Amman Hakkında Bilinmesi Gerekenler

amman-2427360_960_720.jpg

Amman, Ürdün’ün başkenti ve en büyük şehridir. Tarihin ilk dönemlerinden itibaren yerleşim yeri olarak tercih edilen Amman dünyanın en eski şehirlerindendir. Dünyanın en eski şehirlerinden olmasının yanı sıra hala aktif yerleşimin olduğu sayılı eski şehirlerdendir. Başkent Amman’ın nüfusu beş milyona yaklaşmaktadır. Ürdün’ün en büyük şehri olan Amman sahip olduğu gelişmiş imkânlar dolayısıyla ülke içinden sürekli göç almaktadır. Ürdün nüfusunun çok büyük bir kısmı başkent Amman’da yaşamaktadır.

Amman’ın MÖ 7000 yılında kurulduğu tahmin ediliyor. Bölgede yapılan kazılar sonucu elde edilen bilgilere göre ilk yerleşim Kalkolitik Çağ’da yapılmıştır. Bölgeden çıkartılan kalıntıların tarihleri MÖ 4000’li 3000’li yılları işaret etmektedir. Tarihin en eski şehirlerinden olan Amman çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmıştır.

Devamını Oku

Amman ile İlgili

Editörün Kaleminden

Amman Nerededir?

Ürdün’ün başkenti olan Amman Lut Gölü’nün kuzeydoğu, Akdeniz’in ise doğusunda bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 773 metre yükseklikte bulunan Amman Kudüs’ün doğusunda yer alır.

Amman’a Nasıl Gidilir?

bc1d788b99c8cb32d922330ffe545eb7.jpg

Amman’a gitmek için İstanbul’dan hava yolunu kullanmanız gerekmektedir. Amman’a çoğu uçuş firmasının direkt uçuşları bulunmaktadır. İstanbul- Amman arası aktarmasız uçuş ile yaklaşık olarak 1 saat 40 dakika sürmektedir. Eğer aktarmalı uçuşları tercih ederseniz bu süre elbette değişecektir. Amman Queen Alia Uluslararası Havaalanı Ürdün’ün en büyük havalimanı olup şehirdeki bütün uluslararası uçuşlar buradan yapılmaktadır.

Queen Alia Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşmak içinse otobüs ve ya taksi kullanabilirsiniz. 05.00-22.00 saatleri arasında hizmet veren havaalanı otobüsleri yolcuları havaalanından alarak şehir merkezine götürmektedir. Otobüslerin bir kişi için bilet ücreti ise 3 dinardır.

Dilerseniz şehir merkezine taksi ile de ulaşabilirsiniz. Havaalanından yolcu alan taksiler genellikle taksimetre açmama eğilimdedirler. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmanız en iyisi olacaktır. Havaalanından şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık 20-25 Dinar tutmaktadır.

Amman’a Ne Zaman Gidilir?

landscape-2422881_960_720.jpg

Amman yüzölçümü olarak oldukça büyük bir şehirdir. Bu büyüklük de şehirde farklı iklim koşullarının aynı anda yaşanmasına neden olmaktadır. Amman’ın farklı bölgelerinde farklı iklim özellikleri görüldüğünden şehir aslında yılın her dönemi ziyaret edilebilir. Şehirde ağırlıklı olarak hâkim olan iklim Akdeniz ve çöl ikliminin birleşimi ile oluşan bir iklim tipidir. Şehrin kuzey ve güney bölgelerinde Akdeniz ikliminin ağırlıklı etkileri görülmektedir. Bu bölgelerde hava genellikle sıcak olmaktadır. Şehrin diğer bölgelerinde ise çöl ikliminin hâkimiyeti görülür. Geceleri şiddetli rüzgârların çıktığı bu bölgelerde kurak bir hava hissedilir. Şehrin batı bölgelerine baktığımızda ise yağışlı geçen dönemin kasım ve nisan ayları arasında kalan dönem olduğunu görürüz. Bu dönemde şehirde uzun yağışlar görülse de hava oldukça yumuşaktır. Amman yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar görür ve oldukça kurak bir yaz geçirir. Buna karşılık kış mevsimi ılımandır ve şehirdeki nem oranı yükselmektedir. Amman seyahatinizi planlarken şehrin en çok hangi bölgesinde vakit geçireceğinizi belirlemelisiniz. Buna göre de en uygun seyahat zamanınıza karar vermelisiniz. Bölgeden bölgeye değişen iklim şehri yılın her döneminde ziyaret edebilme imkânı sağlamaktadır.

