İskeçe Karnavalı'na Dair Her Şey

 

Karnaval deyince çoğumuzun aklına renkli, ahenkli, cıvıl cıvıl insanların çeşitli kıyafetlerle dans ettiği organizasyonlar gelir. Çoğu ülkede çeşitli amaçlarla düzenlenen pek çok renkli festival bulunmaktadır. İşte bu kez yazımıza konu olan İskeçe Karnavalı yani Yunancası Apokries olarak bilinen bu karnaval, Yunanistan’ın en meşhur karnavallarından biri olarak anılmaktadır. Apokries (ApoKreas, etten arınmak uzaklaşmak anlamına gelir. Peki, nedir bu İskeçe Karnavalı? Karnavalın kutlanmasının amacı nedir? geçmişi neye dayanır? Ne zaman ve nasıl kutlanır? Tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulacaksınız. 

İskeçe Karnavalı Ne Zaman ve Nasıl Kutlanır?

Yunan Ortodoks Paskalya’sına zemin hazırlamak amacıyla, İskeçe Karnavalı, İskeçe’de yaklaşık üç hafta kadar doyasıya kutlanmaktadır. İskeçe Karnavalı, Hıristiyanların Paskalyadan önceki 40 günlük perhizi olarak bilinen dönemden hemen önceye denk gelir. Müzik, dans, tiyatro ve maskeli balo kutlamalarıyla dolu olan festival boyunca, Yunan halkı, doyasıya et yer. Rengarenk kıyafetli insanlar, caddeleri doldurur ve şehir adeta bir şenlik havasına bürünür.

Batı Trakya’da bulunan İskeçe, her sene Şubat’ın ikinci haftasından başlayıp Mart’ın ilk haftasına kadar süren karnavala ev sahipliği yapmaktadır. Her bir sokaktan müzik ve eğlence seslerinin yayıldığı İskeçe, karnaval süresince, dünyanın her yerinden sayısız turisti ağırlar ve ziyaretçilerine tam anlamıyla dolu dolu bir eğlence sunar.

İskeçe Festivali’nin Kısa Tarihçesi Neye Dayanır?

Aslında böylesine renkli bir festivalin, dini bir geçmişe sahip olduğunu bilmek, sizi biraz şaşırtabilir. Tarihçeye göre, Hz. Meryem’in yaşadığı yerde oğlu Hz. İsa’nın peygamber olacağı ve yönetimin ona karşı geleceği söylentileri çıkmaya başlar. Bu söylentilerin ardından da halk, Hz. İsa’yı korumak üzere bütün çocukların suratlarını boyar ki Hz. İsa içlerinde tanınamasın. Çocuklar bir süre bu şekilde dolaştıktan sonra söylentilerin asılsız olduğu anlaşılsa bile bu gelenek, olduğu gibi kalır ve bir festivale dönüşür. Ayrıca İskeçe Festivali’nde, Paskalya bayramından 40 gün önce et ve benzeri mamullerin yenilmemesi üzerine gerçekleşen oruca atıfta bulunulmaktadır.

Bu festival, aynı zamanda şarap ve festival tanrısı olan Dionysos’a olan yakınlığı da temsil eder. Muhteşem Rio ve Venedik karnavallarına ilham kaynağı olduğu söylenen İskeçe Karnavalı, dillere destan görkemli görüntüleri ile binlerce turisti kendine çekmeyi başarmaktadır. Brezilya Rio Karnavalı, size uzak geliyorsa üzülmeyin, İskeçe Karnavalı, kesinlikle Rio’yu aratmayacak derecede renkli görüntülere sahne olmayı başarır cinsten. Birbirinden renkli kıyafetlerle, kendinizi festivallerin ortasında bulmaya hazır olun. Kuzey Yunanistan’da türünün en büyüğü ve ülkedeki en büyük ikinci festival olma özelliğini taşıyan festival, 1966 senesinden beri renkli atmosferi ile gerçekleşmeye devam ediyor.

İskeçe Karnavalı'nda Neler Yapılır?

