Amazon Ormanları, Amazonas eyaletine adını verir. Eyaletin en önemli ekolojik turizm destinasyonudur. Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası’nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır. Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvator, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur. Ormanların yüzde 60’ı Brezilya, yüzde 13’ü Peru sınırları içerisindedir.

Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır. Amazon Ormanları içerisinde 40.000 ağaç çeşidi, 2.000 kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2.200 balık çeşidi ile 128,843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan ormandır.

Amazon Ormanlarına hayat veren şey ise Amazon Nehri’dir. Amazon Nehri (İspanyolca: Río Amazonas, Portekizce: Amazonas), Afrika’daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun nehirlerinden biridir. Büyük Okyanus’a 160 kilometre mesafede, Peru’daki And Dağları’nın doruklarından doğarak doğuya doğru bir seyir izleyip Atlas Okyanusu’na dökülür. 6.400 kilometre uzunluğundaki Amazon’un taşıdığı su miktarı Mississippi, Nil ve Yangtze Nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır, bu ise tüm dünya nehirlerinin taşıdığı suyun yaklaşık yüzde 20-25’i kadardır.

Amazon Nehri, yaklaşık yıllık ortalaması saniyede 180.000 metreküp olan debisiyle ve suladığı alanın (Amazon Havzası) büyüklüğü itibarıyla da birinci sıradadır. Denize döküldüğü Atlas Okyanusu kıyılarında genişliği yaklaşık 240 kilometredir.