Amman’da Nerede Kalınır?

Arap dünyasının turistler tarafından da ilgi gören şehirlerinden biri olan Amman, İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş bulunuyor. Zamanla yerleşim tepelerin altına inmiş olsa da şehrin kalesi bu tepelerden birinin üzerinde yükseliyor. Kentin geçmişi çok eski döneme dayanan tarihî değerinin yanı sıra turistik değeri de oldukça yüksek. Dillere destan gece hayatı ile yakın çevrenin tatilsever kitlesini de kendisine çekmeyi başaran Amman, bu anlamda bir tatil cenneti olarak anılıyor.


 
İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Amman otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Amman Otelleri

Arap Yarımadası’nın popüler ülkelerinden Ürdün’ün başkenti Amman, günümüzde, Avrupalı turistlerden de oldukça çok talep gören bir şehir. Amman, bulunduğu coğrafya ile de ismini sık duyduğumuz Ürdün’ün en büyük şehri durumunda. Sanki ortadan ikiye bölünmüş misali bir profili var Amman’ın. Doğu ve Batı; birbirinden ayrı hayatların yaşandığı iki ayrı dünya ve şehir gibi sanki. Batı ne kadar modern ve hareketli ise Doğu o kadar gelenekçi ve tarihî gözüküyor. Batı yeşillikler içerisinde çağdaş ve lüks bir deneyim sunarken, Doğu bölgede yaşam süren mütevazi Arap dünyasına hızlı bir bakış atmanıza olanak sağlıyor.  

Şehrin turistik olarak ilgi çekmesinin sebeplerinden biri de çöl hayatının da deneyimlenebildiği gerek günü birlik gerek konaklama içeren çöl turları oluyor. Seyahat planlarınız sırasında bu turlar konusunda da bilgi edinmenizi öneriyoruz. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Amman otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Amman’da Gezilecek Yerler

Ürdün’ün başkenti Amman, dünyanın en eski şehirlerindendir. Köklü bir tarihe sahip olan Amman’da gezilecek çok fazla mekân, yapılacak çeşitli aktiviteler bulmak mümkün. Şehir bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu tarihi yapıları ile gezginlerin ilgisini çekmektedir. Amman seyahatiniz sırasında şehrin tarihi yapılarını gezebilir, müze ve sanat galerilerinde vakit geçirebilirsiniz.

Amman'da Gezilecek Yerler

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Amman’da birbirinden ilgi çekici turistik noktalar, eğlenceli aktiviteler bulunuyor. Amman seyahatiniz sırasında mutlaka Antik Roma Tiyatrosu’na uğramalısınız. Roma’da bulunan tiyatrolardan bile fazla kapasiteye sahip bu tarihi yapı mutlaka görülmeli. Yedi tepe üzerine kurulu Amman’ın tarihi Amman Kalesi’ne mutlaka çıkmalı ve şehri bir de bu tepe üzerinden seyretmelisiniz. Bir İslam devletine başkentlik yapan Amman’da Kral I. Abdullah Camii’nin eşsiz mimarisini mutlaka görmelisiniz. Birbirinden zengin koleksiyonları ile ilginç konular üzerine odaklanan Amman müzelerinden Arkeoloji Müzesi ve Kraliyet Otomobil Müzesi’ni gezerken tarihin değişik açılarını görebilirsiniz. Çocukların eğitimine önem verilen Amman’da bulunan Çocuk Müzesi’ni gezerken yetişkin olduğunuzu unutacaksınız. Ürdün sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği Amman Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi şehrin mutlaka görmeniz gereken noktalarından bir tanesidir. Herkül Tapınağı ve Mşatta Sarayı’nı mutlaka gezmeli ve Amman’ın tarihi dokusunu içinize çekmelisiniz. Amman’ın sahip olduğu doğal yaşamı ve vahşi hayat canlılarını görmek istiyorsanız mutlaka Prens Haşim Kuş Bahçesi’ni gezmelisiniz.

