Atatürk'ün Doğduğu Şehir: Selanik

2014 yılının Ağustos ayının son günlerinde, Balkanlar gezimin bir parçası olarak Selanik'te 1 gün geçirme fırsatım oldu. Türkiye'ye oldukça yakın olması sebebiyle, günübirlik geziler için de ideal bir yer Selanik.

Selanik, Yunanca adıyla Θεσσαλονίκη, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri. Özellikle kordonu ile Türkiye'deki şehirlerden İzmir'e oldukça benziyor ancak nüfusu İzmir'den çok daha az.

Selanik’teki ilk durağımız; Yunanistan’ın en büyük kilisesi olan Aziz Dimitrios Kilisesi. Kilise ilk olarak 5. yüzyılda yapılmış ancak yangından sonra 7. yüzyılda tekrar inşa edilmiş. Aziz Dimitrios Kilisesi, aynı zamanda 1988 yılında Selanik'in UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınan eserlerinden biri.

Aziz Dimitrios Kilisesi'ni gezdikten sonra, aynı cadde üzerinde yer alan ve günümüzde Atatürk Müzesiolarak hizmet vermekte olan Atatürk’ün doğmuş olduğu evi ziyaret ediyoruz. Müzede farklı odalarda Atatürk'ün hayatından farklı kesitler anlatılıyor. Ayrıca burada Atatürk'ün balmumundan bir heykeli de bulunuyor. Heykelin oldukça gerçekçi olduğunu da söylemek gerekiyor. Atatürk Müzesi'nin çevresinde hediyelik eşya alabileceğiniz yerler mevcut, bu hediyelik eşya dükkanlarında Yunan mitolojisinden çok sayıda kahramanın heykelcikleri de satılıyor. Bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak Themis'in bir heykelini almadan edemedim.

Atatürk Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra Aristotelous Meydanı ve kordonda alışveriş molası veriyoruz. Kordon boyunda, Selanik’in sembollerinden olan 15. yüzyılda yapılmış olan Beyaz Kule bulunuyor. Beyaz Kule, Osmanlı İmparatorluğu döneminde hapishane ve infaz yeri olarak kullanılmış. Kuleye çıkıp denizi izlemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca Selanik’te Roma İmparatorluğu döneminden kalma iki önemli eser mevcut: Galerius’un Zafer Takı ve Rotonda. Rotonda, 379 yılında Aziz Georgios Kilisesi'ne dönüştürülmüş; Osmanlı döneminde ise cami olarak kullanılmış, bu yüzden burada bir de minare bulunuyor. Rotonda, tıpkı Aziz Dimitrios Kilisesi gibi 1988 yılında Selanik'in UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınan eserlerinden biri.

Son olarak; Selanik'teki gezinizi tamamlamanızın ardından Selanik simitlerinden tadabilir, frappe içebilirsiniz. Yurtdışında çekilen internet bağlantısı sıkıntısını da burada çekmeyeceksiniz. Çünkü Aristotelous Meydanı'nda ücretsiz wifi bağlantısı bulunuyor.