2020 senesinde 55. kez düzenlenecek olan İskeçe Karnavalı'nın tarihleri, 16 Şubat ile 1 Mart arasında gerçekleşmektedir. Seyahat ve konaklamalar oldukça yoğun ve fiyatlı olacağından, eğer festivale gitmeyi düşünürseniz, bu tarihlerden önce gidiş ve sonrasında dönüşü planlamanız oldukça mantıklı olacaktır. Batı Trakya bölgesinde yer alan İskeçe’de karnaval süresince, ilginç kostümlü, yüzleri boyalı binlerce insanı her bir sokak arasında görmeye hazırlıklı olun.

Renkli eğlenceler, çeşitli tiyatrolar, konserler ve geçitler, yemekler, meraklılarını İskeçe Karnavalı'nda bekliyor olacak. Karnaval zamanı, nüfusun kat be kat arttığı İskeçe’de, Şubat ve Mart ayının başı son derece hareketli geçmektedir. Karnaval boyunca meşhur Yunan rakısı Uzo’yu içmeyi asla ihmal etmeyin. Yediğiniz yemeklerin tadına varın ve kendinizi Yunan ezgilerine bırakın.

İskeçe Karnavalı'na Nasıl Hazırlanılır?

Bir kere özel bir karnavala ya da festivale katılacaksanız, bunun gerekliliklerini mutlaka yerine getirin. Getirin ki böylece karnavalda eğreti durmayın ve tam anlamıyla kendinizi festivale kaptırın. Bu sebeple, İskeçe Karnavalı'nda katılmadan önce, mutlaka şehirde bulunan bir kostüm mağazasına uğrayın ve gerekli alışverişinizi yapın. İlginç maskeler, birbirinden abartılı peruklar, rengarenk kostümler ve çeşitli yüz boyaları, parlak kıyafetler, ne ararsanız İskeçe’nin bu festivale özel mağazalarında rahatlıkla bulabilirsiniz.

Tüm bunları almayı unutmayın ki festival boyunca kendinizi tam bir İskeçe Festivali katılımcısı gibi hissedin ve o havaya rahatlıkla girin. Hatta hazır İskeçe’ye gitmişken, fırsatınız ve zamanınız varsa bir iki günlüğüne Selanik, Atina ya da Kavala turlarına katılmayı kesinlikle es geçmeyin. Maskeli balo misali, gerçekleşen İskeçe Karnavalı'nda kendinizi unutun ve müzikle dolu şenliğin keyfini çıkarın. Bir nevi Ortodoksların 45 gün süren oruç başlangıcı sayılan festivalde bol bol yemekler yenir, eğlenilir ve karnavalın bitim günü olan pazartesi de oruca başlanılır.

İskeçe’ye Nasıl Ulaşılır?

Öncelikle İskeçe’ye ulaşım için tren, uçak, otobüs ya da kendi aracınız gibi farklı alternatifler bulunmaktadır. Zaman ve bütçe durumunuza göre, seçeceğiniz alternatif pek tabii ki değişebilir. Uçak alternatifine baktığımızda, İstanbul’dan Kavala’ya ya da Dedeağaç’a uçulabilir. Fakat bunların arasından Kavala daha mantıklı olacaktır çünkü Dedeağaç, İskeçe’ye 120 kilometrelik mesafedeyken Kavala ise sadece 50 kilometrelik sürüş mesafesindedir. Ama olur da “Yunanistan’a kadar gelmişken Selanik’i görmek istiyorum” derseniz, İstanbul’dan Selanik’e uçup 200 kilometrelik bir sürüş mesafesini göze almalısınız. Sürüş mesafesi dememizin sebebi ise varılan havaalanlarında araba kiralama şansınızın bulunuyor olması.

Eğer İskeçe’ye ulaşım için otobüs alternatifini seçecek olursanız, 130 ile 150 TL arasında değişen fiyatlarda otobüs bileti bulabilirsiniz. Otobüs ile yaklaşık 8 saatlik bir yolculuk sonrası İskeçe’ye ulaşırken kendi aracınızla gittiğinizde bu süreden bir iki saatlik bir avantaj kazanabilirsiniz. Ama tabii ki gümrük sınırlarındaki kuyrukları hesaba katmazsak. Tüm bu bilgilere ilave olarak eğer kendi aracınızla gitmeyi tercih edecek olursanız, arabanıza yeşil sigorta yaptırmayı atlamayın. Sigortacınız bu konuda nelere ihtiyacınız olduğunuz hakkında sizi bilgilendirecektir.