Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Tatile çıkmak istiyorsunuz, bu planınız sömestr, bayram, yaz tatili gibi dönemlere denk geliyorsa ve biletinizi o dönemde alıyorsanız pahalılıktan kaçma şansınız yok. Özelliklede tam bu tatillerin başladığı günü hedef alıyorsanız fiyatlarda daha da pahalı oluyor. Bu yüzden bir-iki gün öncesine veya sonrasına bakmakta büyük yarar var. Önceliğiniz tam o günü hedeflememek olmalı. Ondan sonraki adımınız ise fiyatların en çok arttığı hafta sonuna denk gelen tarihlerden uzak durmak. Hafta sonunu tercih etmemek en mantıklı hareket olacaktır. Ve seyahatinizi mutlaka önceden planlayın. Önceden dediğimiz gerçekten de en az bir ay önceden. Çünkü tarih yaklaştıkça fiyatlar yükseliyor veya uzaklaştıkça bir farklılık olmuyor. Ama tatilinizden 21-28 gün öncesinde biletler en uygun fiyatıyla size bekliyor oluyor. Rezervasyonunuz için ise tatilinizden 30 hafta önce aramalar başlamalı ki fırsatlar kaçırılmasın. Son haftalardaki artış hiç beklenmedik bir etki yaratabiliyor. Tam altı hafta önce hafta içi alacağınız bir bilet ise araştırmalara göre en uygun fiyat olabilir.

1. Seyahat tarihinizi esnek tutun.

Uçuşların fiyatları; uçuşun gerçekleştiği sezona, haftaya, güne ve hatta saate göre farklılık gösterir. Tıpkı hafta içi uçuşlarının, hafta sonu uçuşlarına göre daha uygun fiyatlı olması gibi sabah erken ya da gece geç saatte gerçekleşen uçuşların daha ekonomiktir.
Aynı şekilde, sezon tercihiniz de fiyat üzerinde çok etkili bir unsur. Örneğin, Paskalya döneminde hristiyanlığın yaygın olduğu bir ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız bir daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Zira, bu bayramda yerel halk da tatil yapacağından biletlere talep artacak ve fiyatları yükselecektir. Bu yüzden gitmeyi düşündüğünüz yerin bayram ve özel günlerine önceden bir göz atmanızda fayda var.


2. Rotanızı belirlerken yolu uzatmaktan çekinmeyin.

Aktarmalı uçuşların, direkt uçuşlara göre daha uygun fiyatlı olduğu herkes tarafından bilinir. Özellikle, kıta değiştirmeniz gereken bir uçuş yapacaksanız birden fazla aktarma yapmanız gerekebilir. Burada mutlaka dikkat etmeniz gereken noktaysa aktarmanızı kendi kendinize oluşturduysanız, başka türden vize gerektiren başka bir ülkeye uğramamanız.
Diyelim, ABD’nin bir eyaletine uçuyorsunuz ancak bir Avrupa kenti üzerinden aktarma yapmak için bilet aldınız. Bu durumda mutlaka Schengen vizeniz olması gerekiyor zira aktarmanızı kendiniz oluşturduğunuzdan valiziniz doğrudan diğer uçağa teslim edilmeyecek. Hem bunu kendiniz yapmalı hem de diğer uçuşunuzun check-in’ini yaptırmak için dışarı çıkmalısınız. Ancak bu durum, aktarmalı şekilde bir arada alınan biletler için geçerli bir durum değil.
 

3. Biletinizi erkenden alın.

Yapılan araştırmalar, Türkiye’den yurt dışına yapılacak olan uçuşlarda uygun fiyatlı bilet bulmak için 27 hafta öncesinden arama yapmaya başlamak gerektiğini söylüyor. Ancak uzun süren uçuşlar yapan havayolu firmaları, uçağı dolduramadıkları takdirde son haftalarda da fiyat düşürme politikasına gitmektedirler.
Yurt içi uçuşlarda ise, en uygun fiyat genellikle üç hafta öncesinde bulunabiliyor.
 

