Hangi Malzemeleri Kabine Alabiliyorsunuz?

Uçak yolculuklarının en sıkıntılı kısmı bazen valiz hazırlamak olabiliyor. Özelliklede kilo yeterli olmadığında ve ek kilo almanın daha pahalı olduğu zamanlarda… Bu yüzden hemen yardıma koşan kabin valizi oluyor. Kabin valizine, belirli bir kiloya kadar sığmayanları yerleştirmek hepimizin yaptığı bir harekettir. Bazen sadece kabin valiziyle gidilen kısa seyahatler de olmuyor değil tabii ki. Kabin bagajının büyüklüğü, sayısı ve ağırlığı havayolu şirketlerine göre değişmesinin yanı sıra her türlü eşyayı kabine sokamıyorsunuz. Hatta bazı durumlarda ne yazık ki çöpe atmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durumdan size kurtarmak için hangi malzemeleri kabine alabiliyor; hangilerini alamıyorsunuz bir araya getirdik.

Genel olarak her yolcunun bir kabin bagajı alma hakkı bulunuyor. Kilosu ve boyutu ise havayolu şirketine göre değişiklik gösteriyor. Ancak genel olarak 7-10 kilo arası değişiklik göstermektedir. Eğer Business veya First Class bölümlerinde seyahat ediyorsanız kabin bagajı ağırlık limiti yoktur. Yani ek valiz ücreti ödemek yerine bu bölümlerin bilet fiyatlarına bakmak bazı zamanlarda daha karlı olabilir.

Kabin bagajında özellikle sorun yaşanan ürünler sıvı olanlar oluyor. İçecekleri deodorantlar, parfümler, kozmetik ürünler (losyon, jöle, şampuan, makyaj temizleme ürünleri, oje, aseton, makyaj malzemeler, kremler, diş macunu vb.) takip ediyor. Eğer sadece kabin valiziyle seyahat ediyor ve bu ürünleri yanınıza almanız gerekiyorsa öncelikle hepsini dökülmemesi için plastik ambalajla koruma altına almalı ve 100 ml sınırını aşmamalısınız. Duty-free mağazalarından aldığınız sıvı içecekler ve ürünleri uçağa yanınızda alabilirsiniz. Faturanız yanınızda olmalı, diğer durumalar da dışarıdan getirdiğiniz düşünülerek atmanız istenebilir. Diz üstü bilgisayar, kamera, telefon gibi teknolojik cihazları yanınızda, kapalı veya uçak modunda olması koşulu ile taşımanızda hiçbir sorun bulunmamaktadır. Ancak bu ürünlerde kilo ölçümüne tabidir. Hatta bagaja göndermekten daha güvenli olduğu söylenebilir. Müzik aletlerinizi de boyutlarına göre yanınıza alabilirsiniz. Teknolojik aletler serbestken saç şekillendirmek için kullanılan aletler, kurutma makinesi kabine alınmamaktadır. Yemek konusuna gelindiğinde dökülme şansı olmayan yiyecekler (gofret, çikolata, bisküvi vs.) hiçbir sorun yoktur. Sıvı yiyeceklerde (yoğurt, puding) de 100 ml sınırı bulunmaktadır. Bebek mamaları da belirli ölçütlerde (genel olarak bebeğinizi doyuracak sınırda) alınabiliyor.

İzin verilmeyen ürünler ise giden yolcunun hangi amaçla gittiğine (dağcılık, yüzücülük) değişiklik gösterebiliyor. Her ürünü taşıyamayabiliyorlar. Ama herkes için genel geçer bir yasak varsa o da kesinlikle kesici alet ve çakmak taşımamak. Kesici alet denerek bahsedilen eşyalar: bıçak, jilet, örgü şişi, iğne, şırınga, neşter, çakı, makas, buz kıracağı, tirbuşon, zıpkın, mızrak, dart seti, balta, sivri ucu bulunan her türlü alet, alet çantası, otomatik bıçak asla kabul görmeyen aletler.

Bir sporcu olarak seyahate çıktıysanız kabine almanıza izin verilmeyecek ürünler ise şunlardır: gazlar, spreyler, golf, kayak, hokey takımları, patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri, paten, sabres, demir çubuk, snowboard, kayak, sörf tahtası, bisiklet, dağcılık malzemeleri, mancınık ve sapanlar, yay ve oklar, buz patenleri, tenis, badminton raketleri, çadır kazığı…

Büyük araba parçaları, balıkçılık malzemeleri, şemsiye, çelik halatlar, kelepçeler, çekiç, kazma aletleri, matkaplar, tornavidalar, dövüş silahları, mühimmat, katapult, tüfek ve tabancalar (avcılık için kullanılanlarda dahil), el bombası, mayın, fünyeler, siyah toz ve dumansız mühimmat, sıvı yakıtlar ve diğer yanıcı sıvılar, Sakatlayıcı ve etkisiz hale getirici spreyler, gaz, dinamit, zehir, asitler, alkaliler yasak olan eşyalar arasında yer almaktadır.

Ne yazık ki bebek arabası da kabine kabul edilmeyen eşyalar arasında yer almaktadır.