- 1 view
Ankara Etnografya Müzesi şehrin Namazgah semtinde, 1925 yılında müze yapılmak üzere bağışlanan arazide kurulmuştur. Geçen hazırlık süresinin ardından 1930 senesinde açılarak faaliyete geçmiş olan Ankara Etnografya Müzesi’nde Türk kültürünün geleneksel yaşam örnekleri ile birlikte Selçuklu döneminden bugüne kadar süre gelen eserler sergilenmektedir. Anadolu Türk topluluklarının, Türk kültürünün etnik kültürüne ait eserler, müzenin koleksiyonları arasında sergilenmektedir.
Ankara Etnografya Müzesi bünyesinde özellikle Anadolu’nun etnografik ve folklorik motifleri, sanat tarihini aydınlatan eserleri koruma altında tutan bir ihtisas kütüphanesi de yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, vefatının ardından Ankara Etnografya Müzesi binasına alınmış ve 1953’de Anıtkabir’e nakline değin de burada kalmıştır.
Müzenin bu bölümü Atatürk’ün anısına binaen sembolik kabir olarak tutulmaktadır. Anıtkabir inşaatı bitinceye kadar da müze, devlet adamları, halk ve yabancı misafirler tarafından ziyaret edilmiştir.
Etnografya Müzesi Nedir?
Etnografya kelimesi günlük yaşamda çok popüler bir kelime olmadığı için etnografya müzesi nedir sorusu çokça karşımıza çıkmakta. Etnografya Müzesi Türk Milli karakterini, tarihini ve kültürünü yansıtan; geçmiş dönemlerden itibaren toplulukların sosyal yaşamını oluşturan parçaların toplanarak gerek etnik gerekse folklorik örneklerin sergilendiği müzedir. Geriye dönük bir şekilde, geçirilen toplumsal dönemleri, kültür ve gelişimleri sergileyip, toplumun geçmişine de ışık tutan önemli bir mirastır.
Ankara Etnografya Müzesi Hakkında Kısa Bilgi
Ankara Etnografya Müzesi hakkında kısa bilgi vermek gerekirse yazmamız gereken ilk bilgi nettir. Ankara Etnografya Müzesi Türkiye Cumhuriyeti döneminde, devlet tarafından planlanıp faaliyete geçirilen ilk müze olma sıfatına sahiptir.
Müzede Türk anavatanı Anadolu’nun türlü bölgelerinden toplanıp derlenmiş halk kıyafetleri, süs eşyaları, takunya, ayakkabı çeşitleri, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli yörelere ait kadın ve erkek çorapları, keseler, oyalar, peşkirler, çevreler, uçkurlar, bohçalar, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu’daki maden işçilik ve sanatını temsil eden sayısız eserler, Osmanlı döneminden kalma savaş aletleri, yaylar, oklar, tabancalar, tüfek-kılıç ve yatağanlar, çini ve Kütahya porselenleri, tasavvufa ve tarikatlara ait malzemeler, Türk yazı sanatının en güzel örneklerinden olan levhalar bulunmaktadır.
Ankara Etnografya Müzesi Eserleri ve İsimleri
Birinci salon Türk kıyafetleri, 2. salon işleme eserleri, 3. salon el dokumaları, 4. salon madeni eserler, 5. salon sünnet odası, 6. salon Türk kahvesi, 7. salon cam ve çini, 8. salon silahlar, 9. salon el yazmaları, 10. salon ahşap eserler, 11. salon taş eserler, 12. salon takılar koleksiyonlarının sergilendiği salonlardı.
Müzede sergilenen eserlerden; 13. yüzyıldan kalma Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı, 14. yüzyıl eseri Ahi Şerafettin Sandukası, Nevşehir Ürgüp’ten 12. yüzyıl eseri Damsa Köy Taşhur Paşa Camii’nin mihrabı, gene 12. yüzyıldan kalma Siirt Ulu Camii Minberi, 15. yüzyıldan kalma Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı Ankara Etnografya Müzesi koleksiyonlarındaki önemli eserlerdendir.
Ankara Etnografya Müzesi Sanal Gezi
Müzenin sahip olduğu resmi internet sitesinde Ankara Etnografya Müzesi’ni sanal gezi imkânı bulunmaktadır. Detaylı bilgi almak için bilgisayar veya mobil cihazlarınızla, müzenin resmi sayfasına girip Ankara Etnografya Müzesi Sanal Gezi 360 bölümüne bakabilirsiniz. Sitede ayrıca Ankara Etnografya Müzesi İngilizce tanıtımı bölümleri de bulunmaktadır.
Ankara Etnografya Müzesi Ulaşım
Müze, Sıhhiye’de Kızılay’la Ulus arasında çok sayıda hastanenin bulunduğu merkezî bir noktada yer almaktadır. Kızılay ve Ulus meydanlarından 15-20 dakika yürüyerek Etnografya Müzesi ulaşım sağlanabilinir.
Otomobil: Talatpaşa Bulvarı ile Atatürk Bulvarı’nın kesiştiği noktada yer alan müzeye otomobilinizle tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Ankara Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp metro ve diğer toplu taşıma araçları ile Ulus ve Kızılay arasındaki müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Ulus ve Kızılay meydanları 28 kilometredir. Havaş otobüsleri ile de ulaşım sağlanabilinir.
Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti
Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti Öğrenci: 10 TL
Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti Sivil: 10TL
*Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Ankara Etnografya Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): 08.30 – 19.00
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): 08.30 – 17.00
Ankara Etnografya Müzesi İletişim
Adres: Hacettepe Mah. Türkocağı Sok. No:4 Opera, Sıhhiye / Ankara
Telefon: 0 (312) 311 30 07