Devamını Oku

Amman İçi Ulaşım

Amman seyahatiniz sırasında şehir içi ulaşım konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şehirde gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmadığından Amman halkı şehir içi ulaşımlarını kendi özel araçları ile ya da taksilerle sağlıyorlar. Şehirde kısıtlı bir güzergâhta çalışan bir otobüs hattı mevcut fakat bu otobüsü kullanmak çok da konforlu değil. Ayrıca şehrin her noktasına gitmeyip sınırlı bir güzergâh üstünde çalışmasına rağmen bilet fiyatları da makul ücretlerde değil. Metro, metrobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçları ise zaten hiç yok. Otobüsün gitmediği bazı noktalara ulaşım sağlayan dolmuşlar var fakat onların da sefer sıklığı az. Bu yüzden gezmek istediğiniz her saat dolmuşları tercih edemiyorsunuz.

Amman’da toplu taşıma ağı ve bilinci gelişmiş olmadığından şehirdeki taksiler sıklıkla tercih edilen ulaşım araçlarıdır. Amman’ı gezerken taksileri tercih edebilirsiniz. Taksi kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken nokta şoförler ile sıkı bir pazarlığa tutuşmak. Şehirdeki çoğu takside taksimetre bulunuyor fakat siz söylemediğiniz sürece şoförler taksimetreyi açmıyorlar. Bu yüzden taksiye binmeden önce araçta taksimetre olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli ve araca bindiğinizde taksimetreyi çalıştırması için şoföre ısrar etmelisiniz.

Amman’ı gezerken en kullanışlı ve uygun bütçeli ulaşım seçeneği araç kiralamak olacaktır. Şehirde çok sayıda araç kiralama noktası bulunuyor. Ayrıca benzin ücretleri de düşük olduğu için çok fazla ücret ödemeden şehrin dilediğiniz noktasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralamaya karar verirseniz dikkat etmeniz gereken nokta şehirdeki trafik düzenidir. Amman’ın neredeyse hiçbir noktasında trafik ışıkları bulunmuyor. Bu yüzden araç kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız. Dilerseniz şehrin tarihî ve turistik yerlerini yürüyerek de ziyaret edebilirsiniz fakat Amman sokaklarının yokuşlu olmasından dolayı bu sizin için yorucu olabilir.

Amman Mutfağı

DSCF3051.JPG

Ürdün mutfağı ağırlıklı olarak et ürünleri merkezli bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerin neredeyse hepsinde et ve et ürünleri kullanılmaktadır. Ürdün kültüründe önemli bir yeri olan et yemekleri genellikle koyun ve tavuk eti ile yapılmaktadır. Çeşitli baharatlarla terbiye edilen etler genellikle ızgara ya da kebap şeklinde servis edilmektedir. Amman’da geleneksel yemeklerle hazırlanmış bir sofrada et yemekleri ana yemek olmakla beraber yanında çeşitli lezzetler bulunur. Bunların başında ise pilav ve lavaş şeklinde hazırlanmış ekmekler gelmektedir. Farklı baharatlarla hazırlanmış et yemekleri genellikle pilavların üzerine konularak servis edilir. Oldukça doyurucu besin değerlerine sahip olan bu yemekler turistler tarafından iştahla yenmektedir. Amman sokaklarındaki pek çok restoranın vitrininde şiş kebaplar görmeniz mümkün. Türk mutfağından aşina olduğumuz bu lezzetler Amman mutfağında da sıklıkla pişirilmektedir.

