Atakule’nin, Ankara’nın başkent oluşunun 66. yılında, 13 Ekim 1989 tarihinde açılışı yapılmıştır. Atakule'nin altında bulunan alışveriş merkezi ise, Türkiye’nin ikinci ve Ankara’nın ilk alışveriş merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sekizinci cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan Atakule’nin adı bir yarışma sonucunda belirlenmiştir.

proje1.jpg

Atakule, Türk mühendis ve işçiler tarafından inşa edilmiştir. Alışveriş merkezinin plan ve projesini Mimar Ragıp Buluç üstlenmiştir ve 1987 yılında dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal eşliğinde temelleri atılmıştır. Dikkat çeken mimari yapısı ve konumu ile Ankara’nın önemli bir turizm merkezi olan Atakule, düzenlenen bir yarışma sonucu halk tarafından isimlendirilmiştir.

Türkiye’nin ilk döner platformlu lokantalarından birine sahip olan Atakule, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi toplamaktadır.

Atakule’nin Özellikleri

Betonarme bir yapı olan Atakule, 125 metre yüksekliğe sahiptir. 115.6 metre yükseklikte bulunan 600 metrekarelik çok amaçlı kokteyl salonu, nikâh töreni, düğün, seminer ve konferans gibi etkinlikler için kullanılabilmektedir. 111,80 metre yüksekliktebulunan dönen lokantası ise her birim saatte kendi ekseni etrafında bir dönüş hareketi yapmaktadır. 60 dakikada 360 derecedönen lokantada Ankara’nın tüm manzarasını izleyebilmek mümkündür. 103.8 metrede yer alan seyir terasının yanı sıra 99,8 metrede de kafe-bar hizmet vermektedir. Yapının şehir manzarasına hâkim iki adet asansörü de bulunmaktadır.

Atakule, sunduğu Ankara manzarası ile birçok ziyaretçi çekmektedir. Sunduğu manzaranın yanı sıra, yüksek bir konumda inşa edildiğinden dolayı şehrin birçok yerinden görünebilen bir yapı olan Atakule, Ankara’nın simgesel mimarilerinden biri olma özelliği taşımaktadır.

Atakule’de Yapılacaklar

Atakule’nin restoranında günün her saatinde vakit geçirmek mümkündür. Bu noktadan günün batışının sunduğu manzara geniş bir açı ile izlenebilmektedir. Panoramik bir bakış açısı sunan bu nokta, manzaraya dalarak vakit geçirmek için idealdir.

Bir kısmı halen yapım aşamasında olan Atakule’nin alışveriş merkezi bölümü ise butik sinema salonu, çocuklar için oyun, atölye ve eğitim alanları gibi bölümleriyle hizmet vermeye başlayacaktır. Ayrıca birçok tanınmış markanın da mağazasının bulunacağı Atakule, moda camiasında yerini edinecektir.

Çatı katı terasına açık hava sinemasının da kurulacağı Atakule’de yiyecek ve müzik festivallerini takip etmek mümkün olacaktır.

148_ankaranin_simgelerinden_atakulede_otis_imzasi..jpg

Atakule Yakınında Gezilecek Yerler 

Atakule yakınında gezilecek yerler oldukça fazladır. Çankaya civarındaki tarihî ve doğal güzellikteki yerleri gezip, çeşitli kafeterya ve restoranlarda yemek yiyerek gününüzü değerlendirebilirsiniz.

Anıtkabir: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1938 senesinde vefatı üzerine, meclis tarafından yaptırılmıştır. Bugün Anıttepe diye bilinen, eski adıyla Rasattepe denilen mevkide bir kabir inşa edilmesi kararı onaylanmıştır. 1944’de başlanılan inşaat 9 yılı aşkın sürmüş ve Atatürk’ün naaşı Anıtkabir’e alınmıştır. Anıtkabir kompleksi içerisine pek çok müze, kule, anıt ve alan halkın ziyaretine açılmıştır.

Kocatepe Camii: 4 minareli yapısı ile Selimiye Camii’ni andıran bu camimiz, adını konumlandığı semtten almaktadır. Ankara’nın önemli camilerindendir.

Camlı Köşk: Camlı Köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ın ikameti için 1935 yılında yaptırdığı köşke verilen addır. Tek katlı camlı bina, Çankaya’da bulunmaktadır ve günümüzde ülkemizi ziyaret eden devlet başkanları için kullanılmaktadır.

Müze Köşk: Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışmak için kullandığı bu görkemli köşk, 1921 yılında Atatürk’e hediye edilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Ankara Tabiat Tarihi Müzesi: Çankaya’da yer alan, kuruluşu Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklenen müzelerdendir. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlük binasında bulunan bu müzede hemen hemen 6.400 adet fosil görülebilmektedir. Türkiye’nin tek tabiat müzesidir Ankara Tabiat Tarih Müzesi. Fransız hükümetinin hediye ettiği fil iskeleti tam 15 milyon yıl yaşındadır.

Atakule Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Otomobil: Atatürk Bulvarı’ndan Çankaya Caddesi yönüne doğru ilerlenir, sola Cinnah Caddesi’ne dönülerek yaklaşık 1,5 kilometre ilerlenir ve Atakule’ye ulaşılır.

Otobüs: Ankara otobüs terminaline Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, Atakule’ye belediye otobüsleri ve metro ile ulaşabilirsiniz.

Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Atakule yaklaşık 33 kilometredir.

Tren: Ankara garından Atakule yaklaşık 9 kilometredir. Belediye otobüsleri ile trafik durumuna göre değişse de yaklaşık 22 dakikada ulaşabilirsiniz.