- 1 view
Marmaris’e yakınlığıyla bilinen Sedir Adası, Akyaka Gökova Körfezi’nde bulunmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sedir Adası’na Akyaka’dan kalkan tekne turları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Sedir Adası’nda ünlü Kleopatra Plajı ve Kedrai Antik Kenti de bulunmaktadır.
Sedir Adası; Gülen, Kleopatra, Şiir, Aşk, Balayı adası gibi isimlerle de anılır. Bu kadar güzel isimlerin atfedilmesinin sebebi ise kuşkusuz görenleri kendine hayran bırakacak kadar güzel olmasıdır. Altın sarı renkteki harika kumu ve mavinin envai çeşidini barındıran eşsiz denizi ile Sedir Adası ya da Kleopatra Adası eğer gitmediyseniz, tatil için mutlaka listenizde yer alması gereken doğal güzellikler arasında.
Sedir Adası’nın en büyük özelliği altın rengindeki kumlarıdır. Dünyada eşi olmayan altın rengindeki kumlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Adadaki bir diğer önemli yer Kedrai Antik Kenti’dir. Antik kesme taştan yapılmış kule, sur duvarı, antik tiyatro, ApollonTapınağı, kilise, agora ve antik liman kalıntıları bulunmaktadır. Mavinin eşsiz tonlarındaki deniziyle, tarihi dokusuyla, maki, çam, sedir ve zeytin ağaçlarıyla Sedir Adası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altındadır.
Antik çağdan beri önemli bir yer kabul edilen ve güzelliği de dillere destan olan Sedir Adası, bu özellikleri ile ister istemez efsanelere de konu olan bir yer. Adanın plajı da Kleopatra Plajı olarak biliniyor. Geçmişte Cedrea olarak anılan Sedir Adası, bünyesinde antik kente ait şehir duvarları ve antik tiyatro kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Kısacası tarih, kültür ve tatili bir arada tadabileceğiniz eşsiz bir yer olan Sedir Adası hikayesiyle de ilgi çekmeyi başarıyor.
Sedir Adası Hikayesi
Efsaneye göre Mısır Kraliçesi olan Kleopatra sevgilisi Roma komutanı Antonius’u ziyaret etmek için Tarsus’a gitmiş. Daha sonra Kedrai Adası’nın koyunu görmüş ve burayı da ziyaret etmiş. Her şey harika görünüyormuş. Yalnız bir eksiklik varmış. O da adada hiç kumun olmamasıymış. Bunun üzerine Antonius’a durumu anlatan Kleopatra için Kuzey Afrika’dan gemilerle kumlar taşıtılmış ve plaj oluşturulmuş. Daha sonra burası Kleopatra ve Antonius’un tatil için buluşma noktası olarak kalmış.
Kumların özel jeolojik oluşumlarla meydana geldiği biliniyor. Adanın kuzey yönünde bulunan bu harika kum aslında kalker damlacıklar ve her sene biraz daha azalıyorlar. Bu kadar özveri ve uğraşla getirtildiğine inanılan kumların günümüzde azalmaması için çeşitli tedbirler alınıyor. Mesela sahilden kum almak veya kumsala havlu sermek yasak. Plajın iki ucunda bulunan duşlarda duş almadan plajdan ayrılamıyorsunuz. Bu gibi önlemlerle plajın kum miktarının azalmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.
Sedir Adası Tarihi
Üstü açık müze olarak nitelendirebileceğimiz ve mavi ile yeşilin tüm tonlarına tanık olabileceğimiz Sedir Adası‘nın tarihini milattan önce 6. asıra kadar takip edebiliyoruz. İlk olarak Karya’nın önemli şehirlerinden biri arasında kabul edilen Sedir Adası daha sonraki dönemlerde Rodos Periası’nın önemli kasabalarından biri olarak önemli yer tutmuştur.
Adanın isim kökü büyük boylara erişen bir ağaç türü olan sedir ağacından gelmiştir ve yüzyıllar öncesinde adanın çevresinin sedir ağaçlarıyla kaplı olduğu bilinir. Günümüzde ise adanın çevresinde sedir ağacına rastlanmaz. Çevrede bolca maki, zeytin ve çam ağaçlarına rastlayabilirsiniz.
Tarihi anlamda zengin olan Sedir Adası‘nı ziyaretiniz sırasında gezip görebileceklerinizin arasında; kesme taşlardan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon Tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kilise, oldukça iyi korunmuş bir antik tiyatro, agora ve Sedir Adası’nın antik liman kalıntıları yer alıyor.
Sedir Adası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Sedir Adası giriş ücreti: 30 Türk Lirası. Müzekart varsa ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan ve antik yapılarla dolu olan ada yaz döneminde (15 Nisan-2 Ekim) 08.30-19:00 saatleri arasında, kış döneminde (14 Nisan-3 Ekim) ise 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Sedir Adası'na Nasıl Gidilir?
Sedir Adası tekne turu ile ulaşılabilen bir ada. Sedir Adası nerede diyecek olursanız Marmaris’in 16 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Ulaşım alternatiflerini inceleyebilirsiniz.
Tekne: Muğla-Marmaris yoluna çıkıp Marmaris yolu üzerindeki Akyaka beldesi ya da daha ileride bulunan sapaklardan Gelibolu köyünden kalkan teknelerle ile Sedir Adası’na rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayrıca Çamlık İskelesi’nden de düzenli olarak yapılan tekne seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer bu güzergahı tercih edecek olursanız önce Çamlı Köyü’ne gitmeniz gerekiyor. Çamlı Köyü’ne gitmek için Marmaris-Muğla yolunun yaklaşık 12. kilometresinde Çamlı levhasının oradan sapabilirsiniz. Bu yolda 6 kilometre kadar daha giderek Çamlık İskelesi’ne varabilirsiniz.