Amman seyahatiniz sırasında şehrin geleneksel yemeklerinin başında gelen shwarma’yı mutlaka denemelisiniz. Çeşitli baharatlarla terbiye edilmiş koyun eti lavaş ekmeğinin arasına konularak servis edilir. Yumuşacık pişimi sayesinde koyun etini tüketmek oldukça kolaydır.

Amman mutfağının bir diğer meşhur yemeği ise mansaf adı verilen yemektir. Bu yemek de koyun eti ile yapılmaktadır. Mansaf’ın shwarma’dan farkı lavaş ekmeği ile değil pilav ile servis edilmesidir. Bu kadar çok etin kullanıldığı Amman mutfağında vejetaryen yemek bulmak biraz zorlayıcı olmaktadır. Fakat bölgede Arap mutfağına ait falafel ve humus da çokça tüketilmektedir. Eğer vejetaryenseniz falafel ve humus tercih edebilirsiniz.

Bu lezzetli ana yemeklerin haricinde şehirde oldukça zengin bir tatlı kültürü de mevcuttur. Türk mutfağındaki tatlılardan çok farklı olmamakla birlikte şerbetli tatlıların ağırlığını görmek mümkündür. Özellikle baklava ve künefe Amman mutfağında oldukça meşhurdur. Seyahatiniz sırasında bu tatlılardan yiyerek Türk mutfağındaki baklava ve künefe ile karşılaştırma yapma imkânı elde edebilirsiniz.

Bahşiş kültürünün hâkim olduğu Amman’da hesabın %5’i oranında bahşiş bırakmanız makuldür.

Amman’da Alışveriş

jordan-3053_960_720.jpg

Amman’da alışveriş yapmak oldukça renkli ve keyiflidir. Şehirde hâkim olan alışveriş anlayışı semt pazarlarından alışveriş yapmaktır. Neredeyse her gün Amman’ın bir köşesinde rengârenk tezgâhlarıyla kurulmuş pazarlara denk gelebilirsiniz. Amman’da kurulan pazarların bir kısmı diğerlerinden daha büyük ve geniş olup şehir merkezinde bulunmaktadır. Bu pazarlar özellikle turistler tarafından yoğun ilgiyle karşılanmaktadır.

Souk Jara isimli pazar şehrin en büyük ve en kapsamlı pazarı olup her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu pazarda Amman’a özgü kıyafetler, birbirinden güzel kokularıyla ev yapımı sabunlar alabilirsiniz.

Wakalat Caddesi Amman’ın sadece yayalara açık olan ilk caddesidir. En eski dükkânlar ve mağazalar burada bulunmaktadır. Köklü bir esnaf geleneğine sahip olan buradaki mağazalarda alışveriş yaparken esnaflarla samimi sohbetler edebilir, şehrin yerel halkından ipuçları alabilirsiniz. Sweifieh Caddesi ise şehrin ana alışveriş caddesi olarak kabul edilmektedir. Burada yerel ürünler satan mağazaların ve butiklerin yanı sıra dünyaca tanınmış markalara ev sahipliği yapan mağazalar da bulunmaktadır. Özellikle hafta sonu çok yoğun ilgi gösterilen bu cadde aşırı kalabalık olmaktadır. Bu kalabalık saatlerde alışveriş yapıyorsanız kapkaça karşı dikkatli olmanızı öneririz.

Amman’dan el işlemeleri ve el dokuması ürünler satın almak istiyorsanız adresiniz Pera’dır. Burada yer alan dükkânlarda el emeği ürünler satılmaktadır. Antik sanat eserlerine karşı ilgi duyuyorsanız mutlaka Madaba’yı ziyaret etmelisiniz. Burada antika sayılan pek çok ürünü bulmanız mümkündür. Amman seyahatiniz sırasında anı ve hediyelik eşya olarak rengârenk yöresel kıyafetler, mis kokulu esanslar, çoğunluğu ev yapımı sabun ve bakım ürünleri satın alabilirsiniz.

