Abhazya Hakkında Temel Bilgiler

1994 senesinde Gürcistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya adını bölge halkı Abhazlardan alır. Etimolojik olarak “ruhların kenti” anlamına gelen Abhazya 8.660 kilometrekarelik yüzölçümüyle hayli küçük bir ülkedir. Karadeniz kıyısındaki bu ülke özellikle yazları turistik açıdan popülerdir.

Gürcistan tarafından hala bağımsız bir ülke olarak tanınmayan Abhazya Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu Cumhuriyeti ve Facto Güney Osetya ile Transdinyester tarafından tanınsa da Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ülkeyi henüz tanımamakta ve Gürcistan ile sorunun çözülmesini istemektedir.

 

Abhazya ile İlgili

Abhazya Nerededir?

Karadeniz’in doğu kıyısına denk düşen Abhazya’nın güneybatısında Kafkas dağları vardır. Gürcistan’ın kuzeybatısında kalan ülke henüz Gürcistan tarafından resmi olarak tanınmamıştır.

Abhazya’ya Nasıl Gidilir?

on_quay._sukhum.jpg

Abhazya’ya deniz ve kara yoluyla ulaşım mümkündür. Eğer havayolunu tercih edecekseniz İstanbul’dan Soçi’ye oradan da aktarmalı olarak ülkenin başkenti Sohum’a geçebilirsiniz. Sohum’a direkt gitmek mümkün olmadığı için Soçi’ye giderken çift giriş çıkışlı Rusya vizesi almanız gerekir. Eğer deniz yolculuğunu tercih ederseniz de Trabzon Limanı’ndan Soçi’ye gemiler vardır. Yaklaşık 12 saat süren bu yolculuğun ardından toplu taşıma araçları ya da taksi ile Abhazya-Psov sınır kapısından ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Abhazya’ya Ne Zaman Gidilir?

lake-ritsa-abkhazia-north-caucasus-black-sea-55-caucasus-mountains.jpg

Karadeniz’e kıyısı olan Abhazya özellikle yaz turizmi için idealdir. Ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunu Rusların oluşturduğu ülkede yaz aylarıyla beraber kumsallar hareketlenir.

Abhazya Mutfağı

favewallpapers.com-13475.jpg

Abhazya’da tarım ve sığır besiciliği yaygın şekilde yapılmaktadır. Dolayısıyla Abhazya mutfağında da bunun etkileri görülür. Abhazya mutfağının tipik yemeği mısırdır. Ayrıca haşlayıp üzerine yağ gezdirerek yaptıkları mamaliga hemen her yemeğin yanında mutlaka servis edilir. Mamaliganın peynirli ya da sütlü gibi farklı çeşitleri de mevcuttur. Mısır ekmeğinin de çokça tüketildiği Abhazya mutfağında peynir ve yoğurt de vazgeçilmezler arasındadır.

Kümes hayvanları Abhazya mutfağında çokça tüketilmektedir. Özellikle çorbalarında çokça tavuk suyu kullanmaktadırlar. Ülkede sebze üretimi yaygın olduğu için çok çeşitli sebze yemekleri vardır. Mevsimine göre bezelye ve cevizi de yemeklerinin içinde çokça kullanan Abhazyalıların en sevdiği yiyeceklerden biri achapa adını verdikleri salatalarıdır. Yeşil bezelye, lahana, pancar yaprağı, saparna, mevsim yeşillikleri, ceviz, sos ve baharatlarla hazırladıkları salatayı hemen her yemeğin yanında tüketmektedirler.

Ülke mutfağının en bilinen tatlarından biri adjikadır. Bir tür sos olan adjika salatalardan yemeklere pek çok şeyle kullanılmaktadır. Sarımsak, türlü bitkiler ve kırmızıbiber kullanarak hazırladıkları sosun yemeğin lezzetine lezzet kattığını söylerlemektedirler.