4. Havaalanlarını iyi araştırın.

Bazı şehirlerde bulunan havaalanları dışında, çevre iller ve banliyölerde de aslında çok da uzak olmayan ve shuttle’larla kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz havaalanları bulunmakta. Örneğin, Türkiye’den Paris’e uçuşlar genellikle Orly Havaalanı ve Charles de Gaulle Havaalanı’na gerçekleştirilir. Ancak Beauvais Havaalanı da Paris’e yakındır ve Avrupa içi uçuşlarda tercih edilen ucuz uçuşların gerçekleştiği bir havaalanıdır.


5. Avantajlı kredi kartı ya da havayolu kartı kullanın.

Mil toplamak ya da üyelere özel avantajlardan faydalanmak için bu kartlardan almanızı tavsiye ederiz. Bazı puanlarla sadece bilet alabilirken bazılarıyla da ekstra bagaj ya da yemek almanız mümkün. Havalimanı vergilerini dahi bu puanlarla ödeyebiliyorsunuz. Bu kartların dönemsel olarak yaptığı promosyonları yakından takip ederek daha fazla puan kazanmak da mümkün.
 

6. Ucuz havayolu şirketlerini tercih edin.

Her ne kadar dünyaca ünlü ve yüksek standartlı havayolu şirketlerinin konforuna sahip olmasalar da ucuz havayolları misafirlerine sunduğu fiyatlarla gerçekten tercih edilesi. Özellikle gençlerin tercih ettiği bu firmalarla uçmamak için hiçbir sebep yok. Sonuçta varılan yer aynı. Bu uçuşlarda genellikle bagaj hakkını satın almak gerekiyor. Kabin bagajı dışında ekstra bagaj almanız gerekse dahi bu firmaların fiyatının lüks şirketlerinkinden daha uygun olacağını belirtmekte fayda var.
 

7. Uçuş arama motorlarını kullanın.

Bu arama motorlarını mutlaka kullanmalısınız! Özellikle gideceğiniz yere henüz karar vermediyseniz ve tarih konusunda esnekseniz, sizin için en uygun uçuşu bu sitelerde bulacaksınız. Üstüne üstlük, bu siteler ilgilendiğiniz biletin fiyatı düşünce ya da başka bir kampanya olduğunda mail yoluyla sizi bilgilendirecektir.
Göz atmanızı tavsiye ettiğimiz birkaç site: Skyscanner, Momondo, Kayak, Ucuzabilet, Turna, Expedia.
 

8. Gidiş-dönüş biletlerinizi farklı şirketlerden alın.

Gidiş-dönüş biletlerinizi aynı siteden ya da havayolu şirketinden almak işlerinizi hızlandıracak olsa da işin ekonomik boyutu farklı olabilir. Olumsuz hiçbir sonucu olmayacak bu seçeneği de biletinizi almadan mutlaka değerlendirin.


 

9. Havayollarının mail listelerine ve sosyal medya hesaplarına abone olun.

Havayolu şirketleri, mail listelerine ve sosyal medya hesaplarına kaydolmuş kişileri daha erkenden bilgilendirir. Örneğin, sabah gazete yayınlanacak bir promosyondan, gece yarısı mail kutunuza düşen bir maille ya da facebook sayfasında yayınlanmış bir ilanla haberdar olabilirsiniz. Böyle durumlarda da elinizi çabuk tutmalı ve kampanyalı koltukları kaçırmamalısınız.
 

10. İnternet ayarlarınızı gözden geçirin.

Bazılarının rivayet olduğu iddia edilse de bilet ararken denemekten zarar gelmeyecek birkaç püf noktasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, çerezleri ve önbelliği temizleyin. Böylelikle havayolu şirketi sizin bu biletle ilgilendiğinizden haberdar olmayacak ve fiyat yükseltmeyecektir. Bir başka yol ise, bilgisayarınızın VPN ayarlarını değiştirerek arama yapmak olacaktır. Kendinizi başka bir ülkeden bilet bakıyormuş gibi göstererek daha uygun fiyatlı bir bilet bulmanız mümkün olabilir. Eğer birden fazla kişi beraber seyahat ediyorsanız, aramanızı hem tek kişilik hem de grup sayınız kadar girerek yapmayı deneyin. Böylece farklı fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
 
İyi yolculuklar!