Amman’da Gece Hayatı

20140118_King-Abdulla-Mosque_4779-1024x682.jpg

Ürdün’ün eğlence ve gece hayatına dair çeşitli önyargılar olsa da Amman bu ön yargıları yalanlayan şehirlerin başında geliyor. Amman’da oldukça renkli ve hareketli bir gece hayatı mevcuttur. Şehrin çeşitli bölgelerinde lüks gece kulüpleri, barlar, canlı müzik yapan kafeler, leziz Amman kahvesi ve nargilesi içebileceğiniz yerler mevcuttur. Şehirdeki canlı gece hayatının öncüsü otellerdir. Otellerde bulunan diskolar ve barlar şehirdeki eğlence hayatını canlandırmıştır. Otellerin barlarına ve gece kulüplerine girişlerde öncelik otelde konaklayan müşterilere verilir. Eğer otelde kalmayıp dışarıdan bu eğlence mekânlarına girmek isterseniz önceden adınızı listeye aldırmalı ve girişte ücret ödemelisiniz.

Devamını Oku

Amman Festivalleri

20151105-jordan-0284.jpg

Özellikle son günlerde oldukça hareketli ve renkli etkinliklere ev sahipliği yapan Amman’da her yıl çeşitli festivaller gerçekleştirilmektedir. Özellikle bahar ve yaz aylarında artan etkinliklerle Amman sokakları canlanmaktadır.

Görsel Festivali: 2011 yılından beri her yılın mart ayında düzenlenen festival kapsamında birbirinden yetenekli fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar ve çeşitli etkinlikler sergilenmektedir.

Amman Caz Festivali: Uluslararası çapta düzenlenen Amman Caz festivali her yıl onlarca sanatçıyı ağırlıyor. Nisan ayında gerçekleştirilen festival şehirdeki en kalabalık etkinliklerden bir tanesidir.

Amman Opera Festivali: Arap dünyasında bir ilk olan Amman Opera Festivali her yılın temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında yerli ve yabancı çeşitli opera sanatçıları sahne almakta, klasikleşmiş opera oyunları sahnelenmektedir.

Amman Resmi Tatiller

01 Ocak: Yeni Yıl

01 Mayıs: Emek ve Dayanışma Günü

25 Mayıs: 25 Mayıs Tatili

25 Aralık: Noel

Kurban Bayramı

Ramazan Bayramı

Not: Amman’da cuma günleri İslam inancına göre kutsal olduğundan resmi tatildir. Şehirde bulunan pek çok resmi daire ve mağazaların bir kısmı cuma günleri kapalıdır.

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Amman İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 193

Yangın: 199

Polis: 191

Amman Türkiye Dış Temsilciliği

Amman, T.C. Amman Büyükelçiliği’nin görev alanı içerisine girmektedir.

T.C. AMMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Abbas Mahmoud Al- Aqqad St.31 P.O.BOX 2062 Jabal Amman 11181 Amman- Jordan

Telefon: +962 6 5002 339

+962 6 5002 325

e- Posta: [email protected]

Çalışma Saatleri: Pazartesi- Perşembe: 09.00-16.00

Amman Para Birimi

Amman’da kullanılan para birimi Ürdün dinarıdır. (JOD). 1 Ürdün dinarı 4,9 Türk lirasıdır.

*Döviz bilgisi 2017 yılının ekim ayında güncellenmiştir.

Amman’ın Resmi Dili

Amman’da konuşulan resmi dil Arapçadır. Şehirde bulunan genç nüfusun büyük kısmı İngilizce konuşabilmektedir.

Amman Saat Farkı

Amman ve Türkiye aynı saat diliminde bulunduğundan aralarında saat farkı yoktur.

Amman Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7oC
    • Şub 8oC
    • Mar 11oC
    • Nis 16oC
    • May 20oC
    • Haz 23oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 20oC
    • Kas 14oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus:4.008.000 / Dil: Arapça / Para Birimi: Ürdün dinarı/ İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün