Kıbrıs'ın Gizemli Evi: Mavi Köşk

Mavi Köşk İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmış. Peki kimdir bu Paulo Paolides?

Paolides bence oldukça enteresan bir adam. Sayılaradüzeneince detaylara olan aşırı takıntısından dolayı obsesif, ölüm korkusunun evin mimarisine olan etkilerinden dolayıda şizofren olabilecek derecede ruhi sıkıntılara sahip olduğunu düşündüm evi gezerken. Ayrıca koyu bir dini inanca sahip olduğunu da evdeki objelerden anlayabiliyorsunuz.

Paulo Paolides

Kıbrıs doğumlu olan Paolides İtalyan asıllı Rumlar'dandır. Paolides avukat olmasına karşın aslında Ortadoğu'nun en büyük silah tüccarıdır. Aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios'un avukatıdır. Avukatlık mesleğini silah ticaretini gizlemek için kullanmıştır. Bu nedenle köşkü kimsenin dışarıdan göremeyeceği ancak her tarafa hakim bir mevkiye yaptırmıştır. Böylelikle köşkü silah dağıtım noktası olarak kullanabilecektir. Evin yapıldığı yer enteresan. Yüksek bir mevkiye yapılan ev tam o dönemin limanını görecek bir noktada. Anlatılana göre Paolides silah taşıyan gemilerinin limana giriş çıkışlarını buradan izliyormuş. Ayrıca sanatsaldüşünülmüş detaylara sahip eşyalara da merakı olduğu anlaşılıyor. 

Paolides sanata düşkün bir kimse olarak evini birçok sanat eseri ile donatmış. Paha biçilmez tablolarbiblolariçki dolaplarıel işi iran halıları, ayrıca kendisine ait kara kalem çalışmaları da bulunmakta ve evinde sergilemektedir. Bazı sanat eserlerini para karşılığı almış ancak bazı eserler kendisine hediye edilmiştir. Hediye edilen bu eserlerden bir tanesi de paha biçilemeyen Meryem Ana tablosudur. Tablonun özelliği halesinin som altından elindeki tas ve gerdanlığın ise altın suyuna batırılarak resmedilmiş olmasındandır. Tablonun bir diğer özelliği ise odanın neresinden bakarsanız bakın elleri, dizleri ayak uçları ve gözlerinin size dönük olmasıdır. Bizi gezdiren rehber askerin anlattığına göre bu tablo dünyada dört taneymiş. Bunlardan ikisi Vatikan'da, diğeri ise Magosa'da bulunan St. Barnabas Manastırı'ndaymış. Bu arada gerçekten de tablonun gözleri odanan neresinde olursanız olun sizi izliyor gibi. Gerçekten çok ürkütücü.

Paolides çok severek yaptırdığı Mavi Köşk'ü 1974 barış harekatı sırasında arkasında bırakarak İtalya'ya kaçmak zorunda kalmıştır. Kaçarken yatak odasında bulunan ve İngiliz mahallesine doğru giden kendi yaptırdığı gizli tünelleri kullanmıştır. Tünelleri kaçarken patlattığı için tam olarak nereye açıldığı bilinmemektedir. Paolides köşke olan ilgisini ve bir gün geri alma ümidini hiç kaybetmemiş bu yüzden öldürüldüğü 1986 yılına kadar köşkün çeşitli ihtiyaçlarını italyadan Kıbrıs'a gönderdiği söylenmektedir.

Bu ihtiyaçlardan biri de bukalemun derisinden yapılan bir içki dolabının solüsyonudur. Bu solüsyon sürüldüğünde dolabın belli kısımları mevsim sıcaklıklarına göre renk değiştiriyormuş. En son bakım yapıldığı mevsim sonbahar olduğu için dolabın rengi sarı kalmıştır. O tarihten sonra para ve bakım solüsyonu gelmeyince Paolides'in öldüğü anlaşılmıştır. Paolides İtalya'da bir mafya toplantısında öldürülmüştür.

Gördüğünüz fotoğraf Paolides'in bilinen tek fotoğrafıdır. Orijinali bilinenin aksine Mavi Köşk'ün duvarında değil, evdeki dolapların birinin içinde saklıdır. Bizi gezdiren rehber asker terhis olacak bir arkadaşı da yanımızda olduğu için VIP turlarda verilen bir çok bilgiyi de bizimle paylaştı şansımıza.

Mavi Köşk'ün Mimarisi ve Odaları

İki katlı olan evde odaların her biri ayrı renklerde mobilyalar ile döşendiği için o renklerin isimlerini almış. Kırmızı, mavi, sarı oda gibi. Ayrıca ısınma sistemi olarak bütün evde günümüzde hala çalışan bir klima sistemi kullanılmış. Evin genel aydınlatmaları ise tavana yansıtılan spotlarla sağlanmış. Paolides'in çalışma odasında bulunan ve Makarios'un hediye ettiği çalışma masası ve sandalyesi enteresan bir özelliği sahip. Çalışma sandalyesinin sırt ve oturma kısmı özel bir süngerle yapılmış. İlk oturuşta yumuşak olan sünger yaklaşık iki saat sonra taş gibi sertleşiyor ve çalışan kişinin rehavete kapılmasını engelliyormuş. Odanın perdeleri ise özel olarak dokunmuş. Tamamen kapatıldıkları zaman dışarıdan kesinlikle ses geçirmiyormuş. Odada bulunan kütüphane ise gerçekten etkileyici. Bir çok yabancı dilde yazılmış hukuk ve politika kitapları var.

Yatak Odası

Yatak odaları diğer odalar gibi ebeveyn banyolu olarak düşünülmüş. Burada tek fark ufak bir oturma bölümüne sahip olması. Oturma bölümünde kullanılan mobilyaların süngerleri de yine özel tasarlanmış. Bizi gezdiren askerin anlattığına göre bu koltuklarda 15-20 dakika oturmak uyku getiriyor, böylece rahat bir gece uykusu sağlıyormuş. Paolides'in yatak odasının pencereleri ise güneşin doğuşunu ve batışını izleyebileceği bir şekilde yerleştirilmiş. Yatak odasının kapısı ise sadece kendisinin ve hizmetçilerinin bildiği, aşağıya indirerek değil yukarı kaldırarak açılıyormuş. Bunun sebebi de ölüm korkusu olan Paolides'in kapıyı açmayı bilmeyen birisi geldiğinde içeride tedbir almaya fırsatının olmasıymış. Paolides'ten kaldığı düşünülen iki adet pembe renkli bornoz ve bir adet terlik bu odada sergileniyor.

Diğer Odalar

Kırmızı oda mafya toplantılarının yapıldığı, mavi oda yetişkin misafirlerin kaldığı, sarı oda ise çocuk misafirlerin kaldığı oda olarak söyleniyor. Çocukların kaldığı odada dolaplar bile kız ve erkek çocuklara göre dizayn edilmiş. Kızlar eflatun kulplu, erkekler ise mavi kulplu dolaplara eşya yerleştiriyorlarmış. Bu odanın ilginç bir özelliği de köşkten ayrı olarak yapılması. Daha doğrusu köşkle bütünmüş gibi görünen ama esneme paylarıyla köşkten ayrı yapılan bir oda. Ölüm korkusu olan Paolides burayı bir deprem sığınma odası olarak tasarlamış. Koridorda bulunan ve deprem ya da ufak bir sallantı durumunda düşerek sesini tüm köşk'e duyuran "denge" heykeli de bu takıntısının diğer bir göstergesi.

Süt Havuzu

Köşk'ün birinci katında bulunan bu havuzda su yerine süt akıyormuş ve kadın misafirler burada süt banyosu yapıyormuş. Hatta Paolides'in büyük aşkı Sophia Loren bu misafirlerden birisiymiş...

Taverna (Yemek) Kısmı

Bu kısımdaki masalar odaların rengine göre boyanmış. Buradan da düzen takıntısını anlayabileceğimiz Paolides hangi misafir hangi odada kalıyorsa onları ona göre yerleştirirmiş masalara. Mafya patronları olduğu zaman ise yan masasına çocuk misafirleri oturturmuş çocukların yanında bir çatışma çıkmayacağı için. Bu bölümde büyük ocağın içinde et pişirmeye yarayan düzenek ise hala çalışıyor...

