İran'ın Az Bilinen 20 Turizm İncisi

"Dünyanın en güzel ülkelerden biri İran'dır" desek, bize inanır mısınız? Görkemli mimarisi ve misafirperver halkı ile İran sizi oldukça şaşırtabilir. Antik uygarlıkların ayak seslerinin yankılandığı, tarihin büyük isimlerinin konakladığı ve yönettiği, öykülerle dolu zengin bir bölge burası. Etnik çeşitliliği, sıcak kalpleri ile renkli bir İran kültürü yaşıyor sokaklarda. Manzaraları, yüksek dağları, çölleri, çarşıları, tünelleri, camileri, köprüleri, parkları ve tarihi kalıntıları ile bir kültür hazinesi sizleri bekliyor. 

Melek Zoozan Tarihi Cami, Khaf, Razavi Horasan Eyaleti

Zozan’da yer alan caminin tarihi 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Camiden geriye iki duvar, kemerli yol ve birkaç sütunu kalmış.

Nashtifan Tarihi Yeldeğirmenleri, Nashtifan Kasabası, Razavi Horasan Eyaleti

Doğal kil, saman ve odundan yapılmış yel değirmenleri, öğütme işlemini neredeyse 1000 yıldır yapıyorlar. Nashtifan yel değirmenlerinin her biri sekiz odadan oluşuyor ve her odacıkta altı adet çark bulunuyor.

Kandovan Kasabası, Osku, Doğu Azerbaycan Eyaleti

Mağaralara benzeyen devasa doğal kaya oluşumuyla bu kasaba, adeta bir termit kolonisine benziyor ve içerisinde gerçekten de insanlar yaşıyor!

Margoon Şelalesi, Margan İlçesi, Fars Eyaleti

70 metre yüksekliğinde ve 100 metre genişliğindeki Margoon Şelalesi, İran’ın en büyük şelalelerinden biri.

Kaşkay Göçebeleri, Fars Eyaleti

İran’ın son göçebeleri olan Kaşkay Göçebeleri'nin geleneksel yaşam biçimi hızla yok oluyor. Sadece 400.000 kişiden oluşan bu azınlık grubunu, İran toplumu içine dâhil etmeye çalışan birçok girişimde bulunuldu. Fakat buna karşı çıktılar ve hâlen de direniyorlar.

​Shokat Abad Kasabası, Birjand, Güney Horasan Eyaleti

Güzel bir yürüyüş, şehirden uzaklaşmak ve İran’ın doğal sesini dinleyebilmek için Shokat Abad Kasabası birebir…

Qasabeh Tünelleri, Gonabad, Razavi Khorasan Eyaleti

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu tüneller, MÖ. 700-500 arasında inşa edilmiş olan en eski ve en büyük tünellerden.

​Makhunik Kasabası, Dorah Şehri, Güney Horasan Eyaleti

Neolitik mimarisi ve sakinlerinin kendine özgü yaşam tarzıyla olağanüstü bir ambiansa sahip Makhunik Kasabası, gözleri kendi üzerine çeviriyor. Liliput Köyü olarak tanınan kasabanın sakinlerinin çoğunun boyu geçmişte bir metreden daha uzun değildi. Birkaç yıl önce köyde keşfedilen Neolitik Döneme ait mimari kalıntılar görülmeye değer.

​Ribat Sang Hanı, Meşhed, Güney Horasan Eyaleti

Kervansarayların önemli bir yer tuttuğu İran’da gezilebilecek bir diğer yapı da Ribat Sang Hanı.  

​ Ribat Sharaf Hanı, Serahs, Güney Horasan Eyaleti

İslam mimarisinin önemli anıtlarından biri. İran mimarisinde özel bir yere sahip.