dezenfektanı ile temizleyin, her zaman katlı mendil içine öksürün – hapşırın. Kalabalık ortamlarda diğer kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın. Mümkün olan en kısa sürede seyahati kesin.

-Karantinaya alınmanız veya tecrit edilmeniz gerektiği söylendiğinde, size ücretsiz, uygun tesisler ve bakım sağlanmalı ve karantinada 14 günden fazla kalmanız istenmemelidir.