Ülkede bal da çok fazla sevilmektedir. Atshadzyua adını verdikleri ballı geleneksel içeceklerinin her türlü hastalığa iyi geldiğini düşünen Abhazyalılar için bal antik dönemlerden beri vazgeçilmezdir. Ülkede şarap üretimi gelişmiştir. Bugün pek çok çiftçi kendi şarabını kendisi üretmektedir. Bouquet of Abkhazia, Psou, Lykhny, Apsny ve Anacopi Abhazya’nın yerel şarap markalarıdır. Ülke mutfağının bir diğer geleneksel içeceği ise chacha adını verdikleri üzüm votkasıdır.

Abhazya’nın Festivalleri

Abhazya’da yerel festivaller ağırlıktadır. Ulusal kültürün korunması, sürdürülmesi ve tanıtılmasının amaçlandığı festivaller genç nesle de bunu aktarmayı amaçlamaktadır. Her sene mart ayında ülkenin başkenti Sohum’da düzenlenen Halk Müziği Orkestraları Ulusal Festivali, Abhazların “Nartaa” halk müziği topluluğu kurucusu İvan Kortua’ya ithaf edilmiştir. Ülkedeki bir diğer büyük festival ise Uluslararası Satranç Festivali’dir. Sovyet dönemiyle beraber satrancın ülkede oldukça sevilen bir oyun haline geldiği Abhazya’nın başkentinde düzenlenen festival Rusya tarafından da desteklenmektedir.

Abhazya’nın Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Eski Yeni Yıl – Azhirnihua (14 Ocak),

· Kadınlar Günü (8 Mart),

· Paskalya,

· Zafer Günü (9 Mayıs),

· Anma Günü (21 Mayıs),

· Aziz Simon Günü (23 Mayıs),

· Anavatanı Koruyanları Anma Günü (14 Ağustos),

· Tanınma Günü (26 Ağustos),

· Özgürlük Günü (30 Eylül),

· Abhaz Ordusu Günü (11 Ekim),

· Kuruluş Günü (26 Kasım)

· Noel Günü (25 Aralık)

Abhazya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

TİFLİS BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Turkish Embassy 35, Chavchavadze Avenue 0179 Tbilisi -GEORGIA

Telefon: 00 995 32 225 20 72 -73-74-75-76

Faks: 00 995 32 222 06 66

[email protected]

http://www.tiflis.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Gürcistan

Abhazya’da Konuşulan Diller

Abhazya’nın resmi dili Abhazca ve Rusçadır. Rusçanın daha ziyade kültürler arası iletişim amacıyla kullanıldığı ülkede Abhazca gündelik hayatta yaygındır. Ayrıca ülkede Gürcüce, Ermenice, ülkenin kuzeybatısındaki yerli halkın konuştuğu Svan dili ve bir diğer etnik grup Megrellerin dili de konuşulmaktadır. 

Abhazya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Abhazya’nın başkenti Sohum’dur. 1995 senesinde şehirlere ayrılan ülkede 7 kent vardır. Ülkenin en kuzeyinde Gagra bulunur. Ülkenin bir diğer önemli kenti Sovyetler Birliği’nin dağılışının ardından sınırları değişen kentlerden yeri sabit kalan tam Gürcistan sınırındaki Tkuarçal’dır.

 Abhazya'da Din ve İnanç

Abhaz nüfusun büyük çoğunluğu Doğu Ortodoks Kilisesi’ne inanmaktadır. Ayrıca Sünni Müslüman ve herhangi bir dine mensup olamayan nüfusun da bulunduğu ülkede azınlık olarak Yahudi nüfus da yaşamaktadır.  

Abhazya’nın Kısa Tarihi

Tarihi çok eskilere dayanan Abhazya’ya Antik Yunan kaynaklarında rastlanmaktadır. Ortaçağ başlarında Bizans İmparatorluğu’nun nüfuz alanı haline gelen Abhazya 1864 senesinde son bulan Kafkas-Rus savaşından büyük hasar almıştır. 1918’de ülke topraklarında kurulan ilk Sovyet yerel yönetimi kurulduktan sonra Menşevik Gürcü saldırısı sonucu ortadan kaldırılmıştır. Bütün direnmelerine karşı 1922’de Gürcistan devletine bağlı olan Abhazya yalnızca özerklik hakkına layık görülmüştür.