Teras (Kış Bahçesi) Kısmı

Burada da ilginç eşyalar var. Başta anlattığım bukalemun derisi dolap bunlardan bir tanesi. İçi aynalarla kaplanmış, termos görevi gören elektriksiz çalışan içki dolabı da ilginç. Ayrıca Uzakdoğu motifleriyle süslenmiş masa da düzen takıntısını bir kere daha gözler önüne seriyor. Masaların üstünde 1'den 9'a kadar insan figürü var. Kaç kişiye servis yapılacaksa o masa çıkartılıyor. 1 kişiye 1, 2 kişiye 2 motifli masa gibi.

Havuz Bar Kısmı

Burası İtalya'dan getirilen mozaiklerle kaplanmış. Duvarlar da burçları sembolize eden resimlerle de süslenmiş. Ağırlıklı olarak Paolides'in burcu olan Başak burcuna yer verilmiş. Bu arada köşkte bir çok sembol var. 13 sayısı basamaklar, havuz ışıkları gibi bir çok yerde kullanılmıştır. Bahçede bulunan küçük havuzun göz şekline benzemesi ve piramiti anımsatan şekiller Paolides'in ezoterik bilgilere meraklı olduğunu akıllara getirmiştir.

Bahçe Bölümü

Bu bölümde devir daim motoruyla ağzından şarap akıtan bir çeşme, göze benzeyen bir süs havuzu, büyük ve çok derin bir havuz (Havuz 1-3 metre arasında. Paolides'in ise 1,55 gibi bir boya sahip olduğu söyleniyor). En ilginci de sesinizin sadece kendi kulaklarınıza yankılandığı bir bölüm var. Bu bölümde Paolides'in mahkemelere hazırlık olarak ses provası yaptığı tahmin ediliyor.

Bunlar dışında evin her yerinde günah çıkartma yerleri var en büyük günah çıkartma yeri köşkün dışında mevcut. Bu günah çıkartma köşelerinden birinde ise 9 gözlü sineğe benzeyen bir ayna mevcut. Bu aynanın önünde durduğunuzda odanın tamamını görebiliyorsunuz tehlike durumunda korunmak için.

Köşk ve Paolides Hakkında Rivayetler

Paolides hiçbir noktadan görünmeyen ve içerisinde gizem yüklü odalar ve geçitler olan bu köşkü yakın bir mimar arkadaşına yaptırmış, köşkün inşası tamamlanınca da yeri ve kaçma tünelleri, diğer gizli detaylar kimse tarafından bilinmesin diye arkadaşını ve tüm işçileri öldürtmüş.

Köşk 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ele geçirilmiş, köşkteki para kasasında 20 Sterlin para ve bir altın anahtar bulunmuş. Ancak bu anahtar köşkün bütün kapılarında denenmiş ve hiçbirini açmamış.

Paolides dönem dönem evinde partiler düzenlermiş. Odasının balkonundan, havuzda yüzen kişilerin veya havuz etrafındaki kişilerin, yakalaması için ısırdığı elmayı o bölgeye atarmış. Bu elmayı yakalayan kişi ile de ister kadın ister erkek olsun , geceyi birlikte geçirirmiş. Doğru mudur bilinmez ama Paolides hakkında pedofil olduğu da söylenir. Çocuk misafir odasının kendi yatak odasına yakın, ebeveynlerinin odasına uzak olması da bu yüzdendir denir.

Mavi Köşk hakkındaki ikinci rivayet ise şöyledir; ki bu daha çok yurt dışı sitelerde iddia ediliyor:

Paolides'in gerçek adı Byron Pavlides'tir ve Kıbrıslı zengin bir iş adamıdır. Pavlides avukatlık mesleğinin yanı sıra General Motors'un ve daha bir çok İngiliz markasının Kıbrıs'ta bulunan temsilcisidir. Avukatlık mesleği sebebiyle dönemin ileri gelenleri ve Rum siyasetçilerle de oldukça iyi ilişkilere sahiptir. Evini dünyadaki zamanın ileri teknolojilerini takip ederek kendi zevki adına yaptırmıştır. Hatta iddialara göre kendisinin olduğu o tek fotoğraf da tamamen uydurmadır. Gangster görünümü kazansın diye konulmuştur. Byron Pavlides'in neler yaşadığını, şu anda nerede olduğunu yada ölüp ölmediğini gösteren bir kayıtsa bulamadım maalesef...