Abhazya 1992-1993 seneleri arasında Gürcistanla girdiğin savaşın ardından üzerindeki Gürcü ambargosunu kaldırmıştır. O tarihten sonra ekonomik ve toplumsal açıdan tekrar ayağa kalkmaya çalışan Abhazya özellikle turizm ve tarım alanlarında pek çok yatırım yapmıştır. Hala Gürcistan’la girdiği mücadelenin yaralarını saran Abhazya ile Gürcistan arasında çözüme kavuşturulamamış kriz hala devam etmektedir.

2008 senesinde Güney Osetya Savaşı sonrasında Rusya’nın resmi olarak tanıdığı Abhazya uluslararası alanda hala tüm devletler tarafından tanınmamıştır. Nauru, Nikaragua ve Venazuela’nın da tanıdığı Abhazya hem ekonomik açıdan hem de politik açıdan Rusya tarafından fazla desteklenmektedir.

Abhazya’da İklim ve Hava Durumu

Karadeniz’e kıyısı olan ve Kafkas dağlarının yamacındaki Abhazya ılıman iklime sahiptir. Kıyı bölgelerinin ortalama yıllık sıcaklığı 15 derece iken ülkede kışlar soğuk ve karlı geçer. En soğuk dönemin ocak ayı olduğu ülkede Kafkas dağlarından gelen hava dalgası ülkede yağış oranını arttırır.

Abhazya Ekonomisi

sukhum_abkhazia_city_drama_theater_76134_2560x1080.jpg

Abhazya ekonomisinin anahtar kelimesi kesinlikle turizmdir. Özellikle Rus ve Türk turistlerin oldukça yoğun şekilde ziyaret ettiği ülkeyi 2014 senesinde yapılan bir ankete göre 1.6 milyon Rus turist ziyaret etmiştir. Ülkede tarım faaliyetleri de gelişmiştir. Özellikle çay, tütün, şarap, fındık ve mandalina çokça yetiştirilmektedir. Ülkede sosyoekonomik açıdan bölgeler arası denge henüz kurulamamış olsa da Rusya ülkeyi bunu sağlama konusunda desteklemektedir.

Abhazya Kültürü

Sovyet-Birliginin-Otobus-Duragi-Estetigi-866597184870480871425300733392.jpg

Abhazya gelenekçi ve muhafazakâr bir ülkedir. O yüzden ülkeye gittiğinizde giyim kuşam konusunda hassas olmanız gerekir, açık kıyafetler ülke halkı tarafından hoş karşılanmaz ve size bu yüzden daha az saygı göstereceklerdir. İçinde bulundukları siyasi durumdan ötürü politika üzerine konuşurken hassas olmanız gerekir. Edebiyata önem veren ülke insanları yazarları Fazıl İskender ve şairleri Bagrat Shinkuba ile gurur duymaktadırlar. Ülkede en sevilen sporfutboldur, amatör bir futbol ligi de olan Abhazya henüz uluslararası hiçbir futbol birliğine üye değildir.

Abhazya'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Abhazya’dan dönerken getirebileceğiniz en özgün hediyeler elbette ülkenin geleneksel el işleridir. Kültürlerini geliştirmek ve korumayı oldukça önemseyen Abhazya halkı el işçiliği, işleme ve oymaları ile tanınır. Dolar ve Euro kullanarak alışveriş yapabileceğiniz ülkede alışveriş dükkânları ve marketler geç saatlere kadar açıktır. Şehrin eteklerindeki Sukhumi en popüler alışveriş bölgelerinden biridir. Ülkeden alabileceğiniz bir diğer hediye seçeneği ise yerel şaraplarıdır. Özellikle Psny, Ashta, Buque, Dioskuria, Gumsta, Lykhni, Psou, Chegem ve Radeda alabileceğiniz lezzetli hediye seçenekleri arasında.

Abhazya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 15oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 15oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 242.862
Dili: Abhazca
Para Birimi: Abhazya Apsarı, Rus Rublesi
İklim: Ilıman İklim